Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Oto kilka zdjęć z dzisiejszej budowy.

http://inlinethumb37.webshots.com/40228/2820276520102006332S600x600Q85.jpg

http://inlinethumb63.webshots.com/40190/2450486290102006332S600x600Q85.jpg

http://inlinethumb27.webshots.com/12762/2490378500102006332S600x600Q85.jpg

http://inlinethumb37.webshots.com/1252/2724780480102006332S600x600Q85.jpg

Trochę było problemów z kominami. Ale opieprzyłem murarza i coś drgneło. Pod koniec maja zamówilismy okna, bramę garażową, drzwi wejściowe i do garażu. Po długich negocjacjach cenowych bierzemy wszystko u jednego producenta. Zapłacimy ok. 14 tys. zł. Wszysko będzie za ok. 2 tygodnie.

Pozdrowienia

Monia i Daniel Kujawsko-Pomorskie

u nas na razie postępów brak :cry:

nadal szukam ekipy, dzis spotkałam sie z kolejnym wykonawcą

poprzedni pan zrobił nam taką wycene, ze aż zaniemówiliśmy-więc szukamy dalej, jednocześnie przygotowujemy dokumenty do pozowolenia

ostatnio byłam na naszej działeczce i utwierdziłam sie w przekonaniu ze to raj na Ziemi (przynajmniej dla mnie)

byłabym wdzięczna gdyby ktoś z Was przesłal zdjęcia z wewnętrza domu (no chyba ze nikt z Was jeszcze nie urządza)

miłego weekendu

Pogoda idealna,jak widać prace wrą na każdej budowie,u nas także.za dużo nie mamy czym się (jeszcze) pochwalić,bo w przeciwieństwie do innych tymkowiczów jesteśmy dopiero na etapie ścian fundamentowych.a w nadchodzącym tyg.ma zostać wylane zero.potem ścianki naszego domu pójdą w górę(miejmy nadzieję).materiał już kupiliśmy,więc czeka tylko na rozpakowanie :lol:

i mała prośba do reszty tymkowiczów.proszę o pomoc przy wklejaniu zdjęć.pewnie jest to banalnie proste,ale nie mam pojęcia jak to zrobić....

:( [/img]

Pogoda idealna,jak widać prace wrą na każdej budowie,u nas także.za dużo nie mamy czym się (jeszcze) pochwalić,bo w przeciwieństwie do innych tymkowiczów jesteśmy dopiero na etapie ścian fundamentowych.a w nadchodzącym tyg.ma zostać wylane zero.potem ścianki naszego domu pójdą w górę(miejmy nadzieję).materiał już kupiliśmy,więc czeka tylko na rozpakowanie :lol:

i mała prośba do reszty tymkowiczów.proszę o pomoc przy wklejaniu zdjęć.pewnie jest to banalnie proste,ale nie mam pojęcia jak to zrobić....

:( [/img]

Witam serdecznie...

Wklejanie zdjęć...nie jest takie trudne. Po pierwsze, musisz mieć swoją stronę www, swój album, na której będziesz "przechowywać" swoje zdjęcia. Ja np. mam stronę założoną na http://www.fotosik.pl. Zakładasz konto, wklejasz zdjęcia do swoich albumów. Po wklejeniu swoich zdjęć do fotosika, przy każdym zdjęciu znajduje się kod-link, do umieszczania zdjęć na różnych stronach, między innymi na forum, blogach itd itp.

Jeżeli skorzystasz z fotosika, to wystarczy, że skopiujesz dany kod i umieścisz go w swoim tekście na forum. Bardzo proste...nauczysz się szybko!!

Możesz również poczytać sobie tutaj...

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=30921

POWODZENIA :D :D :D :D :D :D

Witam wszystkich tymowiczów !!! :D :D

Dawno mnie nie było, a tu grono tymowiczów rosnie w oczach. :D :D :D

Niestety u nas nie dzieje sie tak duzo w kwesti budowy, do pnięcia sie murów jeszcze daleko, ale mam wycene roboty solidnego i dobrego majstra, tak nam sie wydaję 8) i prosiłbym o ocene jego wyceny za budowe naszego tymka.

ławy - 65 mb x 35 PLN - 2'275 PLN

bloczki - 78 m2 x 33 PLN - 2'574 PLN

ściany, scianki - 220 m2 x - 6160 PLN

strop - 40 PLN od m2

schody - 1600 PLN

kominy 35 PLN od kanału

klinkier - 3 PLn od sztuki

Myslę, że co do fundamentów udało by sie coś urwać. Majster chce kopac ręcznie, a jeszcze nie wie, że mam koparke :wink: Na razie tyle. Planowany najblizszy termin naszego "speca" - wrzesień - fundamenty. Reszta w przyszłym roku. I co Wy na to?

Moi drodzy tymkowicze, mam pytanie do was pytanie:

Ile was kosztowała robocizna za stan "0" tzn.

- wykonanie ław fundamentowych

- murowanie ścian fundamentowych z bloczków

- wykonanie kanalizacji

- wykonanie pierwszej wylewki grubości 15 cm

- wykonanie drenażu opaskowego

- ocieplenie i pomalowanie fundamentu zgodnie z projektem

mój fachowiec zażyczył sobie 8 tyś zł i nie wiem czy to dużo czy mało :/

pozdrawiam wszystkich i życzę szybkiego i taniego wybudowania upragnionego domku.

Witam nowych Tymowiczów!!!!!!!!!

Mnie interesuje wywalenie tych słupów na poddaszu!

Czy ktoś ma poddasze bez słupów?

Ktoś ma jakiś sposób?(oprócz zastosowania dwóch wiązaró-trapezów ze stali)

Stukpuku my nie będziemy mieli słupów na strychu, ale jak jest to rozwiązane to nie wiem:).

Wiem tylko, że będą one schowane w ścianach tzn, dwa po obu stronach wyjścia klatki schodowe, jeden przy kominie tym kuchenym, czyli tak jakby patrząc wychodząc na korytarz na górze to będa one z lewej strony, a po prawej chyba będą dwa, jeden w ścianie między sypialnią a pokojem, a drugi przy kominie kotłowni

my na górze zmienilismy rozkład pomieszczeń, sypialnie po lewej na całej długości z jednym dużym oknem balkonowym, ale bez balkonu, tylko barierka kuta, łazienka nad łazienką dolną, zrezygnowaliśmy z antresoli i zrobimy duży pokój małemu z garderobą i strefa nocną i do zabawy, i zostaje drugi pokój nad garażem

to na tyle

aaaa ...właśnie skończyli szczyty, w sobotę maja byc okna :)

pozdrawiamny

Ania i Maciej

witam wszystkich tymowiczów, właśnie z żona zdecydowaliśmy się na Tymka. Będziemy budować w okolicach Trójmiasta, czy są tu jacyś budujący ??

Jesteśmy na etapie zmian w projekcie. Z większych zmian to:

- poszerzenie garażu o 1 m

- wykusz z lewej strony budynku i taras

- szersze wejście do salonu

- powiększone okno w kuchni

resztę będziemy stopniowo modyfikować

u nas Tymek właśnie dostał okna:) dach juz zafoliowany, dachówka porozkładana czeka na założenie, i częsciowo budynek jest już ocieplony styropianem

w przyszłym tygodniu będa drzwi zewnętrzne, do kotłowni i brama garażowa

jutro postaram sie wkleić fotki :)

pozdrawiamy

Ania i Maciej

Witam wszystkim!

I witamy nowych członków!!!:lol:

To prawda że tutaj dawno nie zaglądałem i widze że dużo jest tutaj co czytać :o My to już robimy tynk wenątrz ściany, tynkujemy tynkiem tradaycyjnym.

Muszę znaleźć czas na wlkejania zdjęcia plu zaległe z instalacją elektryczną :oops:

Pozdrawiam