Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Nie wszysyscy :evil:

jak szukam info o izolacjach i styropianie na ocieplenie fundamentów.

A Wy Ania i Maciej jakie izolacje i czym zrobiliście?

witam, co do izolacji fundamentów to mamy identycznie tak jak na fotkach Ewy i Mirka, od środka posmarowane tym czyms na czarno:) a na zewnątrz styropian i folia bąbelkowa

pozdrawiam

Ania

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myśleliśmy, żeby zmienić schody na schody ze spocznikiem, ale nasza pani architekt mówi, że się nie da, bo tam jest wszystko wyliczone. A ja widziałam, że niektórzy z Was zmieniali. Czy to jest duży problem i czy warto? Podpowiedzcie coś proszę.

Z tym problemem to porozmawiaj z majstrem, on będzie wiedział co z tym zrobić a architekta to na twoim miejscu bym zwolnił i poszukał innego

Pozdrówko

Dzięki za rady. Pogadam z majstrem, mam nadzieję, że dla niego nie będzie to taki wielki problem. A może ktoś ma zostawione takie schody jak w projekcie i móglby coś powiedzieć na ich temat, ewentualnie pokazać jakieś zdjęcie? Takie ze spocznikiem widzialam w dzienniku Kasi i Piotrka.

Jeżeli majster wam powie że się tego nie da zrobić itd, to zmieńcie majstra. Jeżeli chodzi o schody jak w projekcie to dajcie sobie spokój one są bardzo niepraktyczne (inaczej mniej bezpieczne i mniej wygodne, jeżeli ktoś chodził po takich schodach to wie o co mi chodzi). U nas namówił mnie majster na schody ze spocznikiem (powiedział ma pan małe dzieci, a i pan będzie coraz starszy lepiej zrobić ze spocznikiem), dzięki temu schody mamy szerokości 1 metra, a nie tak jak w projekcie 90 i "dusza" 20 cm.

Beata i Rafał,mam pytanie. Czy Wasze okna na poddaszu mają taki wymiar jak w projekcie czy coś zmienialiście?

I jeszcze jedno pytanko do wszystkich, jaki zaplanowaliście rodzaj ogrzewania? U nas nie ma gazu i początkowo mysleliśmy o butli na podwórku, ale to podobno straszne koszty. Chyba zatem pozostają paliwa stałe. Poradźcie prosze, bo musimy dać odpowiedź pani architekt. Nie zmieniamy jej, bo jest o 500 zł tańsza od konkurencji :-?

Beata i Rafał,mam pytanie. Czy Wasze okna na poddaszu mają taki wymiar jak w projekcie czy coś zmienialiście?

I jeszcze jedno pytanko do wszystkich, jaki zaplanowaliście rodzaj ogrzewania? U nas nie ma gazu i początkowo mysleliśmy o butli na podwórku, ale to podobno straszne koszty. Chyba zatem pozostają paliwa stałe. Poradźcie prosze, bo musimy dać odpowiedź pani architekt. Nie zmieniamy jej, bo jest o 500 zł tańsza od konkurencji :-?

My planujemy paliwo stałe, gaz z sieci poprowadzą za rok lub dwa wtedy pomyślimy czy się nie podłączyć. I nie musisz panikować, jak teraz zdecydujesz na paliwo stałe a potem w trakcie budowy Wam się odwidzi to nie ma problemu, przecież zmiany można dokonywać podczas budowy.

Apropo tańszej pani architekt, to "tańsze nie zawsze okazuje się lepsze i faktycznie tańsze"

My budujemy według uznania i dopiero po zakończeniu stanu surowego zamkniętego pójdę i podam jakie zmiany nastąpiły :roll: :wink: Po co mam latać z każdą pierdołą!?

:D z oknami to trochę pozmienialiśmy: W pokojach balkonowych (pierwotnie) bo zrezygnowaliśmy z balkonu okna są w wymiarze 150x 150 a parapety będą umiejscowione niżej. Natomiast w pokoju nad garażem będziemy mieć dwa okna - a raczej drzwi balkonowe z balustradami wymiar okna to 90x210

:-? U nas także nie ma gazu i raczej go nie będzie!!! Zakupimy piec wielofunkcyjny i będziemy w nim palić tym co będzie. :p Pozdrawiam!!!!

!!!!! Wczoraj po wielkiej przeprawie z tartakiem dowieźli nam drzewo na dach. :evil: Gotowało się w nas bo cieśla dotarł na budowę szybciej niż drzewo!!!! :lol:

Moze napisze troszkę o naszym Tymku. Jest to odbicie lustrzane. Zmain wprowadziliśmy kilka, niezbyt dużych. Powiększyliśmy przejście z salonu do holu, między kuchnią a jadalnią będą przesuwane drzwi. Łazienkę na dole troszke powiększylismy kosztem holu. Na górze, tę otwartą przestrzeń przy schodach zabudujemy i będzie garderoba. I balkon przenieślismy na drugą stronę domu, żeby był w sypialni, a nie w pokojach dla dzieci. I to chyba tyle.

O kogo ja widze?Jarku co się stało, że odwiedziłeś swoje forum i jeszcze dodałeś jak zwykle bardzo mądry komentarz?A my tu czekamy na Wasze osiągnięcia w końcu to Wasz dziennik!Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością... :D

Witam Mag&Tom, nie możemy się dobrać za wklejaniem zdjęcia szczerze mówiąc to mam chęć znów coś pokazać na tym forum i wiem że wy ciekacie na zdjęcia ale po prostu brak czasu