Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Olu i odpowiemy na Wasze pytanie"GÓRY WYGLĄDA BEZ OKNA ????????????????????????????????????????????????? " to prze prawie półtora miesiący zanim układali nam blachy i okna dachowe to było straszne ciemno :evil: aż strach było tam wejść :wink: , a jak zakładali nam okna dachowe to już super wyglada

Pozdrawiam i witamy w naszym Klubie Tymowiczów

:D MY ZMIENIAMY

1- PODNOSIMY GÓRE O TRZY CEGŁY

2- OKNA DACHOWE REZYGNACJA I DOKŁADAMY DO BALKONOWYCH

3- W SALONIE DRZWI BALKONOWE NA TARAS CHCEMY PRZESUNĄĆ DO TEGO MAŁEGO OKNA (CZY KTOŚ NAD TYM MYŚLAŁ ? )

4- DOKŁADAMY OKNO W SPIŻARCE I NA HOLU

5-NO NAPEWNO REZYGNACJA Z DRZWI DO SALONU

:D Z TEGO CO CZYTAŁAM TO WIĘKSZOŚĆ POREZYGNOWAŁA Z OKIEN DACHOWYCH :roll: JAK ŁAZIENKA U GÓRY WYGLĄDA BEZ OKNA ????????????????????????????????????????????????? :cry:

JESTEŚMY NA ETAPIE ZAŁATWIANIA PAPIERÓW I MATERIAŁU :x

TO JEST PROBLEM Z CZEGO BUDOWAĆ??? :-?

PRZEZ ROK CZASU SZUKALIŚMY PROJEKTU I TYMEK TO JES TO TROCHE ZMIAN I WYMARZONY DOM!!! :D :D :D :D

Jeżeli wywalicie wszystkie okna to jak rozwiążecie komunikację na dachu dla kominiarza?

Ja nie wyobrażam sobie łazienki bez okna, :o

WITAJ JOLU I JARKU :D CO DO OKIEN DACHOWYCH, KTÓRE OKNA ZOSTAWILIŚCIE? :roll: CO SĄDZICIE O PRZESUNIĘCIU OKNA BALKONOWEGO W SALONIE OBOK TEGO MAŁEGO ? :-? CZY MOŻECIE MI PODAĆ ORIENTACYJNY KOSZT STANU SUROWEGO :D ILE ZAPŁACILIŚCIE ZA MATERIAŁ A ILE ZA ROBOCIZNĘ :D ILE PŁACILIŚCIE ZA JEDNĄ SZTUKĘ CEGŁY :D ILE WSZYSTKIE OKNA DZWI WEJŚCIOWE I GARAŻOWE ? :-?

BO NIEWIEM ILE JESZCZE BĘDZIEMY MUSIELI DOBRAĆ KREDYTU ! ZA WSZELKIE INFORMACJE DZIĘKUJĘ :D POZDRAWIAM :lol:

witamy nowych Tymkowiczów:)

u nas coś sie juz rusza, dostaliśmy kosztorys budowy i wczoraj oddaliśmy projekt do adaptacji, padła kosmiczna kwota ok 3000zł:(.

Z nowych zmian to tylko wydużamy daszek nad wejściem i będzie sie on opierał na dwóch drewnianych słupach, poza tym pozamienialiśmy układ pomieszczeń na górze, ze względu na słońce, rezygnujemy z okien dachowych w pokojach, w sypialni będzie jedno duże okno balkonowe 240, w pokojach dziecięcych 150/150, a nad tym wolnym "holem" podwojne okno dachowe systemowe,czy jak to sie tam nazywa:)

Natomiast na dole rezygnujmy jednak z tego okna w salonie i bądą duże drzwi tarasowe o szer.280cm. Poza tym kosztem 10cm łazienki i 5 zm z kuchni poszerzymy schody., tym samym klatkę schodową, schody bedą betonowe, zabiegowe tak jak w projekcie.

Nasz majster jeszcze podsunął nam fajny pomysł z zagospodarowaniem miesjca pod schodami, poniewż oddzielamy wejście do kotłowni ścianką, tym samym utworzy się taki korytarzyk i z niego będzie przejście do garażu i wejście pod schody do małej piwniczki:) będzie tam niżej podkopane, zrobiona wylewka, no i wyjdzie mała piwniczka. Poza tym przenosimy drzwi od kotłowni na tylną ścianę, a w tym miejscu będzie okienko wsypowe na węgiel, ikotłownia będzie tez miała jakby dwa poziomy, jeden będzie niżej wykopany tam będzie węgiel i nad tym będzie taka półka do składowania drzewa, w pozostałęj częscie będzie piec, pompa i reszta sprzętu

no, to chyba tyle:)

witam fajnie że powiększa sie grono tymków oglądaliście ostatnio bloga cisków??

kurcze mają położoną już blachodachówke dom zaczyna naprawde tymka przypominać.

Aniu i Maćku moge zapytac z czego budujecie i na ile robocizne wam wyliczył majster?? bo jestem na etapie szukanie ekipy i nie wiem jak znich ściągac i ile można

Aniu i Maćku moge zapytac z czego budujecie i na ile robocizne wam wyliczył majster?? bo jestem na etapie szukanie ekipy i nie wiem jak znich ściągac i ile można

witamy

my budujemy z keramzytu, bloczki juz mamy

co do kosztorysu to nie pamiętam dokładnie, ale sporo wyszło:) jutro będę miała kosztorys w domu to podam poszczególne etapy, pamiętam tylko, że całość "pod klucz" szcunkowo ok 420.000

A i M

witamy

my budujemy z keramzytu, bloczki juz mamy

co do kosztorysu to nie pamiętam dokładnie, ale sporo wyszło:) jutro będę miała kosztorys w domu to podam poszczególne etapy, pamiętam tylko, że całość "pod klucz" szcunkowo ok 420.000

A i M

Sporo ja planuję zejść poniżej 200 tys :D może bez mebli ale da sie mieszkać.

no stuk puk ja tez duzooooo mniej licze uhhh :o

a teraz troche sie wam wyżale :x

a wiec dzis pojechałam po decyzje do wodociągów super hura ale okazało sie ze do mojej dzałki nie idzie wodociąg wiec musze go sobie wybudowac za bagatela ok 15tys zł :cry:

ok pojechałam do geodety bo wyznacza mi juz i mierzy od miesiaca a on ze to troszke drozej bedzie bo z powodu braku wody muszą coś tam mierzyc wiecej nastepnie zadzwoniłam do archtekta zeby sie umowic a pani sobie na wywczas do zakopca pomkneła i tyle ją widzeli bedzie ok 18 grudnia :x

STOJE W MIEJSCU i do tego jeszcze koszty sie mnożą

chyba załoze dzeinni budowy i nazwe go tragiczne wieści z budowy gosiaczka.

ps. jeszcze chcialam dzis odwiedzc budowalnca taaa ale on pomnkol gdzies pod rybnik budowac i tyle go widzeli

chyba sie piwa napije na smutno

no stuk puk ja tez duzooooo mniej licze uhhh :o

a teraz troche sie wam wyżale :x

a wiec dzis pojechałam po decyzje do wodociągów super hura ale okazało sie ze do mojej dzałki nie idzie wodociąg wiec musze go sobie wybudowac za bagatela ok 15tys zł :cry:

ok pojechałam do geodety bo wyznacza mi juz i mierzy od miesiaca a on ze to troszke drozej bedzie bo z powodu braku wody muszą coś tam mierzyc wiecej nastepnie zadzwoniłam do archtekta zeby sie umowic a pani sobie na wywczas do zakopca pomkneła i tyle ją widzeli bedzie ok 18 grudnia :x

STOJE W MIEJSCU i do tego jeszcze koszty sie mnożą

chyba załoze dzeinni budowy i nazwe go tragiczne wieści z budowy gosiaczka.

ps. jeszcze chcialam dzis odwiedzc budowalnca taaa ale on pomnkol gdzies pod rybnik budowac i tyle go widzeli

chyba sie piwa napije na smutno

To ja jedno piwko też poproszę, mimo że geodeci też się ociągają i stali mi też nie przywieźli to ja na wesoło wypiję!!!!!!!!!

WITAJ JOLU I JARKU :D CO DO OKIEN DACHOWYCH, KTÓRE OKNA ZOSTAWILIŚCIE? :roll: CO SĄDZICIE O PRZESUNIĘCIU OKNA BALKONOWEGO W SALONIE OBOK TEGO MAŁEGO ? :-? CZY MOŻECIE MI PODAĆ ORIENTACYJNY KOSZT STANU SUROWEGO :D ILE ZAPŁACILIŚCIE ZA MATERIAŁ A ILE ZA ROBOCIZNĘ :D ILE PŁACILIŚCIE ZA JEDNĄ SZTUKĘ CEGŁY :D ILE WSZYSTKIE OKNA DZWI WEJŚCIOWE I GARAŻOWE ? :-?

BO NIEWIEM ILE JESZCZE BĘDZIEMY MUSIELI DOBRAĆ KREDYTU ! ZA WSZELKIE INFORMACJE DZIĘKUJĘ :D POZDRAWIAM :lol:

Witam w naszym gronie. "Ola Sławek i Martyna" dobrze rozumiem ze Martyna to Wasza córeczka :)

"PRZESUNIĘCIE OKNA BALKONOWEGO W SALONIE OBOK TEGO MAŁEGO" - to raczej zepsuje wygląd zewnętrzny domu - będzie nie symetryczne (odstęp między oknem w salonie a oknem tarasowym i oknem w małym pokoju)

Co do kosztorysu do kredytu to ktoś z forumowiczów już to opisał w wcześniejszym poście (trzeba poczytać od początku strony :wink: )

pozdrawiam