Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Witam

Pytanie skirerowane do Joli i Jarka. :p

Czy musieliście wprowadzić jakieś zmiany w stropie np. dodatkowe wzmocnienia aby wykonać strob betonowy lany a nie Teriva?

Czy ten lany strop jest tańczy niż Teriva?

Kasia i Piotr wzmacniali lany strop dodatkowymi belkami betonowymi.

Wy tego nie robicie? Jeśli tak to dlaczego. :p

Monika i Daniel Kujawsko-Pomorskie

O jakich belkach betonowych wam chodziło?? My zagladaliśmy do zdjęcia Kasi i piotra i nic nie widzieliśmy o jakiś tam rzekome belki betonowe:) i widzieliśmy tylko stalowe podciągi nad holem i nad salonem i nad łączącym kuchnia- salonem i my też mamy takie.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i majster Heniek zbliża się ku końcowi ze zbrojeniem. Powiem szczerze, że jestem mile zaskoczony efektem jego prac i wedlug mojej oceny robota wygląda na profesjonalnie wykonaną. Siatka z prętów żebrowanych fi 12mm położonych co 15 cm + dwie belki z prętów 6 x 16 mm oraz wieńcem 4 x fi 12 mm - chyba sie nie ugnie :). W sobote zalewanie stropu , gruszki juz zamówione będzie 15m3 - i tu miła niespodzianka - znajomy w betoniarni - 1m3 = 210 zł !!! Także parę złotych w kieszeni. Nie ma jak znajomi :) .

Moniach, jeśli o te belki "betonowe" ci chodzi to są podciągi nad holem nad salonem (żeby się nie ugięły) jest podany w projekcie i my tez je mamy :D

Pozdrawiam

:D Witamy wszystkich budujących Tymka! My zamierzamy jutro zakupić projekt. A Jak urzędnicy dobrze się spiszą to może jeszcze na jeśień będziemy mieć fundamenty. Dzięki za wasze wskazówki - są bardzo cenne. Również podniesiemy scianki kolankowe i dołożymy po skrzydle okna w sypialniach balkonowych. Także w sypialni z drugiej strony będą wstawione duże okna balkonowe tylko że z balustradami. świetny pomysł z drzwiami do garażu pod schodami i tym schowkiem. Naprawdę spaliny później śmierdzą w domku? I na poddszu powiększymy małą sypialnikę kosztem tego dużego holu. Powodzenia dla wszystkich budujących. A i także jeszcze nie mamy materiałów ale w okolicy magazyny są przepełnione i nawet ceny są niższe niż jeszcze miesiąc temu. :wink:

Witam,

architekt kosztuje mnie:

1500 zł za projekt zagospodarowania działki,

po 500 zł za projekt każdego przyłącza (u mnie woda, ścieki, prąd)

w naszym przypadku konieczne jest przeprojektowanie fundamentów i to kosztuje 500 zł.

Oczywiście do tego trzeba doliczyć cenę projektu gotowego.

Za zmiany w projekcie typu przesunięcia okien drzwi, ściany działowe itp. nie liczą, jest w cenie. w tej cenie jest też przygotowanie całej dokumentacji (uzgodnienia) do pozwolenia na budowę i złożenie wniosku do starostwo.

Tak jest u nas - okolice Stargardu Szcz.

Pozdrawiam Artur

Witam

Sporo jak za adaptację. Doliczyłem się 3500 zł + 1500 projekt to daje 5000 zł.

Dlaczego po 500 zł za kążde przyłącze?

Naprawdę dużo. My z żona płacimy za adaptację 1200 zł + 1500 projekt.

Jutro odbieramy zaadaptowany projekt.

No i składamy do pozwolenia na budowę. HI Hi. Wniosek juz złozyliśmy. Dogadałem się z babkami ze starostwa że jeżeli dostarczę projekt w ciągu 2 tygodni, to nie będa pisały o uzupełnienie projektu. 8)

Można dogadać się z urzednikami. A czas biegnie. :D

Pozdr

Momia i Daniel Kujawsko-Pomorskie

No to nas na 2 tygodnie nie będzie, bedziemy nad morzem 8) . Jak wrócimy to wkleję pary zdjęcia z zalanym stropem i schodami A więc do usłyszenia

p.s. Pyatajcie dalej i podajcie swoje plany, pomysły a my jak wrócimy to poczytamy, odpowiemy na pytania i wymieniamy swoje doświatczenia.

Pozdrawiam wszystkich Tymowiczów

Halo Pani DELUS jeszcze raz zwracam się z prośbą : prześlij mi te zdjęcia zmian parteru i jak masz a pewnie tak i góry na mojego maila cobym mógł wydrukować w lepszej jakości i pokazać mojemu wykonawcy który zarazem jest architektem i który może też nam dokonać tych zmian. Mail [email protected] Dzięki wielkie. Super naprawdę super !!!

czesc jakubalina :) zdjecia przesłane napisz jak ci sie podoba :)

wczoraj była u nas ekipa budowlana i wyceniała sobie robocizne :)

wycenili stan sorowy z dachem na 22 tyś :) to wydaje mi sie mało ? powinnismy zaczac poczotkiem wrzesnia i mowli ze ponad miesiac i bedzie stał domek :) bardzo bym sie cieszyla jak by tak bylo :)

Pozdrawiam

Witamy wszystkich milosnikow Tymka wlasnie dostaliśmy pozwolenie na budowe wymazonego domku TYMEK wszystkie papierkowe sprawy zwiazane z budowa trwalo az 8 miesiecy strasznie dlugo i pewnie to jeszczenie nie wszystko. media niby sa ale ich nie ma wszystko dopiero za jakis czas

ale budowe juz rozpoczynamy od poniedzialku tj 6 08 o7

i mamy nadzieje ze stan surowy zamkniety w tym roku bedzie

i tez mamy zmiany. I tak nasz Tymek to wersja b z podwujnym garazem z tym ze garazu w domku nie bedzie a bedzie dodatkowy pokoik 14,5 m a garaz jest wysuniety z boku i na cala szerokosc domku pomieszczenie gospodarcze powieksza sie nie robimy drzwi w kuchni i w salonie

gora pozostaje bez zmian tyle tylko ze nad garazem robimy taras i myslimy jeszcze nad podniesieniem scianki kolankowej.tylko zastanawiamy sie o ile zeby tymek nie stracil na wygladzie

nasz tymek bedzie dluzszy o 3 m

moze ktos nam doradzi czekamy na odpowiedz MIREK i RENIA

Renia i Mirek

napisalem ze pomieszczenie gospodarcze jest na cala szerokosć tymka to nie tak,mala poprawka

garaz jest i jak sie garaz konczy zaczyna sie pomieszczenie gospodarcze i tam jest kotłownia i pralnia razem i to ma16.80m troche duzo ale moze jeszcze w trakcie cos nowego nam wpadnie do glowy ,a moze wy nam pomozecie jakis fajny nowy pomysl :-?

Witam ponwnie

Wreszcie odebraliśmy projekt po adaptacji. Jeszcze tylko decyzja na lokalizację zjazdu z drogi i wszystko do starostwa po pozwolenie na budowę.

A Pani urzędnik z Gminy bardzo życzliwa i sprawę zjazdu z drogi do działki załatwi w 1 dzień!! I ko mi powie że urzędnicy są do bani. :p

Może jeszcze w sierpniu będzie pozwolenie. Zobaczymy pozyjemy. :p

Monia i Daniek Kujawsko-Pomorskie