Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Strumyczek-gratuluję!!! Przed nami jeszcze długa papierologia, ale mam nadzieję, że i Wy i my zaczniemy wiosną 2009. W sobotę wstępnie rozmawialiśmy z naszym ewentualnym szefem ekipy. Ma nam zrobić wstępny kosztorys. Ciekawe ile sobie policzy. On nas namawia na Thermopor, bo ma jakieś dojścia. Zobaczymy.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Beata i Rafał - bardzo dziękuję za zaproszenie :D Jednak to dla nas trochę za daleko. Poza tym właśnie nam się dzieciaki pochorowały i jestem uziemiona.

Zastanawiam się jak rozwiązaliście kwestię kuchni. Chodzi mi o słup. Zostawiliście go czy zrobiliście kuchnię zamkniętą? Wciąż się nad tym zastanawiam.

Dziękuję za porady w sprawie ściany kolankowej. My tez ją podniesiemy :D

Pralnię zrobimy chyba obok schodów, wtedy będzie w niej okno i pranie będzie lepiej schło. A garderoba zostanie bez zmian.

My zlikwidowaliśmy słup, ale daliśmy szerokie wejście 140 cm po środku i chcemy zrobić drzwi przesuwne (jak jest pieczenie, smażenie to będzie zamknięte) zamykane do czoła.

Ten słup to pomyłka podciąg na klatce schodowej ma większą rozpiętość i jest bez słupa a w kuchni projektant dał słup.

Jeżeli chodzi o słupy na górze to też ich nie mamy, tzn. są ale betonowe i schowane w ścianach a w pokoju nad salonem wtedy nie jest potrzebny (mogliśmy tak zrobić bo mamy strop monolityczny)

:oops: Kuchnia???? Do końca jeszcze nie zdecydowałam - bo to moja działka!!! Słup został zlikwidowany jak na razie to pozostawiliśmy otwartą przestrzeń. Ostatnio wymyśliłam, że może w tym miejscu zrobimy wyspę z możliwością wygodnego spożywania przy niej posiłków. O kuchnię będę martwić się na wiosnę jak będziemy wyposażać wnętrze!

:wink: Okna w tej chwili robi się na zamówienie pod wymiar "typowe" wymiary to mało kto oferuje np w niższej cenie :p.

co do kuchni, to ja byłam dzisiaj u kobiety, która robi projekt i tak jak sobie zaplanowałam wszystko wstawiła, wydaje mi sie, że to jest optymalne ustawienie, i tutaj raczej nie ma miejsca na wyspe, gdyby ktos z was chciał

co do słupa w kuchni, to u nas został on jakby schowany przy ściance z kominem, a drugi wzmacniający jest w ścianie zewnętrzejn, pomiedzy kuchnią a salonem, także kuchnia jest otwarta.

obecnie wymiary kuchni są: z lewej strony 210m, ściana z oknem - 150cm okno i po bokach równo po 70cm, no i prawa ściana tez 210cm, bo dodalismy dodatkowe okno szer 90 cm

co do projektu mebli to układ mniej więcej bedzie wyglądał tak:od lewej lodówka, szafka cargo, szuflady głebokie szer 45cm, szafka narozna, szafka pod zlewem, zlew jednokomorowy z ociekaczem nachodzącym n zmywarke; nastepna szafka narozna , ok 30cm blatu roboczego, płyta elektryczna, pod nia szafka, znowu blat roboczy ok 30cm i słupek z piekarniakiem pośrodku, pod i nad dwie szafki 60cm... ijakos wydaje mi sie to mało i ciasno, między szafkami poostaje ok 172cm do poruszania sie po kuchni

może ktoś coś doradzi z rozplanowaniem kuchni? a przede wszystkim z lodówką, bo jeszcze zastanawiamy sie, czy będzie wolnostojąca, czy raczej w zabudowie, a tu opinie sa różne...

pozdrawiamy

Ania iMaciej

Ja zrezygnowałem całkowicie ze słupów na poddaszu 8) :D tylko tzeba jakoś papierki ominąć :lol:

Kryjemy blachodachówką. zastanawiem się jeszcze nad wywaleniem platwi 8)

Stukpuku tylko, żeby ci się ten dach na głowę nie zwalił :wink:

Ryzyko zawodowe :lol:

Płatwi też nie dajemy.

Przy dachówce już bym tego nie zrobił.

:( co do wyspy... była by ona mała wiadomo wyglądają one rewelacyjnie w dużych kuchniach a kuchenka Tymkowa nie jest największa. Jednak to co widziałam w sklepie zaprojektowane było dla mniejszych pomieszczeń i wyglądało to dość imponująco :p Nie wiem jak to wygląda u Was ale my zrezygnowaliśmy ze spiżarni - będzie tam łazienka o powierzchni 3,4 m2 z oknem a przy kominie będzie neutralne wejście do kuchni :) zmianie ulega układ kuchni. Nie wiem jak ona będzie wyglądać może mnie olśni jak będą ścianki działowe :wink:

Znalazłem takie forum - blog budowlany, gdzie budują domek podobny - Tymianek i dzięki cieśli i jego pomysłowi przerobili konstrukcję dachu wywalając słupy i jeszcze zagospodarowali stryszek. A oto link http://www.gosia-pawel.mojabudowa.pl/

U mnie jest podobnie po wywaleniu słupów na poddaszu i podniesieniu ścianki kolankowej o 3 pustaki + wieniec mam strych o wysokości ok 2m płatwie są dodane też na górze. Dach będzie kryty dachówką ceramiczną MEYER-HOLSEN koloru naturalnego.

:( co do wyspy... była by ona mała wiadomo wyglądają one rewelacyjnie w dużych kuchniach a kuchenka Tymkowa nie jest największa. Jednak to co widziałam w sklepie zaprojektowane było dla mniejszych pomieszczeń i wyglądało to dość imponująco :p Nie wiem jak to wygląda u Was ale my zrezygnowaliśmy ze spiżarni - będzie tam łazienka o powierzchni 3,4 m2 z oknem a przy kominie będzie neutralne wejście do kuchni :) zmianie ulega układ kuchni. Nie wiem jak ona będzie wyglądać może mnie olśni jak będą ścianki działowe :wink:

to tak samo jak u nas, w miejscu spiżarni jest łazienka, dokładnych wymiarów nie pamiętam :), przejście do kuchni jest za kominem, przez te zmiany wymiary kuchni sa nastepujęce: 210cm ściana od łazienki, 290 sciana z oknem (70/150okno/70) i 210 prawa strona, poniewaz tu dalismy 90cm okno, żeby doświetlić kuchnie i salon, bo to jest strona południowa

ktos pytał o wymiary okien:

kuchnia 180/150, 90/150, salon 180/150, tarasowe 270/210, gabinet 150/50, łazienka na dole 50/110 ,sypialnia balkonowe dwuskrzydlowe 180/210, i małe pokoje 150/150

to tyle:)

Ania

i pisałam wyżej zajrzyjcie na 26 strone na fotki , widac przejście za kominem i kuchnie