evol1 18.03.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 witam dawno mnie tu nie było ale to z powodu narodzin syna Wracając do tematu pokoi na poddaszu to ja mam 4 pokoje + łazienka i + pralnia u uważam że wszystkie są albo dużo albo wystarczające przy odpowiednim rozplanowaniu Natomiast jesli chodzi o tynki to ja się zdecydowałem na malowanie bezpośrednio tynków cem-wap. mój kierownik budowy powiedział że tak równych to jeszcze nigdy nie widział Bramę garażową obowiązkowo w tymku dwustanowiskowym trzeba powiększyć bo ta z projektu będzie bardzo wąska (chyba jedyny błąd w projekcie) Mam do was pytanie czy ocieplaliście w tymkach dwustanowiskowych garaż od wewnątrz czy tylko z zewnątrz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 19.03.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 witam dawno mnie tu nie było ale to z powodu narodzin syna Wracając do tematu pokoi na poddaszu to ja mam 4 pokoje + łazienka i + pralnia u uważam że wszystkie są albo dużo albo wystarczające przy odpowiednim rozplanowaniu Natomiast jesli chodzi o tynki to ja się zdecydowałem na malowanie bezpośrednio tynków cem-wap. mój kierownik budowy powiedział że tak równych to jeszcze nigdy nie widział Bramę garażową obowiązkowo w tymku dwustanowiskowym trzeba powiększyć bo ta z projektu będzie bardzo wąska (chyba jedyny błąd w projekcie) Mam do was pytanie czy ocieplaliście w tymkach dwustanowiskowych garaż od wewnątrz czy tylko z zewnątrz?? gratulacje z okazji narodzin potomka pewnie że można wszystko rozplanować - tylko trzeba pogłówkować co i jak... niektórym pokój 2x2 wystarczy inny mus mieć 3x3 wszystko zależy od użytkownika pozazdrościć takich tynków - ja czekam na swoich tynkarzy bo zgłosiłem reklamację Teoretycznie można bramę powiększyć ale w standardzie na "lusterka" da się wjechać garaż ocieplałem tylko od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 19.03.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 witam dawno mnie tu nie było ale to z powodu narodzin syna Wracając do tematu pokoi na poddaszu to ja mam 4 pokoje + łazienka i + pralnia u uważam że wszystkie są albo dużo albo wystarczające przy odpowiednim rozplanowaniu Natomiast jesli chodzi o tynki to ja się zdecydowałem na malowanie bezpośrednio tynków cem-wap. mój kierownik budowy powiedział że tak równych to jeszcze nigdy nie widział Bramę garażową obowiązkowo w tymku dwustanowiskowym trzeba powiększyć bo ta z projektu będzie bardzo wąska (chyba jedyny błąd w projekcie) Mam do was pytanie czy ocieplaliście w tymkach dwustanowiskowych garaż od wewnątrz czy tylko z zewnątrz?? Gratulacje! Jeżeli chodzi o ocieplenie garażu od wew. to cały czas się nad tym zastanawiam ale chyba na razie nie będę ocieplał (w razie czego zawsze można ocieplić później). W moim projekcie nie ma zaznaczonego ocieplenia garażu od wew., ale widziałem późniejsze projekty Tymka i tam jest już zaznaczone ocieplenie garażu od wew. (z tego co pamiętam to chyba styro 5 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 19.03.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Mam pytanie bo przymierzam się do ocieplenia poddasza, czy jeśli macie folie wysokoparoprzepuszczalną tozostawialiście pustkę pomiędzy wełną a folią czy dawaliście dokładnie tyle wełny ile miały krokwie; i drugie pytanie w jakich odstępach montowaliście profile C do montazu płyt k-G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 19.03.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Mam pytanie bo przymierzam się do ocieplenia poddasza, czy jeśli macie folie wysokoparoprzepuszczalną tozostawialiście pustkę pomiędzy wełną a folią czy dawaliście dokładnie tyle wełny ile miały krokwie; Nie zostawiłem żadnej pustki. Nie ma takiej potrzeby, a wręcz jest to niepożądane. i drugie pytanie w jakich odstępach montowaliście profile C do montazu płyt k-G Jeśli to są te profile prostopadłe do krokwi, to co 40cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 19.03.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Może ktos wyrazi swoje zdanie na temat tych oto wynalazków ? mam zamiar kupic to do wbudowania w swoejgo Tymka, są to kształtki styropianowe Jak napiszesz cenę tego wynalazku, to wyrażę z obszernym uzasadnieniem swoją opinię. Ja zastosowałem coś innego, ale efekt pewnie podobny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty0714 20.03.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Jak napiszesz cenę tego wynalazku, to wyrażę z obszernym uzasadnieniem swoją opinię. Ja zastosowałem coś innego, ale efekt pewnie podobny... otóż w polsce jest dwóch producentów tego typu systemów, ja wybrałem tańszego do mojego tymka potrzeba wyliczyłem 14 mb nadproży X 30,20 zł brutto plus koszta przesyłki jedna kształtka ma wymiar 1.0mx0.25x0.25 posiada zamki przez co mozna je łączyc ze soba w całosć, wg mnie nie jest to wygurowana cena a efekt bedzie zadowalający , planuje także użyc tzw. ciepłego parapetu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 20.03.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Mam pytanie bo przymierzam się do ocieplenia poddasza, czy jeśli macie folie wysokoparoprzepuszczalną tozostawialiście pustkę pomiędzy wełną a folią czy dawaliście dokładnie tyle wełny ile miały krokwie; i drugie pytanie w jakich odstępach montowaliście profile C do montazu płyt k-G szczelinę wentylacyjna zostawia się w przypadku dachu deskowanego pokrytego papą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 20.03.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Mam pytanie bo przymierzam się do ocieplenia poddasza, czy jeśli macie folie wysokoparoprzepuszczalną tozostawialiście pustkę pomiędzy wełną a folią czy dawaliście dokładnie tyle wełny ile miały krokwie; i drugie pytanie w jakich odstępach montowaliście profile C do montazu płyt k-G evol, akurat jestem po tym etapie jełśi masz pełne deskowaniee i papa - dajesz szczelinę wentyacyjną około 3-5 cm. (obowiżakowo - bo inaczej wełna Ci zgnije!!!) jełśi masz membranę - to wtedy bez szczeliny. profile dajesz co 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 20.03.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Nie zostawiłem żadnej pustki. Nie ma takiej potrzeby, a wręcz jest to niepożądane. Jeśli to są te profile prostopadłe do krokwi, to co 40cm. Przy pełnym deskowaniu nie zostawiłeś szczeluny delatacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 20.03.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Przy pełnym deskowaniu nie zostawiłeś szczeluny delatacyjnej? Ja mam membranę. Zdecydowałem się na membranę głównie z tego powodu, że nie trzeba zostawiać szczeliny dylatacyjnej. Taka szczelina w której hula wiatr, moim zdaniem mocno pogorszy parametry izolacyjne. Aczkolwiek deskowanie też ma swoje plusy... Można też ewentualnie dać zarówno pełne deskowanie jak i membranę, ale chyba ekonomicznie to jest mało sensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 20.03.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 otóż w polsce jest dwóch producentów tego typu systemów, ja wybrałem tańszego do mojego tymka potrzeba wyliczyłem 14 mb nadproży X 30,20 zł brutto plus koszta przesyłki jedna kształtka ma wymiar 1.0mx0.25x0.25 posiada zamki przez co mozna je łączyc ze soba w całosć, wg mnie nie jest to wygurowana cena a efekt bedzie zadowalający , planuje także użyc tzw. ciepłego parapetu . Efekt będzie, ale cena bardzo wysoka. Nie lepiej kupić paczkę styropianu 2-3cm grubości i obłożyć od zewnątrz wszelkie nadproża i wieńce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty0714 20.03.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Efekt będzie, ale cena bardzo wysoka. Nie lepiej kupić paczkę styropianu 2-3cm grubości i obłożyć od zewnątrz wszelkie nadproża i wieńce? Myślałem nad takim rozwiązaniem ale nie wiem jak się zachowa styropian gdy usuniemy szalunek, a dogadałem się z murarzem ze stosujac takie szlaunki styropianowe jest skłonny odliczyc koszta szalowania bo to dla niego ułatwienie i przyspieszy mu to dalsze prace. wiec suma sumarum wychodzi taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 21.03.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Ja mam membranę. Zdecydowałem się na membranę głównie z tego powodu, że nie trzeba zostawiać szczeliny dylatacyjnej. Taka szczelina w której hula wiatr, moim zdaniem mocno pogorszy parametry izolacyjne. Aczkolwiek deskowanie też ma swoje plusy... Można też ewentualnie dać zarówno pełne deskowanie jak i membranę, ale chyba ekonomicznie to jest mało sensowne. Jeśli jest membrana to szczeliny nie dajesz - zgadza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Agnieszka 21.03.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Myślałem nad takim rozwiązaniem ale nie wiem jak się zachowa styropian gdy usuniemy szalunek, a dogadałem się z murarzem ze stosujac takie szlaunki styropianowe jest skłonny odliczyc koszta szalowania bo to dla niego ułatwienie i przyspieszy mu to dalsze prace. wiec suma sumarum wychodzi taniej Nie bój się . styropian nie ma styczności z betonem i gdy zrywasz szalunek to odchodzi bez problemy , styropian się nie rwie ani nic takiego. U nas było coś takiego. http://images37.fotosik.pl/2006/7b409332f2ce6f07med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 22.03.2013 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Artur i Agnieszka, z wieńcem należało zrobić dokładnie to samo co z nadprożem czyli też dać styropian. http://img195.imageshack.us/img195/4996/p1050485e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty0714 22.03.2013 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Nie bój się . styropian nie ma styczności z betonem i gdy zrywasz szalunek to odchodzi bez problemy , styropian się nie rwie ani nic takiego. U nas było coś takiego. http://images37.fotosik.pl/2006/7b409332f2ce6f07med.jpg Rozumiem że od spodu tam gdzie było podstep,lowane pod nadprożem tez jest styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 22.03.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Rozumiem że od spodu tam gdzie było podstep,lowane pod nadprożem tez jest styropian ? Nie ma. A po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty0714 22.03.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Nie ma. A po co? no chociażby ze względów izolacyjnych http://building.dow.com/europe/pl/images/pl3_bc.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 22.03.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 no chociażby ze względów izolacyjnych Pomijalnie mała ilość ciepła będzie tamtędy uciekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts