Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wadmed dzięki za zdjęcia. Jak się widzi schody "na żywo", a nie tylko na papierze to zupełnie inaczej to wygląda. I o takie właśnie normalne schody mi chodziło.

A nasza pani architekt po dzisiejszej poważnej rozmowie stwierdziła cytuję "Ależ nie róbmy takiego problemu, juz dobrze, przeliczę pani te schody" Czyli jednak się da :D (jak sie chce)

Jeszcze raz Wam wszystkim dziękuję za rady, zdjecia itd. Cóż ja bym zieloniutka bez tego forum zrobiła :roll:

wadmed dzięki za schody :D my co prawda robimy drewniane ażurowe, ale właśnie ostatnio znalazłam dokładnie takie jak twoje tylko drewniane.

aniapz i ja coś powiem na temat twojej pani architekt :o kiedy adoptowaliśmy projekt i nanosiliśmy nasze zmiany, architekt stwierdził że przede wszystkim musimy nanieść te zmiany które będą widoczne na elewacji (dodatkowe okna, wykusz, ściana kolankowa itd.) bo bez tego możemy zapomnieć później o odbiorze (zgodnie z prawem budowlanym są to istotne zmiany, a o tych należy informować wydz. architektury które wydają pozwolenie na budowę). Cała reszta, której nie widać czyli wszystko co robisz w środku nikogo nie interesuje :D to jest twoja sprawa czy poprzesuwasz ścianki, czy zrobisz schody drewniane, betnowe, ze spocznikiem a może kręcone i tak naprawdę szkoda kasy wydawać na akceptację takich zmian, ogranicz sie do tych istotnych a z całą resztą poradzi sobie twój majster :wink:

pozdrawiam :D

i witam nowych Tymkowiczów spod Wrocławia

aniapz i ja coś powiem na temat twojej pani architekt :o kiedy adoptowaliśmy projekt i nanosiliśmy nasze zmiany, architekt stwierdził że przede wszystkim musimy nanieść te zmiany które będą widoczne na elewacji (dodatkowe okna, wykusz, ściana kolankowa itd.) bo bez tego możemy zapomnieć później o odbiorze (zgodnie z prawem budowlanym są to istotne zmiany, a o tych należy informować wydz. architektury które wydają pozwolenie na budowę). Cała reszta, której nie widać czyli wszystko co robisz w środku nikogo nie interesuje :D to jest twoja sprawa czy poprzesuwasz ścianki, czy zrobisz schody drewniane, betnowe, ze spocznikiem a może kręcone i tak naprawdę szkoda kasy wydawać na akceptację takich zmian, ogranicz sie do tych istotnych a z całą resztą poradzi sobie twój majster :wink:

Witam serdecznie!! I tutaj zgadzam się całkowicie w 100%!! Najważniejsze, to co widać na zewnątrz!! To samo powiedział nam nasz pan architekt. I w sumie naniesioną mamy tylko jedną zmianę- likwidacja balkonu. Szkoda wydawać zbędną kasę...bo --- czy tak czy inaczej --- pan / pani architek i tak sobie swoje policzy!! Myśmy całkowicie oddali wszystko w ręce pana architekta...załatwił...choć trochę to trwało...ale nie musieliśmy gonić od urzędu do urzędu z każdym papierkiem!! UFFF!! Ale ulga!! Swoje policzył...no cóż...

WADMED: dzięki za zdjęcia schodów. U nas pewnie takie też powstaną, choć początkowo miały być drewniane. Ale w tedy nici z extra schowka!!:(

Enka-76!

Witamy na forum! Nie za późno chcecie zaczynać?? My dostaliśmy pozwolenie 3 tygodnie temu, ale wszystkie prace zaczynamy dopiero na wiosnę. Małżonek (budowlaniec) powiedział, że tak będzie najlepiej....szkoda ryzykować! Pogoda może być różna! :roll: :roll:

Ufff. przebrnęłam przez wzzystkie strony. Troche czytania było :)

Co do rozpoczecia budowy, to ja się nie znam. Budowlaniec powiedział, ze zacznie, najwyżej zrobi tylko stan zero i będziemy czekac do wiosny. Mam jednak nadzieję, ze zima będzie podobna jak w zeszłym roku i bedzie mozna działać. U nas koło Wrocławia jest z regóły najcieplej:)

Witamy Wszystkich Tymowiczów i tych "starych" i nowych!!!

My jesteśmy po zalaniu stropu w poniedziałek mają zacząć stawiać ściany szczytowe no i dach, więźbę już mamy gorzej z dachówką ale decyzja chyba już podjęta będzie cementowa Braas-a chyba :wink:

Co do aktualnego tematu schodów u nas będą drewniane

Pozdrawiamy Wszystkich i do napisania :)

podczas zalewania stropu

[/img]