Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

wiecie co ja tam poczytałam dokładnie ten kosztorys i nie czaje tego wogóle bo są tam tez jakies materiały wyszczególnione ale zaczekam do poniedzałku i zaraz do niego dzwonie o co chodzi bo jak na robocizne z materiałami to za tanio jak na samą robocizne to za drogo wiec ni jak mi to nie pasuje ale przeprowadze wywiad i sie odezwe :D

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie do wszystkich którzy znają się na prawie budowlanym - czy jeśli sąsiad wyrazi na piśmie zgodę można budować dom 2 m od granicy jego działki ?

Witam, jeśli sąsiad wyrazi zgodę to można, ale jeśli chcecie żyć w zgodzie z sąsiadem to radziłbym o tym zapomnieć, bo mamy takiego znajomego, który też miał pisemna zgoda sąsiada i postawił ok 2 m od granicy garaż a jak już postawił to jego sąsiad kazał go rozebrać i od tego czasu są jak woda i ogień :(

Pozdrawiam

Jarek słyszałeś coś o nowelizacji prawa budowlanego jakie podobno ma być w tym roku? - gdzieś kiedyś na jakimś forum ktoś pisał że mają być też zmienione te min odległości od granicy sąsiada

Wiem że min odległość od granicy to 3 m jeśli nie ma okna lub są luksfery i 4 m jeśli budynek ma okna, można jeszcze zmniejszyć odległość (dokładnie jak minimalne to trzeba zajrzeć do przepisu) jeśli sąsiad wyrazi zgodę

no to czas się pożali :x

pani architekt odłozyła mój projekt no bo jak sie dowiedzała ze nie mam zagospodarowani terenu to sie nie spieszy w sumie sie nie dziwie

dzis zadzwoniłam do podwykonawcy z pytaniem o co chodzi z tym kosztorysem ze te 83 tys to chyba kpina a on 83???? i zdziwko to mnie juz wogóle rozwalił ze to nie oo robił ten kosztorys i ze on to musi wyjasnic bo nawet tego nie ogladał !!! taaa ja dzekuje co sie dzieje jakies fatum ratunku :o

witamy:)

wlasnie dzisiaj dowiedzielismy sie ze mamy juz pozwolenienie na budowe:)

jutro maciej jedzie odebrac, takze z dwa tygidnie odczekamy po deszczach, woda troszke zejdzie i akurat sie pozwolnienie uprawomocni i jak pogoda dopisze to kopiemy:)

cegla na budowie juz stoi:) 26 palet pelnej i 9 polowek, Poroton Robena, za całosc ok 12100, rtakze metr sciany ok 56 zł

witamy:)

wlasnie dzisiaj dowiedzielismy sie ze mamy juz pozwolenienie na budowe:)

jutro maciej jedzie odebrac, takze z dwa tygidnie odczekamy po deszczach, woda troszke zejdzie i akurat sie pozwolnienie uprawomocni i jak pogoda dopisze to kopiemy:)

cegla na budowie juz stoi:) 26 palet pelnej i 9 polowek, Poroton Robena, za całosc ok 12100, rtakze metr sciany ok 56 zł

Witam Aniu i Maczku :p Gratulacja!!! To super że już przesliście przez ten niewdzięczny problem z papierami. :wink: To to będziemy już was śledzić krok po kroku jak stawiacie Tymka.

Pozdrawiam

No to i ja mam problem... Zakłąd energetyczny który wcześniej sporządził warunki przyłączeniowe prądu a potem tj. w sierpniu podpisaliśmy umowę o przyłącz (mają czas 12 miesięcy) zamiast najpierw zwrócić się do nas o to byśmy załatwili dokument zwany zgodą włąścicieli nieruchomości przez które do nas będzie dostarczana energia nie przewidzieli że jeden z użytkowników (działka narożna) nie zgodzi się na pociągnięcie z dwóch stron jego działki lini napowietrznej - zgodził się na linie napowietrzną z jednej strony i ziemią z drugiej. A mądry Zakład Energetyczny ogłosił już przetarg na przyłącz prądu do naszego domu i jakaś firma ten przetarg wygrała. Po przedstawieniu przez nas dokumentów - zgody użytkowników przez które ma iść linia energetyczna a w zasadzie warunkowej zgody jednego z włąścicieli nieruchomości - firma która wygrała przetarg powiedziała że nie zgadza się z takim rozwiązaniem tj. część linia napowietrzna ok.55 m i reszta ok. 50 m kabel pod ziemią.W zasadzie gosć z tej firmy zadzwonił i powiedzał że jak mu dopłacę 600 zł (do tych ok. 2100 zł które daje ZE) to on to zrobi. Ale powiedziałem mu (sory za wyrażenie) takiego wała o zawalił Zakład energetyczny który najpierw ogłasza przetarg a potem prosi o zgodę innych właścicieli nieruchomości. Dygresja: ja bym się też nie zgodził na linię napowietrzna która oplatała by dwie strony mojej działki więc rozumiem mojego sąsiada.

Witam Renato i Mirku :)

Widzę Zdjęcia Waszego Tymka, prezentuje sie bardziej okazały niż nasz Tymek(pewnie prze ten dodatkowy garaż). Widzę że tam gdzie nie pokryto dachówką to pewnie na okna dachowe :wink: . Czegoś tutaj brakuje, a więc nie widzę kominów, czyżby zrezygnowaliscie z kominów, czy co?

Pozdrawiam