jacek63 20.04.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Według mnie to dobra cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 21.04.2005 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Dzięki serdeczne za porady.Umówiłam się z Panem na sobotę i dzięki Wam mam problem z głowy.Prawdę mówiąc, to mój szanowny mąż zrobił mi awanturę, że to za drogo, ale teraz mam argument.I jeszcze jedno pytanie - koszty studni głebinowej i szamba. Kiedyś tam będą docelowo sieci miejskie. Kto w okolicy zrobi porządne szambo 3-komorowe? Z jakim kosztem muszę się liczyć? Wyceniłam sobie 3 studnie z kręgów fi1200 i wyszło mi z robotami ziemnymi jakies 8000, ale może mozna taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 21.04.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Chatte, a nie lepsza np. glebinowka? 100 za mb. Z reguly w Jozefowie wierca do 20m wiec rachunek jest prosty. Ja zaplacilem wlasnie 2000 zl. Oczywiscie pozniej jeszcze dojedze osprzet (pompa i rozne duperelki - koszt ok. 3000) i masz juz wode. Na poczatek, do budowy wystarczy wrzucic do studni ruska pompke za 100 zl i dziala. Poza tym moze byc bardziej ekonomiczna studnia - abisynka 60 zl /mb. Milego myslenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 21.04.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Poza tym moze byc bardziej ekonomiczna studnia - abisynka 60 zl /mb. Milego myslenia ja płaciłem 50/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 21.04.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Chatte, a nie lepsza np. glebinowka? 100 za mb. Z reguly w Jozefowie wierca do 20m wiec rachunek jest prosty. Ja zaplacilem wlasnie 2000 zl. Oczywiscie pozniej jeszcze dojedze osprzet (pompa i rozne duperelki - koszt ok. 3000) i masz juz wode. Na poczatek, do budowy wystarczy wrzucic do studni ruska pompke za 100 zl i dziala. Poza tym moze byc bardziej ekonomiczna studnia - abisynka 60 zl /mb. Milego myslenia Ale ja własnie będę miała głębinówkę ok. 20m (Ten wodociąg miejski to mglista perspektywa 10 lat) Namiary na studniarzy mam, ale studnię wywiercę dopiero jak ogrodzę prowizorycznie działkę - w okolicy rozpanoszyła się prawdziwa plaga kradzieży, nawet stemple budowlane znajdują amatorów. Najbliższych sąsiadów "odwiedzono" w nocy, kiedy sobie smacznie spali... Te 8000 to za 3 studnie KANALIZACYJNE z kręgów (taka namiastka szamba 3-komorowego) I co z szambem? Kto i za ile w okolicy jest godny polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 21.04.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Chatte, masz racje - nie doczytalem dokladnie A zatem: glebinowki gora!!! Zmartwilas mnie tymi kradziezami. A gdzie mieszkaja znajomi, jesli mozna wiedziec? Tez w Jozefowie? Jakie rejony? I teraz z innej beczki: czy mozecie polecic jakis impregnat zanurzeniowy do wiezby? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 21.04.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Niestety te kradzieże i nocne odwiedziny to u naszych przyszlych sąsiadów czyli w Józefowie. Majster odradzał mi nawet wycinanie drzew i cięcie ich na dechy już teraz, bo i to ukradną, nie mówiąc już o takiej chodliwej sprawie jak siatka stalowa... A z beczki pt. "więźba":Z jakim wyprzedzeniem zamawialiscie więźbę?Czy dawaliście wykaz elementów, jeżeli tak to z jaką tolerancją wymiarową (zapasem na wręby lub ewentualne pomyłki w projekcie).A może wystarczy tylko podać łączną długość poszczególnych elementów z podaniem najdłuższego elementu?Jakie teraz są realne ceny na kantówkę i dechy? (oczywiście chodzi mi o drewno konstrukcyjne a nie szalówkę). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renaś 21.04.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Witam, oj dzieje się w grupie, wystarczy dwa dni nie zajrzeć i tyle czytania ! my decydujemy się na Jocza PCV oczywiście a nie drewno, sprawdzalismy Georga (namiar od grupy dziekuję), Włoszczową i inne drewniane z ładnymi fiksami, wszystko wyraźnie ponad 20 tyś. najczęściej około 30 tyś. a Jocz daje około 17tys z montażem za okna do całego domu i jestesmy prawie zdecydowani, grupo : potrzebuję stemple na przyszły tydzień, jeśli ktoś chce sie dogadać i razem kupić (za opłatą urzyczyć) dajcie znać, dzieki M. mam w domu zamontowane okna Jocza-sprawują się bardzo dobrze jednak nie byliśmy zadowoleni z montażu- zle zamontowano nam drzwi balkonowe i nie przyjechano na poprawki,musiała poprawiać to inna firma, podobnie było u moich znajomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 21.04.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Renaś, a czy to byl Jocz z Radosci? I czy dawno? Moze sie cos zmienilo... Ubolewam, bo podobniez jak kilka osob z grupy przymierzam sie do nich. Zona Michcia wybrala chyba M&S Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 21.04.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Witam wszystkich Kto w okolicy zrobi porządne szambo 3-komorowe? Z jakim kosztem muszę się liczyć? Wyceniłam sobie 3 studnie z kręgów fi1200 i wyszło mi z robotami ziemnymi jakies 8000, ale może mozna taniej... Nie znam się za bardzo na szambach, ale mam dwukomorowe za 3000 z przywiezieniem i wsadzeniem do dołu, nie wiem, czy 3-komorowe byłoby o wiele droższe. Ale wydaje mi się, że 8000 za szambo to trochę drogo, raczej to jest koszt oczyszczalni kupnej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 21.04.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 u mnie szambo osiem kręgów, podzielone na dwie komory 3+5 zmieściło sie w 3 tys z wykopaniem, łacznie wsio! 8000 też wydaje mi się za drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 21.04.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Dobry wieczorek. No wlasnie, czy ktos na grupie jest posiadaczem przydomowej oczyszczalni? Jesli tak, prosze podzielic sie swoim szczesciem i opisac przygody formalne w starostwie i wszelke inne smaczki (za przeproszeniem) pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 21.04.2005 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Ja już trochę pisałam o "smaczkach" posiadania oczyszczalni. Kupiliśmy projekty oczyszalni, została naniesiona na mapę, ale starostwo w Otwocku (ul. Komunardów) wymaga, żeby była zgoda sąsiadów, że nie mają lub nie będą mieli ujęcia wodnego w odległości 30 m od Twoich sączków. Muszą napisać oświadczenie, że po zapoznaniu się z mapą, wyrażają zgodę na Twoją oczyszalnię. W tym punkcie polegliśmy Ale jak liczyliśmy to oczyszalnia kosztowałaby nas ok. 7 tys. z piaskiem, żwirem i innymi "bajerami", a szambo kosztowało nas 3 tys. Podobno jak się wpuszcza do kibelka bakterie, to zżerają zawartość szamba i nie trzeba tak często wybierać, czy ktoś w tej kwestii ma jakieś doświadczenia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 21.04.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Marta, napisz jak tam Twój odbiór budynku. Jakie papiery trzeba złożyć i gdzie. Czy Ty już wszystko załatwiłaś? Czy papiery składa inwestor, czy kierownik budowy? Pisz wszystko, nawet rzeczy oczywiste Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 21.04.2005 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Dana, papiery złożone składał kierownik bo tak było lepiej Papiery: miałam przepisane pozwolenie na projekt zamienny więc nie musiałam zaznaczać żadnych zmian, jakby były jakieś to podobno trzeba dać projekt + na czerwono naniesione zmiany. dołączyłam aktualne mapki z inwentaryzacją końcową-albo powykonawczą- już mi się miesza( musi być na nich naniesione szambo,woda, u mnie przyłacze gazowe i prąd. Dodatkowo umowa ze Stoenem, papierek o odebraniu inst. elektrycznej, umowa z gazownią, dziennik budowy i chyba wsio. Z tego co słyszałam to nikt nie chodzi po budynkach prywatnych, sprawdzane są tylko na działalność gosp. albo inne użyteczności publ. Potem trzeba odczekać 21 dni i podbić papier,że się uprawomocnił odbiór, i można się meldować i zgłosić w starostwie bo muszą podatek na nowo naliczyć. Dana jak u Ciebie, schody są już? u mnie kończy się łazienka małego łotra, malowanie góry, kładę podłogi na górze i czekam na schody w maju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sławekk 22.04.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Ohoho, widzę, że niektórzy już kończą, to co ja zaczynam. Odbiór budynku... Ale to brzmi! Gratuluję!A propos kończenia budowy. Może zbywa Wam ogrodzenie budowlane? Jakaś siatka, paliki? Chętnie nabędę.pozdrawiamSławekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 22.04.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Cześć wam wszystkim, Marta, jeszcze pytanie, czy projekt jeden oddajesz? Bo nam został jeden, bo chyba murarze nam zabrali jeden i ślad po nich zaginął, dlatego mam nadzieję, że tylko jeden projekt, u nas było sporo zmian. I jeszcze jedno, kto robi mapki z inwentaryzacją końcową? U nas gazu niet, więc gaz odpada. Schody już mamy, polecam panów schodziarzy, dobra i solidna firma. Schody mamy dębowe i są śliczne, zjęcia zrobiłam i niedługo wrzucę na forum, pochwalić się. Marta, czy już schody masz zamówione? Jeżeli chodzi o siatkę i słupki, to z trzech stron mamy murek i siatkę naciągniętą docelowo, tylko z przodu mamy tymczasowe ogrodzenie. Ale obawiam się, że to ogrodzenie trochę jeszcze nam posłuży Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 22.04.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Dana nie wiem czy projekt się oddajew chyba podpisywałam jakiś druk i tam było że nie ma zmian w projekcie( był zgłoszony wcześniej zamienny i wszystko uwzględniał). Mapkę inwentaryzacyjna robił geodeta Leszman 0601 391 441 zapłaciłam za nią 500zł , ale to jest końcowa i on zmiany zamosił do starostwa i tam wszystkie mapki uaktualnił. Więcej mapek juz nie będę robić. Zrobił w rekordowym czasie 3 dni a mi zależało na czasie. Nie mam ogrodzenia prowizorycznego bo ogrodzenierobiłam dwa lata temu, a starą siatkę już ni ktoś rozszabrował . Mimo ,że zgłaszam budynek to jeszcze nie koniec roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 22.04.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Dana,jeszcze do odbioru jest potrzebna decyzja kominiarska i oświadczenie kierownika budowy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 22.04.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Ooooo, to widze, ze Dana15 i Martta niedlugo nas opuszcza I kto przytuli, poglaszcze po glowce i poradzi w trudnych chwilach? A moze jednak bedziecie wpadac towarzysko? Dana15, czy te zgody to byl wymog starostwa? Ja mam tylko jednego sasiada (ktory sie zgodzi) a pozostale dzialki sa niezabudowane. Czy wlascicieli trzeba tez pytac o zgode? Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts