Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

:p Pytanko dla tych, którzy mają już dach - na jakie zdecydowaliście się rynny? :wink:

Otrzymałam pierwsze wyceny dachówki :o ceny zwalają z nóg. Czy Wasze wyceny obejmowały np. silikon dekarski czy okazywało się w trakcie prac, że coś takiego jest potrzebne albo spinki do dachówki? :evil: Chyba trzeba jeszcze dogadać się z dekarzem niech pisze co mu kupić aby dachówkę było można położyć...

Cegła już na działce w przeciwieństwie do majstra :evil: ....

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:p Pytanko dla tych, którzy mają już dach - na jakie zdecydowaliście się rynny? :wink:

Otrzymałam pierwsze wyceny dachówki :o ceny zwalają z nóg. Czy Wasze wyceny obejmowały np. silikon dekarski czy okazywało się w trakcie prac, że coś takiego jest potrzebne albo spinki do dachówki? :evil: Chyba trzeba jeszcze dogadać się z dekarzem niech pisze co mu kupić aby dachówkę było można położyć...

Cegła już na działce w przeciwieństwie do majstra :evil: ....

ja juz pisałam, nas dachówka Raben średzka falista Plus kolor czarno-brązowy z tzw. akcesoriami wyszła 16.693zł

co do rynien to my mamy Lindaba - z faktury 2363zł

pozdrawiamy

Ania i Maciej

a tu jeszcze ciekawostka:

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,2077/Itemid,36/

Ja sie wczoraj w nocy naprodukowalam - i nic sie nie zapisalo... :)

Po pierwsz BARDZO chcialabym podziekowac Ani za mozliwosc obejrzenia jej Tymka.

Domek jest przesliczny, ta jej sredzka falista i wiekszy niz w oryginale ganek wygladaja super!!!

Co mnie zaskoczylo, to rozmiar domku. On jest DUZY! Nie powiekszany ani o pokoj, ani o wykusz salon jest naprawde wiecej niz wystarczajacy! W polaczeniu z kuchnia i czesciowym otwarciu na przedpokoj robi sie przestrzen powyzej 40 m2, da sie ganiac na wrotkach :)

Gora podniesiona o dwa pustaki to juz jest...przeszla moje oczekiwania... Po prostu. Po podniesieniu zrobil sie tez stryszek, naprawde spory.

I ja dalej mam dylemat, bo teraz sie boje rozmiaru tego domu. Mial byc maly, ale nie jest :) A my bezwzglednie chcemy poszerzyc garaz (o pol metra, ale jednak) i znow metrow przybywa.

Natomiast niewatpliwie bedzie to domek bardzo wygodny.

Po wizycie u Ani zaadaptowalam niektore jej pomysly dla swoich potrzeb (sliczna lazienka z okienkiem na parterze i wygodniejszy wiatrolap kosztem spizarki)

Domki porownywalne z Tymkiem wielkosciowo odpadly, bo on jest najfunkcjonalniejszy, dokooptowalam dwa mniejsze o dosc prostej bryle i ide spytac architekta, na ile znaczace moga byc roznice w kosztach budowy.

Stuk puku, a moze Ty umial bys podpowiedziec??

witam tak mieszkamy na wyspie :) a budujemy sie w limanowej :)

my załozylismy rynny Marley wyszły nas 2200 zł , dachówkę mamy brass grafitową wyszła nas 16000 zł z wszystkimi akcesoriami, ściane kolankowaa mamy na trzy maxy i wieniec ,

http://images25.fotosik.pl/260/7782bf62306ab785.jpg

to jest pokoj na salonem bardzo duzy pokoik jestem zadowolona z tych wymiarów:)

http://images31.fotosik.pl/344/3ee99b501fd554db.jpg

to jest widoczek na kuchnie

http://images32.fotosik.pl/337/0913d6fdf6554b8a.jpg

a to nasz tył tymka :)

Witam!

To mój pierwszy post na forum Muratora. Bardzo się cieszę, że trafiłam na forum Tymkowiczów, bo mnie również bardzo się ten projekt podoba. Nie wiem tylko, czy będzie mnie na niego stać. Zastanawiam się jak wybudować go najtańszym kosztem, bez większych zmian. Czy da się przeżyć bez podnoszenia ściany kolankowej i bez poszerzania garażu? Widziałam, że niektórzy z was budowali z porothermu. Ja też tak planuję, ale nie wiem czy zmiany dokonuję już po zakupieniu projektu, czy jak to wygląda? Przepraszam za te wszystkie pytania, ale jestem kompletnie zielona. Na razie kupiłam działkę za straszne pieniądze (wrrr, parę lat temu mogłam ją kupić za 1/5 dzisiejszej ceny), geodeta rysuje mapkę, czekam na WZ, i zakochałam się w Tymku.

A Wasze Tymki są prześliczne :D

Witaj aniapz

pewnie, że można przeżyć bez poszeżania garażu i podnoszenia ścianki kolankowej! Ja nie poszeżałem garażu. A ściane kolankową mam na dwa suporki, ale teraz po wymurowaniu i tak na górze byłoby sporo miejsca!!!

I śmiało byśmy się pomieścili!!

Kupujesz projekt i potem architekt nanosi Ci zmiany!

A w jakim rejonie budujesz?

Aniu,

ja robie ostre rozeznanie i wciaz mi wychodzi, ze Tymek jest jednym z tanszych domkow w budowie.

Sa inne, mniejsze, ale ludzie dodaja wykusze, podnosza scianki kolankowe - i juz nie sa wiele mniejsze. A inne domki maja czesto garaz wysuniety, przesuniety, nizszy, dwa poziomy dachu i podlogi - to dodatkowo kosztuje.

Czesto, zeby to usunac, ludzie wydluzaja garaz, podnosza go do poziomu glownej kalenicy - i w efekcie domek niewiele mniejszy od Tymka, za to bardzo czesto gorszy funkcjonalnie.

Witamy kolejnych, mamy nadzieję, Tymkowiczów :)

Azalko czyżbyście jednak zdecydowali się na Tymka ?:)

my wczoraj trochę zjechaliśmy naszego faceta do budowy, bo z nami ostatnio zalatuje

w ubiegłym tygodniu ocieplili tylko poddasze i wszystko znowu stanęło, a mieli wejść na ścianki działowe do góry, żebyśmy mogli wreszcie zebrać oferty od elektryka. Podobno mają zacząć w czwartek, więc ich przypilnujemy tym razem

poza tym nic się nie dzieje....

a, dowiedziałam sie ostatnio, że na meble do kuchni czeka sie nawet 8 tygodni, masakra

Ania

Beato i Rafale

Widzę, że postępy już są, to cieszy, więc niech mury pną się do góry!Doczekacie się momentu gdzie i na okna przyjdzie czas i tak my stoimy przed wyborem, choć z tego co już się dowiedzieliśmy to w różnych rejonach są różne firmy, więc raczej trzeba szukać wśród okolicznych znajomych i zasięgać opini u nich.No i wybierać jednak firmy sprawdzone z latami praktyki.Jeśli chodzi o kuchnie to piszesz o kuchni od stolarza czy poprostu zamówionej ze sklepu?Nad meblami jeszcze się nie zastawialiśmy tylko zaglądamy na różne strony i czasopisma, bo niestety nie możemy sobie pojeździć po salonach i pooglądać :-(Pozdrawiamy