Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

Zakład gazowniczy w Józefowie jest na ul. Okrzei 7 (po przeciwnej stronie torów jak Urząd Miasta) Nie ma ograniczeń ilościowych. Najpierw trzeba wystąpić o ,,Warunki techniczne przyłączenia do sieci gazowej". A w

nich ZG stwierdzi możliwości przyłączenia do sieci gazowej. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

To zalezy gdzie i w jakiej odległości znajduje się gazociąg rozdzielczy.

Własnie to przerabiamy i w przypadku, kiedy potrzebna jest rozbudowa sieci tzn. podciągnięcie gazociągu zasilającego do posesji - trzeba jechać niestety do Warszawy na Kasprzaka. ZG w Józefowie wydaje decyzje tylko dla przyłączy. My mamy jakies 40m od końcówki sieci rozdzielczej i odesłali nas do Warszawy.

Japan

Ja wczoraj też byłem w gazowni w Józefowie. Pani powiedziała, że potrzebna jest aktualna mapa do celów projektowych. W zeszłym roku robiłem takie mapki i kosztowały mnie 500 PLN. Są podobno ważne tylko 3 miesiące, więc musiałbym robić jeszcze raz. Poza tym pani w gazowni powiedziała, że skoro już stoi budynek to na tej mapie do celów projektowych musi być on naniesiony. Czy to prawda, czy nie?

Czy gazownia ma obowiązek starać się o mapę do celów projektowych sama (o ile w ogóle jest jej ona potrzebna)?

A co z projektem instalacji gazowej wewnętrznej? Czy to też zrobi za mnie gazownia, czy to już muszę sam? I czy w ogóle muszę?

Poza tym w sobotę zrobiłem z ojcem i teżciem wylewki na gruncie w kuchni i częściowo w salonie. Mam nadzieję, że w tą sobotę dokończymy salon i zostanie już tylko garaż :)

Najgorsze jest to, że zapowiadają powrót zimy :(

pozdrawiam

wszystkich

:)

czesc,

w zwiazku z pzrygotowaniem placu budowy szukam namiaru na kogos kto zdejmie humus/wyrwie karpy i wywiezie toto z dzialki,

znalazlem pana z Otwocka, ceny:

za godzine katepilara - 80pln

za wywoz wywrotki ziemi - 60-80 pln

powiedzcie czy te ceny sa w miare normalne, macie moze jakis namiar

emil

Czesc Arzesz, mysle o tym zeby troche zostawic ( jakas gorka, wyrownanie terenu) ale chyba calosci nie ma gdzie skladoewac, jest to jakies 200m2 x 30 cm, czyli jakies 60-70 metrow szesciennych

Poza tym ten humus to bardzo kwasna gleba glownie zawierajaca igly sosnowe i drobne patyczki

Emil

Ja pryzmowałem tylko , że mam spadzistą działkę i wszystko sie przydało. Co do robót ziemnych to mój namiar 7886121 Henryk Korzeń lub kom 602503671 Otwock Zeromskiego 147. Mam jeszcze pytanko jak myślicie 38 zł za punkt elektryki z materiałem dobra cena?

Ja kładę tradycyjnie podtynkowo. Nie widzę specjalnie uzasadnienia do kładzenia w rurkach. Przewody oświetleniowe sporadycznie się przepalają a to i tak najczęściej na łączeniach a więc w puszkach lub przy oprawkach. A ewentualnie bez jednego gniazda zasilającego jak się kabel przepali na ( na co jest małe prawdopodobieństwo) da się przeżyć. Postępuję zgodnie z zasadą , gdzie można tam oszczędzaj. Pozdrawiam

Ja kupowałem rury fi 160 w stanexie na Lucerny. mają pomarańczowe grubośc 3,6(krawczyk). W castoramie widziałem nieco droższe innego producenta ale o ściance 4.

Uwaga zainteresowani: wczoraj kupowałem siatkę powlekaną w leroy merlin po ca 9.mb (siatka słaba 1,5 m h. , ale na ogrodzenie budowlane wystarczy) W józfowie najtańsza siatka już po 15.

Z siatką powlekaną trzeba bardzo ostrożnie ja się na nią nie zdecydowałem ze względu na wnikanie wody pomiędzy powłokę a ocynk ( przyśpiesza to proces korozji) ze względu na ograniczoną możliwość odparowania wody. Zastanów się. Pozdrawiam

Zgadza się też na ogrodzenie docelowe bym się zastanowił- taką mają na działce moi rodzice- ogólnie do kitu-słabizna, ale na ogrodzenie budowlane, w niewielkiej ilości- może być - ma przeżyć do 2 lat. Na pewno przeżyje dłużej niż słupki z wycinki :) . W każdym razie ogrodzenie stoi , prąd jest, Jutro biorę się za robienie zaplecza- budki i kibelka.

Arzesz: jechaliśmy w sobotę Górną i wiedzieliśmy Twoje dzieło - całkiem ładnie się prezentuje!! wiedzieliśmy także kogoś krzątającego się w pomarańczowo-szarym stroju, to Ty?

co do ogrodzenia, to boję się że przy obecnych cenach złomu to długo ona nie postai (nasza działka jest w "szczerym polu"), więc skłaniam się ku ogrodzeniu betonowemu z trzech stron i dziadoskiej tymczasowej siatce z przodu