Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

sławek_k napisał:
Możesz opisać coś bliżej na czym polegały zbyt duże wymagania i w którym momencie została przerwana instalacja?

Na 8 czerwca jestem umówiony z LinkAir na instalację kanałów nawiewnych i wywiewnych.

Wkleje z innego wątku na ich temat:

Moi znajomi zamówili u nich instalacje z reku Bartosza. I wszystko było ładnie, Pan pieknie opowiadał a wykonastwo.... Ło matko...

1. Firma umawia się i nie przyjeżdża.

2. Firma przyjeżdza bez umowienie i strasznie dziwuje się że są świeżo zrobione wylewki w związku z czym nie będą robić.

3. Rury położone dość przypadkowo, na wszelkie poprawki trzeba było czekać 2 miesiące (budowa w Warszawie)

Ale najlepsza była końcówka: Zrobione są już sufity podwieszane (konstrukcja) i czekają na fachowaca z otwornica żeby zainstalował anemostaty. Miejsca pod anemostaty są oznaczone. Oczywiście firma nie przyjeżdża. Sufity trzeba kończyć. Po pomalawniu farbą znaczniki znikają a tu nagle zjawia sie Linkair z wielką wiartarą i zaczna robić dziury w dość przypadkowych miejscach. Dopiero potem się zapytał gdzie. Robi nastepne dziury już we właściwych miejscach. Na pytanie kiedy załatają podziurawiony sufit dostali kilka odpowiedzi:

1. Najpierw: Tak ,połatamy.

2. Potem: nie, nie będziemy tego robić bo nie jesteśmy budowlańcami.

3. Mają Państwo wysokie wymagania więc raczej nie nie będziemy kończyć u Państwa instalacji.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

więcej w nim nie znajdziesz... http://forum.muratordom.pl/help-potrzebny-fachowiec-od-rekuperacji-okolice-warszawy,t138640.htm

Najpierw ich polecałem bo wywarli na mnie niezłe wrażenie a teraz się wstydzę :evil:

Generalnie jest jedna zasada: płac dopiero po zrobieniu, nigdy wcześniej bo nie będziesz w stanie NIC wyegzekwować. Najagorzej że firma jest strasznie niesłowna i nieterminowa co może wstrzymywać nastepne etapy budowy. A sama firma "bartosz" też olała temat niesolidnego dystrybutora. Widecznie taki styl działania.

lukaszkw napisał:
  sławek_k napisał:
  grochal napisał:
Witam!

Czy do projektu budowlanego wymagany jest jakiś dokument od Zarządu Dróg o dostępie do drogi publicznej czy wystarczy mapa z wyrysem planu zagospodarowania?

Wystarczy mapa.

Sławek_k chyba się mylisz co do tej mapy ja właśnie dziś odebrałem pozwolenie PRAWOMOCNE z U.M Otwock i potrzebowałem do tego tzw. "pozwolenie na zjazd z drogi publicznej" u mnie było to z Gminy bo droga gminna nie powiatowa, a mapę tez przecież maiłem. Jak złożysz dokumenty to sami ci powiedzą czy musisz o coś takiego wystąpić, dla mnie musisz.

Możliwe ,że wymagają takiego dokumentu jeśli z mapy nie wynika jasno ,ze działka ma dostęp do drogi (albo urzędnik miał inne "widzimisie").

W moim przypadku wystarczyła mapa. Też mam działkę przy drodze gminnej.

sławek_k napisał:
Dzięki.

Zakładałeś rekuperację u siebie? Jeśli tak to kogo być polecał?

W wątku który podałeś jest namiar na jakiegoś p.Jarka. Korzystałeś z jego montażu? ( nie chciałem napisać "usług" :D )

Nie korzystałem. Wentylację zrobię sobie "temi ręcami" :wink:

To zależy czego oczekujesz od kierownika.

Kierowników budowy z grubsza można podzielić na 3 kategorie:

a) Wpisuje to co ustalicie, na budowie nie pokazuje się wcale ,albo prawie wcale, bierze 1-1,5 tys. Podejmuje ryzyko podpisywania się w dzienniku tylko jeśli zna ekipę i inwestora i wie ,że na budowie nie będzie fuszerki

b) Najczęściej spotykany typ kierownika. Pojawia się na budowie 3 do 5 razy, tylko na newralgiczne momenty typu wylewanie fundamentów, stropu , więźba. Bierze 2-2,5tys.

c) Pojawia się na budowie kilka razy w tygodniu, sprawdza na bieżąco wykonywane prace, cały czas bardzo skrupulatnie sprawdza prace ekipy. Bierze 8-10tys.

Poszukuję sprawdzonych ekip do:

- ocieplenia elewacji styropianem (+ewentualne zdobienia w styropianie)

- tynki wewnętrzne tradycyjne (ekipa z którą na razie rozmawiałem zeszła z ceną do 26zl/m2 - sama robocizna)

- rekuperacji, gdyby pojawiły się jakieś kłopoty we współpracy z LinkAir

Mogę polecić:

- elektryk

- hydraulik

- alarmiarz (robi m.in ciekawe sterowanie przez komórkę + powiadamianie na komórkę)

Witam po bardzo długiej przerwie, za 2 tygodnie chcę ruszyć z budową w Otwocku-Świdrze.

Jeszcze jestem nieco zielony w tematach budowlanych, więc proszę o wyrozumiałość... Na razie mam pytanie: ile płaciliście za prowizoryczne podciągnięcie prądu (cena za wszystko)? Ja muszę pociągnąć prąd ok. 20m, 1 słup. Elektryk zażyczył sobie 1800 pln. Chyba trochę dużo?

Pozdrawiam

grochal napisał:
  sławek_k napisał:
To zależy czego oczekujesz od kierownika.

Kierowników budowy z grubsza można podzielić na 3 kategorie:

a) Wpisuje to co ustalicie, na budowie nie pokazuje się wcale ,albo prawie wcale, bierze 1-1,5 tys. Podejmuje ryzyko podpisywania się w dzienniku tylko jeśli zna ekipę i inwestora i wie ,że na budowie nie będzie fuszerki

b) Najczęściej spotykany typ kierownika. Pojawia się na budowie 3 do 5 razy, tylko na newralgiczne momenty typu wylewanie fundamentów, stropu , więźba. Bierze 2-2,5tys.

c) Pojawia się na budowie kilka razy w tygodniu, sprawdza na bieżąco wykonywane prace, cały czas bardzo skrupulatnie sprawdza prace ekipy. Bierze 8-10tys.

Te ceny to za całość roboty czy wynagrodzenie np. miesięczne?

Za całość.

tommy73 napisał:
Witam po bardzo długiej przerwie, za 2 tygodnie chcę ruszyć z budową w Otwocku-Świdrze.

Jeszcze jestem nieco zielony w tematach budowlanych, więc proszę o wyrozumiałość... Na razie mam pytanie: ile płaciliście za prowizoryczne podciągnięcie prądu (cena za wszystko)? Ja muszę pociągnąć prąd ok. 20m, 1 słup. Elektryk zażyczył sobie 1800 pln. Chyba trochę dużo?

Pozdrawiam

We wrześniu 2008 za dociągnięcie około 120m , słupy, dwie skrzynki itp. - 5700pln

Cytat
Poszukuję jeszcze kogoś do karton gipsów

Mam taką ekipę, wchodzą do mnie we wtorek. Robili wcześniej u mnie elewacje, podbitkę i jestem z nich zadowolony. Cena robocizny jaka mi zaaproponowali, to:

1) Izolacja termiczna poddasza /wełna 180 mm + 50 mm +folia paroizolacyjna/ - 10zł/m2

2) Zabudowa poddasza płytami gipsowymi /stelaż 5 cm + płyta gipsowa + gipsowanie + szlifowanie/ - 33zł/m2

pozdrawiam

sławek_k napisał:
Poszukuję sprawdzonych ekip do:

- ocieplenia elewacji styropianem (+ewentualne zdobienia w styropianie)

- tynki wewnętrzne tradycyjne (ekipa z którą na razie rozmawiałem zeszła z ceną do 26zl/m2 - sama robocizna)

- rekuperacji, gdyby pojawiły się jakieś kłopoty we współpracy z LinkAir

Mogę polecić:

- elektryk

- hydraulik

- alarmiarz (robi m.in ciekawe sterowanie przez komórkę + powiadamianie na komórkę)

Mogę Ci polecić moich tynkarzy z Ryk. Robili mi tynki tradycyjne w marcu, wyszło równo i ładnie. Mój kierownik miał tylko uwagi do tzw pływających rogów - nie zawsze we klesłych rogach wychodził kąt prosty. Tynkarze tłumaczyli sie tym, ze sciany tak były wyprowadzone przez murarzy. W kazdym razie opuścili mi troche cene. Uczciwi i solidni fachowcy.

Cena na dzisiaj dokładnie nie wiem bo ja umawiałem sie na cene jeszcze jesienia, ale cos koło 20 zł za robocizne z metra2.

Pan Marek 604 372 185. Powedz, ze telefon masz od Bartka z Wiązowny.

Zadzwoń lepiej szybko, bo wiem, ze z terminami u nich jest kiepsko.

Tez czekam na instalację kanałów przez link-air ;-)

Pytanko ode mnie - moze ktos zna sprawdzoną ekipe do zrobienia ogrodzenia z siatki.

Dzięki wszystkim za namiary na forum i na pw.

W tym tygodniu podzwonię do polecanych ekip.

bart772 napisał:

Pytanko ode mnie - moze ktos zna sprawdzoną ekipe do zrobienia ogrodzenia z siatki.

Dobrej ekipy nie znam ,ale mogę poradzić jak można zrobić takie ogrodzenie samemu (a właściwie to we dwie osoby). Wbrew pozorom jak juz się wie co i jak, to nie jest to specjalnie trudne.

marzena999 napisał:
jeszcze raz proszę o namiar na dobrego elektryka - dom w Józefowie

U mnie robił p. Rożkowski. Zrobił mi instalację elektryczną i telewizyjną (robi też komputerowe, ale taką to sobie akurat sam zrobię :D ) .

Rzeczowy , ma sporo ciekawych i dobrych pomysłów , przewidujący (kable tak prowadził ,żeby jak najmniej przeszkadzały w innych instalacjach i montażach).

tel. 0-501-801-766