stukpuk 30.06.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Witam nowych Tymowiczów!!!!!!!!! Mnie interesuje wywalenie tych słupów na poddaszu! Czy ktoś ma poddasze bez słupów? Ktoś ma jakiś sposób?(oprócz zastosowania dwóch wiązaró-trapezów ze stali) Stukpuku my nie będziemy mieli słupów na strychu, ale jak jest to rozwiązane to nie wiem:). Wiem tylko, że będą one schowane w ścianach tzn, dwa po obu stronach wyjścia klatki schodowe, jeden przy kominie tym kuchenym, czyli tak jakby patrząc wychodząc na korytarz na górze to będa one z lewej strony, a po prawej chyba będą dwa, jeden w ścianie między sypialnią a pokojem, a drugi przy kominie kotłowni my na górze zmienilismy rozkład pomieszczeń, sypialnie po lewej na całej długości z jednym dużym oknem balkonowym, ale bez balkonu, tylko barierka kuta, łazienka nad łazienką dolną, zrezygnowaliśmy z antresoli i zrobimy duży pokój małemu z garderobą i strefa nocną i do zabawy, i zostaje drugi pokój nad garażem to na tyle aaaa ...właśnie skończyli szczyty, w sobotę maja byc okna pozdrawiamny Ania i Maciej Nie o to mi chodziło. Wy dalej macie te słupy tylko pochowane po ściankach działowych.(nie wszystkie) Jeden stoi sobie w pokoju Chodzi mi o całkowite wywalenie słupów z konstrukcji więźby. Kto wywalił słupy w Tymku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 30.06.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Czy ktos kiedykolwiek pokusil sie o to, aby policzyc, jaki jest metraz podlog w Tymku? Mam tez pytanko: przy zachowaniu zerowej scianki kolankowej (brak zmian w projekcie), czy budujecie scianke z regipsow, czy zostawiacie skosy do podlogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 30.06.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Witam nowych Tymowiczów!!!!!!!!! Mnie interesuje wywalenie tych słupów na poddaszu! Czy ktoś ma poddasze bez słupów? Ktoś ma jakiś sposób?(oprócz zastosowania dwóch wiązaró-trapezów ze stali) Stukpuku my nie będziemy mieli słupów na strychu, ale jak jest to rozwiązane to nie wiem:). Wiem tylko, że będą one schowane w ścianach tzn, dwa po obu stronach wyjścia klatki schodowe, jeden przy kominie tym kuchenym, czyli tak jakby patrząc wychodząc na korytarz na górze to będa one z lewej strony, a po prawej chyba będą dwa, jeden w ścianie między sypialnią a pokojem, a drugi przy kominie kotłowni my na górze zmienilismy rozkład pomieszczeń, sypialnie po lewej na całej długości z jednym dużym oknem balkonowym, ale bez balkonu, tylko barierka kuta, łazienka nad łazienką dolną, zrezygnowaliśmy z antresoli i zrobimy duży pokój małemu z garderobą i strefa nocną i do zabawy, i zostaje drugi pokój nad garażem to na tyle aaaa ...właśnie skończyli szczyty, w sobotę maja byc okna pozdrawiamny Ania i Maciej Nie o to mi chodziło. Wy dalej macie te słupy tylko pochowane po ściankach działowych.(nie wszystkie) Jeden stoi sobie w pokoju Chodzi mi o całkowite wywalenie słupów z konstrukcji więźby. Kto wywalił słupy w Tymku? Ja mam wywalone słupy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 30.06.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Witam nowych Tymowiczów!!!!!!!!! Mnie interesuje wywalenie tych słupów na poddaszu! Czy ktoś ma poddasze bez słupów? Ktoś ma jakiś sposób?(oprócz zastosowania dwóch wiązaró-trapezów ze stali) Stukpuku my nie będziemy mieli słupów na strychu, ale jak jest to rozwiązane to nie wiem:). Wiem tylko, że będą one schowane w ścianach tzn, dwa po obu stronach wyjścia klatki schodowe, jeden przy kominie tym kuchenym, czyli tak jakby patrząc wychodząc na korytarz na górze to będa one z lewej strony, a po prawej chyba będą dwa, jeden w ścianie między sypialnią a pokojem, a drugi przy kominie kotłowni my na górze zmienilismy rozkład pomieszczeń, sypialnie po lewej na całej długości z jednym dużym oknem balkonowym, ale bez balkonu, tylko barierka kuta, łazienka nad łazienką dolną, zrezygnowaliśmy z antresoli i zrobimy duży pokój małemu z garderobą i strefa nocną i do zabawy, i zostaje drugi pokój nad garażem to na tyle aaaa ...właśnie skończyli szczyty, w sobotę maja byc okna pozdrawiamny Ania i Maciej Nie o to mi chodziło. Wy dalej macie te słupy tylko pochowane po ściankach działowych.(nie wszystkie) Jeden stoi sobie w pokoju Chodzi mi o całkowite wywalenie słupów z konstrukcji więźby. Kto wywalił słupy w Tymku? Ja mam wywalone słupy!!! Ale pewnie mi nie powiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 30.06.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Czy ktos kiedykolwiek pokusil sie o to, aby policzyc, jaki jest metraz podlog w Tymku? Mam tez pytanko: przy zachowaniu zerowej scianki kolankowej (brak zmian w projekcie), czy budujecie scianke z regipsow, czy zostawiacie skosy do podlogi? Jak nie robisz ścianki kolankowej to metrów powinno być tyle co w projekcie . Nie słyszałem żeby ktoś zostawił skos do końca, i nie chodzi tylko o projekt Tymka. To trochę bez sensu i tak nie będzie w pełni wykorzystane. Ściana "na gotowo" powinna mieć conajmniej te 60 cm. żeby w miarę wykorzystać miejsce pod skosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 30.06.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Jak nie robisz ścianki kolankowej to metrów powinno być tyle co w projekcie . Nie mam projektu, a na stronie Horyzontu znalezc nie moge. A zanim kupie, chce byc pewna, zeby za miesiac nie zalowac. Oczywiscie przjerzalam pare tysiecy projektow, mialam wsrod nich "ukochane", ale raz, ze warunki zabudowy, dwa - ekonomia... Bylam juz tak przerazona kosztami, ze zgodzilabym sie nawet na cos nie do konca odpowiadajacego moim zalozeniom, byleby malego i niedrogiego, ale jak poczytalam fora, to mi wyszlo, ze wiekszosc osob i tak nanosi zmiany i po zmianach mini domki robia sie naprawde duzymi domami. Przed 140m2 pu zebym pekla chyba nie moge uciec... Ostatnio wyciagnelam te, ktore spelnialy najblizej moje wymagania, przerobilam po swojemu wszyskie i zwyciesko wyszedl Tymek (w mojej wersji powinien sie nazywac "stodola z wykuszem") A teraz spojrzalam na zewnetrzny obmiar i jestem przerazona, ze to 300 metrowy dom Ja "swojego" Tymka troszke powiekszylam (pomiedzy 0,5 a 1m ma szerokosci garazu + ew. wykusz). Staram se teraz porownac powierzchnie calkowita tego domku z dwoma innymi projektami (bo przy jednakowej uzytkowej calkowita moze drastycznie roznic). Jesli ktos dysponuje takimi danymi, bylabym b. wdzieczna za ich podanie. Czy ktos orientuje sie, jaka jest roznica w cenie realizacji przy podniesieniu scianki kolankowej, a nie? malym podniesieniu, dwa pustaki. Nie słyszałem żeby ktoś zostawił skos do końca, i nie chodzi tylko o projekt Tymka. To trochę bez sensu i tak nie będzie w pełni wykorzystane. Ściana "na gotowo" powinna mieć conajmniej te 60 cm. żeby w miarę wykorzystać miejsce pod skosem. Ja na wlasne oczka widzialam (nie w Tymku) Dlatego sie na wszelki wypadek wole zapytac. Czy ktokolwiek buduje Tymka w zachodniopomorskim, zeby mozna bylo zobaczyc domek?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 30.06.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Jak nie robisz ścianki kolankowej to metrów powinno być tyle co w projekcie . Nie mam projektu, a na stronie Horyzontu znalezc nie moge. A zanim kupie, chce byc pewna, zeby za miesiac nie zalowac. Oczywiscie przjerzalam pare tysiecy projektow, mialam wsrod nich "ukochane", ale raz, ze warunki zabudowy, dwa - ekonomia... Bylam juz tak przerazona kosztami, ze zgodzilabym sie nawet na cos nie do konca odpowiadajacego moim zalozeniom, byleby malego i niedrogiego, ale jak poczytalam fora, to mi wyszlo, ze wiekszosc osob i tak nanosi zmiany i po zmianach mini domki robia sie naprawde duzymi domami. Przed 140m2 pu zebym pekla chyba nie moge uciec... Ostatnio wyciagnelam te, ktore spelnialy najblizej moje wymagania, przerobilam po swojemu wszyskie i zwyciesko wyszedl Tymek (w mojej wersji powinien sie nazywac "stodola z wykuszem") A teraz spojrzalam na zewnetrzny obmiar i jestem przerazona, ze to 300 metrowy dom Ja "swojego" Tymka troszke powiekszylam (pomiedzy 0,5 a 1m ma szerokosci garazu + ew. wykusz). Staram se teraz porownac powierzchnie calkowita tego domku z dwoma innymi projektami (bo przy jednakowej uzytkowej calkowita moze drastycznie roznic). Jesli ktos dysponuje takimi danymi, bylabym b. wdzieczna za ich podanie. Czy ktos orientuje sie, jaka jest roznica w cenie realizacji przy podniesieniu scianki kolankowej, a nie? malym podniesieniu, dwa pustaki. Nie słyszałem żeby ktoś zostawił skos do końca, i nie chodzi tylko o projekt Tymka. To trochę bez sensu i tak nie będzie w pełni wykorzystane. Ściana "na gotowo" powinna mieć conajmniej te 60 cm. żeby w miarę wykorzystać miejsce pod skosem. Ja na wlasne oczka widzialam (nie w Tymku) Dlatego sie na wszelki wypadek wole zapytac. Czy ktokolwiek buduje Tymka w zachodniopomorskim, zeby mozna bylo zobaczyc domek?[/b] Podaję metrarz tymka. pow.zabudowy budynku 125,21 m pow. zabudowy ogółem (z tarasami) 157,81m pow. użytkowa130,77m plus garaż i kotłownia 27,14 m(nie wliczana do pow. użytkowej) Jak masz blisko do Słupska to zapraszam do siebie na budowę Ja podnoszę na dwa pustaki i właśnie robię sobie kosztorys. Mogę potem podać koszty mojej ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 30.06.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Dzieki Jesli nikt blizej nie ma takiej chatki, najpewniej podjade, ale poczekam, az go chociaz zamkniesz dachem - inaczej niewiele mi to da... Ponizej moje "przerobki" tymkowe. Sami przyznajcie, ze po likwidacji daszku, podobienstwo do oborki jest uderzajace Nie, zeby mi sie tak specjalnie podobalo, ale ... oszczedzamy Na fanaberie typu wykusz (jak bedzie za drogi, to beda wielkie dwa okna - to jest poludniowa sciana) i juz. Ale pocieszam sie, ze buduje na wsi jak ladnie obsadze kwiatkami i pnaczami, to sie wpasuje )) http://cavalierworld.home.pl/wlasne/parter-zmany.jpg http://cavalierworld.home.pl/wlasne/pietro-zmiany.jpg http://cavalierworld.home.pl/wlasne/wejscie.jpg http://cavalierworld.home.pl/wlasne/ogrod.jpg http://cavalierworld.home.pl/wlasne/bok1.jpg http://cavalierworld.home.pl/wlasne/bok2.jpg Bardzo jestem z siebie dumna Domek jest ma szersza czesc garazowa niz oryginal (ale niewiele). I jeszcze pytanie dot. malutkiej lazienki na parterze - jaka ma wielkosc wneka za kominem? Najwygodniej byloby zrobic tam "murowany" prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 30.06.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Jeżeli chodzi o wnekę gdzie jest prysznic to 127cm, a ta po prawej gdzie umywalka to 74cm. Ja będę miał łazienkę na dole odrobinkę większą. No to na dach musisz poczekać jeszcze troszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 30.06.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 A glebokosc tej wneki? (tej prysznicowej). Lazienke powiekszyles kosztem "przechodniej spizarki"? Na dach poczekam, ile bedzie trzeba zycze Ci, aby przykryl Twoj domek jak najszybciej! A moze sie ktos ujawni jeszcze z blizszej okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 30.06.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 A glebokosc tej wneki? (tej prysznicowej). Na dach poczekam, ile bedzie trzeba zycze Ci, aby przykryl Twoj domek jak najszybciej! A moze sie ktos ujawni jeszcze z blizszej okolicy? 86 cm. Mam nadzieję jeszcze w tym roku!!!!!!!!! Blisko 30 osób buduje Tymka więc napewno coś się znajdzie w twojej okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 30.06.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 A glebokosc tej wneki? (tej prysznicowej). Lazienke powiekszyles kosztem "przechodniej spizarki"? Na dach poczekam, ile bedzie trzeba zycze Ci, aby przykryl Twoj domek jak najszybciej! A moze sie ktos ujawni jeszcze z blizszej okolicy? Witaj Azalko:) my budujemy Tymka w okolicy Gorzowa Wlkp, nie wiem skąd Wy dokładnie jesteście?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 30.06.2008 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 My ze Szczecina. Gorzow juz w miare niedaeczko )) i Wy juz dosc zaawansowani jestescie, prawda? Juz da sie poczuc przestrzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 01.07.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Witam nowych Tymowiczów!!!!!!!!! Mnie interesuje wywalenie tych słupów na poddaszu! Czy ktoś ma poddasze bez słupów? Ktoś ma jakiś sposób?(oprócz zastosowania dwóch wiązaró-trapezów ze stali) Stukpuku my nie będziemy mieli słupów na strychu, ale jak jest to rozwiązane to nie wiem:). Wiem tylko, że będą one schowane w ścianach tzn, dwa po obu stronach wyjścia klatki schodowe, jeden przy kominie tym kuchenym, czyli tak jakby patrząc wychodząc na korytarz na górze to będa one z lewej strony, a po prawej chyba będą dwa, jeden w ścianie między sypialnią a pokojem, a drugi przy kominie kotłowni my na górze zmienilismy rozkład pomieszczeń, sypialnie po lewej na całej długości z jednym dużym oknem balkonowym, ale bez balkonu, tylko barierka kuta, łazienka nad łazienką dolną, zrezygnowaliśmy z antresoli i zrobimy duży pokój małemu z garderobą i strefa nocną i do zabawy, i zostaje drugi pokój nad garażem to na tyle aaaa ...właśnie skończyli szczyty, w sobotę maja byc okna pozdrawiamny Ania i Maciej Nie o to mi chodziło. Wy dalej macie te słupy tylko pochowane po ściankach działowych.(nie wszystkie) Jeden stoi sobie w pokoju Chodzi mi o całkowite wywalenie słupów z konstrukcji więźby. Kto wywalił słupy w Tymku? Ja mam wywalone słupy!!! Ale pewnie mi nie powiesz. Ne to że nie powiem ale watek już był Bo było juz opisana na twoim forum temat twojego dachu I tam się znalazł taki mądrala co przedstawił sie Barbossa - pamiętasz? o to link do twojego dachu http://forum.muratordom.pl/wiezba-krokwiowo-jetkowa-max-rozpietosc,t115891.htm?highlight=tymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 04.07.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Oj, Tymki, cos spicie - a moze pracujecie tak ciezko?? Napiszcie mi prosze, jeszcze, jak sie uklada wspolpraca z Horyzontem i czy wylapaliscie jakies bledy w projekcie, cos, co warto poprawic, czy wszystko jest ekstra-super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 04.07.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Oj, Tymki, cos spicie - a moze pracujecie tak ciezko?? Napiszcie mi prosze, jeszcze, jak sie uklada wspolpraca z Horyzontem i czy wylapaliscie jakies bledy w projekcie, cos, co warto poprawic, czy wszystko jest ekstra-super Nigdzie nie jest super idealnie. W żadnej pracowni. A babole W Tymku się zdażają ,np. u mnie wymiary murłaty na każdym rysunku były inne i po jakimś czasie sie dopatrzyli i przesłali korektę Nie ma co ślepo wierzyć rysunuczeczkom i cyferkom, tylko budować " z głową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 05.07.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 azalka mam pytanie odnośnie Twoich zmian w adaptacji poddasza : jak duża będzie sypialnia przy łazience i i jaki będzie metraż łazienki! Pozdrawiamy Wszystkich Tymków - my mamy już kredyt i tylko czekamy na naszego majstra a wtedy to tylko będziemy się piąć w górę by jeszcze przed zimą zakończyć stan surowy zamknięty!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda.pasja 05.07.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Witam Wszystkich. My jesteśmy ze śląska, rok temu w sierpniu zakupilismy projekt TYMKA Niestety troszke czasu zabraly nam sprawy formalne, ktore w sumie nadal sie ciagna, podobno za trzy tygodnie bedziemy juz mogli wniesc wniosek o pozwolenie na budowe (na szczescie udalo sie nam przekwalifikowac dzialke z rolnej Zakupilismy juz troche materialow i mamy zamiar w tym roku zrobic fundamenty. Nasz domek bedziemy budowac z pustakow silikatowych i kryc blachodachowka. Zmian w projekcie narazie nie przewidujemy, ale pewnie do czasu budowy jeszcze cos wymysle Pozdrawiamy Magda i Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 05.07.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 azalka mam pytanie odnośnie Twoich zmian w adaptacji poddasza : jak duża będzie sypialnia przy łazience i i jaki będzie metraż łazienki! Jak sie dorwe do projektow z oryginalnymi wymiarami, obiecuje, ze powiem Na razie nie wiem. A "na oko" - pokoj ok.11m2, lazienka ok. 10ciu bez podnoszenia scianki kolankowej. Jezeli podniose, odpowiednio wieksze (garaz poszerzony jest o max.1 m) Lazienka z zalozenia ma byc duza i wygodna. To jest moje marzenie od lat - pokoj kapielowy z oknem. Multum projektow z powodu braku ona w lazience odpadlo w przedbiegach Niektorzy chca balkon, inni saune, jeszcze inni piwnice, a ja - duza lazienke z oknem, najlepiej nie-polaciowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 07.07.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Dzięki! Twój pomysł adaptacji poddasza bardzo mi odpowiada. Schowek to będzie duża rodzinna garderoba. Wprowadzimy ten pomysł w życie. W tym tygodniu zasypią nam fundamenty wreszcie I zaczniemy układać kanalizę !!! Pozdrawiamy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts