Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Czy układasz stelarz co 40 czy co 60 to pękać będzie. Jeśli nie chcesz pękania to połóż włókninę na klej do tapet na całość stropów i sufitów jak tapetę wtedy ponoć pęknięcia nie są widoczne

Ja słyszałem opinie że właśnie przy pojedyńczym stelażu pęka - bo praca drewna nie jest niczym amortyzowana... i wszystko przenosi sie przez wieszaki ( ES-y lub grzybki ) bezpośrednio na stelaż i płyty...

Podwójny stelaż ma podobno przejmować cześciowo pracę krokwizny.

Oczywiście to teoria - praktyka pokaże jak to wygląda.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja słyszałem opinie że właśnie przy pojedyńczym stelażu pęka - bo praca drewna nie jest niczym amortyzowana... i wszystko przenosi sie przez wieszaki ( ES-y lub grzybki ) bezpośrednio na stelaż i płyty...

Podwójny stelaż ma podobno przejmować cześciowo pracę krokwizny.

Oczywiście to teoria - praktyka pokaże jak to wygląda.

Podwojny stelaż ma jedną wadę zniża sufit o następne parę cm

Podwojny stelaż ma jedną wadę zniża sufit o następne parę cm

zgadza się zaniża - ma to swoje wady i zalety :)

zaleta to mniejsza powiechnia do ogrzania :)

wada - ja np w jedym pokoju wylot wentylacyjny musiałem obniżać :)

generalnie to wszystko powinno się przewidzieć przy projektowaniu wysokosci jętek....

ale kto z nas myślał o podwójnym stelażu i ewentualnej grubości wełny jak cieśla wrzucał krowkie na górę ? :rolleyes:

zgadza się zaniża - ma to swoje wady i zalety :)

zaleta to mniejsza powiechnia do ogrzania :)

wada - ja np w jedym pokoju wylot wentylacyjny musiałem obniżać :)

generalnie to wszystko powinno się przewidzieć przy projektowaniu wysokosci jętek....

ale kto z nas myślał o podwójnym stelażu i ewentualnej grubości wełny jak cieśla wrzucał krowkie na górę ? :rolleyes:

Zawsze można użyć łączników i zrobić stelaż krzyżowy na jednym poziomie

Ktoś się mnie ostatnio pytał o rozmieszczenie pokoi na poddaszu więc wrzucam poniżej (narysowane w wordzie na szybko :) jak by ktoś chciał jakieś wymiary, zdjęcia lub inne informacje to z chęcią udzielę):

1,3,4 sypialnie

2 gabinet

5 łazienka

6 pralnia

http://imageshack.us/a/img198/9982/poddaszew.jpg

Ktoś się mnie ostatnio pytał o rozmieszczenie pokoi na poddaszu więc wrzucam poniżej (narysowane w wordzie na szybko :) jak by ktoś chciał jakieś wymiary, zdjęcia lub inne informacje to z chęcią udzielę):

1,3,4 sypialnie

2 gabinet

5 łazienka

6 pralnia

http://imageshack.us/a/img198/9982/poddaszew.jpg

normalnie jak u mnie to rozmieszczenie :) :)

normalnie jak u mnie to rozmieszczenie :) :) tylko zamiast gabinetu mam tam garderobę i opuszczane schody na strych :)

powiedz Evol jakie masz pokrycie dachu? pełne deskowanie, papa i blachodachówka? pytam bo nie widze szczeliny wentylacyjnej między wełną a połacią dachu

Mam dachówkę ceramiczną pod nią membranę wysokoparoprzepuszczalną więc nie musi być pustki pomiedzy wełną a membraną, dachówka oczywiście opiera się na łatach i kontłatach

Dodatkowo mam pytanie dla tych co robili steląż krzyżowy robiliście go w jednym poziomie czy w dwóch poziomach?

Pytam bo u mnie ostatecznie po konsultacjach z kierownikiem budowy zostało na tym że na skosach będą profile tylko w jedną stronę co 40 a sufity będą montowane na profilach co 60 ale krzyżowo

Dodatkowo mam pytanie dla tych co robili steląż krzyżowy robiliście go w jednym poziomie czy w dwóch poziomach?

Pytam bo u mnie ostatecznie po konsultacjach z kierownikiem budowy zostało na tym że na skosach będą profile tylko w jedną stronę co 40 a sufity będą montowane na profilach co 60 ale krzyżowo

na dwóch poziomach zarówno na suficie jak i na skosach.

dzięki za odpowiedź a można wiedzieć czemu?? i dodatkowe pytanie czy ktoś z was montował płyty KG na skosach pionowo a nie poziomo

fachowcy powiedzieli że drzewo ( krokwie, jętki) pracują cały czas. pojedyńczy stelaż przejmuje pracę na siebie i płyty co powoduje pękania na łączeniach. Podwójny stelaż przejmuje pracę drewna i amortyzuje ją.

to teoria - praktyka pokaże w czasie.