moniach5 11.12.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Witamy, Dawno się nie odzywaliśmy, ale śledzimy forum na bieżąco. Chociaż to już prawie połowa grudnia, u nas praca wre. Kupiliśmy już materiały na ściany, stal na strop a dzisiaj właśnie podłączyli nam skrzynkę z prądem do działki. Udało się też ich namówić, aby pociągneli nam kabel aż do do samego domu, wyszło 112 m kabla. Za kabel zapłacilismy w miarę tanio, bo zamiast miedzianego za 36 zł/m, wybraliśmy za namową pana od prądu kabel aluminiowy o większym przekroju, ale za 9 zł/m Jeżeli chodzi o kosztorys do banku to służymy pomocą, my składaliśmy o kredyt do PKO BP, ale chyba w każdym banku mają podobne wymagania. A co do kosztorysu całkowitego, czyli tego 420 tys., to chyba lekka przesada, my wierzymy, że uda się nam zamknąć max. w 250 tys. zł i to już z jakimiś meblami. Pozdrowienia Monia i Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 11.12.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 witam fajnie że powiększa sie grono tymków oglądaliście ostatnio bloga cisków?? kurcze mają położoną już blachodachówke dom zaczyna naprawde tymka przypominać. Aniu i Maćku moge zapytac z czego budujecie i na ile robocizne wam wyliczył majster?? bo jestem na etapie szukanie ekipy i nie wiem jak znich ściągac i ile można witamy my budujemy z keramzytu, bloczki juz mamy co do kosztorysu to nie pamiętam dokładnie, ale sporo wyszło:) jutro będę miała kosztorys w domu to podam poszczególne etapy, pamiętam tylko, że całość "pod klucz" szcunkowo ok 420.000 Witam, A masz może projekt Tymka?? Jeśli tak to dostaliście z projektem również kosztorys i zestaw projektu (o ile dobrze pamiętam że było podane ok 260 tys zł materiały plus robocizna) To teraz skąd Wy wymyśliliście ten kosmiczny niby "szacunkowy ok 420 tys" My liczymy że uda nam się wykończyć dom do 280 tys Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuk30 11.12.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Witam Wszystkich, ciesze sie ze sporo osób wybrało Tymka. My tez się zdecydowliśmy na Tymka. Mamy już działke w zasadzie w pełni uzbrojnoą. Woda, kanaliza, prąd na działce a gaz w ulicy Jestem w trakcie załatwiania warunków zabudowy, zaraz potem zakup projektu, adaptacja i pozwolenie na budowe. Jeśli wszystko pójdzie jak trzeba zaczniemy budowę na wiosne. W międzyczasie chetnie skorzystam w Waszych doświadczeń w budowie Tymka. Pewnie jak znajde chwile to bym nawet chętnie zobaczył już Tymka w realu /poszukam jakies realizacji w zachodniopomorskim lub wielkopolsce/ Poki co pozdrawiam Wszystkich i dzięki za możliwośc przyglądanai sie Waszm budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 11.12.2007 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 witam fajnie że powiększa sie grono tymków oglądaliście ostatnio bloga cisków?? kurcze mają położoną już blachodachówke dom zaczyna naprawde tymka przypominać. Aniu i Maćku moge zapytac z czego budujecie i na ile robocizne wam wyliczył majster?? bo jestem na etapie szukanie ekipy i nie wiem jak znich ściągac i ile można witamy my budujemy z keramzytu, bloczki juz mamy co do kosztorysu to nie pamiętam dokładnie, ale sporo wyszło:) jutro będę miała kosztorys w domu to podam poszczególne etapy, pamiętam tylko, że całość "pod klucz" szcunkowo ok 420.000 Witam, A masz może projekt Tymka?? Jeśli tak to dostaliście z projektem również kosztorys i zestaw projektu (o ile dobrze pamiętam że było podane ok 260 tys zł materiały plus robocizna) To teraz skąd Wy wymyśliliście ten kosmiczny niby "szacunkowy ok 420 tys" My liczymy że uda nam się wykończyć dom do 280 tys Pozdrawiam teraz to się załamałam jak czytam w jakich kosztach macie zamiar zamknąć budowe Tymka, dało mi to dużo do myślenia, musze poszukać kosztorysu z Horyzontu i porównać z tym od naszego budowlańca, wychodz na to, że sporo che na nas zarobić, bo nie możliwe, żeby np materiały były dużo droższe niż w waszych rejonach, kurde, ale 420 tyś a wasze 250, 280 czy 300 to spora róznica... jutro usiąde i przelicze wszystkie etapy szczegółowo odechciało mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 12.12.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 witam macku sprawdz to bo tą kwote którą podałes to serio jakis kosmos.Witaj jarku dawno Cie nie było a teraz pytanie bo pisałes ze kryjesz blachą wiem ze jest ładna i tansza od dachówek ale czy nie obawiasz sie ze latem jak przyśeici słonko na maxa to sie usmażysz na poddaszu?? pytam bo słyszałam takie opinie prosze o wasze zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 12.12.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Cześć Ludzie:) Cały czas pisała Ania, bo mnie generalnie nie ma i jak już wróciłem to się zrobiła "jazda" o to, że wszyscy budują za 300 tys. a my za 420:) chciałbym wiec niniejszym "społeczność tymkową" poinformować, że w skład tych 420 wchodzi wszystko prócz płotu [studnia, hydrofory, etc.]- włącznie z zagospodarowaniem terenu i meblami do kuchni. Zaznaczam, że budujemy w systemie developerskim - całość prac jest zlecona firmie, bo przy naszym trybie życia i pracy to "sposobami gospodarczymi" byśmy się budowali 10 lat, a i tak całośc byłaby niedopilnowana. Więc placimy kase - zdaje sobie sprawe, że firma która to wziela zarobi z 60- 70tys. ale i wymagam - beda jakby co do skutku poprawiali. Pomijam fakt doboru materialow i poziomu fachowcow - z tym bywa roznie. Ktos tutaj napisal, że stan surowy zamkniety wyszedl 120 tys. - nam wyjdzie 139 tys. I jeszcze jedno - 1m2 nowego mieszkania w Gorzowie kosztuje ok. 3500 brutto w stanie surowym, nas wyjdzie 3250 brutto w stanie kompletnie wykończonym... fakt faktem - developer czy nie developer - i tak trzeba pilnować Znam ludzi, którzy budują domy "na sprzedaż" - najpierw budują, później szukają nabywcy - wierzcie mi, da sie wybudować chate za mała kase, nawet bardzo mala, ale mieszkać w takim domu z pewnoscia byście nie chcieli po wysluchaniu opowiesci tych ludzi, pozdrawiam maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 13.12.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 witam macku sprawdz to bo tą kwote którą podałes to serio jakis kosmos.Witaj jarku dawno Cie nie było a teraz pytanie bo pisałes ze kryjesz blachą wiem ze jest ładna i tansza od dachówek ale czy nie obawiasz sie ze latem jak przyśeici słonko na maxa to sie usmażysz na poddaszu?? pytam bo słyszałam takie opinie prosze o wasze zdanie Witam, nie bedzie tak zle ponieważ będzie ocieplony wełną mineralną na grubości ok 30 cm (latem chłodniej a zimą nie ucieka ciepło) Tylko na strychu będzie gorąco (jakbyś wsiadała do rozgrzanego samochodu) Być może już w sobotę będziemy mieli już całkowicie przykryty dach i wtedy zrobimy pary fotek (i na ten rok skonczymy z budową i czekamy do wiosny) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 13.12.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Macku jak to sie mówi co kraj to obyczaj a ilu ludzi tyle opini ja tak do konca sie z Toba nie zgadzam bo racja nie kazdego budowlanca mozna nazwac fachowcem ze pewnie takie developerskie firmy to są pewniejsze niż budowa w systemie gospodarczym ale wiekszosc z nas albo juz budujących albo w krótce zaczynających stara sie korzystac z raczej poleconych ekip. I myśle i mam nadzieje ze stan koncowy bedzie równie dobry jak Twój Ja rozumiem Twoj brak czasu mo sama mam go mało ale niestety ja mierze siły na zamiary a zaciaganie kredytów duzych w kosmos mi nie grozi nie wygrałam w totka mimo tego ze mam mieszkanie i potem je spłace to i tak boje sie duzych kredytow taaa no i to zalezy ile kto zarabia ale ciesze sie ze kolejni ludzie wybierają Tymka . Mój wybór tego domu był głównie spowodowany kasą czyli ze jest on w miare tani w wykonianiu nie ma kosmicznych gachów i innych pożeraczy mamony. Jeszcze raz serdecznie witamy hmmm mowie tu w imieniu wszystkich hahah nie ładnie to z mojej strony i pewnie postawicie ten dom szybciutko . Ps. a moja ciekawośc jest ogromna wiec pozowle sobie zapytac jak to wyglada z tymi domami ktore są budowane i sprzedawane ludzią?? co to zaczy ze po paru latach sie zawalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 13.12.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Może i przesadziliśmy z materiałami - dachowka ceramiczna, keramzyt..., etc. generalnie wyższa półka... budujemy dom dla siebie i chce miec co najmniej na kilka lat spokój z remontami i innymi pierdołami, a co do domów budowanych na sprzedaż, to nie chodzi o to, że sie zawala po 3 latach:) ale o to, że w domu wykończonym, którego się nie widziało na poszczególnych etapach budowy trudno stwierdzić jakość użytych materiałów - szczególnie elektryki, kanalizy itp. Ludzie, którzy budują taki dom wychodza z nastepującego zalozenia: w danym regionie kraju obowiazuja pewne ceny nieruchomosci, wiec facet buduje max tanio [materiały] i przy udziale "fachowców" z łapanki, którzy bardzo czesto maja male pojecie o budownictwie. Po wybudowaniu takiego domu dolicza sobie roznice w stosunku do ceny rynkowej i sprzedaje. Pare lat spokoju a pozniej koszmar: walace sie struktury, tynki, siadajacy dach, zwarcia elektryki i wiele, wiele innych... Broń Boże nie chce nikogo z Was obrazac, bo rozumiem że kazdy buduje w ramach posiadanych srodkow, ale w życiu nie uwierze, że ktos z Was wybuduje Tymka na gotowo - do wprowadzenia, z zagospodarowaniem terenu i kosztami działki - czyli wszystkimi kosztami, włacznie z wieszakiem na ubrania:) za kwote jak tutaj deklarujecie 300 tys. i mniej. W naszym regionie jest jeszcze jeden problem, mianowicie do Berlina mamy bliżej niz do Poznania i sila rzeczy brak fachowców z prawdziwego zdarzenia bo pracuja w Niemczech, a ci co zostali kasuja konkretne stawki - i trudno, tego nie przeskocze:) Stąd mamy b. wysokie koszty robocizny. Ale powiem Wam jedno - wole miec wlasny dom, niż wieksze mieszkanie w bloku za praktycznie te same pieniadze. Pozdrawiam Wszystkich i życze miłego użytkowania wieczystego:) Waszych Tymków:):) I jeszcze jedno, mam znajomą architekt, która ma duże doświadczenie w kosztorysach, i powiedziała mi, że kosztorysy sporządza się metodą wskaźnikową i z tego względu kosztorysy takie mają w zasadzie mało wspólnego z rzeczywistością. O ile rzeczywisty koszt stanu surowego może być i czesto jest zbliżony do rzeczywistości to koszty wykończenia są abstrakcyjne. Ja założyłem koszty budowy z dużą górką bo wolę się później cieszyć z tego, że zostało mi pare ładnych tysięcy, niż zakładać minimum i stanąć na etapie tynkowania:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 14.12.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Maćku ja Cie rozumiem my nie wliczamy w te 300tys mysle ze wszyscy nie wliczają ceny dzałki wiadmo ze w praniu wychodzą różne żeczy różne koszty jak np. teraz moje podłączenie wodocągów za 15 tys. i ja też nie bujam w obłokach tylko dosyc twardo stąpam po ziemni . a wykończeniówka jak sama nazwa wskazuje wykańcza ale to też zależ co kto i za ile wykańcza jeden zrobi kuchnie za 15 tys drugi za 30 ect. kasia i tomek i Jarek są już daleko daleko i myśle ze oni mogą coś oszacowac i powiedzec zresztą poczytaj ich forum. Życze powodzenia w budowie a za rok policzymu koszty:) ps. myśle że każdy z nas tu budujących robi tak zeby za 3-4 lata mu tynk na głowe nie leciał chociaż różnie to bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubalina 16.12.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 A testował ktoś wyrzucenie sciany nośnej między salonem a pokojem? My chyba tak zrobimy, i będzie większy salon, a w razie co to można tam postawiś ścianke działową. Co wy na to? I chyba przeniesiemy balkon na druga stronę. Tak my wyrzuciliśmy tą ścianę - wykonawca powiedział że wystarczy wzmocnić i wstawić u góry podciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 16.12.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 A testował ktoś wyrzucenie sciany nośnej między salonem a pokojem? My chyba tak zrobimy, i będzie większy salon, a w razie co to można tam postawiś ścianke działową. Co wy na to? I chyba przeniesiemy balkon na druga stronę. Tak my wyrzuciliśmy tą ścianę - wykonawca powiedział że wystarczy wzmocnić i wstawić u góry podciąg. Ale ja wyrzucam tą ścianę (wraz z fundamentem,) i robie bez podciągu (brzydko by wyglądał salon z taką belką pod sufitem). Mamy strop żerański. W razie co to przedzielę lekką ścianką działową i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiras 16.12.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Witam wszystkich Tymowiczow .Widze wiele nowych osob super wrzuce kilka nowych fotek z budowy naszego Tymka glownie z budowania naszego dachuNasz majster na dachuhttp://inlinethumb21.webshots.com/35412/2938823230102101093S600x600Q85.jpga to te supy ktore tak duzo bylo juz pisane na forumURL=http://community.webshots.com/photo/2867633120102101093dVTpNs]http://inlinethumb49.webshots.com/33584/2867633120102101093S600x600Q85.jpg[/url]widok z tarasuhttp://inlinethumb07.webshots.com/33862/2435597160102101093S600x600Q85.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiras 16.12.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 A tu scianka kolankowa podniesiona okolo 40 cm nie za wysoko http://inlinethumb07.webshots.com/35078/2397159130102101093S600x600Q85.jpgwidok z doluURL=http://community.webshots.com/photo/2772866600102101093GNZTpl]http://inlinethumb26.webshots.com/33753/2772866600102101093S600x600Q85.jpghttp://inlinethumb45.webshots.com/34028/2210379680102101093S600x600Q85.jpg' alt='2210379680102101093S600x600Q85.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiras 16.12.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 http://inlinethumb08.webshots.com/33415/2305108800102101093S600x600Q85.jpgWidok z drogi asfaltowej http://inlinethumb08.webshots.com/33415/2305108800102101093S600x600Q85.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 17.12.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 super rosną Wam tymki ja mam pytanie bo juz pewnie gdzies padło jaka jest różnica mięrzy stropem terriva a lanym czy jak to sie nazywa i pytanie 2 jeśli sie podniesie ściane kolankową to ile sie zyskuje przestrzeni w m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 17.12.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Cześć, Wychodzi na to, że w zasadzie bez problemów słupy można ukryć w ścianach:) i całe szczęście:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 17.12.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 super rosną Wam tymki ja mam pytanie bo juz pewnie gdzies padło jaka jest różnica mięrzy stropem terriva a lanym czy jak to sie nazywa i pytanie 2 jeśli sie podniesie ściane kolankową to ile sie zyskuje przestrzeni w m2 Witam, my podnieślismy o półtora pustaka i zyskaliśmy ok 25 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 17.12.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 super rosną Wam tymki ja mam pytanie bo juz pewnie gdzies padło jaka jest różnica mięrzy stropem terriva a lanym czy jak to sie nazywa i pytanie 2 jeśli sie podniesie ściane kolankową to ile sie zyskuje przestrzeni w m2 Wiem jaka jest różnica między terrivą, a żerańskim? Mi wychodzi taniej i szybciej Ania i Maciej nie myśleliście żeby wywalić te słupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 17.12.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 super rosną Wam tymki ja mam pytanie bo juz pewnie gdzies padło jaka jest różnica mięrzy stropem terriva a lanym czy jak to sie nazywa i pytanie 2 jeśli sie podniesie ściane kolankową to ile sie zyskuje przestrzeni w m2 Wiem jaka jest różnica między terrivą, a żerańskim? Mi wychodzi taniej i szybciej Stuku, ale za to wszystkie robią się pęknięcia jak w bloku a monolity nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts