Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

:p :p :p Prace nadal trwają!!! Dziś na budowę wkroczył dekarz!!!! Tak wygląda nasza deska boazeryjna i rzeźbione krokwie http://inlinethumb59.webshots.com/41594/2944545430103098714S600x600Q85.jpg' alt='2944545430103098714S600x600Q85.jpg'>

:p :p I zaczynają powstawać ścianki działowe parteru!!!! Widok na łazienkę

http://inlinethumb33.webshots.com/41824/2289483040103098714S600x600Q85.jpg' alt='2289483040103098714S600x600Q85.jpg'>

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy nikt nie buduje Tymka z garażem dwustanowiskowym?

Chciałbym jeszcze prosić o plan z wymiarami pomieszczeń.

Czytałem, ze przed zakupem projektu dobrze zrobić sobie taką wizualizację i "przejść" się po domu.

Niestety na stronie horyzontu podane są tylko zew. wymiary, a na forum (przejrzałem całe) podane jest tylko kilka pomieszczeń na parterze.

Witam wszystkich tymowiczów! Od tygodnia zaczynamy przygodę z tymkiem.. Zakupiliśmy projekt Tymek B lustrzane odbicie. W tej chwili jestesmy na etapie adaptacji projektu i poszukiwania ekipy budowlanje. Tak wiec chcialam

Was zapytac czy 50 tys. za robocizne stanu surowego otwartego to duzo? Zostala nam polecona ekipa ktora jest solidna, sprawdzona przez znajomych ma sprzet tzn. nie bedziemy musieli sie martwic o koparke, 'gruche' z betonem i inne, rowniez ten budowlaniec zrobil juz wstepna wycene materialu w firmie w ktorej ma znizki cena wszystkich materialow stanu surowego otwartego to 67 tys. no i czas realizacji 3 m-c... przeraza nas cena za robocizne.. czy mozecie cos na ten temat powiedziec?? Pozdrawiam

:p Witamy w Rodzinie Tymkowiczów!!! Nas nasz Tymek A odbicie lustrzane z zadaszonym tarasem - stan surowy otwarty z robocizną wyniósł: jakieś 140 tys. Wydaje mi się ,że za robociznę dużo wołają natomiast materiały wyjątkowo tanie ... ale czy Wy tam macie wliczoną np. więźbę czy też dachówkę? Nasz tymek za kilka dni będzie stan surowy otwarty jak położą dachówkę. :wink: Powodzenia

Witaj Baśka w gronie Tymkowiczów :D

Podpisuję, się pod tym co napisała Beata. Szukając ekipy budowlanej w lutym 2008r. mieliśmy oferty o rozpiętości cenowej (robocizna - fundamenty, ściany zewn. i wewn., strop, kominy, więźba dachowa i pokrycie dachu) od 48-67tys. Najtańszy okazał się wykonawca lokalny, dojeżdżający z przeciwległego końca miasta zaśpiewał 67tys. Mieliśmy ten komfort, że widzieliśmy naszego potencjalnego wykonawcę jak pracuje, no i jego efekty końcowe :p Co do materiałów trudno się wypowiadać - wszystko zależy kto jakich materiałów używa a i tak pewnych rzeczy się nie przewidzi. Wiadomo nie na wszystkim warto oszczędzać, bo Twój domek ma stać i funkcjonować ładnych kilkadziesiąt latek :D Na początku również rozważaliśmy opcję "niech wykonawca sam kupuje materiały" - ale nasz wykonawca nie chciał się tego podjąć, bo stwierdził, że później to tylko same nieporozumienia z inwestorami :cry: Patrząc z perspektywy czasu cieszę się, że materiały były, są na naszej głowie - przynajmniej wiemy z czego jest nasz Tymek wybudowany i wiele nowych rzeczy się uczymy :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam i życzę trafnych decyzji :p

:p Oj od poniedziałku to się będzie działo!!!!... Przygotowania zakończone a jaki będzie efekt końcowy.... :roll: myślę że będzie ...ssssuuuuuppppeerr!!!!!!

http://inlinethumb57.webshots.com/42680/2016122500103098714S600x600Q85.jpg' alt='2016122500103098714S600x600Q85.jpg'> :p

Okna zamówione!!! Będą za jakieś 6 tygodni :evil: Trudno!!!

Witamy wszystkich budujących Tymka.

My jesteśmy dopiero na początku tej drogi, czyli na załatwianiu papierków.

Mamy nadzieję, że wiosną ruszymy całą parą i nasz tymek będzie rósł w oczach.

Pozdrawiamy wszystkich.

Marta i Waldek

Witam Wszystkich, ktorzy buduja i niebawem beda budowali TYMKA :wink:

Wiec i ja dolacze juz do tego forum bo za tydzien zamawiamy z mezem projekt odbicie lustrzane TYMKA

Przeczytalam juz wszystkie posty jak i dzienniki, ktore sa zalozone i szczerze mowiac to trafilam na ten projekt z wielka radoscia i to w dzienniku Strumyczek Za co jestem im bardzo wdzieczna :) W przyszlosci opisze to w naszym Dzienniku

Obecnie jestesmy na etapie oczekiwania na projekt a w listopadzie jestem umowiona z panem architektem w celu adaptacji projektu no i pozostanie nam zlozyc wniosek o Pozwolenie na Budowe i mysle ze w grudniu zlozymy rowniez wniosek o kredyt :roll: Zas od 2009 roku zaczniemy dalsze prace zwiazane z dociagnieciem wody na dzialke oraz pozostale sprawy zwiazane z przyszla budowa, ktora mamy w planie zaczac w polowie kwietnia...

Bardzo ucieszyly nas te wiadomosci odnosnie ceny stanu surowego, o ktorych przeczytalam w powyzszych postach, gdyz obawialismy sie ze te kwoty beda duzo....... wieksze :wink:

Milo popatrzec jak Wasze TYMKI pna sie do gory i zycze powodzenia i sprzyjajacej pogody do dalszej budowy....

A ja nadal bede sobie sledzila Wasze poczynania :D i mysle ze do kolejnego uklikniecia na forum :wink:

Hej!

Jak patrzę na Wasze Tymki, to utwierdzam się w przekonaniu, że dokonałam dobrego wyboru :D

A tak z ciekawości zapytam tych, którzy robią już dachy, jaką kładziecie dachówkę? Pochwalcie się!

Nasz projekt już po adaptacji, pani architekt schody zmieniła, nie wzięła dodatkowych pieniędzy za zmiany, bo też były one drobne, schody, balkon i ścianka kolankowa.

Teraz czekamy na pozwolenie na budowę i złożyliśmy wnioski w dwóch bankach o kredyt. Tu informacja dla wszystkich, którzy będą się starali o kredyt, przez kryzys światowy wszystkie banki z tygodnia na tydzień podnoszą oprocentowanie i marżę oraz zmniejszają zdolność kredytową, zwłaszcza we frankach. Dlatego my tak się spieszymy z kredytem. Kiedy zaczeliśmy interesować się kredytym mieliśmy zdolność kredytową na taką kwotę jaka nas interesowała praktycznie we wszystkich bankach, teraz już tylko w dwóch. Złożyliśmy wnioski w czwartek, w piątek zorientowałam się, że w jednym z banków mamy wyższą zdolność kredytową i chcieliśmy zwiększyć kwotę kredytu. Powiedziano nam, ok, ale na nowych warunkach. Zostało więc tak jak było i teraz boimy się, że to trochę za mało. Nie chcę nikogo straszyć, piszę tylko, jak to u nas wyglądało. Miejmy nadzieję, że już niedługo sytuacja się unormuje.

Pozdrawiam wszystkich.

:roll: Kto ma już koncepcję na kuchnię co i gdzie ustawić, aby było wygodnie i funkcjonalnie. Przez przeniesienie łazienki do skrytki i rezygnacja z niej zmieniła wygląd kuchni. Wypadałoby mieć jej wizję już przy położeniu kabli od elektryki, wody itp. Podzielcie się swoimi pomysłami :p

Witamy my mamy dachówkę firmy ERLUS brąz brazylijski angobowany (http://www.erlus.de/uploads/pdf/dach/pl_Sammelprospekt.pdf)

Beato i Rafale jeśli chodzi o wyposażenie to naprawdę trudna sprawa mi śni się po nocach co gdzie i jak? Pomagam sobie poprzez programy do projekcji wnętrz dla przykładu: (oczywiście to tylko prowizorka) To wg. projektu bez zmian, bo my pozostaliśmy jak było u podstaw.

http://images33.fotosik.pl/385/ae1c9f72178e70e1med.jpg

Pozdrawiam i gratuluję efektów idziemy prawie łeb w łeb, tylko, że my okna bedziemy wprawiać w przyszłym roku.