Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów, również mam zamiar budować Tymka i potrzebuję wygospodarować jeszcze jeden pokój na poddaszu. W związku z tym mam prośbę, jeśli mógłby ktoś podać wymiary pokoi tzn. długość i szerokość byłbym wdzięczny. Ewentualnie skan z projektu z wymiarami pomieszczeń. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam szanownych forumowiczów, również mam zamiar budować Tymka i potrzebuję wygospodarować jeszcze jeden pokój na poddaszu. W związku z tym mam prośbę, jeśli mógłby ktoś podać wymiary pokoi tzn. długość i szerokość byłbym wdzięczny. Ewentualnie skan z projektu z wymiarami pomieszczeń. Pozdrawiam.

Witam, Pawko, a konkretnie o jakiego Tymka chodzi bo jak co to ja mam Tymka D PS, to znaczy z podwójnym garazem i podwyzszona ścianka kolankowa oraz kilkoma zmiana mi wprowadzonymi przezemnie. jak by co to info na priv

Chodzi mi o Tymka C z pojedynczym garażem. Chciałbym wygospodarować na górze 4 pokoje. Chodzi mi po głowie poszerzenie garażu o metr i w miejscu pokoju nad garażem i pralni zrobienie dwóch pokoi.

Powiem tak - najlepiej znajdź Tymowicza blisko Ciebie - pojedź i obejrzyj. To najlepszy obraz do ewentualnych zmian.

Cztery pokoje na górze, dwa na dole, to w sumie 6 pokoi... dużo tego.... zastanów się czy warto z dużego pokoju robić dwa malutkie? to jest poddasze więc jeszcze skosy dochodzą...

Z resztą proste obliczenie matematyczne jak robisz z jednego pokoju dwa:

a) musisz dać dodatkowe okno

b) muszisz postawić dodatkową ścianę ( dochodzi otynkowanie itd) chyba ze z KG będzie

c) dodatkowa instalacja elektryczna ( oświetlenie, kontakty itd)

d) dodatkowe ogrzewanie

jak to wszystko policzysz to parę groszy pójdzie...

Tymowiczki i Tymowicze

Prośba o radę i pomoc.

Jestem teraz na etapie zastanawiania się co zrobić ze ścianami otynkowanymi....

Tynk jest tradycyjny - cementowo wapienny. co dalej - bo słyszałem i czytałem różne porady....

na pewno na to grunt i jakiś gips szpachlowy lub gładź. na to znów grunt i malowanie?

jak To było było lub będzie u Was?

Atsyrut, masz racje - koszty dodatkowe niestety będą. Okna są dwa, więc ściana działowa pomiędzy nimi. Na pewno trzeba by było przesunąć ścianę łazienki, aby zmieścić drzwi do tegoż pokoju. dlatego prosiłem o wymiary pomieszczeń zwłaszcza tego nad garażem aby wstępnie policzyć jaka wyjdzie powierzchnia pokoi.

Atsyrut, masz racje - koszty dodatkowe niestety będą. Okna są dwa, więc ściana działowa pomiędzy nimi. Na pewno trzeba by było przesunąć ścianę łazienki, aby zmieścić drzwi do tegoż pokoju. dlatego prosiłem o wymiary pomieszczeń zwłaszcza tego nad garażem aby wstępnie policzyć jaka wyjdzie powierzchnia pokoi.

Niestety nie mam zeskanowanego projektu - ale mogę zmierzyć swój pokój - tylko ja zamiast gaderoby mam postawiona normalną ścianę - za tą ścianą mam pralenie i suszarnie z wejsciem od łazienki.

W których okolicach budujesz Tymka? może ktoś zaprosi Cię na swoją budowę - ja w ten sposób obejrzałem 3 tymki i na ich podstawie wiedziałem co chce zmienic

Tymowiczki i Tymowicze

Prośba o radę i pomoc.

Tynk jest tradycyjny - cementowo wapienny. co dalej - bo słyszałem i czytałem różne porady....

na pewno na to grunt i jakiś gips szpachlowy lub gładź. na to znów grunt i malowanie?

Zadałam pytanie mężowi i odpowiedział:

grunt, gładź, grunt i farba

Jeśli chodzi o gładź to CEKOL.

Tymowiczki i Tymowicze

Prośba o radę i pomoc.

Hej a ja poszłam trochę na łatwiznę chociaż nie każdemu się podoba i na wszystkich ścianach oprócz łazienek dałam na tynk tradycyjny, tynk drobnoziarnisty FeinPutz to się zaciera ręcznie taką gąbką na mokro i nie trzeba tego szlifować, na to grunt i farba 2 warstwy ( u mnie wszystko białe) skusiłam się bo wyszło taniej i szybciej, no na powierzchniach widać taki drobną przycierkę, nie jest to gładkie. A w łazienkach Cekol i farba beckers jest super jeśli chodzi o kolory i zmywanie.