Jola i Jarek 02.08.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Witam Pytanie skirerowane do Joli i Jarka. Czy musieliście wprowadzić jakieś zmiany w stropie np. dodatkowe wzmocnienia aby wykonać strob betonowy lany a nie Teriva? Czy ten lany strop jest tańczy niż Teriva? Kasia i Piotr wzmacniali lany strop dodatkowymi belkami betonowymi. Wy tego nie robicie? Jeśli tak to dlaczego. Monika i Daniel Kujawsko-Pomorskie O jakich belkach betonowych wam chodziło?? My zagladaliśmy do zdjęcia Kasi i piotra i nic nie widzieliśmy o jakiś tam rzekome belki betonowe:) i widzieliśmy tylko stalowe podciągi nad holem i nad salonem i nad łączącym kuchnia- salonem i my też mamy takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 02.08.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 No i majster Heniek zbliża się ku końcowi ze zbrojeniem. Powiem szczerze, że jestem mile zaskoczony efektem jego prac i wedlug mojej oceny robota wygląda na profesjonalnie wykonaną. Siatka z prętów żebrowanych fi 12mm położonych co 15 cm + dwie belki z prętów 6 x 16 mm oraz wieńcem 4 x fi 12 mm - chyba sie nie ugnie . W sobote zalewanie stropu , gruszki juz zamówione będzie 15m3 - i tu miła niespodzianka - znajomy w betoniarni - 1m3 = 210 zł !!! Także parę złotych w kieszeni. Nie ma jak znajomi . Moniach, jeśli o te belki "betonowe" ci chodzi to są podciągi nad holem nad salonem (żeby się nie ugięły) jest podany w projekcie i my tez je mamy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 02.08.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Witamy wszystkich budujących Tymka! My zamierzamy jutro zakupić projekt. A Jak urzędnicy dobrze się spiszą to może jeszcze na jeśień będziemy mieć fundamenty. Dzięki za wasze wskazówki - są bardzo cenne. Również podniesiemy scianki kolankowe i dołożymy po skrzydle okna w sypialniach balkonowych. Także w sypialni z drugiej strony będą wstawione duże okna balkonowe tylko że z balustradami. świetny pomysł z drzwiami do garażu pod schodami i tym schowkiem. Naprawdę spaliny później śmierdzą w domku? I na poddszu powiększymy małą sypialnikę kosztem tego dużego holu. Powodzenia dla wszystkich budujących. A i także jeszcze nie mamy materiałów ale w okolicy magazyny są przepełnione i nawet ceny są niższe niż jeszcze miesiąc temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 03.08.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Jeśli można to ile płaciliście projektantowi za zmiany w projekcie - jego adaptację? Zastanawia mnie na ile oferta, którą mam jest atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artursz 03.08.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Witam,architekt kosztuje mnie:1500 zł za projekt zagospodarowania działki,po 500 zł za projekt każdego przyłącza (u mnie woda, ścieki, prąd)w naszym przypadku konieczne jest przeprojektowanie fundamentów i to kosztuje 500 zł.Oczywiście do tego trzeba doliczyć cenę projektu gotowego.Za zmiany w projekcie typu przesunięcia okien drzwi, ściany działowe itp. nie liczą, jest w cenie. w tej cenie jest też przygotowanie całej dokumentacji (uzgodnienia) do pozwolenia na budowę i złożenie wniosku do starostwo.Tak jest u nas - okolice Stargardu Szcz.Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 03.08.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Witam Sporo jak za adaptację. Doliczyłem się 3500 zł + 1500 projekt to daje 5000 zł. Dlaczego po 500 zł za kążde przyłącze? Naprawdę dużo. My z żona płacimy za adaptację 1200 zł + 1500 projekt. Jutro odbieramy zaadaptowany projekt. No i składamy do pozwolenia na budowę. HI Hi. Wniosek juz złozyliśmy. Dogadałem się z babkami ze starostwa że jeżeli dostarczę projekt w ciągu 2 tygodni, to nie będa pisały o uzupełnienie projektu. Można dogadać się z urzednikami. A czas biegnie. Pozdr Momia i Daniel Kujawsko-Pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 03.08.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Witaj. My Placiliśmy za projek 1460 zł i za adaptację + inne papiery między innymi do załatwiania rejonu energetycznego, po wyrus działki 1220zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 03.08.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 No to nas na 2 tygodnie nie będzie, bedziemy nad morzem . Jak wrócimy to wkleję pary zdjęcia z zalanym stropem i schodami A więc do usłyszenia p.s. Pyatajcie dalej i podajcie swoje plany, pomysły a my jak wrócimy to poczytamy, odpowiemy na pytania i wymieniamy swoje doświatczenia. Pozdrawiam wszystkich Tymowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubalina 04.08.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Halo Pani DELUS jeszcze raz zwracam się z prośbą : prześlij mi te zdjęcia zmian parteru i jak masz a pewnie tak i góry na mojego maila cobym mógł wydrukować w lepszej jakości i pokazać mojemu wykonawcy który zarazem jest architektem i który może też nam dokonać tych zmian. Mail [email protected] Dzięki wielkie. Super naprawdę super !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DELUS1 04.08.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 czesc jakubalina zdjecia przesłane napisz jak ci sie podoba wczoraj była u nas ekipa budowlana i wyceniała sobie robocizne wycenili stan sorowy z dachem na 22 tyś to wydaje mi sie mało ? powinnismy zaczac poczotkiem wrzesnia i mowli ze ponad miesiac i bedzie stał domek bardzo bym sie cieszyla jak by tak bylo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubalina 04.08.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 A podali jaki będzie mniej więcej łączny koszt budowy stanu surowego otwartego razem z materiałami i robocizną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DELUS1 05.08.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Czesc jakubalina podali nam tylko cene za robocizne bo materiał juz cały mamy tylko jeszcze dachówke musimy kupic bo cos drożeje:) Cały materiał kupiliśmy w tamtym roku tak że teraz potrzebujemy tylko ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiras 05.08.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Witamy wszystkich milosnikow Tymka wlasnie dostaliśmy pozwolenie na budowe wymazonego domku TYMEK wszystkie papierkowe sprawy zwiazane z budowa trwalo az 8 miesiecy strasznie dlugo i pewnie to jeszczenie nie wszystko. media niby sa ale ich nie ma wszystko dopiero za jakis czasale budowe juz rozpoczynamy od poniedzialku tj 6 08 o7i mamy nadzieje ze stan surowy zamkniety w tym roku bedziei tez mamy zmiany. I tak nasz Tymek to wersja b z podwujnym garazem z tym ze garazu w domku nie bedzie a bedzie dodatkowy pokoik 14,5 m a garaz jest wysuniety z boku i na cala szerokosc domku pomieszczenie gospodarcze powieksza sie nie robimy drzwi w kuchni i w salonie gora pozostaje bez zmian tyle tylko ze nad garazem robimy taras i myslimy jeszcze nad podniesieniem scianki kolankowej.tylko zastanawiamy sie o ile zeby tymek nie stracil na wygladzienasz tymek bedzie dluzszy o 3 mmoze ktos nam doradzi czekamy na odpowiedz MIREK i RENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiras 05.08.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Renia i Mirek napisalem ze pomieszczenie gospodarcze jest na cala szerokosć tymka to nie tak,mala poprawka garaz jest i jak sie garaz konczy zaczyna sie pomieszczenie gospodarcze i tam jest kotłownia i pralnia razem i to ma16.80m troche duzo ale moze jeszcze w trakcie cos nowego nam wpadnie do glowy ,a moze wy nam pomozecie jakis fajny nowy pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.08.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 mam pytanie jakie macie wielkosci dzialek pod tymka? chodzi mi o szerokosc i dlugosc.... pozdrawiam Esiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artursz 06.08.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Witam,nasza działka ma wymiary 31 m x 25 mPozdrawiam artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 06.08.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Witam Nasza działka to:- długość 92,3 m,- szerokość 32,5 m.Czyli około 3000 m2. Monia i Daniel Kujawsko-Pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 06.08.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Witam ponwnie Wreszcie odebraliśmy projekt po adaptacji. Jeszcze tylko decyzja na lokalizację zjazdu z drogi i wszystko do starostwa po pozwolenie na budowę. A Pani urzędnik z Gminy bardzo życzliwa i sprawę zjazdu z drogi do działki załatwi w 1 dzień!! I ko mi powie że urzędnicy są do bani. Może jeszcze w sierpniu będzie pozwolenie. Zobaczymy pozyjemy. Monia i Daniek Kujawsko-Pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.08.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 hmm my mamy dzialke 20x33m a minimalna to niby 20,8...mozna zrezygnowac z balkonu i dogadac sie z sasiadem (szwagier) zeby od jego strony byly 3m nie 4....macie moze jakies inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiras 06.08.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Mirek i Renia nasza dzialka ma 25m na 35 m i jest wystarczajaca na naszego tymka i jest jeszcze miejsce na grila itp itd a z tego co wiem u nas domek od drogo 6m a od sasiadujacej dzialki 6.5m ale pewnie mozna blizej chyba ze sasiad sie nie zgodzi. kwestia dogadania sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts