Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z Was korzystał z usług Biura Handlowego firmy OKNOPLAST KRAKÓW, zlokalizowanego w Markach przy ul. Piłsudskiego 190?

Czy ktoś z Was współpracował z Panem Jarosławem Wróblewskim?

dajcie proszę znać - dostałem od nich bardzo ciekawą ofertę na okna i ciekaw jestem czy tylko jak taki wyjątkowy? ;)

no_kya

mam okna z tej firmy (jestem z nich bardzo zadowolony) ale kupione w ich oddziale na Bartyckiej - moze porownaj oferty

https://forum.murator.pl/topic/280410-grupa-otwocka/page/151/#findComment-8253012

• 3 weeks później...

Witajcie

Szukam namiaru na sprawdzonych cieśli i dekarzy (najchętniej jedną ekipę od więźby + dachówki).

Dom będzie budowany w Międzylesiu w Warszawie.

Dach z pełnym deskowaniem+ papa + dachówka ceramiczna.

Ekipa potrzebna będzie na jesień 2008 (październik, początek listopada).

Będę wdzięczna za sprawdzone namiary :)

https://forum.murator.pl/topic/280410-grupa-otwocka/page/151/#findComment-8253011

Wylałem fundament, co oznacza, że jestem już skazany na budowę

No to męcz się chłopaku :D

Zdecydowałem się na Pazia - trochę przepłaciłem ale cała akcja przebiegła szybko i bez żadnych problemów.

U mnie z Redkiem też nie było problemów, a zadecydowała jakosć bloczków i cena.

Obecnie szukam piasku - pospółki i żwiru - ma ktoś doby namiar.

Telefon przesyłam na priv

Pozdrawiam

Witam,

Na wiosnę 2008 zamierzam zacząć budowę w Aleksandrowie. Czy moglibyście podać jakieś namiary na tego Redka i Pazia? Chętnie też zapoznałbym się z jakąś listą adresowo-telefoniczną składów budowlanych w okolicy - jeśli ktoś takową posiada.

Pozdrawiam :D

https://forum.murator.pl/topic/280410-grupa-otwocka/page/151/#findComment-8253009

Wola Karczewska - broń Panie Boże.

Mam już dosyć tego Pana, który zwodził mnie przez KILKA MIESIĘCY jak zawiazłem mu swoje drzewa do pocięcia. Na koniec przywiózł mniej niż powinien i z innego drzewa. Zawiozłem mu ładne zdrowe sosny, a przywiózł dechy częściowo zbutwiałe. Nie chcę mieć z tym gościem nigdy więcej do czynienia.

Ten post jest z 2003

Ciekawe, że przez tyle czasu nic się tam nie zmieniło. Byłam ostatnio w tym tartaku i właścicielowi nie chciało się nawet wyjść do nas porozmawiać. Prowadził rozmowę z domku przez trzszczący domofon, a ja stałam na mrozie :evil: Szybko powiedziałam "do widzenia". Ceny na pewno nie najniższe, ale widocznie maja tylu klientów, że więcej nie potrzeba

https://forum.murator.pl/topic/280410-grupa-otwocka/page/151/#findComment-8253008

Witam Szanownych Sąsiadów:)

na wiosnę mam zamiar zacząć budowę, narazie jestem na etapie papierologii i w związku z tym mam do was kilka pytań:

jakie dokumenty są wymagane do pozwolenia na budowe:)? w internecie znalazłam cos takiego:

Jakie dokumenty są wymagane do uzyskania pozwolenia na budowę?

Aby uzyskać pozwolenie na budowę należy złożyć we właściwym dla lokalizacji działki starostwie powiatowym następujące dokumenty:

1. Projekt Budowlany zgodny z:

- Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego,

- Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

2. Projekt architektoniczno-budowlany, wielobranżowy a w przypadku projektu typowego adaptacja wykonana przez uprawnionego projektanta.

3. Projekt zagospodarowania działki lub terenu(część opisowa i część rysunkowa) z naniesieniem projektowanego budynku i przyłączy instalacyjnych od istniejących sieci do projektowanego budynku, wraz z bilansem terenu wykonany przez uprawnionego projektanta na aktualnej mapie sytuacyjno - wysokościowej w skali 1:500 przeznaczonej do celów projektowych.

4. Decyzja o warunkach zabudowy w przypadku gdy nie ma uchwalonego Miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla danej miejscowości.

5. Oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane (Wydział Architektury Urzędu Miasta, Gminy lub Dzielnicy).

6. Stanowisko GINB w sprawie zasad wykorzystywania projektów architektoniczno-budowlanych przeznaczonych do wielokrotnego zastosowania tzw. projektów gotowych.

Pozostałe niezbędne dokumenty to:

1. Warunki techniczne dostawy mediów:

1.1. Gazu (Zakład Gazowniczy - miejski, okręgowy, dzielnicowy),

1.2. Energii elektrycznej (Zakład Energetyczny - miejski, okręgowy, dzielnicowy),

1.3. Wody i odbioru ścieków (Zakład Wodociągów i Kanalizacji - miejski, okręgowy),

2. Uzgodnienia projektu:

2.1. Projekt zagospodarowania terenu: ZUDP (Zakład Uzgadniania Dokumentacji Projektowej),

2.2. Projektu gazowego (Zakład Gazowniczy - miejski, okręgowy, dzielnicowy),

2.3. Projektu przyłącza energii elektrycznej (Zakład Energetyczny: miejski, okręgowy, dzielnicowy),

2.4. Projektu przyłącza wody i kanalizacji (Zakład Wodociągów i Kanalizacji: miejski, okręgowy),

3. Wypis i wyrys z mapy ewidencyjnej gruntów(zazwyczaj jest to mapa w skali 1:1000, wydana przez Urząd Miasta, Dzielnicy lub Gminy - Wydział Geodezji i Ewidencji Gruntów),

4. Decyzja o wyłączeniu gruntów z produkcji rolnej(konieczna tylko wówczas, gdy grunt posiada klasę od I do III),

5. Oświadczenie projektanta o geotechnicznych warunkach posadowienia

6. Ksero z nadania uprawnień projektowych aktualny wpis do izby architektów projektantów wykonujących opracowanie.

Czy muszę mieć to wszystko aby złożyć wniosek o pozwolenie na budowe???, za bardzo nie rozumiem wszystkich punktów np 1(co to ma być za projekt budowlany bo przecież nie domu, bo o projekcie domu mówi punkt 2)?, proszę napiszcie mi konkretnie co potrzebuję.

https://forum.murator.pl/topic/280410-grupa-otwocka/page/151/#findComment-8253005

aa i mam jeszcze jedno pytanie gdzie mieści się wydział ewidencji gruntów, na ulicy Górnej tam gdzie starostwo czy w gminie:)?

czołem.

wydział ewidencji gruntów jest na ul. komunardów w świdrze

pozdrawiam :-)

dzięki:)

https://forum.murator.pl/topic/280410-grupa-otwocka/page/151/#findComment-8253001

Wola Karczewska - broń Panie Boże.

Mam już dosyć tego Pana, który zwodził mnie przez KILKA MIESIĘCY jak zawiazłem mu swoje drzewa do pocięcia. Na koniec przywiózł mniej niż powinien i z innego drzewa. Zawiozłem mu ładne zdrowe sosny, a przywiózł dechy częściowo zbutwiałe. Nie chcę mieć z tym gościem nigdy więcej do czynienia.

Ten post jest z 2003

Ciekawe, że przez tyle czasu nic się tam nie zmieniło. Byłam ostatnio w tym tartaku i właścicielowi nie chciało się nawet wyjść do nas porozmawiać. Prowadził rozmowę z domku przez trzszczący domofon, a ja stałam na mrozie :evil: Szybko powiedziałam "do widzenia". Ceny na pewno nie najniższe, ale widocznie maja tylu klientów, że więcej nie potrzeba

potwierdzam,

gość tak niesłowny że aż szkoda gadać...odradzam stanowczo - miał zrobić wycenę więźby - nie zrobił - miał oddzwonić - nie oddzwonił - oferował drewno kominkowe - nie dotrzymał słowa ...

taniej i szybciej mi było sprowadzać drewno gdzieś z Polski przez Przemar niz przez niego.

https://forum.murator.pl/topic/280410-grupa-otwocka/page/151/#findComment-8252999