Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

Witaj Grupo Otwocka! :D

Będzie mi bardzo miło przyłączyć się do was, ponieważ od dłuższego czasu obserwuję to forum i jesienią rozpocznę budowę domku w Józefowie. Niektórzy z was poznali mnie jako monikę78, ponieważ wysłałam ostatnio do paru osób prośbę o namiary do dobrej ekipy budowlanej. Tym, którzy mi odpowiedzieli bardzo serdecznie dziękuję. Już parę ekip obdzwoniłam i poumawiałam się na wycenę robocizny. Teraz będę czekać do niedzieli, bo wtedy mamy pierwszą rozmowę z murarzami. Nie bardzo wiem na razie jak się do tego przygotować i o co ich pytać, ale może coś nam się w międzyczasie nasunie. Acha, projekt już leży sobie od dwóch tygodni w starostwie i z niecierpliwością czekamy na pozwolenie na budowę. A potem?... Zobaczymy. Pozdrowienia dla wszystkich!

:D

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witaj arzesz! :D Chciałam coś zmienić, skoro miejsca zamieszkania na razie zmienić nie mogę (a chciałabym bardzo, bo mi trochę za ciasno na 40m2 z moją 4-osobową rodzinką), dlatego choć nicka sobie zmieniłam. Czasem człowiek ma ochotę na nawet niewielką zmianę. Tak bardzo zazdroszczę wszystkim, którzy właśnie się budują, urządzają swoje domki... Jak mi do tego jeszcze daleko :cry: . Czas tak wolno płynie jak się czeka na pozwolenie. Mam nadzieję, że za jakiś miesiąc w końcu i ja się doczekam. Pozdrawiam wszystkich! :D

Hej Grupo, u nas wszystko pnie sie do góry w dosyć szalonym tempie, mamy 3 tygodnie na znalezienie więźby. I milion wątpliwości z tym związanych -czy więźba "mokra", czy "sucha", czy kupić samo drewno i pociąć w pobliskim tartaku, czy kupić gotową - ale to sam barwnik bez impregnacji...itd.Pamiętam,że Vivaldi sam impregnował, zaś kilka osób z grupy (Martta? zamawiali razem na Mazurach ...?nie moge znależć tego wątku. Proszę - podzielcie się doświadczeniem. Pozdrawiam

Mlk : interesujące te ogrodzenia, jak wypadają cenowo ?

Jasiula : więźbę kupuje się z zimowego cięcia i najlepiej sezonowaną ale to czysta teoria, może i znajdziesz w jakimś składzie krokwie które czekają od kilku miesięcy i są podsuszone ale najtaniej jest w tartakach które tną na bieżąco, warto kupić, równo ułożyć żeby choć trochę obeschło przed pomalowaniem,

M.

Mlk : interesujące te ogrodzenia, jak wypadają cenowo ?

hmm.. nie zapisałem :oops:

Ty masz od siebie do tego sklepu 'rzut beretem' (no może dwa) - nie luknąłbyś? ekspozycja ogrodzeń jest na zewnątrz

Jasiula : więźbę kupuje się z zimowego cięcia i najlepiej sezonowaną ale to czysta teoria, może i znajdziesz w jakimś składzie krokwie które czekają od kilku miesięcy i są podsuszone

w obecnych czasach to czysta teoria, zalatująca nawet SCI-FI :lol:

Witam jakiś czas temu radziłam się Was w sprawie dokumentów do gazowni i energetyki. Dziś mam już komplet dokumentów, projekt adaptuje się na mapki za tydzień mam mieć wszystko gotowe i składam dokumenty do pozwolenia na budowę. Budowę chcemy jak się uda rozpocząć na przełomie lipca- sierpnia. Teraz chciałam rozpocząć poszukiwania ekipy budowlanej. Czy macie może sprawdzone i godne polecenia ekipy. Będę wdzięczna za podanie kontaków.

Pozdrawiam IzaM

Witaj IzaM! To jesteśmy na tym samym etapie, ja też szukam ekipy, z tym, że mamy już jedną rozmowę z murarzami za sobą i dostaliśmy wycenę robocizny na 35 tys. PLN za całość wraz z więźbą dachową. Jeszcze szukamy aby porównać sobie kilka ekip i wtedy dokonamy wyboru. Fundamenty chcemy zalać jesienią, a ze ścianami ruszyć na wiosnę. A co do pozwolenia na budowę, to wczoraj dowiedzieliśmy się od pani ze starostwa, że czegoś tam brakuje w dokumentach i sprawa się przeciągnie :evil: :evil: :evil: Jutro się dowiemy o co dokładnie chodzi.

Pciółka a czy możesz podesłać namiary na ekipy? Szukam właśnie takiej kompleksowej do więźby dachowej. My chcemy w tym roku postawić mury przykryć dachem, wstawić okna i drzwi tak aby zimą można było robić coś w środku mam nadzieję, że uda nam się ten plan zrealizować. Teraz zaczynam szukać jeszcze najkorzystniejszej oferty kredytowej.

Ja dokumenty kompletowałam zgodnie z tym co wyczytałam na forum muratora i z tym co było napisane w warunkach zabudowy. Mam nadzieję, że mam cały komplet.

Ps. Organizujemy wycieczkę rowerową "na piknik lotniczy przez las", może jest to okazja do zlotu integracyjnego ludności napływowej Józefowian i sąsiadów ?

wlasnie jezdze z reguły tamtendy do Goraszki na piknik

Fajnie, możemy podążyć za Wami ? Tej drogi jeszcze nie znamy ? Do zobaczenia na szlaku...

Zmienając temat na "roboczy" Poszukuję stemple budowlane - 3-metrowe, może Seniorzy tej Grupy oczyszczają place budowy i odstąpią po przystępnej cenie ? :roll:

Ps. Organizujemy wycieczkę rowerową "na piknik lotniczy przez las", może jest to okazja do zlotu integracyjnego ludności napływowej Józefowian i sąsiadów ?

wlasnie jezdze z reguły tamtendy do Goraszki na piknik

Fajnie, możemy podążyć za Wami ? Tej drogi jeszcze nie znamy ? Do zobaczenia na szlaku...

Zmienając temat na "roboczy" Poszukuję stemple budowlane - 3-metrowe, może Seniorzy tej Grupy oczyszczają place budowy i odstąpią po przystępnej cenie ? :roll:

mam stemple, ale krótkie (używane tylko do stropu w garażu), mają tak około 2.4m (dziś je zmierzę dokladnie) - cena bardzo atrakcyjna! :)

a może ktoś chce kabel ziemny YKY 5x2.5 - mam go około 160m, rok leżał w ziemi -

cena w Bargo to koło 8zł/m- u mnie dużo, dużo mniej

można go wykorzystać do "pożyczenia prądu" od sąsiada na czas budowy (tak jak ja to zrobiłem) lub np. zrobić z niego przedłużacz do betoniarki :)

sprzedam "na metry", nie koniecznie całość :lol:

Hej, może dla niektórych to za wcześnie - ale okazało się że wełna, którą planowałem jeszcze użyć jednak nie będzie mi potrzebna. Tak więc jak ktoś będzie ocieplał wełną poddasze to mam do sprzedania:

wełnę 15cm grubości URSA - 6 rolek co daje 37,5m2 wełny. Po bardzo okazyjnej cenie (mogę też dostarczyć na miejsce).

pozdrawiam

Lawy