EwaiMarek 12.09.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Stoimy przed wyborem stolarki okiennej - czym się kierujecie przy podjęciu decyzji? Naczytałam się artykułów głowę mam przepełniona informacjami i nadal nie wiem. Wcześniej myślałam, że okno to okno wszystkie takie same tylko inny kolor. to fakt, ja miałam podobne odczucia - profil 5, 6 a może 8-komorowy, współczynnik przenikania 1,1 czu 1,0 a może reklamowane przez firmę Empol 0,7??? no i oczywiście szybko rozmyły się moje marzenia nad oknami drewnianymi nauczona doświadczeniami wymiany okien w naszym mieszkanku i późniejszymi wiecznymi reklamacjami - zrobiłam kilka wycen. Wszyscy polecali standard - profil 5-komorowy, szyba o wsp.1,0, no więc pomyślałam że trzeba postawić na firmę, która istnieje już jakiś czas i miejmy nadzieję że istnieć będzie nadal no i oczywiście da dobrą cenę Teraz okucia i profile są naprawdę na zbliżonym poziomie (mam na myśli tych znanych producentów), wszyscy mają certyfikaty i udzielają gwarancji, więc wyszłam z założenia, że biorę produkt sprawdzony przez innych, do tego w dobrej cenie jak na nasz region I tym sposobem już na początku października przyjadą do nas PCV-ki, złoty dąb wraz z roletami zewnętrznymi nadstawnymi A za chwilę jedziemy wyznaczać usytuowanie ścianek działowych na poddaszu, oj będzie się działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 12.09.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Oczywiście na początku cytuję Beatę i Rafała - coś mi nie wyszło wiadomo początkujący forumowicz pozdrawiam Was serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 13.09.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Dzięki!!! Jeśli można to ile Was kosztują okna z roletami do Tymeczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 14.09.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Okienka wyszły nas ok.11tys. (okna z montażem) , z tym, że mamy dodatkowe okno 150x150, okna balkonowe na górze są 100 a nie 90 jak w projekcie, i okna w garażu i w kotłowni będą 75x120 (w projekcie 60x120). rolety do wszystkich okien z montażem, z mechanizmem ręcznym ok.6tys. - roletki będą fajne bo od zewnątrz i wewnątrz nie będą mi sterczały żadne skrzynki, tylko wszystko będzie ukryte pod tynkiem wersja z napędem elektrycznym była ok.10tys. Ta sama wersja tylko okna drewniane+rolety niestety wychodziło w granicach 27-28 tys. U różnych sprzedawców rolety mniej więcej wychodziły podobnie, natomiast okna PCV w przedziale od 11-17tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 14.09.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Ewa i Marek!! Dziękujemy i my za info o okienkach! trzeba będzie trochę posprawdzać,co się najlepiej będzie opłacało. Wszystko jeszcze przed nami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 14.09.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam wszystkich!!! My też w końcu ruszyliśmy z budową naszego Tymka. Tak jak planowaliśmy wcześniej, w tym roku zrobimy tylko fundamenty. Dodatkowo zasypiemy je i ocieplimy. Potem jak ogoda pozwoli zrobimy porządek na działce. Dowieziemy ziemi i rozplantujemy na gotowo wokól domu. Reszta w przyszłym roku. Bardzo cenne jest dla nas to forum jako źródło informacji na temat budowanych tymków. Nie mniej jednak chciałbym zobaczyć tymka na żywo. Zaproponowała to Jola i Daniel, ale widać w natłoku pracy, nie maja chyba czasu tu zaglądać. Więc może ktos inny. Bardzo chętnie zobaczyłbym takiego tymka gdzieś na śląsku, lub w okolicach. Wrając do naszej budowy.. My ławe fundamentową zrobiliśmy 60 na 40 cm. Do tego oczywiście zbrojenie. Wylalismy 17 metrów sześciennych wraz z tarasem. Podczas kopania ław poszerzylismy sobie taras. Tyllko o 20 cm, ale zawsze. Reszta ściany fundamentowej powstanie z bloczków. Zakupiłem 1512 sztuk, ale nie wiem czy nie braknie, bo musimy "wyjść" do góry z naszym tymkiem, dwa, trzy bloczki ponad poziom drogi. Zobaczymy. Na zbrojenie wyszło 31 prętów 12 i około 100 kg 6. Przy czym trochę 6 zostało. Planuje położyć izolacje poziomą na ławie z papy, albo grubszej folii i do tego izolacja pionową dysperbitem dwa, trzy razy na ścianie fundamentowej. Chciałem zastosować system szybki fundament z Icopala, ale poraziły mnie ceny. Poniżej kilka zdjęc z z Naszej budowy. Zdjęcie humusu http://images6.fotosik.pl/262/0e32c7061dccb3d5med.jpg Wytyczony budynek przez geodetów. http://images6.fotosik.pl/262/b3578887c62aca1dmed.jpg Moja ekipa kopie fundamenty. http://images6.fotosik.pl/271/c39776c7f928097amed.jpg Zalewanie ław http://images6.fotosik.pl/272/fac8b90486a534d3med.jpg I gotowe wylane ławy. http://images6.fotosik.pl/272/1221537a03dd2764med.jpg Więcej w moim dzienniku do którego zapraszam. Jako, że obecnie mamy przerwę, kierownik zarządził dwu tygodniowy okres "zastygu" ław, zastanawiam się nad izolacją pozioma i pionowa. Najprawdopodobniej zrobię taka jak pisze wyżej, ale jesli można prosić napiszcie, jak Wy poradziliście sobie z tym "problemem. Jaki rodzaj izolacji Wy położyliście poziomo, a jaki pionowo? Dzieki i cieszę się, że już ruszyłem z budowa tymka, czym powiększam to szanowne forumowe grono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 14.09.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Dzięki! Będziemy poszukiwać dobrej oferty! Na naszej budowie prace w pełni!!! http://inlinethumb14.webshots.com/33741/2233212560103098714S600x600Q85.jpg' alt='2233212560103098714S600x600Q85.jpg'> [/img] [/img] http://inlinethumb49.webshots.com/43312/2422981110103098714S600x600Q85.jpg' alt='2422981110103098714S600x600Q85.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 16.09.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 A co tu tak cicho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 16.09.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 cisza bo wszyscy budują u nas elektrycy działają, juz prawie kable położone powstał tylko mały problem, ponieważ skrzynka rozdzielcza będzie w przedsionku, prawie tak jak w projekcie, a za ścianką działową jest mała łazienka, a na ściance w łazience, po drugirj stronie, gdzie teraz jest rozdzielnia miała być kabina.. elektryk odradza, jesteśmy w kropce, okaże się, że będziemy musieli zrezygnować z kabiny na dole? jak mysliście, może coś doradzicie? Ania i Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 16.09.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Nie wszysyscy jak szukam info o izolacjach i styropianie na ocieplenie fundamentów. A Wy Ania i Maciej jakie izolacje i czym zrobiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 16.09.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Bertolo, my nasze fundamenty najpierw izolowaliśmy dysperbitem, potem styropian ekstrudowany (styrodur - dokładnie jaka grubość i symbol musiałabym zajrzeć w fakturkę) a na styropian przyszła jeszcze taka czarna folia z takimi bąbelkami sorry ale nie pamiętam jak się fachowo nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 16.09.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Fundamenty wyglądały tak http://images46.fotosik.pl/11/67df984883a2ff1a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 16.09.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Bertolo, my nasze fundamenty najpierw izolowaliśmy dysperbitem, potem styropian ekstrudowany (styrodur - dokładnie jaka grubość i symbol musiałabym zajrzeć w fakturkę) a na styropian przyszła jeszcze taka czarna folia z takimi bąbelkami sorry ale nie pamiętam jak się fachowo nazywa Dzięki. Tez myślę o dysperbicie na izolacje pionowa ściany fundamentowej. Myślałem o produktach Icopalu, ale powaliła mnie cena za kompleksowe zaizolowanie systemem Siplast Primer Fundament. Jedyne co tanie, to Szybki Grunt SBS. No i bardzo wydajny. Teraz doczytałem, że można nim robić lekkie izolacje przeciwwilgociowe ław, ścian fundamentowych. Dziwne. Raz podają, że to tylko środek gruntujący, a na drugiej ulotce czytam, że może stanowić ostateczne wykonanie izolacji na betonie. Jeśli wystarczy to zakupię ten preparat. Jest bardzo wydajny. A przy tym wtedy bezkonkurencyjny cenowo. Co do ław fundamentowych? Właśnie wróciłem z "zakupów' i po rajdach i telefonach po hurtowniach zakupiłem zamiast papy na osnowie tekturowej, czy papy termozgrzewalnej, folię, o grubości 1,2 mm i szerokości 60 cm. Oglądałem te które podobno się teraz daje zamiast papy i grubość 0,4 mm mnie nie przekonała. Wszak to izolacja pozioma. Wystarczy, że majster "nieostrożnie" położy bloczek i szlag trafi cała izolację. Przynajmniej w tym miejscu, w którym będzie potargana. Pogodziłem, jak mi się wydaje, cenowo zwykłą papę, system icopal i własne obawy. Teraz zrobię to sam i będę spał spokojnie. Ale i tak najpierw ławe przesmaruje dysperbite, dwa razy. I do drugiej warstwy dopiero dokleję tą papę. Koszt troszke wyższy niż pap dwa razy na lepiku, czy termozgrzewalna jak w projekcie. Teaz tylko czekam na lepsza pogodę Zastanawiam się też nad syropianem, albo styrodurem. Na plus dla styroduru mniejsza nasiakliwośc wody, na minus cena. Na większej wytrzymałości mi tak nie zależy, bo duża część fundamentów będzie jednak wystawać, przez spadek terenu. chyba, że obsypię domek dookoła. Zobaczymy. Róznice w cenie między styrodure, a zwykłym styropianem są duże. Muszę się zastanowić, ale chyba skłonię się jednak ku EPS 100 8 albo 10 cm Yetica. A potem folia kubełkowa. Macie jakies inne rozwiązania, które zastosowaliście u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 17.09.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witamy wszystkich Tymkowiczów Dawno się nie odzywaliśmy ale nabieżąco śledzimy forum. Widzimy, że większośc domów już jest prawie gotowa oraz dołączyli Nowi Tymkowicze. Bardzo się cieszymy, że "nasza rodzina" się powiększa. Nic nie pisaliśmy, ponieważ od prawie dwóch miesięcy już się przeprowadziliśmy z mieszkania z bloku do domu ale na razie rodziców i mamy ograniczony dostęp do internetu. Będziemy mieszkali 100 m od nich. Prace postepują. Mamy już prawie skończony dach łącznie z ociepleniem - zostało podpicie z folii. Trawają prace wykończeniowe dołu. Kable, hydraulika oraz centralne już zrobione. Od 2 tygodni popalamy już w piecu aby wszystko schło szybciej i przy okazji sprawdzamy i ustawiamy piec. Tynki na dole już gotowe + szpachlowanie. Zostało tylko pomalować. W kuchni posiadamy juz płytki na ścianach. Majster własnie zajmuje się łazienka na dole. Od dziś zaczyna kafelki. Śpieszymy się aby skończyć na dole (niestety bez garażu i kotłowni to w nastepnym roku) bo za miesiąc na świat przyjdzie nasza druga pociecha (druga babka). Narazie dół ,a w następnym roku góra. Ociepenie styropianem juz też dobiega końca. Została tylko ściana frontowa. Dach pokryliśmy gontem w kolorze brązowo czarnym. Postaram sie jutko wkleic parę zdjęć. Pozdrownienia Monia i Daniel Kujawsko-Pomorskie. Ps. Całość pochłoneła już 230 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 17.09.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Monia i Daniel, mam pytanie Jaki wybraliście piec i czym ogrzewacie Tymka? Zastosowaliście tradycyjne c.o. czy może podłogówkę? Jeszcze cały czas nie wiemy co wybrać, a czas nas nagli pozdrawiam serdecznie Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 18.09.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Monia i Daniel, mam pytanie Jaki wybraliście piec i czym ogrzewacie Tymka? Zastosowaliście tradycyjne c.o. czy może podłogówkę? Jeszcze cały czas nie wiemy co wybrać, a czas nas nagli pozdrawiam serdecznie Ewa Witam Jako ogrzewanie wybraliśmy tradycyjne węglowe ale nie do końca. Według projektu do ogrzewania Tymka wystarczy piec gazowy o mocy 23 kW. My mamy zwiększonego Tymka o jakieś 3-4 m2 ( tak wyszło). W adaptacji projektu zmienilismy ogrzewanie gazowe na węglowe no i piec o mocy 25 kW. Piec tradycyjny węglowy tylko już ze sterownikiem i nadmuchem. Nie braliśmy podajnika, ponieważ uważamy że ograniczanie się do jednego praktycznie paliwa czyli ekogroszku w dzisiejszych czsach (Drogo) to trochę problematryczne. Po za tym co za różnica czy ja wrzucę do pieca 200 kg przez kilka dni czy 200 kg do podajnika w jeden dzień. I tak muszę to zrobić bo nikt tego za mnie znie zrobi, no i tak muszę zajrzeć do pieca czy mam podajnik czy nie. Po za tym podajnik ok. wygoda ale mam znajomych, którzy nie są do końca zadowoleni. Mają problemy z podajnikiem, a to brak prądu, a to się zacina itd. (a piece mają drogie bo firmowe). A po za tym komora pieca z podajnikiem jest bardzo mała i palenie bez podajnika to absurd. Dlatego wybraliśmy piec firmy ZĘBIEC o mocy 25 kW z rusztem wodnym opalany węglem różnej wielkości, koksem, drewnem, trocinami, weglem drzewnym, peletem. Komora zarzutowa wystarczy na zarzut ok 60 kg paliwa co wystarcza przy mrozie -20 st. na ok. 12 godzin. Zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie również ze wzgledu że nasz Tymek stoi na wsi i nie ograniczały nas zadne zapisy w planie zagospodarowania ani w warunkach zabudowy. No i jest najtańsze ze wszystkich paliw. Już od dwóch tygodni palimy w piecu, a od kilku dni praktycznie cały dzień. Jesteśmy zadowoleni. Praktycznie jak rozpalimy to tylko dwa razy idę zobaczyć czy wszystko ok. Narazie brak jakich kolwiek problemów. Co do ogrzewania podłogowego to bardzo polecam. Na początku byłem sceptyczny ponieważ nasłuchałem się, że jak coś jest nie tak z podłogowym to całe ogrzewanie w domy jest kiepskie. Jednak po namowie żony zdecydowaliśmy się na nie. No i jesteśmy zadowoleni. Ogrzewanie mamy w łazience na dole, przedpokoju na dole, kuchni i wiatrołapie, a na poddaszu w łazience i korytarzu. Zrezygnowaliśmy z kaloryferów w kuchni i przedpokoju na dole. W łazience mamy dodatkowo grzejnik typu drabinka jako suszarka do ręczników. Ogrzewanie mamy tak rozprowadzone że możemy ogrzewać latem tylko boiler i jeżeli trzeba to również grzejniki w łazienkach. W pozostałych pomieszczeniach mamy tradycyjne grzejniki. Jednak są troche większej mocy niż w projekcie bo tak dobrali hydraulicy. Mówili, że lepiej skręcić grzejnik niż żeby był za mały. Koszt większych grzejników prawie żaden może 300 zł. Opłaca się. Załączę parę zdjęć. Monia i Daniel Kujawsko- Pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 18.09.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Oto parę zdjęć. Zjęcia sa aktualne z tego tygodnia To jest kuchniahttp://inlinethumb61.webshots.com/16764/2440287000102006332S600x600Q85.jpg http://inlinethumb30.webshots.com/40285/2886081530102006332S600x600Q85.jpg To jest łazienka na dolehttp://inlinethumb17.webshots.com/5136/2754915940102006332S600x600Q85.jpg To góra ociepleniehttp://inlinethumb23.webshots.com/28310/2872555660102006332S600x600Q85.jpg To dach Gonty wzór plaster miodu brązowo-czarnehttp://inlinethumb04.webshots.com/28419/2223272480102006332S600x600Q85.jpg To widok z boku. Dom jest juz z trzech ston ocieplony styropianem gr. 12 cm.http://inlinethumb35.webshots.com/6370/2229723350102006332S600x600Q85.jpghttp://thumb12.webshots.net/t/73/73/8/61/3/2005861030102006332PrEJCm_th.jpg PozdowieniaMonia i Daniel Kujawsko-Pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 18.09.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Gratulujemy!Oj widać efekty to cieszy!Prosimy o więcej zdjęć.Pozdrawiamy i życzymy powodzenia w kolejnych etapach wykańczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 18.09.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Coraz więcej TYMKÓW rośnie w górę...Myślę, że w następnym roku też kilka przybędzie...nasz na przykład!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 19.09.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Witam!Dostaliśmy już kosztorys od "Pana Budowlańca". Podliczył robociznę na 37 tys, w tym są : fundamenty, ściany zewnetrzne i wewnętrzne, strop, więźba no i balkon. Czy to dużo?Byliśmy też u pani architekt. Ostatecznie ograniczyliśmy się do bardzo niewielkich zmian. Dół zostaje jednak bez zmian, ścianę kolankową podnosimy o 1 porotherm, balkon przerzucamy na drugą elewację, a w pokojach dzieci dajemy normalne okna, zamiast drzwi balkonowych. I to wszystko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts