jakubalina 31.12.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Jak widzicie uaktywniłem się teraz i odpowiadam na wszystkie posty bo wróciłem ok 15 z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 31.12.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Łazienka na dole musi być, ale jak już miałbym ją zmniejszyć to, taką żeby tylko kibelek i mini umywalka weszła bez prysznica. Kuchni bym osobiście nie zmniejszał Łazienka dla mnie jest ważna z prysznicem, bo np. jeśli skoszę trawę itp. to żeby sznować porządek który zrobi w domu żona (ha ha - mam nadzieję) wykąpię się na dole a nie bedę biegał brudny po piętrze. Dobra to śmieszny powód wiem, ale wydaje mi się że tak jest praktyczniej. Chodziło mi o to że jak ktoś chce na maksa, koniecznie zmniejszyć łazienkę to tylko żeby kibel i umywalka się zmieściła. Osobiście zostawiam prysznic na dole+kibelek i mini umywalkę. Ja kryję blachodachówką,a płyty kładę prostopadle do dłuższego boku Tymka (inaczej nie można, nie ma tak długich płyt ) Bo Wy jeżeli dobrze rozumiem kładziecie tak jak w projekcie, czyli nad salonem prostopadle do dłuzszego boku budynku , a nad pokojem równolegle. I żeby wam do środka nie wpadły majster zrobi wam podciąg i pod nim ścainę działową np12 cm? Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 31.12.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Do STUKPUKA : słuchaj jak widze i Ty rezygnujesz ze ścianki na dole i powiększasz salon, może pobierz to zdjęcie które ja wkleiłem i nanieś zmiany jakie Ty masz na dole i wklej na forum. Jak nie będziesz wiedziałjak to Jarek ci podpowie jak to zrobić, gdzieś zresztą na 8 czy 9 stronie naszego dziennika (moze dalej) Jarek opisywał jak wklejac fotki wiem jak wklejać,ale nie wiem jak nanosić na nim zmiany Teraz mam mało czasu, ale może uda mi się znaleźć sekundkę i zrobię rysunek i zrobię mu zdjęcie Powinno być cos widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubalina 31.12.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Powiedział nam o tym podciągu bo wywalamy tą ścianę od która graniczyła z tym małym pokojem na dole ( a z tego co się orientuję to jest ściana nośna) i dlatego dopytuje co oznacza ten podciąg. Jarek wkleił zdjęcia podciągu kilka postów wcześniej i z tego co tam widzę to na dole na suficie nie będzie tego widać tylko u góry i rozumiem, że schowam go w wylewce, czy tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubalina 31.12.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 STUKUPUK-u w PowerPaint. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 31.12.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Powiedział nam o tym podciągu bo wywalamy tą ścianę od która graniczyła z tym małym pokojem na dole ( a z tego co się orientuję to jest ściana nośna) i dlatego dopytuje co oznacza ten podciąg. Jarek wkleił zdjęcia podciągu kilka postów wcześniej i z tego co tam widzę to na dole na suficie nie będzie tego widać tylko u góry i rozumiem, że schowam go w wylewce, czy tak ? Nie. To nie typowe podciągi tylko żelbetowew belki pod słupy, I te u Jarka będą schowane. Podciągi są widoczne (mniej lub bardziej). Prościej-podciąg to takie wielkie nadproże!(np:nad oknem) Co by się nie zawaliło i żeby opierać na nim inne elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubalina 31.12.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Czy w tym przypadku (bo piszesz, że ty wywalasz tę ściankę na dole powiększając salon) jest potrzebny ten podciąg, czy ma tu znaczenie czym kryjemy dach jeśli chodzi o ciężar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 31.12.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Czy w tym przypadku (bo piszesz, że ty wywalasz tę ściankę na dole powiększając salon) jest potrzebny ten podciąg, czy ma tu znaczenie czym kryjemy dach jeśli chodzi o ciężar ? Rodzaj pokrycia nie ma znaczenia. To może tak. Powiec mi jak układacie płyty nad salonem i pokojem? Bo ja planuję jednakową długość płyt nad salonem i pokojem i jak już wspominałem układam je od lewej do prawej...... Bo jak płyty nad pokojem są prostopadłe do tych nad salonem to majster robi podciąg żeby wam na głowę nie spadły i pod nim ścianke działową. Teraz to nie będzie aż tak szpeciło(w pokoju i salonie będzie pod sufitem uskok z racji różnicy grubości ścianki działowej i podciągu.).ale jak będziecie chcieli powiększyś salon to pod sufitem będzie widoczna belka-podciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubalina 01.01.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Da się tą belkę pod sufitem jakoś ukryć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 01.01.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Da się tą belkę pod sufitem jakoś ukryć ? Nie bardzo. Wystaje pod sufitem kilkanaście centymetrów od sufitu (może mniej, może więcej, to zależy od przekroju podciągu,jakie przenosi obciążenia) Można go jakoś zabudować,okleić, może jakimś drewienkiem obłożyć, żeby tak się nie rzucał w oczy,ale to tylko pół środki. Ale ładnie to pewnie nie wygląda. Można zrobić podwieszany sufit(jak ktoś się upsze), ale nie widzę sensu. Bo obniżymy pomieszczenie,a przecież w projekcie jest podana minimalna wysokość pomieszczeń.Której nie można(teoretycznie ) zmniejszyć. Można podwyższyć parter np: ,o 1 bloczek i po obniżeniu uzyskamy odpowiednią wysokość. Ale to rozwiązanie tylko dla bardzo zdeterminowanych i nie liczących się z kasą. Już bym wolał ten podciąg Dla mnie to byłoby bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudinek33 01.01.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Dzień dobry witam wszystkich... Z okazji Nowego Roku chcę wszystkim złozyć najlepsze życzenia, wszelkiej pomyslności i oby Wasze Tymki szybko rosły... Ja jestem z Bielska-Białej woj. śląskie. Od wiosny ruszam z budową tego wspaniałego budynku. W związku z tym mam pytania:1. chciałbym podnieść ściankę kolankową o trzy pustaki (będę budował z betonu komórkowego - Prefabet Bielsko), w pozwoleniu na budowę nie miałem jednak tego faktu uwzględnionego, zezwolenie od projektanta na zmianę dostałem dopiero po uzyskaniu pozwolenia, i co teraz? czy inspektor nadzoru budowlanego może taką decyzję podjąć sam i wpisać w dziennik budowy czy klapa.....2. jak przy podniesieniu ścianki zmieni się konstrukcja dachu, więźby, czy są jakieś różnice w porównaniu z projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 01.01.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Tymek podniesiony o 3 pustaki. http://inlinethumb44.webshots.com/36779/2468538080101208449S600x600Q85.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 01.01.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Dzień dobry witam wszystkich... Z okazji Nowego Roku chcę wszystkim złozyć najlepsze życzenia, wszelkiej pomyslności i oby Wasze Tymki szybko rosły... Ja jestem z Bielska-Białej woj. śląskie. Od wiosny ruszam z budową tego wspaniałego budynku. W związku z tym mam pytania: 1. chciałbym podnieść ściankę kolankową o trzy pustaki (będę budował z betonu komórkowego - Prefabet Bielsko), w pozwoleniu na budowę nie miałem jednak tego faktu uwzględnionego, zezwolenie od projektanta na zmianę dostałem dopiero po uzyskaniu pozwolenia, i co teraz? czy inspektor nadzoru budowlanego może taką decyzję podjąć sam i wpisać w dziennik budowy czy klapa..... 2. jak przy podniesieniu ścianki zmieni się konstrukcja dachu, więźby, czy są jakieś różnice w porównaniu z projektem? Na pytanie drugie znajdziesz odpowiedźkilka postów wyżej, i proponuje przeczytać ten temat od pierwszej strony, jest kupa informacji i zdjęć, i tam wszystko widać. Co do pytania pierwszego to nie jestm pewien, najlepiej zapytaj projektanta od adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 01.01.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Jakubalina Udało mi się znaleźć chwilę i narysowałem rzucik mojego stropu żerańaskiego. Tylko się nie śmiejcie Uprościłem go jak tylko się dało, żeby łatwiej zrozumieć (nie zaznaczałem niepotrzebnych szczegółów,okien, podziału pomieszczeń, bo nie to chodzi) http://images24.fotosik.pl/134/5a20e6b54ae99bd2med.jpg -szare to ściany nośne i filarek między kuchnią a salonem -niebieskie to podciągi -pole zakreskowane to klatka schodowa -zielone grube kreski to układ płyt żerańskich (dzięki temu że płyty są takiej samej długości nad salonem i pokojem to uniknołem podciągu) Na dole zlikwidowałem pokój i połączyłem go z salonem Bo doszliśmy z żonką, że oryginalny salon to maleństwo (taki duży pokój) i wolimy większy niezagracony salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubalina 01.01.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Dzięki STUKPUK-u teraz rozumiem i wydaje mi się że w jasny sposób bedę to umiał wytłumaczyć mojemu wykonawcy. Czy oprócz tych zmian w salonie przewidujesz jeszcze jakieś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubalina 01.01.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Znalazłem na jednej ze stron w internecie że długość jednej płyty żerańskiej to m.in 3.56, 4.16, 5.36 i 5.96 m - jak rozumiem Ty będziesz stosował tą o długości 4,16 m. Orientujesz sie czy koszt stropu z tych płyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 01.01.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Dzięki STUKPUK-u teraz rozumiem i wydaje mi się że w jasny sposób bedę to umiał wytłumaczyć mojemu wykonawcy. Czy oprócz tych zmian w salonie przewidujesz jeszcze jakieś ? Na dzień dzisiejszy to zrobimy kozę zamiast kominka,wielkość okien i drzwi na taras zostają bez zmian(no chyba że jak już zrobi się ścianę na wysokość okna~80 cm. i stwierdzimy że za małe to powiększymy ). W rogu salonu planuję większe akwarium więc doprowadzę tam rurę pcv do spuszczania wody,żeby nie latać z widerkiem po saloniea może i wodę tam poprowadzę, ). To tyle co teraz bym przerobił, ale pewnie w trakcie wyjdzie jeszcze parę zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 01.01.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 super ten pomysł ze zdjęciami Tymków teraz wida czarno na białym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 01.01.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Znalazłem na jednej ze stron w internecie że długość jednej płyty żerańskiej to m.in 3.56, 4.16, 5.36 i 5.96 m - jak rozumiem Ty będziesz stosował tą o długości 4,16 m. Orientujesz sie czy koszt stropu z tych płyt? Pytałem o ceny tydzień temu. 90-95 zł brutto za 1 metr płyty. Ale po nowym roku mają zdrożeć . W październiku były po 70-75 zł I robią mi na wymiar, jakie potrzebuje. Tylko szerokości mają stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubalina 01.01.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Znalazłem na jednej ze stron w internecie że długość jednej płyty żerańskiej to m.in 3.56, 4.16, 5.36 i 5.96 m - jak rozumiem Ty będziesz stosował tą o długości 4,16 m. Orientujesz sie czy koszt stropu z tych płyt? Pytałem o ceny tydzień temu. 90-95 zł brutto za 1 metr płyty. Ale po nowym roku mają zdrożeć . W październiku były po 70-75 zł I robią mi na wymiar, jakie potrzebuje. Tylko szerokości mają stałe. Dzuęki - jakie sa plusy a jakie minusy tych plyt - patrzyłem kilka stron dalej na naszym forum i coś pisałeś ze sąplusy i minusy ale nie opisałeś jakie - mógłbyś to rozwinąc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts