Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

to są chyba nawet takie same drzwi jak my mamy i powiem szczerze, że "czuć chińszczyzną". Nie jestem z nich zadowolona i drugi raz bym ich nie kupiła. Są bardzo delikatne, lepiej dołożyć i kupić coś porządnego bo nie zdają egzaminu przy częstym użytkowaniu.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to są chyba nawet takie same drzwi jak my mamy i powiem szczerze, że "czuć chińszczyzną". Nie jestem z nich zadowolona i drugi raz bym ich nie kupiła. Są bardzo delikatne, lepiej dołożyć i kupić coś porządnego bo nie zdają egzaminu przy częstym użytkowaniu.

co do drzwi - to jeszcze testu nie miały :) - wyglądają dobrze choc widac że sa delikatne...

generalnie - to łazienka gościnna na dole - więc pewnie i ekspoatacja nie będzie aż tak duża...

czas pokaże co są warte

Ostatnio robię ocieplenie poddasza. Między krokwie dałem 15 cm wełny i teraz zastanawiam się jaką grubość wełny dać na przekładkę 5cm czy 10cm. Wszędzie czytam, że min. ocieplenie poddasza to 25 cm. Jak to wygląda u Was?

15 + 10 (różnica w cenie nie wielka a im więcej tym cieplej i mniej na ogrzewanie idzie) i ocieplaliśmy całość łącznie ze stryszkiem a dodatkowo na suficie jeszcze 10 leży miejscami podwójnie bo trzy rolki zostały i nam się nie chciało do sklepu je targać.

Czy ktoś byłby tak uprzejmy i podałby mi wymiary schodów wejściowych ??

mam na dniach je robić i niewiem jakie wymiary są optymalne.

na forum znalazłam takie u jednego z budujących:

- I podest ma wymiary 3,05 m x 2,1 m,

- II podest (środek) ma wymiary 2,45 m x 1,8 m,

- III podest (góra) ma wymiary 1,85 m x 1,5 m.

Teraz jakbym robił schody to zrobiłbym z polbruku, fajnie to wygląda. Mam betonowe, w tygodniu jak będe na budowie to zmierze.

U mnie jest tak patrząc od góry:

115x190

145x250

310x175

ale czy to jest optymalne to się okaże. Generalnie szerokość stopnia powinna być 30 cm, wys. ok 15cm.

Witam wszystkich Tymkowiczów. Mam pytanie związane z wyborem okien. Czym się kierowaliście?

Mam kilka wycen od 7 do 12 tys.wszystkie są najlepsiejsze:p 2 lub 3 szybowe z ciepłą ramką na super profilach(opinia sprzedawców). Z góry dziękuję za odpowiedź,

Justyna

Powiem tak:

Jeśli dom planujkesz dobrze ocieplić, ściany, poddasze, itd to warto zainwestować w trzyszybowe z dużą ilością komór....

Ja na przykład wziąłem sobie trzyszybowe i nie żałuję.... w lato jak świeci ostre słońce -szyba od strony domu jest chłodna....

generalnie - jak we wszystkim najważniejszy jest montaż.... można mieć super okna a zamontowane niestarannie i cały "bilans energetyczny" pójdzie do kosza.

Sprzedawca prawie zawsze chce sprzedać to na czym ma najwięszy zarobek.

Mnie budowlaniec namawia na 15 + 15 i chyba się zdecyduje. Ewentualnie 15 + 10.

Arti,

jest taka stara prawda - że to co teraz włożysz w izolację i ocieplenie - potem wyjmiesz w ogrzewaniu....

Problem jest jeszcze większy w budynkach z użytkowym poddaszem.... Niektórzy kupują najtańszą wełnę albo dają jej po prostu za mało....

i na poddaszu zima jest zimno ( ok - można podkręcić grzejnik i będzie ciepło - ale to wtedy zużywały nadmiernie opał)

Większośc inwestorów kładzie wełnę jako element ocieplenia - nie zdając sobie sprawy że to działa także latem....

damy 30 cm wełny to latem w pokojach na poddaszu mamy chłodno. jeśłi damy mniej to w południe będzie tam na prawdę gorąco....

oczywiscie jak we wszystkim w budowlance... możemy dac nawet 40 cm wełny - ale jesli będzie położona niedbale - nic nam to nie da :(