Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktos mial do czynienia ze studniarzem/hydraulikiem z Jozefowa, ktory ma sklep jak sie jedzie na wiazowne. Mily czlowiek i bardzo gadatliwy. Robi wszystko - studnie, kanalice, co, cwu

Pozdrowienia

emil

Możesz lepiej określić adres tego pana, bo nie znam Józefowa, a interesuje mnie studnia i te inne :)

witam wszystkich z grupy otwockiej jestem nowy i liczę na pomoc i wsparcie.Mam zamiar zacząć budowę jak naj szybciej ale około sierpnia jak zdołam przepchać sprawy papierkowe (wszystko na dobrej drodze) w Świdrze domek134m Chętnie skorzystam z wszelkich namiarów a w szczególności EKIPA BETON BLOCZKI DESKI itp. serdeczne dzięki i liczę na WAS narazie to tyle dzięki i jeszcze będę się odzywał a raczej wzywał pomocy

Niech moc będzie z wami!

Witaj feniks3

Wysłałem Ci prywatną wiadomość, ale wiem, że nie doszła. Były jakieś problemy z forum, bo tu już też coś dziś pisałem i nie widzę tego :(

Jeśli chodzi o moją ekipę to jest to dość skomplikowana sprawa i raczej jej nie polecam. W zeszłym roku ciągnęli dwie budowy i mi nie zdążyli wszystkiego zrobić. W tym roku też już chyba mają zaklepane tematy.

Beton bralem z Wawy (jak można wyczytać gdzieś tu wyżej ) z ul. Zabranieckiej - firma Thomas Beton. Wtedy był najtańszy - teraz nie wiem.

Bloczki betonowe jak i wiele innych rzeczy brałem z hurtowni w Józefowie Trans-Bud - ul. Nadwiślańska - tam były najtaniej.

Deski - pewnie to też już pisałem tu - z tartaku w okolicy Mińska Mazowieckiego - musiałbym sprawdzić gdzie dokładnie.

Jutro jadę do Otwocka i zamierzam skończyć robienie wylewek w garażu :D

A tak przy okazji skoro sezon rozpoczęty i wiele budow startuje to zrobię mały straganik. :D

Do sprzedania za niewielkie pieniądze:

- płyty o wyskości 30 cm używane do szlowania ław fundamentowych

- stemple drewniane używane do stropu

:p

pozdrawiam

i

życzę miłego weekendu

a może nawet do zobaczenia

HEJ HEJ Witajcie dawno mnie tu nie było (praca, praca, praca)

Widzę że jak tylko mrozy ustały to wszyscy ruszyli. No i słusznie.

U mnie kolejny etap - mianowicie wylewanie posadzki. Poza tym tez mam do sprzedania:

1. Deski szalunkowe

2. Stemple budowlane na stropy

Zainteresowanych zapraszam.

Widzę też że grupa rozrasta się bardzo prężnie i w zawrotnym tempie.

Muszę jednak sprostować pare rzeczy - mianowicie ktoś z nas poleca do wykopów pana Korzenia (nazwisko adekwatrne do wykonywanego zawodu) uprzewdzam jest to najdroższy facet w całej okolicy (miałem z nim do czynienia).

Hurtownia budowlana MARSEL też jest jedną z droższych, chyba że dostanie się jakiś rabat.

Hurtownia prawie naprzeciwko Marsela, po drugiej stronie ronda (nie pamiętam nazwy) jest niepoważna bo: ta wstrętna baba, która tam sprzedaje jest tak niemiła, że aż nie mogę na nią patrzeć, poza tym za każdym razem dolicza sobie transport choćby nie wiem ile się u niej kupiło. Ostatnio kupowałem tam styropian (po raz ostatmni)- nie przywiozła. NIE DAJE ŻADNYCH RABATÓW. Jednym słowem NIE polecam tam kupować.

Jeśli chodzi o elektryka - mogę polecić facet, który robił u mnie od przyłącza budowlanego do ostatniego gniazdka. Załatwił nawet wszystko w ZE. Mogę polecić.

Zainteresowanym rozpoczęciem budowy mogę dać namiar na solidną ekipę budowlaną.

Pozdrawiam całą GRUPĘ

Wszystkim na swięta życzę wesołych jajek i dobrej sikawki

Richardo

Muszę jednak sprostować pare rzeczy - mianowicie ktoś z nas poleca do wykopów pana Korzenia (nazwisko adekwatrne do wykonywanego zawodu) uprzewdzam jest to najdroższy facet w całej okolicy (miałem z nim do czynienia).

Moja opinia jest odmienna uzasadniam : wcześniej zatrudniałem innych ,,kopaczy" tańszych na godzinę i globalnie nie wychodziło taniej. U Korzenia na koparce pracuje młody chłopak i ma ,,dryg" do tego co robi. Przy stawce godzinowej można tę samą pracę zrobić w godzinę jak również w ciągu 2 godzin. Sam to sprawdziłem. Inni na pytanie dlaczego tak wolno idzie odpowiadali grunt sypki, szybciej maszyna nie wydoli itp. Prac ziemnych miałem sporo z powodu lekkiego pochylenia działki.

Ale tojest moje uzasadnienie i może subiektywne odczucie. Pozdrawiam

Sluchajcie, u mnie wczoraj koparka zebrala humus . Mam pytanie jak powinno wygladac podloze po takim zebraniu. U mnie jest dosc nierowno, nierownosci siegaja penwie i 20-30 cm, a w jenym miejscy generalnie jest obnizenie gruntu. Czy koparka powinna zostawic po sobie roeny grunt, czy to nie ma znaczenia

EMIl

P.S. KOpal Pan ksiazek, troche tanszy od Korzenia

Zaglebienia 20-30 cm nie maja znaczenia.

Ja od pna Ksiazka bralem piasek i pospolke :)

PS.

Czy Wam tez nie wchodza polskie znaki?

PS2. Wlasciwie to powinienem napisac to juz wczoraj, ale praca :evil: leeeeeeee :cry:

W sobote zostalismy mile odwiedzeni prze mlk-ów (o "ó" mi dziala), a potem przez Emila :)

Pozdrawiam

Cos dla technikow/konstruktorow. Czy ktos widzi jakies wady rozwiazania zaproponowanego przez architekta nba sciane fundamentowa trojwarstwowa

http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=4&id=10671&q=%20parterowy%20dom&k=6&nxt=0

sciana fundamentu trojwartwowa, pododnie jak sciana nosna zewnetrzna.

Aby zachowac oś obciążenia architekt zaproponowal rozwiazanie jak na rysunku Skutek jest taki, iz wydaje sie, ze sciana oslonowa wisi w powietrzu. Na rysunku od dolu widac

-lawe

- sciane fundamentowa

- sciane zewnetrzna

na szaro pokolorowalem styropian + lawe

emil

[/img]

Witam wszystkich z grupy otwockiej!!

Bardzo sie ciesze, ze wreszcie znalazlem swoje miejsce na forum Muratora:). Troche nawet przez przypadek. Ale co tam. Dopiero zaczynam raczkowac na forum...podobnie na placu budowy...

Mam zamiar zbudowac dom w Wiazownej, projekt indywidualny- architekt z Otwocka P. Bajer. Co prawda mam juz od dawna WZiZT ale odwolywalem sie do SKO...

Chetnie wymienie sie z forumowiczami uwagami dotyczacymi budowy..a w zasadzie przyjme chetnie uwagi i sugestie Wasze. Zamierzam rozpoczac prace (ogrodzeniowe) w kwietniu. Bylbym wdzieczny za podpowiedzi gdzie mozna kupic slupki ogrodzeniowe z profila...w dobrej cenie:)

Pozdrawiam i zycze bezstresowego budowania...choc nie wiem czy to mozliwe

Witam wszystkich i mam pytanie czy 400zł za plan zagospodarowania działki to dobra cena (ponoć po znajomości).

A propo to swiat jest mały - mam wrażenie że Emil to mój sąsiad z bloku. Więc witam sąsiada.

Nie napisałem wcześniej ja zaczynam bardzo powoli w Swidrze przy Tolińskiej (boczna Majowej).

Witajcie

Świat jest rzeczywiście mały :)) Już trzech sąsiadów w grupie otwockiej

Emil, feliks i mlk w jednym stali domu.... :D

feniks3

Jeśli mówisz o adaptacji projektu do planu zagospodarownia to faktycznie tanio. Ja płaciłem 900 (wraz z bardzo drobnymi zmianami w projekcie)

Witaj truten

Miło, że kolejna osoba wstąpiła do najlepszej grupy na forum ;)

Pozdrowionka