Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Witam,

jesteśmy w trakcie wyboru kominka i bardzo proszę o poradę jakiej firmy polecacie wkłady kominkowe z płaszczem wodnym ?

ja mam Lechma 24KW z płaszczem wodnym podłączona w układzie otwartym.

Co prawda druga zima teraz leci - ale jestem zadowolony... Kominki mają na prawde dobrą cenę... jeśli chcesz szerzej o kominkach - to na FM jest specjalny temat o kominkach gdzie urzędują fachowcy... podpowiedza i pomoga na pewno jeśłi chodzi o wybór kominka z PW.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Arti,

jest taka stara prawda - że to co teraz włożysz w izolację i ocieplenie - potem wyjmiesz w ogrzewaniu....

Problem jest jeszcze większy w budynkach z użytkowym poddaszem.... Niektórzy kupują najtańszą wełnę albo dają jej po prostu za mało....

i na poddaszu zima jest zimno ( ok - można podkręcić grzejnik i będzie ciepło - ale to wtedy zużywały nadmiernie opał)

Większośc inwestorów kładzie wełnę jako element ocieplenia - nie zdając sobie sprawy że to działa także latem....

damy 30 cm wełny to latem w pokojach na poddaszu mamy chłodno. jeśłi damy mniej to w południe będzie tam na prawdę gorąco....

oczywiscie jak we wszystkim w budowlance... możemy dac nawet 40 cm wełny - ale jesli będzie położona niedbale - nic nam to nie da :(

Całkowicie się z tym zgadzam. Dlatego planuję wełnę ROCKWOOL TOPROCK SUPER GR. 15 CM x 2. Koszt to około 17 PLN/m2 ale chyba dam radę :)

Ps. Ile płaciliście za okna do Tymka i jakie zamawiacie ?

To tak dla porównania :)

ja mam Lechma 24KW z płaszczem wodnym podłączona w układzie otwartym.

Co prawda druga zima teraz leci - ale jestem zadowolony... Kominki mają na prawde dobrą cenę... jeśli chcesz szerzej o kominkach - to na FM jest specjalny temat o kominkach gdzie urzędują fachowcy... podpowiedza i pomoga na pewno jeśłi chodzi o wybór kominka z PW.

pozdrawiam

Dziękuje za poradę, szukamy kominka z układem zamkniętym z pompą i układem schładzającym.

Na razie rozważaliśmy wkłady firmy Unico oraz Makroterm 18kw

Pozdrawiam

Dziękuje za poradę, szukamy kominka z układem zamkniętym z pompą i układem schładzającym.

Na razie rozważaliśmy wkłady firmy Unico oraz Makroterm 18kw

Pozdrawiam

U nas też jest pompa i układ schładzający. Woda jest kierowana do bufora i podłogówki, którą mamy w całym domu. Całe rozwiązanie fajnie funkcjonuje. Pzdr

Witam, my mamy Edilkamin Idro50 18kW z czego 12,5kW idzie na wodę.Bardzo dobrze się sprawdza.Uklad otwarty, regulator Tatarek, praktycznie bezobslugowy.... ;) Pzdr

mam ten sam sterownik i na prawdę jest super. układ otwary sprawdza się u mnie bo mam też piec w tym układzie podłączony i finansowo fajnie wyszło :)

mam ten sam sterownik i na prawdę jest super. układ otwary sprawdza się u mnie bo mam też piec w tym układzie podłączony i finansowo fajnie wyszło :)

Mnie też się podoba, chodziło o to,zeby po rozpaleniu cala reszta działa się bez mojego udziału...... i tak jest, szyber sam się przymyka lub otwiera jak potrzeba :) Mamy podpiętą pompę ciepła do całego układu. Po całym sezonie będzie mozna powiedzieć o ekonomii tego rozwiązania, bo kominek uruchomilismy dopiero niedawno a poprzedni sezon działała tylko pompa.....

Mnie też się podoba, chodziło o to,zeby po rozpaleniu cala reszta działa się bez mojego udziału...... i tak jest, szyber sam się przymyka lub otwiera jak potrzeba :) Mamy podpiętą pompę ciepła do całego układu. Po całym sezonie będzie mozna powiedzieć o ekonomii tego rozwiązania, bo kominek uruchomilismy dopiero niedawno a poprzedni sezon działała tylko pompa.....

Jeszcze raz dziękuje za poradę . Mam jeszcze jedno pytanie : Czy kominek z płaszczem wodnym wystarczy na ogrzanie Tymka w chłodniejsze dni czy trzeba dodatkowo włączyć piec gazowy? Pozdr.

Jeszcze raz dziękuje za poradę . Mam jeszcze jedno pytanie : Czy kominek z płaszczem wodnym wystarczy na ogrzanie Tymka w chłodniejsze dni czy trzeba dodatkowo włączyć piec gazowy? Pozdr.

U nas jest to sterowane przez czujniki temperatury. W dużym uproszczeniu wygląda to ta : Ustawiamy żądana temperaturę i palimy w kominku, ciepła woda biegnie do podłogówki, pomieszczenie osiąga zadaną temperaturę....jeśli temperatura spada a źródło ogrzewania czyli kominek nie wystarcza do jej podtrzymania automatycznie załącza się drugie - w naszym przypadku pompa ciepła u innych np piec gazowy. Od października przepalamy trochę w kominku, temperatura średnio 20oC a pompa załączała się sporadycznie. Fakt,że podłogówka jest na tyle bezwładna,że długo utrzymuje ciepło po odcięciu źródła zasilania :) Moim zdaniem kominek mógłby wystarczyć, ale trzeba byłoby cały czas w nim palić a to trochę uciążliwe na dłuższą metę. Zależy też od oczekiwanej temperatury wewnątrz no i warunków zewnętrznych.... :)

czysto teroretycznie kominkiem ogrzejesz cały dom.

musisz tylko grzać a nie "przepalać okazjonalnie"

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam wszystkim Tymkowiczów w Nowym Roku i życzę wszystkiego najlepszego a w szczególności szybkiego zamieszkania. Mam pytanko jesteśmy umówieni na robienie schodów przez stolarza i zastanawiam się czy nie położyć wcześniej paneli ( chodzi mi szczególnie o połączenie panel-schody) . Stolarz mówi że dla niego lepiej jak nie będzie paneli ale pewnie myśli o swojej wygodzie bo wtedy to nie on będzie sie martwił o to połączenie tylko osoba która bedzie kładła panele.A jak to było u was.

Witam wszystkim Tymkowiczów w Nowym Roku i życzę wszystkiego najlepszego a w szczególności szybkiego zamieszkania. Mam pytanko jesteśmy umówieni na robienie schodów przez stolarza i zastanawiam się czy nie położyć wcześniej paneli ( chodzi mi szczególnie o połączenie panel-schody) . Stolarz mówi że dla niego lepiej jak nie będzie paneli ale pewnie myśli o swojej wygodzie bo wtedy to nie on będzie sie martwił o to połączenie tylko osoba która bedzie kładła panele.A jak to było u was.

Dla stolarza pewnie lepiej bo walnie dechę jaka mu będzie odpowiadać a to wy później będziecie się martwić jak to zrobić, żeby było w miarę równo.U nas najpierw była deska podłogowa później schody,podobno tak lepiej bo jak ostatni schodek tzn.deska kończąca podstopnicę będzie za wysoko to będzie uskok a tak to stolarz dorówna do paneli (nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam).

My też mamy już zamówione schody i stolarz powiedział żeby panele położyć wcześniej, a on wtedy ze schodami do paneli dorówna tak żeby wszystko było OK.

U nas schody są połączone z terakotą... i najpierw kładliśmy terakotę...

stolarz zawsze bedzie chciał kłaść pierwszy - bo ma łatwiej :)