Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Aniu i Macieju, widzę że będziecie robili w ganku filary z betonu a nie z drewna :o

filary będą jak najbardziej z drewna, nawet nie myśleliśmy o betonowych, a te wzmocnienia też mnie ostatnio zmyliły, pytałam naszego majstra czy oby sie nie pomylił, ale nie, bo wytłumaczył mi że to wzmocnienia na podpory pod filary

Ania

Pogoda piękna i widzę, że oderu prace na budowach ruszyły :lol:

A u nas dalej papierologia :( Ale wczoraj był u nas projektant i przywiózł nam już projekt!! W tym tygodniu odbierzemy również ze starostwa mapkę do celów projektowych, i niebawem podpiszemy umowę z energetyką.

Chcemy kupić jeszcze w tym miesiącu materiał na dom, ale w tym celu muszę jeszcze raz przeczytać forum i zastanowić się z czego będziemy budować, a potem spacerek po hurtowniach :x Kierownik budowy się rozchorował, a chciałam żeby rzucił okiem i cos doradził :( i jeszcze święta w tym miesiącu to chyba plan nam nie wypali, ten czas tak szybko leci....

Pozdrawiam! A.

A z czego budujecie Wasze Tymki. Jesli mozna spytać. Przebrnełem przez zmiany, zostawie strop, ale zastanawiam sie czy budowac dokładnie tak jak jest w projekcie. mam na mysli materiały

Jeśli chcesz budować ze wszystkich takie ja w projekcie to pamiętaj że pustaki z Ytonga sa droższe od regionalnych pustaków a parametry prawie niczym się nie różną a rózną sie wielkościami (Ytong są mniejsze wys, dług, szerk. 210, 600 i 300 a regonalne 240,590,40)

Jeśli chcesz budować ze wszystkich takie ja w projekcie to pamiętaj że pustaki z Ytonga sa droższe od regionalnych pustaków a parametry prawie niczym się nie różną a rózną sie wielkościami (Ytong są mniejsze wys, dług, szerk. 210, 600 i 300 a regonalne 240,590,40)

Wkurza mnie to, że moja niewiedza i brak czasu zmusza mnie do zadawania banalnych pytań, ale Jarek, zmiany odnośnie z czego budować, robię na poziomie adaptacji. Prawda?

Moja niewiedza budowlana mnie przeraża :evil: Zastanawiam się jak budowali ludzie jak nie było internetu. :D

Wkurza mnie to, że moja niewiedza i brak czasu zmusza mnie do zadawania banalnych pytań, ale Jarek, zmiany odnośnie z czego budować, robię na poziomie adaptacji. Prawda?

Moja niewiedza budowlana mnie przeraża :evil: Zastanawiam się jak budowali ludzie jak nie było internetu. :D

Nie musisz podać z czego będziesz budował w adaptacji projektu (u mnie był podany że mam zalany strop) a reszta nie było podane z czego będę budował, a jak przy odbiorze domu będą sprawdzali np: scianę skoro będzie już tykowany z wewnątrz a z zewnątrz ocieplony chę????

:wink:

Namawiają mnie w hurtowniach w mojej okolicy na "tradycję" Na maxa kozłowieckiego, o którego juz podobno coraz trudniej, na wienenberga i porotherm, co w promocji, a i tak za metr wychodzi drożej niz ytong. Paranoja. Nie wiem sam na co sie zdecydowac. :evil:

Jeśli są droższe od Ytonga to bierz Ytonga (nie ma co przepłacać) a najlepiej to jakis beton komórkowy w stylu Solbet czy H+H czy Prefabet czyli pustaki - to będziesz miał łatwiej przy robieniu inslalacji bo jest miękki przy wierceniu np do puszek czy gniazd a nawet do piłowania przy powiększeniu np otworu na okna :wink:

Witamy my mamy większą ilość cegieł z Bielowic ( czy jakoś tak) i resztę z Kozłowic, bo faktycznie ciężko o te cegły.Mój mąż musiał się nie żle najeżdzić, żeby dostać dobrej jakości maxa, na szczęście w ostatniej chwili udało się.Kupiliśmy ponad miesiąc temu za 4,16 zł.

Bertolo nie przejmuj się swoją nie wiedzą, bo my również w dziedzinie budownictwa nie jesteśmy mocni dlatego dzięki za Internet no i oczywiście znajomym i rodzinie, która również nam pomaga i doradza, choć czasami zbyt duża ilość informacji nie jest zbyt dobra.A co do Twojego braku czasu to pomyśl sobie, że my w Polsce jesteśmy góra 2 razy do roku i większość decyzji i pewnych dyspozycji musimy załatwiać przez Internet i telefonicznie.Pozdrawiamy

Miało być w czwartek było dziś. W miejscu gdzie będzie stał nasz dom zebraliśmy humus.

http://inlinethumb39.webshots.com/37734/2648638720103098714S600x600Q85.jpg

http://inlinethumb25.webshots.com/43032/2434246110103098714S600x600Q85.jpg

WOW !!!

Z punktu widzenia fotografii powaliły mnie te zdjęcia. Naprawde. Powiedzcie czym, jakim aparatem zrobione ? Kopareczka robi wrażenie !!! A na zdjeciu nr 2 niebo zajefajnie groźne. Ale to nie forum o fotografii :oops: , gdzie bywam czasami, więc powiem tyle, że fajnie, że humusik zdjety :D Zaraz będą fundamenty, mury ...

I domek nabierze kształtu :p

Groźne niebo??? Fotka była zrobiona tuż przed deszczem - aparat to canon digital IXUS 860IS :lol:

My także jesteśmy umówieni z geodetą - na poniedziałek wymierzenie domu na działce jak to dobrze, że część biurokracji mamy już za sobą! Z tego wszystkiego mam motyle w brzuchu! :wink: POZDRAWIAM