atsyrut 06.12.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Witam, jesteśmy w trakcie wyboru kominka i bardzo proszę o poradę jakiej firmy polecacie wkłady kominkowe z płaszczem wodnym ? ja mam Lechma 24KW z płaszczem wodnym podłączona w układzie otwartym. Co prawda druga zima teraz leci - ale jestem zadowolony... Kominki mają na prawde dobrą cenę... jeśli chcesz szerzej o kominkach - to na FM jest specjalny temat o kominkach gdzie urzędują fachowcy... podpowiedza i pomoga na pewno jeśłi chodzi o wybór kominka z PW. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arti51 06.12.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Arti, jest taka stara prawda - że to co teraz włożysz w izolację i ocieplenie - potem wyjmiesz w ogrzewaniu.... Problem jest jeszcze większy w budynkach z użytkowym poddaszem.... Niektórzy kupują najtańszą wełnę albo dają jej po prostu za mało.... i na poddaszu zima jest zimno ( ok - można podkręcić grzejnik i będzie ciepło - ale to wtedy zużywały nadmiernie opał) Większośc inwestorów kładzie wełnę jako element ocieplenia - nie zdając sobie sprawy że to działa także latem.... damy 30 cm wełny to latem w pokojach na poddaszu mamy chłodno. jeśłi damy mniej to w południe będzie tam na prawdę gorąco.... oczywiscie jak we wszystkim w budowlance... możemy dac nawet 40 cm wełny - ale jesli będzie położona niedbale - nic nam to nie da Całkowicie się z tym zgadzam. Dlatego planuję wełnę ROCKWOOL TOPROCK SUPER GR. 15 CM x 2. Koszt to około 17 PLN/m2 ale chyba dam radę Ps. Ile płaciliście za okna do Tymka i jakie zamawiacie ? To tak dla porównania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 06.12.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Witam, jesteśmy w trakcie wyboru kominka i bardzo proszę o poradę jakiej firmy polecacie wkłady kominkowe z płaszczem wodnym ? Witam, my mamy Edilkamin Idro50 18kW z czego 12,5kW idzie na wodę.Bardzo dobrze się sprawdza.Uklad otwarty, regulator Tatarek, praktycznie bezobslugowy.... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaktus76 06.12.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 ja mam Lechma 24KW z płaszczem wodnym podłączona w układzie otwartym. Co prawda druga zima teraz leci - ale jestem zadowolony... Kominki mają na prawde dobrą cenę... jeśli chcesz szerzej o kominkach - to na FM jest specjalny temat o kominkach gdzie urzędują fachowcy... podpowiedza i pomoga na pewno jeśłi chodzi o wybór kominka z PW. pozdrawiam Dziękuje za poradę, szukamy kominka z układem zamkniętym z pompą i układem schładzającym. Na razie rozważaliśmy wkłady firmy Unico oraz Makroterm 18kw Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 07.12.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Dziękuje za poradę, szukamy kominka z układem zamkniętym z pompą i układem schładzającym. Na razie rozważaliśmy wkłady firmy Unico oraz Makroterm 18kw Pozdrawiam U nas też jest pompa i układ schładzający. Woda jest kierowana do bufora i podłogówki, którą mamy w całym domu. Całe rozwiązanie fajnie funkcjonuje. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 09.12.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Witam, my mamy Edilkamin Idro50 18kW z czego 12,5kW idzie na wodę.Bardzo dobrze się sprawdza.Uklad otwarty, regulator Tatarek, praktycznie bezobslugowy.... Pzdr mam ten sam sterownik i na prawdę jest super. układ otwary sprawdza się u mnie bo mam też piec w tym układzie podłączony i finansowo fajnie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 09.12.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 mam ten sam sterownik i na prawdę jest super. układ otwary sprawdza się u mnie bo mam też piec w tym układzie podłączony i finansowo fajnie wyszło Mnie też się podoba, chodziło o to,zeby po rozpaleniu cala reszta działa się bez mojego udziału...... i tak jest, szyber sam się przymyka lub otwiera jak potrzeba Mamy podpiętą pompę ciepła do całego układu. Po całym sezonie będzie mozna powiedzieć o ekonomii tego rozwiązania, bo kominek uruchomilismy dopiero niedawno a poprzedni sezon działała tylko pompa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaktus76 09.12.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Mnie też się podoba, chodziło o to,zeby po rozpaleniu cala reszta działa się bez mojego udziału...... i tak jest, szyber sam się przymyka lub otwiera jak potrzeba Mamy podpiętą pompę ciepła do całego układu. Po całym sezonie będzie mozna powiedzieć o ekonomii tego rozwiązania, bo kominek uruchomilismy dopiero niedawno a poprzedni sezon działała tylko pompa..... Jeszcze raz dziękuje za poradę . Mam jeszcze jedno pytanie : Czy kominek z płaszczem wodnym wystarczy na ogrzanie Tymka w chłodniejsze dni czy trzeba dodatkowo włączyć piec gazowy? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 09.12.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Jeszcze raz dziękuje za poradę . Mam jeszcze jedno pytanie : Czy kominek z płaszczem wodnym wystarczy na ogrzanie Tymka w chłodniejsze dni czy trzeba dodatkowo włączyć piec gazowy? Pozdr. U nas jest to sterowane przez czujniki temperatury. W dużym uproszczeniu wygląda to ta : Ustawiamy żądana temperaturę i palimy w kominku, ciepła woda biegnie do podłogówki, pomieszczenie osiąga zadaną temperaturę....jeśli temperatura spada a źródło ogrzewania czyli kominek nie wystarcza do jej podtrzymania automatycznie załącza się drugie - w naszym przypadku pompa ciepła u innych np piec gazowy. Od października przepalamy trochę w kominku, temperatura średnio 20oC a pompa załączała się sporadycznie. Fakt,że podłogówka jest na tyle bezwładna,że długo utrzymuje ciepło po odcięciu źródła zasilania Moim zdaniem kominek mógłby wystarczyć, ale trzeba byłoby cały czas w nim palić a to trochę uciążliwe na dłuższą metę. Zależy też od oczekiwanej temperatury wewnątrz no i warunków zewnętrznych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 10.12.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Jeszcze raz dziękuje za poradę . Mam jeszcze jedno pytanie : Czy kominek z płaszczem wodnym wystarczy na ogrzanie Tymka w chłodniejsze dni czy trzeba dodatkowo włączyć piec gazowy? Pozdr. czysto teroretycznie kominkiem ogrzejesz cały dom. musisz tylko grzać a nie "przepalać okazjonalnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 18.12.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 czy może ktoś wrzucić zdjęcie ( osoby mające panele w salonie) progu balkonowego? - chodzi mi o wykończenie czy jest to listwa czy jakis inny element? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof i Elżbieta 29.12.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Jeszcze raz dziękuje za poradę . Mam jeszcze jedno pytanie : Czy kominek z płaszczem wodnym wystarczy na ogrzanie Tymka w chłodniejsze dni czy trzeba dodatkowo włączyć piec gazowy? Pozdr. Mamy Makroterma i w zupełności wystarcza na ogrzanie całego domu i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.01.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Mamy Makroterma i w zupełności wystarcza na ogrzanie całego domu i CWU. a jaką moc macie tego kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Agnieszka 03.01.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Witam wszystkim Tymkowiczów w Nowym Roku i życzę wszystkiego najlepszego a w szczególności szybkiego zamieszkania. Mam pytanko jesteśmy umówieni na robienie schodów przez stolarza i zastanawiam się czy nie położyć wcześniej paneli ( chodzi mi szczególnie o połączenie panel-schody) . Stolarz mówi że dla niego lepiej jak nie będzie paneli ale pewnie myśli o swojej wygodzie bo wtedy to nie on będzie sie martwił o to połączenie tylko osoba która bedzie kładła panele.A jak to było u was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniatomek 04.01.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Witam wszystkim Tymkowiczów w Nowym Roku i życzę wszystkiego najlepszego a w szczególności szybkiego zamieszkania. Mam pytanko jesteśmy umówieni na robienie schodów przez stolarza i zastanawiam się czy nie położyć wcześniej paneli ( chodzi mi szczególnie o połączenie panel-schody) . Stolarz mówi że dla niego lepiej jak nie będzie paneli ale pewnie myśli o swojej wygodzie bo wtedy to nie on będzie sie martwił o to połączenie tylko osoba która bedzie kładła panele.A jak to było u was. Dla stolarza pewnie lepiej bo walnie dechę jaka mu będzie odpowiadać a to wy później będziecie się martwić jak to zrobić, żeby było w miarę równo.U nas najpierw była deska podłogowa później schody,podobno tak lepiej bo jak ostatni schodek tzn.deska kończąca podstopnicę będzie za wysoko to będzie uskok a tak to stolarz dorówna do paneli (nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 05.01.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Witam wszystkim Tymkowiczów w Nowym Roku i życzę wszystkiego najlepszego a w szczególności szybkiego zamieszkania. Mam pytanko jesteśmy umówieni na robienie schodów przez stolarza i zastanawiam się czy nie położyć wcześniej paneli ( chodzi mi szczególnie o połączenie panel-schody) . Stolarz mówi że dla niego lepiej jak nie będzie paneli ale pewnie myśli o swojej wygodzie bo wtedy to nie on będzie sie martwił o to połączenie tylko osoba która bedzie kładła panele.A jak to było u was. My też mamy już zamówione schody i stolarz powiedział żeby panele położyć wcześniej, a on wtedy ze schodami do paneli dorówna tak żeby wszystko było OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof i Elżbieta 06.01.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 a jaką moc macie tego kominka? 24 lub 26 Kw. W tej chwili nie pamietam dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 14.01.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Witam wszystkim Tymkowiczów w Nowym Roku i życzę wszystkiego najlepszego a w szczególności szybkiego zamieszkania. Mam pytanko jesteśmy umówieni na robienie schodów przez stolarza i zastanawiam się czy nie położyć wcześniej paneli ( chodzi mi szczególnie o połączenie panel-schody) . Stolarz mówi że dla niego lepiej jak nie będzie paneli ale pewnie myśli o swojej wygodzie bo wtedy to nie on będzie sie martwił o to połączenie tylko osoba która bedzie kładła panele.A jak to było u was. U nas schody są połączone z terakotą... i najpierw kładliśmy terakotę... stolarz zawsze bedzie chciał kłaść pierwszy - bo ma łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arti51 14.01.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Mam pytanie czy możecie zamieścić zdjęcia wykonanej instalacji wodnej i kanalizacyjnej ? Pytam bo jestem na tym etapie i nie ukrywam że chciałbym coś podglądnąć Pozdrawiam w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 16.01.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Mam pytanie czy możecie zamieścić zdjęcia wykonanej instalacji wodnej i kanalizacyjnej ? Pytam bo jestem na tym etapie i nie ukrywam że chciałbym coś podglądnąć Pozdrawiam w Nowym Roku. co masz na myśli zdjęcia instalacji wodnej? chodzi o rurę biegnąca z ulicy do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts