Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Przepiękne te Wasze Tymki. Zazdroszczę Wam, ja jestem dopiero na samym początku drogi. Właśnie dostałam projekt (odbicie lustrzane) i mam kilka pomysłów na zmiany. Napiszcie proszę co o nich myślicie:

1. Wstawić te piękne małe okienka po obu stronach wejścia.

2. Zlikwidować spiżarnię i przesunąć łazienkę, tak że jedno z tych małych okienek byłoby okienkiem w łazience, ale żeby zostawić przejście do kuchni, tzn przejście do kuchni byłoby jakby obok komina od kominka, nie wiem, czy jasno się wyrażam, przesunełabym całą łazienkę pod ścianę z okienkiem zostawiając przejście do kuchni między ścianą z kominem, a łazienką.

3. Spiżarnię zrobiłabym pod schodami.

4. Na poddaszu chciałabym zrobić przejście z łazienki do garderoby, garderobę zamknąć od strony pokoju i zrobić tam suszarnię, a garderobę zrobiłabym zabudowując część holu. Nie wiem tylko, czy miedzy łazienką i garderobą zmieszczą się drzwi jeśli nie podniosę ściany kolankowej.

5. Zastanawiam się nad drzwiami tarasowymi w salonie. Mam wjazd na działkę od zachodu, czyli gdybym budowała zgodnie z projektem taras wypdłby na wschodzie, a na południe wychodziłoby jedno okno z salonu. Nie wiem czy tego nie zmienić, ale z drugirj strony taras od wschodu byłby przyjemniejszy w upalne dni.

Co o tym myślicie :-?

:p Witam i odpowiadam na wątpliwości...

Również budujemy Tymka lustrzane odbicie tak samo jak Wy mamy wejście od zachodu. Wyjście na taras pozostało w miejscu gdzie było (taras zmiana wymiarów i zadaszony) Tyle, że zamiast okna i drzwi tarasowych od wschodu w salonie mamy drzwi z oknami równocześnie przestrzeń przeszklona 280. Dodanie małych okienek to rewelacyjny pomysł sami tak zrobiliśmy - zdjęcia kilka postów wcześniej. Również w miejsce spiżarni została przeniesiona łazienka do rozmiarów 3,4 m2. Do kuchni mamy dwa wejścia jedno między kominem a łazienką a drugie z salonu. Co do spiżarni pod schodami to mnie osobiście to nie odpowiada z tego względu, że nie podobają mi się schody betonowe. Stawiam na schody drewniane na stalowej konstrukcji. A zbędne zakupy i ewentualne przetwory zamierzam przechowywać w garażu. Temat pralni - suszarni tyle razy już przerabiałam, że nie wiem jeszcze jak to rozwiązać. Sto pomysłów na minutę i wydaje mi się, że najbardziej funkcjonalny jest ten pierwszy Kasi i Piotra(zamknięcie przestrzeni nad schodami - mimo, że jest ona urokliwa z drugiej strony 10m2 więcej do sprzątania nie wykorzystanego miejsca... :-? :wink:Pozdrawiam

Witam!

Bardzo dziekuję za odpowiedź. Cieszę się, że da się zrobić to przejście do kuchni między łazienką a kominem. bardzo mi na nim zależało, bo nie chciałam za każdym razem przechodzić do kuchni przez salon :D

Taras też raczej zostawię od wschodu, tym bardziej, że od tamtej strony planuję kiedyś ogródek, a od południa miałabym widok na ogrodzenie i garaż sąsiadów.

Co do poddasza, to sama nie wiem. Oglądałam poddasze Kasi i Piotrka i pierwotnie też chciałam tak zrobić, ale rozwiązanie z przejściem do pralni bezpośrednio z łazienki bardziej mi się podoba, tylko nie wiem, czy w praktyce jest wykonalne. Ciągle też bijemy się z myślami czy podnosić ścianę kolankową, a jeśli tak, to o ile.

Dziękuję za wszystkie rady. Bardzo bym chciała zobaczyć Waszego Tymka, tym bardziej, że też macie odbicie lustrzane, ale niestety, trochę do Was daleko.

Pozdrawiam i niech się mury pną do góry!

:p Witam!

Wydaje mi się, że bez podnoszenia ścianki kolankowej nie bardzo możliwa jest pralnia w miejscu garderoby. Także tą wersję przerabiałam jednak marzenie o dużej garderobie przy sypialni wygrało. I jakoś trudno mi było sobie wyobrazić kolejne drzwi w łazience, albo ich brak czy te dwie przestrzenie oddzielone lukswerami. Nadal mam problem z małym korytarzem jaki powstanie po zamknięciu przestrzeni przy schodach ale oswajam się z tą myślą. Zresztą tak do końca to nie jestem do żadnego z tych rozwiązań przekonana na 100%. Więc czas pokaże co z tym fantem zrobię. Mój mąż jak słyszy temat pralni to ma dość!!! :wink: Jeśli odległość nie jest dla Was przeszkodą zapraszamy do zwiedzania. Na 20 września jesteśmy umówieni z cieślą. A przy dobrych wiatrach na 1 listopada będzie piękny dach i okna :D :wink:

My podnosimy ściankę kolankową o dwa pustaki i jedną cegłę pełną jakieś 68 cm. :p

my również podnieśliśmy ściankę kolankową o dwa pustaki + wieniec + murłata, to powinno dać wystarczającą wysokość aby przy ścianie postawić komódkę czy pralkę :D widziałam na żywo Tymka bez ścianki kolankowej, jednak troszkę powierzchni będzie niewykorzystanej, szkoda jej :-?

Oprócz tej zmiany:

- w salonie wstawiłam dwa okna zamiast jednego na bocznej ścianie domu, mniej więcej symetrycznie do okien balkonowych - chciałam bardziej doświetlić salon,

- w kuchni zrezygnowałam ze słupa, ściankę przy kominku przedłużyłam w kierunku kuchni - schowają się za nią meble kuchenne,

- zrezygnowałam z wejścia ze spiżarki do kuchni - zabudowałam,

- poszerzyłam wiatrołap kosztem miejsca na schody o jakieś 30cm (z przeznaczeniem na szafkę na obuwie),

- będę jeszcze inaczej rozmieszczać ścianki działowe na poddaszu, ale tu jeszcze doskonale swoje pomysły

apropos, widziałam również Tymka, gdzie spiżarka połączona była z łazienką, wstawione okienko - przeznaczenie łazienka z pralnią. Podobało mi się, nawet bardzo, tylko brak spiżarki

:cry:

no i muszę w końcu wkleić mojego Tymka

pozdrawiam wszystkich Tymkowiczów

Ewa

Beata i Rafał - już teraz jestem bardzo zadowolona z tego wykończenia, choć na początku miałam mieszane uczucia jak to wszystko wyjdzie :oops:

Dachówka już zakupiona - roben falista plus (zwana też Monzą) kolor kasztan - jest ona nieco większa niż standardowe, a więc mniej sztuk wchodzi na metr kwadratowy - wybraliśmy ją również dlatego że jest to najlżejsza dachówka ceramiczna jaką udało nam się znaleźć. Krokwie przedłużyliśmy, tak aby ułożyć dodatkowy rządek dachówki (zdaje się że zamawialiśmy krokwie 8-metrowe, ale musiałabym to sprawdzić w papierach). A jeśli chodzi o rynny nie mam pojęcia jaka to firma :roll: wybraliśmy najzwyklejsze PCV, kolor brąz (rzeczywiście w słońcu wyszły jakby były złote).

A jeśli chodzi o daszek to sprawka cieśli, który heblował i zdobił nam elementy drewniane, no i Pana z tartaku, który namówił nas na pajączki, no i oczywiście ostatecznie naszego majstra, który stworzył z tego piękną całość :D :D :D

pozdrawiam serdecznie EwaiMarek

też mieliśmy problem z kolorem komina :-? :oops: w końcu kupiliśmy płytkę klinkierową Cerrad - szkliwiona wiśnia (mi osobiście ten kolor bardziej wygląda na ładny czekoladowy brąz), będziemy też tą płytką wykańczać dół elewacji, no i ładnie kolorystycznie spasuje się to z naszymi rynnami i być może (tu jeszcze brak decyzji) z parapetami zewnętrznymi :D

Widzę że mamy podobny gust :D na pewno w kwestii dachu

A czy na poddaszu będziecie mieli wszystkie 6 słupów czy może inaczej to rozwiążecie? Odwieczny temat forum :lol: ale jakże istotny. Przez te słupy straciliśmy miesiąc, nim zapadła ostateczna decyzja :evil: Ostatecznie mamy 4 słupy, które będziemy chowali w ścianach.

Nasz kierownik budowy zmniejszył nam słupy z 20x14 na 14x14 powiedział, że będą wystarczające a wcześniej wspominał nam o tym cieśla, więc będą pochowane w ściankach działowych wystający pozostanie tylko jeden. Cieśla miał też pomysł z obróceniem tych słupów, aby schowały się w ściankach jednak nie ma takiej konieczności skoro ich obwód się zmniejsza :wink:

Zdecydowałam się na porotherm. Czy to będzie słuszna decyzja zobaczymy. Chciałabym ruszyć z budową wiosną, a teraz kupić materiały budowlane, ale nie wiem, gdzie je przechować, bo dzialkę mam daleko i nieogrodzoną. No nic, pomyślę.

A likwidacją słupów też jestem zainteresowana, ale trochę się tego obawiam.

Witam!! Właśnie 28.08. 2008! staliśmy się posiadaczami POZWOLENIA NA BUDOWĘ!! i będziemy budowali Tymka. Startujemy prawdopodobnie na wiosnę 2009! Będziemy także budować z POROTHERM 25!

Życzymy powodzenia WAM i NAM w realizacji naszych planów!