Meggy1980 29.05.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Witam wszystkich budujących... po dłuższej przerwie wracam do budowy mojego Jupitera II. Jesteście skarbnicą wiedzy:) Pozdrawiam,Meggy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia-debe 01.06.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 szukam namiarów na sprawdzoną ekipę do SSO. Termin rozpoczęcia prac to jesien 2011. Prosze o kontakty na priwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggy1980 04.06.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 też nie wiem jak ogarnąć to, ale jestem już umówiony z instalatorem na zrobienie ogrzewania i zimnej/ciepłej wody - polecił mi go znajomy, od którego kupuję wszystkie rzeczy związane z w/w (kocioł, pompy, grzejniki itp) - wszystko na 7% (usługa) - polecam!! Ten sam instalator będzie robił w styczniu u Lawego Chcesz namiary? mikol - pamiętaj to są górale, ale całkiem poczciwi oczywiście trochę potargować się trzeba, wspomnij że ja ich Ci poleciłem Ja również poproszę o namiary na hydraulika /... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggy1980 04.06.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 kurcze!! muszę uderzyć do p. Tadeusza (=mojego kierownika) po prowizję! a wogóle to dziś jest ROCZNICA: równo rok jak zacząłem budowę!! spotkanie - niestety sobotę wieczór mam zajęte, ale wypiję Wasze zdrowie drzwi garażowe - dzwoniłem do firmy Domet (http://www.domet.home.pl ul. Tysiąclecia 6B Ciechanów tel. (0..23) 673 70 52) - drzwi dla mnie (480x225 złoty dąb) z montażem wyszły za 4460zł brutto (7% vat), czyli 750 taniej niż u Wiśniowskiego DOmet ma promocję do końca kwietnia: kolory złoty dąb i orzech (normalnie orzech jest jeszcze droższy od dębu) są tylko 100zł droższe niż biały lub brązowy (normalnie różnica jest ok. 900zł) przy wspólnym zamówieniu kilku osób pani wspomniała o 5% rabatu oni przyjeżdżają na obmiar, wtedy też podpisuje się umowę i płaci 20% zaliczki - aby załapać się na tą promocję, to trzeba wpłacić i podpisać umowę do 30 kwietnia panele kupują włoskie, drzwi garażowe od nich ma mój znajomy i nie ma problemów jak ktoś chce napęd, to do moich dużych drzwi trzeba duży napęd Nice za 1500zł netto Jeśli ktoś dysponuke namiarem na wspomnianego wyżej P. Tadeusza Kierownika Budowy ...chetnie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość masterkula 08.06.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Witajcie Czy mozecie polecic jakiegos architekta lub biuro, ktore za rozsadne pieniadze adoptuje projekty, robi jakies zmiany i wie gdzie zapukac w urzedach zeby szybko dostac pozwolenie na budowe ? Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia28 13.06.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witajcie Czy mozecie polecic jakiegos architekta lub biuro, ktore za rozsadne pieniadze adoptuje projekty, robi jakies zmiany i wie gdzie zapukac w urzedach zeby szybko dostac pozwolenie na budowe ? Z gory dziekuje Podaje namiar na p architekt z celestynowa 784-914-921 u nas zmieniła projekt dała kilka pomysłów i bylismy z niej zadowoleni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia28 13.06.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 szukam namiarów na sprawdzoną ekipę do SSO. Termin rozpoczęcia prac to jesien 2011. Prosze o kontakty na priwa U nas robią chłopaki(kierownik to nasz dobry znajomy ale szczerze polecam ) nie wiem czy będzie miał terminy bo zawalony jest terminami ale warto spróbować ,budowa idzie szybko, nie pija na budowie sa ogarnięci maja tez swoje pomysły, coś podpowiedzą i doradza. podaje nr Robert 506-736-083 możesz powołac sie na Anke z Otwocka i powiedz że dostaliście nr na forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 13.06.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 No to my też zaczynamy na dniach. Umowa z wykonawcą (stan surowy otwarty+ dach)podpisana, kredyt prawie załatwiony. Powinniśmy zacząć kopać na początku lipca. Wykonawcę "godzimy" z materiałem. Moje dotychczasowe doświadczenia wskazują, że nie wychodzi to drożej, nie stresuję się, czy mi palety pustaków zabraknie albo parę kilo stali zostanie. W dodatku całość na 8% VAT (fakt, doliczona marża - koszty zakupu materiałów, ale nie jest to 15 a tylko 5-6%). Mój wykonawca ma korzystne upusty, sporo materiałów bierze wprost od producentów i jak zrobił zestawienie, to wyszło taniej niż w okolicznych hurtowniach. I mniej materiału się marnuje, bo to wykonawca a nie inwestor za niego płaci. Będę pisać, jak to się sprawdza. PEwnie jak ktoś sporo robi "własnymi ręcamy" , t o dla niego nie jest to interes. Ja nie umiem murować, mąż też -mamy pracować, zarabiać, płacić i patrzeć, czy równo mury pną się do góry. Trzymajcie kciuki!!! Budowa rusza w gminie Kołbiel, wieś Radachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 14.06.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 No to my też zaczynamy na dniach. Umowa z wykonawcą (stan surowy otwarty+ dach)podpisana, kredyt prawie załatwiony. Powinniśmy zacząć kopać na początku lipca. Wykonawcę "godzimy" z materiałem..... Witam i gratuluję decyzji. Życzę żeby wszystko poszło po Waszej myśli. Każdy system rozliczeń ma swoje plusy dodatnie i ujemne Systemie usługa plus materiał wymaga od wykonawcy większego profesjonalizmu i kapitału lub linii kredytowej w hurtowniach. Plusem jest prowizja ze sprzedaży, która zgarnia wykonawca. Ekipa która buduje tym systemem musu mieć kapitał na poprowadzenie prac do danego etapu, jeżeli wykonawca nie ma kapitału to odradzam to rozwiązanie. Podstawa to dobra umowa i płatność dopiero po zakończeniu pewnego etapu prac. Nigdy nie dawaj zaliczek na zakup materiałów lub pieniędzy „z góry” przed zakończeniem i odebraniem danego etapu. Swego czasu w grupach był opisywany niejaki Pan Zbyszek Pieńkowski z Puznówki (grubawy łysawy gość ze złotymi zębami), który podpisywał umowy na wykonawstwo i materiał, żądał zaliczek na zakupy strasząc zejściem z budowy. Potem po jakimś czasie okazało się, że materiał znikał z placu budowy. (post Edek24) na Na forum nacięło się na niego kilku inwestorów i opisało swoje doświadczenia podając pełne dane gościa. Dodatkowo ”Siedziba firmy” lekko odstawała od potencjału, który deklarował w ogłoszeniach (budowa dworków, szkół itp.). Od tamtego czasu „Firma” zmieniła tel. komórkowy i lokalizacje. Teraz już ma adres warszawski Tym sposobem może z czystym kontem szukać nowych „inwestorów”. Jak dla mnie wątek to lektura obowiązków dla każdego inwestora przed rozpoczęciem z budowy. A tak na marginesie to proponuję się nie przerażać tylko czerpać z doswiadczenia innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1967 14.06.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 mam do sprzedania stemple po budowie Zakręt , cena do uzgodnienia . tel.502 422 928 lub 500 120 498 Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 15.06.2011 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Witam i gratuluję decyzji. Życzę żeby wszystko poszło po Waszej myśli. Każdy system rozliczeń ma swoje plusy dodatnie i ujemne Systemie usługa plus materiał wymaga od wykonawcy większego profesjonalizmu i kapitału lub linii kredytowej w hurtowniach. Plusem jest prowizja ze sprzedaży, która zgarnia wykonawca. Ekipa która buduje tym systemem musu mieć kapitał na poprowadzenie prac do danego etapu, jeżeli wykonawca nie ma kapitału to odradzam to rozwiązanie. Podstawa to dobra umowa i płatność dopiero po zakończeniu pewnego etapu prac. Nigdy nie dawaj zaliczek na zakup materiałów lub pieniędzy „z góry” przed zakończeniem i odebraniem danego etapu. Swego czasu w grupach był opisywany niejaki Pan Zbyszek Pieńkowski z Puznówki (grubawy łysawy gość ze złotymi zębami), który podpisywał umowy na wykonawstwo i materiał, żądał zaliczek na zakupy strasząc zejściem z budowy. Potem po jakimś czasie okazało się, że materiał znikał z placu budowy. (post Edek24) na Na forum nacięło się na niego kilku inwestorów i opisało swoje doświadczenia podając pełne dane gościa. Dodatkowo ”Siedziba firmy” lekko odstawała od potencjału, który deklarował w ogłoszeniach (budowa dworków, szkół itp.). Od tamtego czasu „Firma” zmieniła tel. komórkowy i lokalizacje. Teraz już ma adres warszawski Tym sposobem może z czystym kontem szukać nowych „inwestorów”. Jak dla mnie wątek to lektura obowiązków dla każdego inwestora przed rozpoczęciem z budowy. A tak na marginesie to proponuję się nie przerażać tylko czerpać z doswiadczenia innych. Dzięki za dobre słowa. Wybrany wykonawca nie żąda zaliczek, ma tzw. kredyt kupiecki na podstawowe materiały - płatność 30 dni. Właśnie z powodu zbyt wysokich naszym zdaniem zaliczek oraz negatywnych opinii na FORUM MURATOR zrezygnowaliśmy z innego wykonawcy (a umowa była już blisko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak2006 15.06.2011 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Pilnie poszukuje sprawdzonej i niedrogiej ekipy do kompleksowego wykonania dachu - dachówka ceramiczna. Będę wdzięczny za wszelkie namiary. Pozdrawiam i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjeziorska 15.06.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 mogę polecić moich chłopaków co robili u mnie dachówkę. Firma składa sie z 2 braci i 1 pomocnika. Robią szybko, przede wszystkim czysto i sprzątają na bieżąco po sobie. Jak ktoś chętny prześlę zdjęcia dachu. U mnie kładli ceramiczną i mocno łamany dach. a jak z terminami u nich to nie wiem:Piotr i Grzegorz Lechnio 510327365 i 692088470 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 16.06.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Dzięki za dobre słowa. Wybrany wykonawca nie żąda zaliczek, ma tzw. kredyt kupiecki na podstawowe materiały - płatność 30 dni. Właśnie z powodu zbyt wysokich naszym zdaniem zaliczek oraz negatywnych opinii na FORUM MURATOR zrezygnowaliśmy z innego wykonawcy (a umowa była już blisko). To dla zachęty żebyś nie dołował się lekturą Najlepiej ustalić w umowie płatność etapami po odbiorze danego etapu. Mi w odbiorach pomagał kierbud. Jego obecność i opinia ucinała czasami dyskusje z wykonawcą przy odbiorze. Robota odebrana - kasa wypłacona. Najlepiej robić przelewy lub odbierać potwierdzenie zapłaty gotówki. Do rozważenia Co do wykonawców i zaliczek to lepiej nie ryzykować przypadkowych osób, bo mogą być spore kłopot. Wizja dodatkowej kasy z zakupu materiałów robi "głodnemu" wodę z mózgu. Goście łapią się za logistykę i organizowanie budowy w sytuacji w której nie mają pojęcia o budowaniu i mniej czasu poświęcają na nadzorowanie pracowników. Usługa z materiałem tak ale tylko u sprawdzonego wykonawcy, który potrafi to ogarnąć. Dobra firma nie potrzebuje zaliczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motala 21.06.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Witam !Potrzebuję namiarów na wynajęcie koparki w okolicach Wiązowny. Chodzi o wykopanie karp a później dalsza współpraca (fundamenty itp). Bardzo proszę! Pilna sprawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 21.06.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Witam ! Potrzebuję namiarów na wynajęcie koparki w okolicach Wiązowny. Chodzi o wykopanie karp a później dalsza współpraca (fundamenty itp). Bardzo proszę! Pilna sprawa! Motala, zajrzyj na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro170 23.06.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Dzień Dobry.Jestem tu po raz pierwszy.Widzę że jest tu skarbnica wiedzy.Obecnie poszukuję konstruktora który narysuje lub napisze jak poprawić żle wykonany fundament!!!Jest za wąski i za krótki!!!!Taką miałem ekipę i Kierownika budowy!!!Ponadto poszukuję dobrej ekipy bud.,żeby dalej pociągnąć budowę która znajduje się w Radości.Chodzi mi o SSO.Pozdrawiam.Ewentualne odp.proszę na priv.Dzięki.PS.postaram się jeszcze napisać o gościu który mnie tak urządził!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sokol 23.06.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Dzień Dobry.Jestem tu po raz pierwszy.Widzę że jest tu skarbnica wiedzy.Obecnie poszukuję konstruktora który narysuje lub napisze jak poprawić żle wykonany fundament!!!Jest za wąski i za krótki!!!!Taką miałem ekipę i Kierownika budowy!!!Ponadto poszukuję dobrej ekipy bud.,żeby dalej pociągnąć budowę która znajduje się w Radości.Chodzi mi o SSO. Pozdrawiam. Ewentualne odp.proszę na priv. Dzięki. PS. postaram się jeszcze napisać o gościu który mnie tak urządził!!! Na priv przesłałem wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andibart 24.06.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 mogę polecić moich chłopaków co robili u mnie dachówkę. Firma składa sie z 2 braci i 1 pomocnika. Robią szybko, przede wszystkim czysto i sprzątają na bieżąco po sobie. Jak ktoś chętny prześlę zdjęcia dachu. U mnie kładli ceramiczną i mocno łamany dach. a jak z terminami u nich to nie wiem: Piotr i Grzegorz Lechnio 510327365 i 692088470 Ja poproszę o zdjęcia. Ile wyszło Ci za m2 dachu, materiał + robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjeziorska 24.06.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 to proszę podaj swojego maila na priv czy tutaj to prześlę ci zdjęcia. Mi robili przez firmę gdzie kupowałam dachówkę więc wyszło mnie więcej niż zazwyczaj biorą bo wiadomo - pośrednik doliczył sobie odpowiednią sumkę i z tego co wiem nie była to mała sumka. myślę, że jak z każdą robocizną, niezależnie od fachu trzeba umawiać się konkretnie od roboty bo każdy dom, każdy dach jest inny i nie ma co się sugerować. Ja płaciłam łączną kwotę za dachówkę i za położenie jej. Z tego co później się dowiedziałam, to to że chłopaki którzy robili u mnei dach mają własną firmę i robia już tylko na własną rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts