Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Japan

A gdzie będziesz składał o przyłącze gazowe? Pewnie w Józefowie tak jak ja.

Masz już kogoś kto Ci zrobi projekt przyłącza? Podobno trzeba to na mapce do celów projektowych, która jest ważna 3 miechy. Moja już straciła ważność , czyli będę musiał wyrabiać nowe i znowu płacić 500 PLN? Jak to załatwiasz?

Witam grupę otwocką :D

Jestem na znacznie nizszym etapie niz kazdy z was, bo jestesmy w trakcie załatwiamia papierów. I tak jestesmy zaskoczeni działaniem miejscowych urzędów - to niebo w porównaniu z Warszawą.

Tym niemniej edukuję sie intensywnie i podczytuję was trochę.

Budowa w Józefowie - na wysokości Michalina - między Werbeny i Graniczną.

Pozdrawiam

Hmm, narazie jesteśmy (dosłownie)w lesie - czekamy na decyzję z Lasów Państwowych, bo działka w planie zagospodarowania ma przeznaczenie lesne z prawem zabudowy.

Mamy juz projekt - zamówilismy u miejscowego architekta, który mieszka dwie ulice dalej i nadzoruje budowę na sąsiedniej działce tez według własnego projektu. Ponieważ przyszli sąsiedzi są z jego usług zadowoleni, poszlismy za ciosem i tez dalismy mu zatrudnienie. Projekt nie jest indywidualny, to raczej przystosowany poprzedni projekt tego architekta (juz zrealizowany tyle, że po drugiej stronie Wisły w Lesznowoli). Policzył nam tanio - cena wyszła taka jak projektu powtarzalnego, bo tworzy swoj własny katalog domów powatrzalnych i ma nadzieję, że zarobi na nas jeszcze przy nadzorze (pewnie tak będzie...).

Dom zaprojektowalismy parterowy 170m2 + garaz na dwa samochody. Plan zagospodarowania Józefowa nakazuje min dwa miejsca postojowe, więc uznalismy, ze nie ma sensu budować placu ani wiaty. Do tego mamy mozliwość adaptacji poddasza - ale to w późniejszym etapie - jak będzie potrzeba i kasa. Na parterze mamy 3 sypialnie, więc mozna mieszkać i tak (rodzina 2+1+2 koty).

W tym roku planuję wykonać stan surowy otwarty, a co dalej... Zalezy od przypływu gotówki - bo chęci nie brakuje.

Pozdrawiam.

O rany.... parę dni nie zaglądałem a tu taki ruch :D.

Witam nowych Sąsiadów i powracających z urlopu. :D

Chatte, fajnie że Ci wszystko udało się dobrze załatwić, ja mam nieco inne doświadczenia z urzędem w Jozefowie i w Otwocku, aczkolwiek muszę powiedzieć że są bardzo uprzejmi.

Mimo moich uprzedniego optymizmu i liczenia na zwrot części Vat itd.... poddałem się pędowi i kupiliśmy juz materiały...

Na poważnie zaczynamy pod koniec miesiąca:prąd budowlany, buda, kibelek...pompa. Aby tylko pogoda była....

Ech, za wcześnie pochwaliłam :x

Zacięło się w Urzędzie Miasta - Lasy Państwowe winszują sobie ORYGINAŁ wypisu z planu zp. Po kit im oryginał? Mamy tylko kopię, bo przy zakupie działki oryginał został u poprzedniego właściciela. Wystąpilismy o nowy, no i tu trzeba czekać... W Wydziale Architektury miłe sa panienki, które nie są zbyt kompetentne, a te kótre wiedzą o co chodzi nie są miłe... Wrrr

Myślałam ,że do maja będę miała juz pozwolenie ale widać że przeciągnie się jeszcze dłużej.

Arzesz,

w zasadzie kupiłem wszystko do stanu surowego poza betonem i więżbą + drobiazgi... Nie znacie kogoś w okolicy , kto tanio moze zrobic wykopy, dostałem ofertę na 10x 7 m bez podpiwniczenia,piwnicę 3x6, wyrównanie 200 m2 - ok. 1000zl. Tanio to czy drogo? :-?

Chatte,

mogę cię pocieszyć- mi dwa tygodnie temu Pani z architektury wysłała pozwolenie na budowę wpisała wszystko dobrze, poza nazwą ulicy......teraz nasze pozwolenie krąży gdzieś między Warszawą a Otwockiem.... :cry:

Emil, co u Ciebie- jak drewno- już pocięte. Ja wycinam jutro.

Japan, robisz-przyłacze, czy kładziesz gazociąg- znasz już może koszty zrobienia projektu?

Pozdrowienia :D

gal.

Gazociąg mam 4 m od budynku. Zaczynam walkę z urzędami w tym miesiącu.

Może uda się wymigać od projektu (koszt ok 400-500) i zrzucić na gazownie. A co do koparki to wydaje się że jest to średnia cena. Pozdrawiam

My to za sobą już mamy na szczęście.

Powodzenia :p

Wpadnieice kiedyś na Pragę? Zaproszenie otwarte..... :-?

Witam po weekendzie forumowiczów starszych i młodszych i całkiem nowych :) Chyba wszyscy nabrali sił i ruszyli do pracy i załatwiania różnych spraw.

Ja też mam głowę pełną "spraw do załatwienia". Czasem wydaje się, że jest tego za dużo.

Załatwianie kredytu, zbieranie papierów do owego, załatwianie papierów do pozwolenia na budowę pod garaż (bo pod dom już się wyczerpały), no i planowanie frontu robót :) A tak na marginesie, czy są jakieś idealne i nie za drogie okna?

Pozdrawiam :)

Witam,

Jestem na etapie wybierania okien. Przeglądałam post o oknach "które najlepsze" i po lekturze nie mam zdania:(( Do tych co już zdecydowali - jakie macie u siebie ?? Interesuja mnie PCV (chciałam Urzędowskiego ale ta cena:(( ) Czy ktoś ma okna firmy JOcz?? Zastanawiam się nad tymi ale napisano tyle niepochlebnych opinii i już sama nie wiem choć okna mi się podobają

podzielcie się przemysleniami

pozdrawiam

kasia

Ja też jestem na etapie wybierania okien. Nie przypuszczałam, że za kolor tyle trzeba dopłacać. Nie orientuję się jeszcze dobrze w producentach. Ale znajomy mojego taty zaproponował mi profile Salamandra, okucia Roto, kolor złoty dąb do miedzianej dachówki. Zobaczymy, jaka będzie cena. Ja też już nie wiem, jakie mi się podobają. Ze szprosami, czy bez, dzielone na pół okna, czy bez dzielenia? Pewnie niedługo trzeba będzie coś zdecydować.