Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

My też likwidujemy wejście do spiżarni do strony wiatrołapu i będziemy mieli tylko przez kuchnię, dzięki czemu zrobimy więcej miejsca np. na regał, a jeśli chodzi o ziemniaki to do kuchni przyniose je już w garnku, gdyż mogę je trzymać w pomieszczeniu gospodarczym, za garażem. Tam też będzie stała pralka, gdyż będziemy mieli ogrzewanie gazowe i nie potrzebujemy kotłowni.

Schody też robimy drewniane, o żadnych innych nawet nie myśleliśmy. A i kuchnia jednak będzie otwarta, pomyślimy tylko cos o tym słupku, żeby to ładnie wyglądało :)

Pozdrawiam, A.

Zamiast słupa w kuchni można zrobić podciąg taki jak u nas (mozna zobaczyk zdjęcie na 3 czy 4 stronie)

Jarku czy byłaby możliwość wklejenia jeszcze więcej zdjęć holu, kuchni i salonu i tego tych małych okienek, bo ciągle się zastanawiamy czy je wstawić czy zostwić to dachowe.Pozdrawiam Magda

Jest to jak najbardziej możliwa zrobic jeszcze więcej zdjęcia ale na zdjęciu nic nie da się zobaczyć jak dokłanie wygląda, lepiej byłoby to na żywo oglądać.

Hol i schody z tymi dodatkowymi okienkami na prawdę jest jasno a okno dachowe mad schodami zrezygnowaliśmy bo byłoby problem jej umyć. Jakie okna to zależy od Waszego gustu

Witam

W środę 20 lutego 2008 r. ruszyła dalej budowa naszego wymarzonego Tymka. Po wielu rozważaniach zrezygnowaliśmy ze ścianki kolankowej. Wiele czytaliśmy oraz rozmawialiśmy z kilkoma budowlańcami. Wszyscy stwierdzili, że ścianka kolankowa przynosi efekt dopiero gdy jest powyżej 75 cm. Poniżej nie ma sensu bo i tak nie daje wiekej powierzchni i możliwości.

Zamieszczamy kilka djęć. To jest stan na 1 marca 2008 r.

http://inlinethumb07.webshots.com/33606/2559485140102006332S600x600Q85.jpg

http://inlinethumb48.webshots.com/6767/2069857010102006332S600x600Q85.jpg

http://inlinethumb50.webshots.com/9521/2520394430102006332S600x600Q85.jpg

W niedzielę wkleję jeszcze parę aktualnych zdjęć.

Pozdrawiamy

Monia i Daniel Kujawsko Pomorskie

Ps. Jeżeli ktoś będzie chciał to za 2-3 miesiące będziemy mieli do sprzedania 200 szt. stempli oraz podpadcia pod deski (kantówki).

wklejam kilka cytaty z innego forum

Jarek dzięki za linki. Poczytałem, ale nie jestem o wiele mądrzejszy :oops:

Wszyscy zalecają zrobić ze spocznikiem. W projekcie tymaka sa wachlarzowe. Rozumiem, że trzeba je przeprojektować. Tak choćby jak Ty, na zabiegowe ze spocznikiem. U ciebie sa dwa. Ta zmiana jest do zrobienia na etapie adaptacji u projektanta?

Drugi dylemat mam z tym dodatkowym pomieszczeniem, przejściem do garażu. Ty go nie zrobiłes? Moja lepsza połowa twierdzi, że stracimy dużo holu i nie będzie to ciekawie wyglądać. Ja sie upieram przy zrobieniu go z powodu spalin i chłodu z garazu.

Po zamknięciu spiżarni od strony holu też chyba sie zdecyduje na wstawienie okienka do spiżarni. I co by było symetrycznie ładnie, wypadałoby wstawic drugie nad schodami, a tamto w poddaszu zlikwidować, bo nie praktyczne, choćby do umycia. Ale zostawic tamto drugie? Czy może przesunąc je bardziej na środek, nad schody?

Wszelkie zmiany zewnętrzne tzn dodatkowe okna czy filary nad wejściem czy podniesienie ścianki to wymagają na etapie adaptacji u projektanta a te co są wewnątrz np schody czy przerobić kuchnę otwartą na zamkniętą czy półotwartą to już nie muszą być tylko ustalić już z majstrem

A co do małych dodatkowych okien i po obu stronach to jestem za - tutaj musi być na etapie zmiany projektu

Nie da się drugie okno dachowe przesunąć w stronę schodów ponieważ w tym miejscu jest mały dodatkowy dach nad werandą

Pewnie. Wklejaj śmiało. :D :D :D

Jarek a ile metrów ma twój domek w kalenicy ? Chodzi mi o to czy podnosząc o półtorej pustaka ścianke kolankową podniosłeś dach o ta wysokość, czy "splaszczyłeś' dach i zrobiłeś mniejszy kąt nachylenia i masza taka sama wysokośc w kalenicy ?

Kąt nachylenia dachu nic się nie zmieniło a wysokośc do kalenice to na pewno zwiększył sie o póltora pustaki plus wieniec ok 15 cm (w projekcie 10cm czyli róznica ok 5cm) plus murłata wysokość 14 cm (wg [projektu 10cm róznica 4 cm) ok czyli ok 46 cm czyli wysokość do kalenicy ok 8,26m

a powierzchnia mieszkalnia na górze zyskaliśmy ok 20 m2 :wink:

Dzięki za odpowiedź.

Zastanawiam sie z punktu widzenia laika, czy muszę podnościc kalenicę, czy nie mogę zostawic taką wysokość jak w projekcie, podnosząc ścianę kolankowa o półtora pustaka i spłaszczając dach?

Nie wiem czy dobrze to opisałem. :oops:

Które rozwiązanie jest lepsze i prostsze?

tylko przy Terivie prace wykonczeniowe będą drozsze od przy monolita (lanego)

Na którejś stronie jest wątek o stropie. Co masz na mysli pisząc, że wykonczeniówka jest droższa przy terrivie? Rozumiem, że ty robiłeś lany ze względu na ceny wykonczenia, stemple - bo odsprzedasz i deski, które potem wykorzystałeś ?

tylko przy Terivie prace wykonczeniowe będą drozsze od przy monolita (lanego)

Na którejś stronie jest wątek o stropie. Co masz na mysli pisząc, że wykonczeniówka jest droższa przy terrivie? Rozumiem, że ty robiłeś lany ze względu na ceny wykonczenia, stemple - bo odsprzedasz i deski, które potem wykorzystałeś ?

Bo przy TERRIVie jak chodzisz na górze to na dole słuchać jak chodzisz i musisz zakładac jakich materiał tłumiący (nie wem co to za materiał bo już tego nie wnikałem) no i przy tym stropie na suficie robią się drobne pęknięcia :x już nie pamiętam co jeszcze jakie ma wady i dlatego brałem lany strop. Deski to poszły na odeskowanie dachu a stemple to sprzedałem i nawet zarobiłem :wink: bo juz ceny drewna poszły w górę :lol: