Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Witam.

Z tego co tu przeczytałem to niewiele osób zdecydowało się na budowę Tymka na płycie fundamentowej. Jeżeli ktoś się zdecydował to może poda orientacyjne koszty i dlaczego wybrał płytę a nie ławy. Ja mam trochę trudne warunki gruntowe ( jakie to dokładnie będę wiedział za kilka dni ) i architekt wstępnie namawia mnie na płytę. Oczywiście koszty zależą od warunków gruntowych, ale chciałem mieć jakiś obraz tego jak to wygląda. Czytając różne informacje coraz bardziej skłaniam się w kierunku płyty ( nieogrzewanej ) ale może macie jakieś uwagi i pomysły jako doświadczeni Tymkowicze :) Pozdrawiam Artur

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Z tego co tu przeczytałem to niewiele osób zdecydowało się na budowę Tymka na płycie fundamentowej. Jeżeli ktoś się zdecydował to może poda orientacyjne koszty i dlaczego wybrał płytę a nie ławy. Ja mam trochę trudne warunki gruntowe ( jakie to dokładnie będę wiedział za kilka dni ) i architekt wstępnie namawia mnie na płytę. Oczywiście koszty zależą od warunków gruntowych, ale chciałem mieć jakiś obraz tego jak to wygląda. Czytając różne informacje coraz bardziej skłaniam się w kierunku płyty ( nieogrzewanej ) ale może macie jakieś uwagi i pomysły jako doświadczeni Tymkowicze :) Pozdrawiam Artur

jeśli chodzi o płytę to musisz mieć ekipę która już to robiła.... trochę poczytałem o tym - fajna sprawa - ale łatwo o błędy :(

takie jest moje zdanie.

jeśli chodzi o płytę to musisz mieć ekipę która już to robiła.... trochę poczytałem o tym - fajna sprawa - ale łatwo o błędy :(

takie jest moje zdanie.

Wiem, czytałem już trochę na ten temat. Na razie jednak nie mam pewności czy będę cokolwiek budował :)

Obecnie czekam na oświadczenie o przyłączeniu do dróg lądowych więc do PnB jeszcze trochę czasu zostało, a znając opieszałość krakowskich urzędów rożnie może być. Co do płyty miałem dzisiaj mieć wyniki badań gruntu, ale jeszcze nie dotarły więc dalej nie wiem co mam pod trawą. Jak czytam na forach informacje dotyczące płyty to nawet mi się zaczyna to podobać, tylko dla mnie jest niepojęte że pod płytą jest styropian i cały dom na tym stoi :). Na pewno wadą jest to ze trzeba wszystkie media przewidzieć przed wykonaniem. W moim wypadku nie będzie żadnego podpiwniczenia więc to mi nie przeszkadza. Wydawało mi się że ktoś budował Tymka na płycie dlatego tu zapytałem bo ja też wybrałem Tymka.

Pozdro Artur

Witam,

Ile płaciliście za posadzki my czekamy na wycenę od Zaremba Posadzki ale podobno droższa firma.

Inna nie pamiętam nazwy powiedziała że koszt :

- posadzka gr7cm - 29zl/m2 z taśma dylatacyjna i folia

- posadzka gr5cm - 27zl/m2 z taśmą dylatacyjną i folia.

plus 8% vat czyli brutto wychodzi 31,32zł oraz 29,16zł czy to duzo czy nie???

Witam,

Ile płaciliście za posadzki my czekamy na wycenę od Zaremba Posadzki ale podobno droższa firma.

DOPISZ JESZCZE O JAKIE POSADZKI PYTASZ BO JEŚLI O MIXOKRETA z materiałem wykonawcy TO CENA ŚREDNIA,

wiem ze u znajomego robili z materiałem inwestora za 13 zł netto

W zakres ceny wchodziło (z materiałów zakupionych przez inwestora):

* urobienie betonu,

* wylanie betonu (w określonej grubości oraz w idealnym poziomie),

* rozłożenie siatki (na podsypce),

* rozłożenie pianki dylatacyjnej,

* dodanie włókien,

* dodanie plastyfikatora (na ogrzewanie podłogowe),

* cięcia dylatacyjne.

to wszystko robi cene

a jesli robisz posadzki pod podłogówke to polecam posadzki anhydrytowe, swietnie nadaja sie do podłogówek ale cena napewno bedzie wyższa

Witam,

Ja płaciłem za miksokreta 11zł/m2 robocizny a za materiał wyszło mi coś ok. 14zł/m2 (musiałbym dokładnie sprawdzić), więc razem 25zł/m2. Ceny netto.

Faktycznie anhydrytowe są takie świetne przy podłogówce? Dlaczego?

Jest lepszy na ogrzewanie podlogowe od posadzki klasycznej z mixokreta bo:

-leje sie cienka warstwe 5,5cm calkowitej grubosci w zaleznosci co masz na opakowaniu oczywiscie

-pomieszczenie szybciej sie nagrzewa to z uwagi na jej jędrność, inna jest z mixokreta, poniewaz zawiera mikro pory co utrudnia oddawanie ciepła

-masz lepszy wplyw na regulacje temp. w pomieszczeniu

-nie potrzebne sa dylatacje, tylko w miejscach gdzie sa zamykane obwody grzewcze z uwagi na to że anhydryt dobrze się rozciąga przy naprężeniach

-po 4 dniach mozesz puscic kolejnych majstrow by czynili swa powinnosc

Jest lepszy na ogrzewanie podlogowe od posadzki klasycznej z mixokreta bo:

-leje sie cienka warstwe 5,5cm calkowitej grubosci w zaleznosci co masz na opakowaniu oczywiscie

Podobną grubość daje się przy wylewkach z miksokreta. Ale nawet jeśli anhydrytowa byłaby cieńsza o 1cm, to moim zdaniem niewielka różnica. Oczywiście mam rozumieć, że cieńsza wylewka oznacza, że wylewka anhydrytowa ma lepszą wytrzymałość? Bo jeśli nie, to nie rozumiem dlaczego miałaby być cieńsza...

-pomieszczenie szybciej sie nagrzewa to z uwagi na jej jędrność, inna jest z mixokreta, poniewaz zawiera mikro pory co utrudnia oddawanie ciepła

Tak czy tak, wylewka z miksokreta odda tyle samo ciepła co anhydrytowa. Tyle, że w dłuższym czasie. Przecież to ciepło nigdzie nie zginie.

Napisałeś, że pomieszczenie szybciej się nagrzewa czyli jest to równoznaczne z tym, że pomieszczenie szybciej się wychładza.

Duża akumulacyjność cieplna moim zdaniem jest wręcz zaletą, nie wadą. Ale oczywiście zależy to od upodobań.

-masz lepszy wplyw na regulacje temp. w pomieszczeniu

To samo co powyżej - akumulacyjność cieplna

-nie potrzebne sa dylatacje, tylko w miejscach gdzie sa zamykane obwody grzewcze z uwagi na to że anhydryt dobrze się rozciąga przy naprężeniach

Skoro się rozciąga, to dylatacje są konieczne. Ja bym się nie odważył robić jakiejkolwiek posadzki z ogrzewaniem podłogowym bez dylatacji :)

-po 4 dniach mozesz puscic kolejnych majstrow by czynili swa powinnosc

To racja, ale przy miksokrecie też teoretycznie można po 4 dniach. Ja jednak wolałem się wstrzymać z pracami na ponad 2 tygodnie. Przy anhydrytowej też bym nie wpuścił robotników szybciej.

Generalnie nie twierdzę, że wylewka anhydrytowa nie jest lepsza. Pewnie jest, ale argumenty jakoś do mnie nie trafiają.

Generalnie nie twierdzę, że wylewka anhydrytowa nie jest lepsza. Pewnie jest, ale argumenty jakoś do mnie nie trafiają.

tu masz to lepiej wyjaśnione,

http://www.samopoziomujace.pl/s,porownanie_z_cementem,8.html

nie znam sie az tak dobrze na tym , jestem pracownikeim biurowym a nie wykonawca takich posadzek czy tez ewentualnei innych, ale duzo czytam i znam wiele technologii bo pracuje przy duzych projektach realizowanych w Polsce, dlatego mam wgląd w rózne badania oraz projekty

Trochę faktów, ale większość to szum marketingowy.

Zgoda, że ma wyższy współczynnik przewodzenia ciepła, lepszą wytrzymałość i mniejszą rozszerzalność termiczną (szkoda, że nie podali jaką). Zauważ kwiatek w wierszu Ciężar :)

Przy podobnej cenie obydwu wylewek zrobiłbym anhydryt, ale przy prawie dwukrotnej różnicy cenowej, nie ma sensu ten rodzaj wylewki. Po prostu wylewka anhydrytowa to podobny produkt do wylewki z miksokreta.

Dzisiaj zapadła decyzja o płycie fundamentowej. Warunki gruntowe są trudne i wymiana gruntu pod ławy była by bardzo kosztowna i uciążliwa tak więc będzie płyta fundamentowa. Jeszcze nie znam parametrów, bo to dopiero na etapie adaptacji, ale na pewno będzie podsypka z tłucznia i piasku pod spód, styropian i kilkadziesiąt cm płyty. Co dalej to się okaże

Dzisiaj zapadła decyzja o płycie fundamentowej. Warunki gruntowe są trudne i wymiana gruntu pod ławy była by bardzo kosztowna i uciążliwa tak więc będzie płyta fundamentowa. Jeszcze nie znam parametrów, bo to dopiero na etapie adaptacji, ale na pewno będzie podsypka z tłucznia i piasku pod spód, styropian i kilkadziesiąt cm płyty. Co dalej to się okaże

A jakie konkretnie są te warunki gruntowe?

Witam,

Ja płaciłem 11 zł za metr z mixokreta z moim materiałem.

no to wczoraj był u mnie stolarz na wycenę obłożenia schodów drewnem... czekam na wycenę. mam nadzieję że mnie nie powali :)

Jedną wycenę dostałem na 14000zł netto (bez barierki, drewno dąb, podstopnie z mdf), kolejną na 8500zł netto (drewno dąb, podstopnie z mdf, schody i barierka). Czekam na kolejne wyceny.