Krzysiek450 08.02.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Pomocy!!! W ciągu ostatniego tygodnia były u nas 2 firmy zajmujące się tynkami wewnętrznymi Jedna z nich wyliczyła nam 521 mk, natomiast druga zaledwie 440 mk. Dodam iż budujemy Tymka wersja A z pojedynczym garażem, czy ktoś z Was już robił tynki i pamięta metraż? Wiadomo, że firma, która wyliczyła nam mniej metrów wychodzi korzystniej cenowo, ale obawiam się że może wkradł im sie błąd obliczeń, a przy ostatecznym rozliczeniu okaże się, że tynków mamy 500 m a nie 440. Z tego co kiedys gdzies czytałam na forum bliższy jest mi pomiar 520 m, ale sama już nie wiem. Dzisiaj wyliczyli mi 535m z sufitami Tez mam TYMKA A cena za metr 24zł tynk gipsowy Firma polecana więc myślę że zrobią to dobrze, widziałem dwie ich budowy i jest ok choć znawca nie jestem po małych poprawkach naprawde małych nadaja sie sciany do malowania w tej cenie obrabiają tez parapety a no i nie jest liczona ściana między salonem a małym pokojem w salonie chcemy okleić sciane płytka coś ala cegła sufit w garażu tez nie tynkowany chce go dodatkowo ocieplić. Góre mam troszkę zmienioną więc pare metrów mogło mi tam dojść ale na Twoim miejscu obstawiał bym raczej 520m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Agnieszka 09.02.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Właśnie otrzymaliśmy wycenę okien 90 mm, ośmio-komorowe w ramie , sześcio w skrzydle, współczynnik szyby U-0,6. Czy takie okna można zamontować jeśli nie ma się wentylacji mechanicznej? Czy to raczej do domów pasywnych. Cenę mają ciekawą bo 12800 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 10.02.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Właśnie otrzymaliśmy wycenę okien 90 mm, ośmio-komorowe w ramie , sześcio w skrzydle, współczynnik szyby U-0,6. Czy takie okna można zamontować jeśli nie ma się wentylacji mechanicznej? Czy to raczej do domów pasywnych. Cenę mają ciekawą bo 12800 zł Według mnie możnaby wziąć, cen a rzeczywiście interesująca. Kto wie, może za czas jakiś będziesz modernizować domek pod kątem pasywności, okna już będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 10.02.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Zastanawialiścię się jak zorganizować w domu selekcję śmieci. Nie wiem jak u Was, ale w naszej gminie od lipca nie będzie się opłacało nie robienie tego.U nas na razie leżą kolorowe worki w garażu, ale na dłuższą etę to słabe rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 10.02.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Zastanawialiścię się jak zorganizować w domu selekcję śmieci. Nie wiem jak u Was, ale w naszej gminie od lipca nie będzie się opłacało nie robienie tego. U nas na razie leżą kolorowe worki w garażu, ale na dłuższą etę to słabe rozwiązanie Przy okazji planowania kuchni zaczęłam analizować problem. Niestety wszystko zależy od poziomu segregowania trzeba zaplanować odpowiednią ilość pojemników. Analizowałam ile tego mam teraz i wyszło że papier na ogół zbieramy do spalenia (rodzice biorą do rozpalania w piecu tradycyjnym), szkła mam bardzo małe ilości (więc mały kosz) i plastiku u nas idzie multum (więc duży kosz). Metal to sporadycznie, zostają odpadki organiczne - tu wszyscy polecają robić kompost ale nie wiem czy mi to odpowiada. W spiżarce myślę zrobić pojemniki tymczasowe (małe) a na zewnątrz może duże ?? Nie wiem czy ta segregacja będzie polegać że mamy wszyscy pojemniki do segregowania czy też dalej są oddzielne dwa na wieś ( u nas w gminie nadal nic nie wiadomo ale oczywiście stawka za nieposegregowane będzie dużo większa niż za segregowane). Problem polega na tym że jak mi powiedziano w gminie to w zasadzie nie wiadomo jak oceniać czy segreguję czy nie. Jeśli mam pojemnik na różne odpadki (poza tymi segregowanymi) i przyjeżdża śmieciarka to przecież nie będzie sprawdzać czy na pewno nie wrzuciłam tam kawałka papieru (zatłuszczony może być a czysty już nie). Oceniać to będą ludzie którzy na śmietnisku ogólnym będą oglądać śmieci z całej wsi! I mogą wtedy dojść do wniosku że za dużo w tych ogólnych śmieciach takich śmieci które podlegają segregacji i narzucić wsi! opłatę większą. Zwłaszcza gdy na wsi nie wszyscy się zgodzą na segregowanie. Po prostu sami urzędnicy nie mają pomysłu jak ten problem rozwiązać. A jakie pomysły na to ma Wasza gmina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof i Elżbieta 10.02.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Zastanawialiścię się jak zorganizować w domu selekcję śmieci. Nie wiem jak u Was, ale w naszej gminie od lipca nie będzie się opłacało nie robienie tego. U nas na razie leżą kolorowe worki w garażu, ale na dłuższą etę to słabe rozwiązanie W kotłowni stoi, kupiony na allegro stojak na 3 rodzej worków, Tam wg. kolorów segreguje sie śmieci: papier, plastil i aluminium, szkło. Już sie przyzwyczaiłem i da się to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodak164 10.02.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 witam od paru dni przeglądam forum i widzę dużo ciekawych zmian zamierzam także budować tymka c w okolicy Łukowa w następnym tygodniu powinienem mieć pozwolenie na budowę i chociaż prowadzę firmę budowlaną i wprowadziłem sporo zmian to po przejrzeniu forum jeszcze kilka wprowadzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 11.02.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Jeżeli chodzi o obłożenie schodów drewnem to niestety takie ceny chodzą. Kumpel w zeszłym roku płacił 11 tyś. Jak pierwszy raz o tym usłyszałem to byłem w szoku. Ale nie mówię że nie da się taniej. Trzeba szukać.... jestem po pierwszwej wycenie dębowe z barierkami, lakierowaniem czyli na gotowo 9,2 tyś zł. Widziałem jego prace i ładnie wszystko robi.... tylko boli w porfelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 11.02.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 witam od paru dni przeglądam forum i widzę dużo ciekawych zmian zamierzam także budować tymka c w okolicy Łukowa w następnym tygodniu powinienem mieć pozwolenie na budowę i chociaż prowadzę firmę budowlaną i wprowadziłem sporo zmian to po przejrzeniu forum jeszcze kilka wprowadzę ... a po jego wybudowaniu powiesz, że powinieneś jeszcze zmieć to i tamto tak to już jest z budowami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 11.02.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 witam od paru dni przeglądam forum i widzę dużo ciekawych zmian zamierzam także budować tymka c w okolicy Łukowa w następnym tygodniu powinienem mieć pozwolenie na budowę i chociaż prowadzę firmę budowlaną i wprowadziłem sporo zmian to po przejrzeniu forum jeszcze kilka wprowadzę Teraz to już możesz wprowadzić niewielkie zmiany, kosmetyczne... Projekt Tymka jest całkiem nieźle dopracowany i moim zdaniem nie wymaga wielkich zmian. Nie rób zmian pochopnie i każdą z nich przemyśl 5 razy. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniatomek 11.02.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Teraz to już możesz wprowadzić niewielkie zmiany, kosmetyczne... Projekt Tymka jest całkiem nieźle dopracowany i moim zdaniem nie wymaga wielkich zmian. Nie rób zmian pochopnie i każdą z nich przemyśl 5 razy. Powodzenia w budowie. Też tak uważam, my nic bardzo nie zmienialiśmy bo taki tymek nam sie podoba!Każdy zmienia ile chce tylko pózniej okazuje się, ze to juz nie jest Tymek tylko całkiem nowy twór a jeżeli tak to można było wybrać każdy inny projekt i przekształcić na swój (to takie moje zdanie bez urazy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati i Kasia 11.02.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 przymierzam sie do kupna pieca jakie macie wielkości piece chodzi mi o kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 11.02.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 przymierzam sie do kupna pieca jakie macie wielkości piece chodzi mi o kw? wydajność zależy od producenta. U nas będzie piec galmetu 22 kw. A czy to dobry był wybór przekonamy się za jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 11.02.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 przymierzam sie do kupna pieca jakie macie wielkości piece chodzi mi o kw? Moc? 14kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati i Kasia 11.02.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ja myślałem o 25 kW ale nie wiem czy nie za duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 11.02.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Planuje 25 kW z Galmetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 11.02.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 My mamy defro akmII 17 kw, jak narazie wystarcza. Z tego co sie orientowałem 1Kw= 10m2 powierzchni. Czytam wasze komentarze na temat schodów i szczerze, nie spodziewałem się że jest to aż taki wydatek. W tym momencie cieszę się że mam brata stolarza i że mam u niego pewien dług:) he he. Schody planujemy dębowe, trepy są już wycięte i posklejane. Drewno na schody i parapety kupiliśmy we wrześniu, z tego co pamiętam koszt (schody i parapety) ok 3000zł Możecie wrzucić zdjęcia zrealizowanych już obłożonych schodów. Ewentualnie podajcie linki do swoich dzienników, co byśmy mogli pooglądać w szczegółach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 12.02.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ja mam kocioł 17kW grzeję tylko dół i jest OK większy to była by chyba masakra ale z teraz bym wziął 11kW. O ile dobrze pamiętam to wg projektu przy standardowym ociepleniu Tymka na samo CO liczone jest lekko ponad 10kW a pozostałe niecałe 15kW na CWU. Ale tam jest kocioł gazowy, przy węglowym z podajnikiem i zasobniku CWU można go sobie prawie pominąć bo praktycznie zasobnik jest dogrzewany cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 12.02.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ja myślałem o 25 kW ale nie wiem czy nie za duży My mamy 25 kW, ale ogrzewamy nim jeszcze garaz wolnostojący - dwustanowiskowy. Na sam dom 25kW to za dużo. Zawsze możesz udać się do jakichś dwóch firm zajmujących się techniką grzewczą, z prośbą o wycenę hydrauliki z piecem. Oni przygotowyjąc wycenę, a przy okazji dobierają też moc pieca do potrzeb instalacji Jeżeli obie firmy dobiorą piec jednakowej mocy, będziecie mieć pewność, że dobrano go optymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniatomek 12.02.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 przymierzam sie do kupna pieca jakie macie wielkości piece chodzi mi o kw? My mamy junkersa 14kw.sprawuje sie dobrze, bez zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts