Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

Witam będę się budowała w Karczewie. Obecnie czekam na warunki zabudowy. W tym czasie chciałam wystąpić do gazowni i energetyki o uzgodnienia, które będą potrzebne do pozwolenia na budowę. Czy możecie mi powiedzieć gdzie dokładnie mam się udać (do kogo) w energetyce i gazowni i jak fachowo nazwać to co chcę uzyskać?

Czy możecie mi polecić geodetę, który nie drogo zrobi mapki do celów projektowych?

Z góry dziękuję za info.

Pozdrawiam Iza.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witamy IzęM w Grupie,

to o co musisz wystąpić to warunki przyłącza elektr. i gazowego, elektrownia chyba na ul.Warszawskiej (niedaleko stacji kolejowej Otwock, wschodnia strona torów), gazownia w Józefowie, dobrym sposobem jest wspolpraca z elektrykiem który jako pracownik elektrowni załatwia papiery i wykonuje przyłącze, doświadczeń z gazownią nie mam jak i namiarów przy sobie, zapraszamy na planowane od tygodni spotkanie Grupy:

Restauracja Piwnica pod Kotem w Otwocku, b.blisko banku WBK

tel 22 719 50 70

zarezerwuje dziś stolik na jutro na 20.00 co wiąże się z kaucją 10PLN od miejsca, potwierdzcie kto może przybycie,pozdrawiam

M.

z tego co do tej pory napisaliście lista się ułożyłą tak:

1. ja z połówką ;)))

2. Vivaldi

3. michcio

4. wojteks69 z połówką ;))))

5. arzesz z całą rodzinką ;)

6. mikol

7. KaJot pytał się gdzie ten kot cały więc może tez planuje.

POTWIERDZAĆ, dopisywać się albo wypisywać poproszę ;)

Dziękuję za informację.

Może troszkę źle sformułowałam moje pytanie generalnie wystarcza mi odpowiedź, że muszę rozmawiać z biurem obsługi klienta i że fachowo nazywa się to warunki przyłączenia do sieci.

W Otwocku mieszkam od urodzenia w Karczewie od prawie 6 lat.

Chętnie bym się spotkała z wami i skorzystała z waszych doświadczeń ale niestety nie dam rady.

Pozdrawiam Iza

Witam serdecznie,

mam nadzieję, że trafiłem pod właściwy adres :).

Buduję się od zeszłego roku w Wiązownie, po długich bojach z ekipą i aurą :( zamknąłem temat dachu...

Wiosna oprócz roślin do życia budzi również amatorów cudzej własności i zwykłych "demolition men" (na razie nic nie zgineło - trochę płyt styropianowych poniszono) i dlatego szukam względnie taniej możliwości ogrodzenia się - rozważam albo panele ogrodzeniowe albo płot z drewnianymi sztachetami. Do ogrodzenia jakieś 260mb (a może 2 razy więcej, jak sąsiad również wejdzie wspólnie w temat). Prosze o info ile Was kosztowało ogrodzenie per 1mb i co polecacie.

pozdrawiam, ask

Witajcie. Po pierwsze primo. ODRADZAM T. KACZOROWSKIEGO!!! Pan Tadzio zachwycił się swoją popularnością i szwankuje z jakością. Krzywe ściany to najmniejsze uchybienie do którego dopuścił. W życiu nie widziałem go z łatą, a tłumaczenia wykonawcy po spartolonej robocie opanował do perfekcji. Po skończonym stanie surowym widzę rozmiar niedoróbek i stąd mój rozpaczliwy ton. Rzeczywiście jest bardzo drogi. Właśnie liczę ile bedzie mnie kosztować to, czego nie dopilnował.

Wspomnę też, że ciągle myli mnie z innymi inwestorami.

Po drugie primo. MLK chętnie wejdę w tę bramę. Na razie specjalnie się nie orientowałem w tym temacie, ale ufam Ci, że to najkorzystniejsza oferta. Wiesz może jakimi farbami malują?

Ask,

jestem też przed problemem ogrodzenia w Wiązownie, chyba zdecyduję się na siatkę Bekaert Resitos 1,75m wysokości. Tanio to to nie wychodzi – na razie myślę o dwóch stronach, co daje 130 mb. Same materiały (słupki co 3m – to jest max., druty naciągowe, siatka i inne drobiazgi) już wychodzi wg cennika jakieś 5500 zł, a jeszcze słupki trzeba zabetonować. A jeszcze podmurówka – tyle, że wolałbym z gotowych elementów. Panele Bekaerta mi się bardzo podobają, ale też chciałbym, aby było tanio. A może ktoś ma lepszy pomysł?

Mam przy okazji do Ciebie pytanie, studnie już pewnie masz. Czy możesz powiedzieć coś o głębokości. Dzwoniłem do chwalonego na forum p. Flisińskiego i mówił, że w Wiązownie są gliny i trzeba wiercić na 25-27m wgłąb, a On nie ma zdaje się wiertnicy (urządzenia do wiercenia na samochodzie). Masz jakieś doświadczenia? Kogoś do polecenia?

Robert

Ja mam jeszcze pytanie co do wniosku o przyłączenie do sieci elektroenergetycznej z gazem będę walczyć innego dnia.

Co ja mam wpisać w rubryce moc przyłączeniowa czy 13 kW wystarczy?

A w rubryce przewidywane roczne zużycie energii [kWH] 4.000 czy to jest wystarczająco może pamiętacie co wypisywaliście w swoich wnioskach?

Czy w energetyce i gazowni można złożyć do wniosku kserokopię mapki geodezyjnej czy musi być oryginał?

Witajcie. Po pierwsze primo. ODRADZAM T. KACZOROWSKIEGO!!! Pan Tadzio zachwycił się swoją popularnością i szwankuje z jakością. Krzywe ściany to najmniejsze uchybienie do którego dopuścił. W życiu nie widziałem go z łatą, a tłumaczenia wykonawcy po spartolonej robocie opanował do perfekcji. Po skończonym stanie surowym widzę rozmiar niedoróbek i stąd mój rozpaczliwy ton. Rzeczywiście jest bardzo drogi. Właśnie liczę ile bedzie mnie kosztować to, czego nie dopilnował.

Wspomnę też, że ciągle myli mnie z innymi inwestorami.

Po drugie primo. MLK chętnie wejdę w tę bramę. Na razie specjalnie się nie orientowałem w tym temacie, ale ufam Ci, że to najkorzystniejsza oferta. Wiesz może jakimi farbami malują?

no to przykro ze kierownik tak zmienil sie... napisz cos wiecej o tych "uchybieniach"

drzwi garazowe - nie obdzwonilem wszystkich miejsc, wiec jestem daleki od bycia wyrocznia w kwestii korzystnosci ofert

farby - moze zadzwon do nich? ja nie wiem

Nie udało mi się uzyskać z forum sugestii odnoście kierownika budowy, ale może jest ktoś kto mógłby poradzić mi ekipę budowlaną, dobrą i tanią (choć zdaję sobie sprawę z tego, że tylko nieszczęścia chodzą parami). Najlepiej taką, która jest w stanie zrobić wszystko, aż do stanu surowego zamkniętego, wraz tynkami i podkładami. Byłbym niezmiernie wdzięczny za wszelkie informacje i sugestie.

Zastanawiam się też jak Wy wszyscy, którzy już macie przynajmniej ściany doszliście do tego z czego chcieliście budować. Czy to dobre, że ekipa pyta mnie z czego bym chciał budować? Czy nie powinno być raczej tak, że to ekipa daje mi ofertę na zbudowanie mojego domu z takich a nie innych materiałów + cenę za to? Jak ja powiem, że chcę budować w technologii X, to firma pewnie odpowie, że nie ma problemu, nawet jeśli nigdy tak nie budowała. Czy nie powinno być tak, że chcę mieć dom o pewnych parametrach, a brygada daje mi ofertę spełniającą te wymagania, bez względu na to jakie zaproponuje materiały?

Robert

Czy ktoś nie zna osoby, która mogłaby pokierować budową, a której sam odpowiadający na ten post odważyłby się powierzyć tę funkcję.

Ela

Ja mogę polecić swojego inspektor nadzoru, który prowadzi także budowy jako Kierownik. Jeśłi jesteś zainteresowany, prośba o info na priva, wrzucę telefon.

Zastanawiam się też jak Wy wszyscy, którzy już macie przynajmniej ściany doszliście do tego z czego chcieliście budować. Czy to dobre, że ekipa pyta mnie z czego bym chciał budować? Czy nie powinno być raczej tak, że to ekipa daje mi ofertę na zbudowanie mojego domu z takich a nie innych materiałów + cenę za to? Jak ja powiem, że chcę budować w technologii X, to firma pewnie odpowie, że nie ma problemu, nawet jeśli nigdy tak nie budowała. Czy nie powinno być tak, że chcę mieć dom o pewnych parametrach, a brygada daje mi ofertę spełniającą te wymagania, bez względu na to jakie zaproponuje materiały?

Możesz nie wiedzieć nic o budowie i ekipa wybuduje Twój dom. Jak będzie wybudowany - nie będziesz wiedział, więc i martwić się nie będziesz :wink:

Im więcej czasu spędzisz nad wyszukiwaniem informacji z netu, forum, z borszur - tym większy masz wpływ na swój dom.

W rozmowie można poznać czy majster ma doświadczenie z danym materiałem - chociażby prosząc o lokalizację ostatniego budynku który pobudował w danej technologii.

Obecnie dostępne na rynku materiały mają zbliżone parametry izolacyjne. Po wymurowaniu i ociepleniu różnice są w zasadzie mało istotne. Ważne zaczyna być to co Ty sam w danym materiale uznasz za istotne dla siebie. No a tego Ci żadna ekipa nie powie ...

Witaj,

rzeczywiście w Wiazownej temat wody nie jest lekki - albo za wysoko ta w gruncie, albo za nisko ta do picia - gdyż w przeciwieństwie do piasków np. Józefowa - tutaj bardzo szybko jest glina. U mnie studnia jest na 36m, źródło bardzo zasobne - woda sama wypływa bez pompy (7m3/dobe) ale niestety bardzo dużo żelaza - więc inwestycja w filtry jest niezbędna.

Co do ogrodzenia - to panele o których piszesz też mi się podobają i też je rozważam - choć rzeczywiscie cena kopie... Ja mam cztery strony do ogrodzenia, z czego na dzisiaj co 3-ch nie mam kompana....

pozdrawiam serdecznie, arek

Witaj,

rzeczywiście w Wiazownej temat wody nie jest lekki - albo za wysoko ta w gruncie, albo za nisko ta do picia - gdyż w przeciwieństwie do piasków np. Józefowa - tutaj bardzo szybko jest glina. U mnie studnia jest na 36m, źródło bardzo zasobne - woda sama wypływa bez pompy (7m3/dobe) ale niestety bardzo dużo żelaza - więc inwestycja w filtry jest niezbędna.

Co do ogrodzenia - to panele o których piszesz też mi się podobają i też je rozważam - choć rzeczywiscie cena kopie... Ja mam cztery strony do ogrodzenia, z czego na dzisiaj co 3-ch nie mam kompana....

pozdrawiam serdecznie, arek

a może ogrodzisz poprostu siatką? kupisz np. w Zowpolu (http://www.zowpol.com.pl/). Ja kupowałem spod Węgrowa - z dowozem było 15-20% taniej niż w Zowpolu

Lucky Mike napisał:

Witam,

Czy wiecie, gdzie można kupić przepustnicę zamykającą rurę doprowadzającą powietrze do kominka (np. taką z cięgłem)?

Czy możecie mi polecić jakąś osobę / firmę specjalizującą się w kominkach (i ewentualnie DGP i GWC)?

Pozdrawiam,

http://www.kominki.net na Marsa

http://www.kominki-piotrowski.pl na Modlińskiej

http://www.kominki-kozlowski.com.pl na Modlinskiej

komponenty DGP

http://www.darco.com.pl lub 217.97.204.142 w godzinach 8-16

Paweł

Witajcie. Pan Tadzio to super gość, ale niestety, gdy chwyta się kilka srok za ogon, to....sami wiecie. Na poddaszu mam otwór okienny, w który nie da się wprawić żadnego okna - chyba że wymyślą latające. Mam taras, ze spadkiem........do domu. Mam też schody zakończone półschodkiem i ściany, które nie widziały łaty. Może się czepiam, ale wkurza mnie, że coś, co zostało dopiero co zbudowane już muszę poprawiać! Pan Tadzio potrafi doradzić i zna się na rzeczy, ale niestety jeśli ma się tyle budów na głowie - to ryzyko wpadki jest b. duże.