Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

A tu sobie wstawiłem kilka zdjęć z wyglądem Tymka różnych inwestorów żeby mogli już porównać i zdecydowali jak ganek budować dla swojego Tymka

Tymek Adamsi (na 99% wg projektu)

wg mojego Tymka (podnioszono o 1,5 pustaka i dodano słupy drewniane)

http://inlinethumb44.webshots.com/34923/2520161910101780555S500x500Q85.jpg

wg Tymka nataliaolamaja ( ganek z wejściem z boku)

http://inlinethumb31.webshots.com/34078/2171261330102168387S425x425Q85.jpg

i wg Aliny i Jakuba i Delus-a ( ganek z wejściem z przodu)

http://inlinethumb23.webshots.com/36822/2935830030101780555S600x600Q85.jpg[/url][/img]

Już każdy moze wybierać wg swojego gustu

Z Tymek Gankiem ma duży wiatrołap i duzy hol

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

STUKPUK słuchaj nie dyskutuje się z gustami jednemu podoba się Tymek z filarkami drugiemu nie jednemu podoba się Tymek z gankiem drugi uważa że wygląda jak wiejski domek. Słuchajcie mam wrażenie że czasem na tym forum chcecie sobie dokopać a mnie się tonie podoba i mam nadzieję że skupicie się na poradach, doradach a nie na opowiadaniu ze kogoś dom wygląda kiczowato. To może nie wklejajmy zdjęć bo ktoś ci powie że Twoja wizja domu jest do bani !!!

Widzę że STUKPUK nic nie doradza (w innym forum opisywał że jest z branży budowlanej) a tylko szuka do krytyki

:wink:

Do STUPUKA - może trochę szacunku i wyrozumiałości do innych Tymowiczów (Każdy z Tymowiczów ma upodobania)

Jakubalina O gustach się nie dyskutuje to wie każdy głupi........Przepraszam za wyrażenie. Ale proponuję przejżeć ten temat dokładnie i zobaczysz kto tu "ciągle krytykuje" innych Tymki :-?

Kolego Jarku

Nie no, zaraz wyjdę z siebie i stanę obok :lol:

Napisałem tego posta tylko daltego żeby sparwdzić reakcję kolegi Jarka :lol: I nie pomyliłem się. Jak już mówiłem jestem daleki od krytykowania inych.

Fakt jestem z branży i doradzę każdemu jeżeli tylko będę mógł pomóc.

I zaraz tam że jestem z branży nie świadczy że mam szaleć po tematach i radzić na siłe!!!

Kolego, powiedz mi kto taki który "ciągle krytykuje" - Cyba przesadzasz z tym słowem.

Przyznam się że opisałem na temat ganku Tymka nataliaolamaja że jest typowy wiejski Jeśli ktoś czuje urażony z tym "wiejskim" to ja przepraszam i wycofuję to słowo 8)

Zresztą wkleję jakie my mamy zmiany na parterze - sorki za jakość ale robiłem to dla architekta który adaptował nam projekt - ale wymiary co do milimetra się zgadzają. Dodam, że graż czyli cały budynek jest poszerzony o 0,5 m.

http://inlinethumb44.webshots.com/35883/2773900700102168387S600x600Q85.jpg

i jeszcze drugie ujęcie

http://inlinethumb23.webshots.com/37782/2881988410102168387S600x600Q85.jpg

... proszę o Waszą obiektywną opinię

Oglądam jeszcze na to twoj przerobiony projekt i porównałem z moim (w salonie wg oryginalnej) to myśle ze można jeszcze wstawić małe okienko np okrągłe albo 60x90 w tym wnęku między kuchnią a salonem tzn przed kuchniem ale od zewnątrz może będzie nie symetryczne :-?

P.S. szkoda że zrezygnowaliście z wykuszu :cry:

Alino i Jakubie, Mam dla Was uwagę,

patrzę jeszcze na Waszą kuchnię, praktycznie ją jeszcze zmniejszyliście z 10,3 na 8,7 m2, hmmm my mamy kuchnię wg projektu i nam sie wydaje mniejszy niż w projekcie. Jka będziecie ustawiali bo bokach jakieś szafki po 60 cm to cały szerokość tych szafek wynosi 1,20m i odejmiemy szezrokość kuchni 2,6 to macie tylko wolna przestrzeń podłogowa 1,4m to sie robi ciasno w kuchni :cry:

I czy nie lepiej zwiększyć kuchnię kosztem łazienki bo w kuchni najwięcej przybywa się niż w łazience i po co druga duża łazienka skoro na górze będziecie mieli prawie jak salon łazienkowy

I jeszcze propozycja, nie wstawić ścianka między holem(dawniej wiatrołap) a klatka schodową, będziecie mieli ładna i przestrzenna wizualizacja holu z schodami 9dobre rozwiązanie jakby mielibyście schody konstrukcję lekką drewnianą a jak betonowa to ciekawe wykończenie poręczy)

Ja jak widzisz też zrezygnowałem ta ścianka jest wykreślona, ale wiem ze to jest ściana nośna i coś mój wykonawca powiedział że zrobi tam jakiś podciąg - nie wiem dokładnie co to jest... z tego co słyszałem to jakaś metalowa belka u góry tylkopytanie czy da się ją jakoś schować ? Aha a co sądzisz o przesunięciu komina - tego od kominka - mamy trochę problem z górą a dokładnie z wejściem do jednego z pokoi bo będzie trzeba trochę drzwi przesunąć i nie wiem jak to wyjdzie.

Podciąg to taka żelbetowa (najczęściej) belka na której opieramy np:belki stropowe. Są różne kształty, ale trudno je ukryć i zawsze wystają pod sufitem :-? Stosujemy je tam gdzie chcemy uzyskać wszelkiego typu otwory w ścianach nośnych.

Co do przesunięcia komina to musisz usiąść z kartką i narysować poddasze i kombinować z rozkładem pomoeszczeń.

Ganek otwary to taki bez drzwi wejściowych.

Ja zrezygnowałem z tej ściany nosnej miedzy pokojem a salonem, ale podciągu nie robię bo chcę równy sufit w całym salonie. :D

I płyty zapodam po całości,opierane będą na ścianie zewnętrznej i podciagu,i ścianie między salonem a kuchnią.

patrzę jeszcze na Waszą kuchnię, praktycznie ją jeszcze zmniejszyliście z 10,3 na 8,7 m2, hmmm my mamy kuchnię wg projektu i nam sie wydaje mniejszy niż w projekcie. Jka będziecie ustawiali bo bokach jakieś szafki po 60 cm to cały szerokość tych szafek wynosi 1,20m i odejmiemy szezrokość kuchni 2,6 to macie tylko wolna przestrzeń podłogowa 1,4m to sie robi ciasno w kuchni :cry:

I czy nie lepiej zwiększyć kuchnię kosztem łazienki bo w kuchni najwięcej przybywa się niż w łazience i po co druga duża łazienka skoro na górze będziecie mieli prawie jak salon łazienkowy

I jeszcze propozycja, nie wstawić ścianka między holem(dawniej wiatrołap) a klatka schodową, będziecie mieli ładna i przestrzenna wizualizacja holu z schodami 9dobre rozwiązanie jakby mielibyście schody konstrukcję lekką drewnianą a jak betonowa to ciekawe wykończenie poręczy)

Łazienka na dole musi być, ale jak już miałbym ją zmniejszyć to, taką żeby tylko kibelek i mini umywalka weszła :D bez prysznica.

Kuchni bym osobiście nie zmniejszał :D

Zresztą wkleję jakie my mamy zmiany na parterze - sorki za jakość ale robiłem to dla architekta który adaptował nam projekt - ale wymiary co do milimetra się zgadzają. Dodam, że graż czyli cały budynek jest poszerzony o 0,5 m.

i jeszcze drugie ujęcie

Oglądam jeszcze na to twoj przerobiony projekt i porównałem z moim (w salonie wg oryginalnej) to myśle ze można jeszcze wstawić małe okienko np okrągłe albo 60x90 w tym wnęku między kuchnią a salonem tzn przed kuchniem ale od zewnątrz może będzie nie symetryczne :-?

tak sobie czytam te wasze wpisy i chciałam powiedzieć, że my właśnie między kuchnią a salonem wstawiamy jeszcze jedno okno, 90x150, a to które jest w projekcie przesuwamy w prawo patrząc od środka salonu:)

A i M

Witam Alino i Jakubie]

Sciągnąłem grzecznościowo jedno z zdjęć Tymka nataliaolamaja i przerobiłem go na wg twojego projektu.

http://inlinethumb23.webshots.com/36822/2935830030101780555S600x600Q85.jpg' alt='2935830030101780555S600x600Q85.jpg'>

I muszę przyznac że całkiem przyzwoicie z tymi dodatkowymi oknami i ganek z wejscie z przodu. Warto tam wstawić dodatkowe okna ze względu na łazienkę i na shody - dużo swiatła by dały

Jarek kurde świetnie to zrobiłeś - no dobta zakochałem się w tymku na nowo. No mnie się podoba - he he mam prośbę przerób mi jeszcze okno od kuchni na wymiar 150x150. Jaki program użyłeś do edycji tego zdjęcia ? Widzę Jarku że albo jesteś specjalistą albo hobbystą jeśli chodzi o zdjęcia - dlaczego ? bo i wklejac zdjęcia na tym forum nauczyłem się od siebie.

Jeszcze raz podaję zmiany jakie mi przyszły do głowy na stan obecny, reszta wyjdzie w praniu........ :lol:

Nasze zmiany w Tymku (pewnie nie wszystkie na jakie wpadniemy :lol: )

-połączymy salon z pokojem (bez podciągu) :D

-przerzucamy balkon na drugą strone (z tamtej nie ma ciekawego widoku)okno + drzwi

-zostawiamy tylko 2 okna dachowe

-w szczycie od strony( z oryginalnym balkonem) po dużym oknie w każdym pokoju

-zmaina na strop żerański

-schody drewniane

-kanał w garażu

-powiększymy okno w kuchni

-koza zamiast kominka

-ściana kolankowa na 2 suporki

To tyle co mi się przypomniało na chwilę obecną

-przerzucamy balkon na drugą strone (z tamtej nie ma ciekawego widoku)okno + drzwi

-zmaina na strop zerański

-schody drewniane

-kanał w garażu

-koza zamiast kominka

Stukpuku do jakiej wielkości powiekszacie okno w kuchni?

my podobnie zostawiamy dwa okna dachowe, jedno w łazience i drugie w antresoli, ale tu chyba damy podwojne systemowe, więc można powiedzieć, że będą trzy:)

no i też będziemy mieli strop żerański, co prawda nie rezygnujemy z pokoju na dole, ale tu bedziemy mieli ścianke działową, bez podciągu, podobnie rozwiązane jak u was, w razie gdybyśmy kiedyś chcieli salon powiększyć, tak wymyślił nasz majster

i jeszcze drugie ujęcie

Tak zrezygnowaliśmy bo z jednej strony wąska działka (24m) a chciałem mieć dojazd z jednej strony domu do budynku gospodarczego z garażem który ostatnio wklejałem który to będzie za domem, a z drugiej strony z żoną doszlismy do wniosku że owszem jest on ładny ale pozwoli schować tylko część dużego stołu w jadalni więc zdecydowaliśmy jednak zrezygnować z pokoju na dole i zrobić piękny duży salon w którym napewno wszystko się zmieści.

-zmaina na strop zerański

-schody drewniane

-kanał w garażu

-koza zamiast kominka

Stukpuku do jakiej wielkości powiekszacie okno w kuchni?

my podobnie zostawiamy dwa okna dachowe, jedno w łazience i drugie w antresoli, ale tu chyba damy podwojne systemowe, więc można powiedzieć, że będą trzy:)

no i też będziemy mieli strop żerański, co prawda nie rezygnujemy z pokoju na dole, ale tu bedziemy mieli ścianke działową, bez podciągu, podobnie rozwiązane jak u was, w razie gdybyśmy kiedyś chcieli salon powiększyć, tak wymyślił nasz majster

Wymiaru jeszcze nie znam bo to pomysł żonki i jeszcze się nie zdecydowała :o

Powiedziała tylko że chce duuuuuuuuże okno w kuchni :D

Wstawimy największe jakie się da!!!! Zostawimy tylko tyle miejsca na głębokość szafek wiszących. Ale dokładnie będę wiedział jak wymuruję :D :D

Majster ma rację! My rezygnujemy z pokoju, ale w razie co to walniemy jakś lekką ściankę działową i po problemie.

Po ile u was metr stropu żerańskiego? U nas po 90-95zł ale po nowym roku mają zdrożeć! :cry:

Jarek dzięki - zgadzam się co do kuchni chyba zwiekszę tą powierzchnie - żona też mi mówi że może być ciasno, Ale wiesz co co do tego holu masz rację że ładna wizualizacja itd, ale cały ganek robię po to by zrobić dodatkową izolację cieplną, bo wydaj mi się że w zimie jak teraz moze trochę (czytaj: dużo) uciekać ciepła z domu.

Ja jak widzisz też zrezygnowałem ta ścianka jest wykreślona, ale wiem ze to jest ściana nośna i coś mój wykonawca powiedział że zrobi tam jakiś podciąg - nie wiem dokładnie co to jest... z tego co słyszałem to jakaś metalowa belka u góry tylkopytanie czy da się ją jakoś schować ? Aha a co sądzisz o przesunięciu komina - tego od kominka - mamy trochę problem z górą a dokładnie z wejściem do jednego z pokoi bo będzie trzeba trochę drzwi przesunąć i nie wiem jak to wyjdzie.

Podciąg to taka żelbetowa (najczęściej) belka na której opieramy np:belki stropowe. Są różne kształty, ale trudno je ukryć i zawsze wystają pod sufitem :-? Stosujemy je tam gdzie chcemy uzyskać wszelkiego typu otwory w ścianach nośnych.

Co do przesunięcia komina to musisz usiąść z kartką i narysować poddasze i kombinować z rozkładem pomoeszczeń.

Ganek otwary to taki bez drzwi wejściowych.

Ja zrezygnowałem z tej ściany nosnej miedzy pokojem a salonem, ale podciągu nie robię bo chcę równy sufit w całym salonie. :D

I płyty zapodam po całości,opierane będą na ścianie zewnętrznej i podciagu,i ścianie między salonem a kuchnią.

STUKPUK-u dziękuję i mam rozumieć że i bez tego podciągu dom mi się na głowę nie zawali ? - ja kryję dachówką ceramiczną jak w oryginalnym projekcie - a Ty ? Aha i jakbyś mógł mi to jaśniej opisać z tymi płytami to pogadam o tym z moim wykonawcą z którym jestem umówiony za dwa tygodnie. Możesz nawet maila wysłać jeśli Ci to nie przeszkadza: [email protected]

Łazienka na dole musi być, ale jak już miałbym ją zmniejszyć to, taką żeby tylko kibelek i mini umywalka weszła :D bez prysznica.

Kuchni bym osobiście nie zmniejszał :D

Łazienka dla mnie jest ważna z prysznicem, bo np. jeśli skoszę trawę itp. to żeby sznować porządek który zrobi w domu żona (ha ha - mam nadzieję) wykąpię się na dole a nie bedę biegał brudny po piętrze. Dobra to śmieszny powód wiem, ale wydaje mi się że tak jest praktyczniej.

Do STUKPUKA : słuchaj jak widze i Ty rezygnujesz ze ścianki na dole i powiększasz salon, może pobierz to zdjęcie które ja wkleiłem i nanieś zmiany jakie Ty masz na dole i wklej na forum. Jak nie będziesz wiedziałjak to Jarek ci podpowie jak to zrobić, gdzieś zresztą na 8 czy 9 stronie naszego dziennika (moze dalej) Jarek opisywał jak wklejac