Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Co do posadzek to mam już kolejną ofertę, posadzki jastrych:

cena :

GÓRA: robocizna 13zł/m2 netto +28zł/m2 netto materiały (w tym folia, styropian, włókna, plastyfikator, tasma dylatacyjna, jastrych) czyli ok 44,20zł/m2 brutto - (6cm styro pian + 6-7cm jastrych)

DÓŁ: robocizna 13zł/m2 netto+ 60zł/m2 netto mateirały (w tym folia, styropian, włókna, plasstyfikator, taśma dylatacyjna, jastrych oraz papa) czyli około 89zł/m2 brutto - (10cm styropian + 8cm jastrych)

zakładając ok 100m posadzek na dole oraz ok 60m na górze koszt byłby w granicach 2640zł + 8900zł czyli 11540 za posadzki w tymku.

Czekamy na ostatniego wykonawce i pora podjać dezyzję :)

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do posadzek to mam już kolejną ofertę, posadzki jastrych:

cena :

GÓRA: robocizna 13zł/m2 netto +28zł/m2 netto materiały (w tym folia, styropian, włókna, plastyfikator, tasma dylatacyjna, jastrych) czyli ok 44,20zł/m2 brutto - (6cm styro pian + 6-7cm jastrych)

DÓŁ: robocizna 13zł/m2 netto+ 60zł/m2 netto mateirały (w tym folia, styropian, włókna, plasstyfikator, taśma dylatacyjna, jastrych oraz papa) czyli około 89zł/m2 brutto - (10cm styropian + 8cm jastrych)

zakładając ok 100m posadzek na dole oraz ok 60m na górze koszt byłby w granicach 2640zł + 8900zł czyli 11540 za posadzki w tymku.

Czekamy na ostatniego wykonawce i pora podjać dezyzję :)

Jaki rodzaj posadzki? Jeśli z miksokreta, to koszmarnie drogo. Sam kup materiały i wyjdzie dużo taniej.

Zmiana:

A przepraszam, nie zauważyłem styropianu - to wiele zmienia.

powiem szczerze że też wydaje się nam drogo ale jak sprawdziliśmy ceny mateirałów nie różnia sie tak strasznie od tych podanych przez wykonawcę styropian i papa podobna cena, no i trzeba by bylo samemy ułożyć i zgrzac papę.. taniej chyba nie znajdziemy.

nie wiem jaki to rodzaj posadzek niestety :(

Jedną wycenę dostałem na 14000zł netto (bez barierki, drewno dąb, podstopnie z mdf), kolejną na 8500zł netto (drewno dąb, podstopnie z mdf, schody i barierka). Czekam na kolejne wyceny.

Czy piszecie o cenach schodów w całości czy o cenach obłożenia schodów betonowych drewnem???

Jeżeli to są takie ceny za obłożenie schodów gotowych to masakra. Jeszcze nie wyceniałam moich schodów ale na pewno nie dam takich pieniędzy stolarzowi. Zwłaszcza że widziałam jakie ekstra schody ojciec zrobił sobie z gotowych elementów (tylko nie wiem gdzie kupował) i za psie pieniądze (ok. 2000 tyś razem z lakierami itp.) Najwyżej będę je robiła pół roku albo i dłużej ...:)

Czy piszecie o cenach schodów w całości czy o cenach obłożenia schodów betonowych drewnem???

Jeżeli to są takie ceny za obłożenie schodów gotowych to masakra. Jeszcze nie wyceniałam moich schodów ale na pewno nie dam takich pieniędzy stolarzowi. Zwłaszcza że widziałam jakie ekstra schody ojciec zrobił sobie z gotowych elementów (tylko nie wiem gdzie kupował) i za psie pieniądze (ok. 2000 tyś razem z lakierami itp.) Najwyżej będę je robiła pół roku albo i dłużej ...:)

Samo obłożenie, bo schody z betonu już są.

14kzł nie dam, to chore. 8kzł już prędzej, ale to w sumie też dość wysoka cena.

No jestem w szoku! Zwłaszcza że wiem ile kosztuje materiał na schody. Mam w rodzinie stolarza (baaaardzo drogiego) a chyba sama schody zrobię. Ceny materiałów (gotowych stopni) to ok 80 zł za stopień, tralki, słupki po ok 20 zł, poręcz ok 30 zł za mb - materiały wyjdą na 15 stopni ok 2000 tyś dodać do tego klej i lakier ... nawet ekstra drogi ... to chyba się w 3k zmieszczę ??? No niech nawet dodam podstopnie (chociaż chcę białe) to do 4k dojdę.

Stolarze to chyba najlepiej wynagradzana grupa zawodowa - muszę pogadać z synem, kończy gimnazjum więc wybór zawodu przed nim więc może stolarz???

My za schody płacimy jakieś około 6 tyś całośc (mat. nasz +robocizna pana stolarza 4 tyś)stopnie, podstopnice, barierka, króle - ma być na gotowo.To najtaniej jak znaleźliśmy pytając po firmach to cena była ooooookropnie wysoka od 11do 14 tyś w zależności od materiału a tak w kwietniu schody będą.

My za schody płacimy jakieś około 6 tyś całośc (mat. nasz +robocizna pana stolarza 4 tyś)stopnie, podstopnice, barierka, króle - ma być na gotowo.To najtaniej jak znaleźliśmy pytając po firmach to cena była ooooookropnie wysoka od 11do 14 tyś w zależności od materiału a tak w kwietniu schody będą.

Cena niezła. A skąd jesteś? Może i ja bym się podłączył pod tego stolarza... Rozumiem, że stolarz dobry i sprawdzony?

My płacimy za obłożenie schodów drewnem-stopień i podstopnica łączona pod kątem (zapomniałam jak to fachowo się nazywa,wygląda to jak w schodach dywanowych), barierki, materiał + robocizna 5500 pln. Dębowe, wybarwiane na orzech i lakierowane na miejscu montażu (mają pasować odcieniem do ram okien :) ). Stolarz spoza naszego miejsca zamieszkania,ale robił schody już u kilku znajomych w ostatnim czasie i wszystkie ekstraklasa .Przyjeżdża na 2-3 dni i montuje :). Miejscowi mistrzowie proponowali nam kwoty 9-16 000 pln, kiedy mówiliśmy w jaki sposób mają być łączone stopnie od razu cena rosła o kilka tysięcy......

My płacimy za obłożenie schodów drewnem, barierki, materiał + robocizna 5500 pln. Dębowe, wybarwiane na orzech i lalierowane na miejscu montażu (mają pasować odcieniem do ram okien :) ). Stolarz spoza naszego miejsca zamieszkania,ale robił schody już u kilku znajomych w ostatnim czasie i wszystkie ekstraklasa .Przyjeżdża na 2-3 dni i montuje :). Miejscowi mistrzowie proponowali nam kwoty 9-16 000 pln......

Można poprosić o namiary na tego stolarza?

Witam wszystkich. Ja troszkę zmienię temat. Mam małe pytanko. Jestem też na etapie wyboru kuchni do domku - biały lakier. Są producenci którzy oferują fronty 3 - krotnie lakierowane a są tacy co 6-cio krotnie lakierowane. Te sześcio są prawie dwukrotnie droższe. Każdy oczywiście zachwala swoje i mam dylemat czy wyłożyć więcej kasy i się nie martwić o np. rysy itp. czy sobie odpuścić.Pozdrawiam

My płacimy za obłożenie schodów drewnem-stopień i podstopnica łączona pod kątem (zapomniałam jak to fachowo się nazywa,wygląda to jak w schodach dywanowych), barierki, materiał + robocizna 5500 pln. Dębowe, wybarwiane na orzech i lakierowane na miejscu montażu (mają pasować odcieniem do ram okien :) ). Stolarz spoza naszego miejsca zamieszkania,ale robił schody już u kilku znajomych w ostatnim czasie i wszystkie ekstraklasa .Przyjeżdża na 2-3 dni i montuje :). Miejscowi mistrzowie proponowali nam kwoty 9-16 000 pln, kiedy mówiliśmy w jaki sposób mają być łączone stopnie od razu cena rosła o kilka tysięcy......

ja jestem po wizycie stolarza i czekam na wycenę... mam nadzieję że będzie zbliżona do tych podawanych przez Was - do 8 tyś....

Witam wszystkich. Ja troszkę zmienię temat. Mam małe pytanko. Jestem też na etapie wyboru kuchni do domku - biały lakier. Są producenci którzy oferują fronty 3 - krotnie lakierowane a są tacy co 6-cio krotnie lakierowane. Te sześcio są prawie dwukrotnie droższe. Każdy oczywiście zachwala swoje i mam dylemat czy wyłożyć więcej kasy i się nie martwić o np. rysy itp. czy sobie odpuścić.Pozdrawiam

dobre pytanie o kuchni i frontach... Wiesz jeśli na te lakierowane 3 i 6 cio krotnie jest taka sama gwarancja - to moim zdaniem nie ma co szastać kasą...

no chyba że jest jej dużo :)

Nas schody samonośne zabiegowe z montażem wyniosą 14tys ale razem z balustrada na hallu poddasza ponieważ nie mamy tam ścianki działowej.

Odnośnie obłożenia schodów, też się orientowaliśmy - póki co na niewykończone piętro po betonie chodzimy.

Nam stolarz wycenił na ok 6 tys. (bez barierki)

Patrzyliśmy na allegro, można kupić same stopnice koszt lakierowanych, robionych na wymiar, to na wszystkie stponie łacznie ze spocznikiem, to koszt ok. 2 tys.

Do tego dają instrukcję montażu. W kilka dni po pracy spokojnie można wykonać je samemu.

A sam montaż to żadna filozofia. Stryj sam robił schody z gotowych blatów drewnianych z drewna egzotycznego. Wyszły świetnie, tyle, że sam docinał obrabiał i montował - zajeło mu to ok. tygodnia, acha i robił to po raz pierwszy w życiu.

My się na pewno zdecydujemy na takie rozwiązanie, ale niestety dopiero za jakiś czas, póki co z kaską krucho, a potrzeb co nie miara. Dopiero jak zrobimy podłogi na górze, to przyjdzie czas na schody.

A barierka będzie dziełem Grzegorza, ptojet i wykonanie, tylko poręcz trzeba będzie zamówić u stolarza :)