Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Johna

to Twoje ogrodzenie ? samo ogrodzenie proste i skromne :) - natomiast ta skrzynka pocztowa to wypas ;)

proszę się nie nabijać z mojego ogrodzenia:cool:

na razie innego nie będzie bo rąk do roboty brak - w pierwszej kolejności górę wykańczamy a dopiero potem (pewnie na wiosnę to będzie) zajmiemy się polbrukiem i ogrodzeniem z przodu działki (pozostała część płotu poczeka na sąsiadów. Poza tym po co ogrodzenie ... na polu gdzie się wybudowaliśmy jest ponad setka działek, domów przybywa w tempie 3 rocznie z tym że zasiedlanie tych domów jest jeszcze wolniejsze. Więc płot na razie tylko by zwierzyna na ogródek nie wchodziła i ogórków nie wyżerała :D

a co do skrzynki - to najskromniejszy okaz z castoramy - konieczny bo listonosz nam listy w krzaczkach chował :yes:

atsyrut niestety z kuchnią Ci nie pomogę, bo u nas do tego etapu jeszcze daleko. Nie zazdroszczę również tych decyzji do podjęcia, bo na pewno nie jest łatwo. Ale z pewnością Tymkowicze pochwalą się swoimi kuchniami i coś podpowiedzą.

U nas nieco inny temat - ELEKTRYKA. Podzielcie się proszę jak to u Was było. Sami wszystko planowiliście czy zdawaliście się na porady elektryka. Ile punktów wyszło. No i jak z kosztami. Będę wdzięczna z każdą radę, opinię i wskazówkę.

Pozdrawiam, Ola:)

atsyrut niestety z kuchnią Ci nie pomogę, bo u nas do tego etapu jeszcze daleko. Nie zazdroszczę również tych decyzji do podjęcia, bo na pewno nie jest łatwo. Ale z pewnością Tymkowicze pochwalą się swoimi kuchniami i coś podpowiedzą.

U nas nieco inny temat - ELEKTRYKA. Podzielcie się proszę jak to u Was było. Sami wszystko planowiliście czy zdawaliście się na porady elektryka. Ile punktów wyszło. No i jak z kosztami. Będę wdzięczna z każdą radę, opinię i wskazówkę.

Pozdrawiam, Ola:)

Temat elektryki.....

Płaciłem 30 zł od punktu + plus materiał... nie sugeruj się ile kto ma punktów bo to bardzo mylna informacja :(

Mój elektryk powiedzial tak :

"Weźcie kredę i narysujcie na ścianach gdzie mają być telewizory, sprzęty AGD w kuchni, pralka w łazience, szafki z oświeleniem, włączniki świateł i gniazka elektryczne....

Jak już "pomazaliśmy" ściany - elektryk przeszedł się z nami przez każdy rysunek i pytał co ten włącznik ma zapalać i od razu doradzał czy zmienić czy zostawić.... wtedy dowiedziąłem się o włącznikach schodowych, krzyżowych itp :)

Oczywiscie pozmienialiśmy według doradzań elektryka. Jak na razie chyba jest ok....

Jeśli mogę doradzić - nie żałuj punktów w kuchni, ( dobrze zastanów się co gdzie będzie stało), podobnie w kotłowni ( piece pompki, bojlery itp) to tez sporo gniazdek zużyjecie...

i trzecim pomieszczeniem jest garaż - tam też sporo tego może być jełsi planujesz zrobić tam jakiś mini warsztacik....

P O W O D Z E N I A :)

atsyrut, w piątek najprawdopodobnie będę miała montowaną kuchnię więc mogę wrzucić parę fotek :) teraz ja mi się uda to wrzucę projekt.

dzięki :) u mnie na razie robi się podłoga w kuchni :)

Projekt bardzo fajny - od razu muszę pokazać żonie - urządzanie kuchni to jej zakres obowiązków :)

oczywiście na zdjęcia też czekam :)

jolaczek bardzo fajny projekt kuchni. Też zostawiliśmy spiżarkę i myślę, że gdy już będziemy planować kuchnię, to ustawienie mebli będzie bardzo podobne. Pamiętam tylko, że ktoś kiedyś radził, żeby dobrze przemyśleć sprawę umieszczenia mikrofali i piekarnika, żeby nie były za wysoko, bo ciężko wyciągać gorące potrawy jeżeli trzeba wysoko podnosić ręce. Więc na tym jeszcze się zastanowie, gdzie będą one umieszczone. Teraz tylko czekamy na fotki z realizacji Waszego projektu.

atsyrut dzięki za rady ws. elektryki. Na Ciebie zawsze można liczyć!

Pozdrawiam,

Ola

Witam

U mnie już ocieplenia skończone w przyszłym tygodniu kuchnia, poniżej zdjęcie tymka i salonu kuchnię wrzucę wieczorek :)

http://imageshack.us/a/img163/9623/nlue.jpg

http://imageshack.us/a/img827/9379/yoro.jpg

no proszę.... solarki już na dachu :) jak tam sprawa tarasu nad garażem nie zacieka nigdzie?

no i ładnie :)

powiem szczerze, zę to pierwszy projekt jaki widzę że na ścianie z oknem nie ma zlewu.

To było jedno z naszych podstawowych założeń bo jakoś moja żona nie jest zwolenniczką chlapania po oknie, a dodatkowo przerabialiśmy już kuchnie ze zlewem pod oknem i z boku i zdecydowanie bardziej odpowiada nam z boku tym bardziej że nie wyobrażam sobie żeby płyta elektryczna/gazowa było daleko od zlewu jej montażu na ścianie z oknem jakoś sobie nie wyobrażam