Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jakże ja Ci zazdroszczę uprzejmej Pani ze starostwa :)

Ja wciąż mam drgawki na samą myśl, że muszę się tam udać poi pozwolenie na ogrodzenie, POŚ/szambo. Już mi słabo...

Co do prądu - najgorsze, że nie wiem czy ten prąd w podanym terminie mi zrobią! Sąsiadowi podawali 3 terminy!!!! Stara infrastruktura i trzeba budować od nowa.

Starostwo nasze jak widać nie cieszy się dobrą opinią. Może i słusznie. A teraz garść szczegółów:

Na ogrodzenie przylegające do drogi publicznej- tylko zgłoszenie, ogrodzenie od strony pola - bez formalności. Jeżeli miałaś wrysowane ogrodzenie na planie zagospodarowania działki, to wg mnie nie musisz już go zgłaszać, ale lepiej sprawdzić w starostwie lub w nadzorze na SOłeckiej.

Na szambo - pozwolenie na budowę (dziwne, że nie uzyskałaś go razem z pozwoleniem na budowę domu, szambo powinno być na planie zagospodarowania terenu i opisane w projekcie budowlanym, pozwolenie obejmuje wtedy dom i zbiornik bezodpływowy).

Chyba że możesz robić POŚ - wtedy tylko zgłoszenie. POŚ przetrenowałam dwa razy (zmienialiśmy wielkość oczyszczalni i trochę lokalizację a prawo nie zna procedury zmiany zgłoszenia, więc trzeba było składać jeszcze raz). Jak byś potrzebowała pomocy - to śmiało na priv, powiem Ci, jakie mają wymagania, żeby potem nie ganiali do uzupełniania dokumentów.

Witam, potrzebuję siatki lub coś na ogrodzenie budowy (tymczasowe)(używane)

A może podpowiedzcie jak rozwiązaliście u siebie problem zabezpieczenia terenu na czas budowy.

Koncepcja budowania ogrodzenia na stałe na tym etapie, odpada

Pozdrawiam wszystkich z grupy otwockiej

Teresa

My zamierzaliśmy wykorzystać stemple budowlane, dokupić siatkę leśną, przymocować do stempli i tak zrobić ogrodzenie tymczasowe. Podobno wytrzymuje kilka lat. Musimy tylko znowu kupić stemple bo te co mieliśmy dostały nóżek ;) poszły na spacer i nie wróciły.

Witajcie wszyscy z grupy otwockiej

Muszę sie podzielić z wami z niespodzianką jaka spotkała mnie na mojej działeczce. Pojechałam ja sobie, dzisiaj na swoje włości ( bo przemiły Pan od fundamentów sie pojawił):) , zajeżdżam a tam złodziej bo tak trzeba nazwać sprawe po imieniu, ukradł mi drewniane słupy od prądu (prowizorki). Ściął, pozostawił kikuty w dołach. Ok, rozumiem, że przyszedł ktoś obcy i to zrobił, ale, nie. Dowiedziałam się, że zrobił to stary właściciel działki. Na marginesie, ja jestem 3 właścicielką ziemi.

ŻAŁOSNE

Pozdrawiam Teresa

Drodzy forumowicze,

pilnie poszukuję dobrego kierownika budowy z okolic Mińska lub Otwocka do budowy domu pod Kołbielą. Będę bardzo wdzięczna za namiary i Wasze opinie.

Pozdrawiam!

Kamila

Podaję namiary na kierowników budowy, których znalazłam poprzez forum (grupę otwocką).

SZCZEPAŃSKI 694-848-465

ŚWIĄTEK KAZIMIERZ 503-189-416

BEDNARSKI ANDRZEJ 503-140-964

APANOWICZ TADEUSZ 605-278-942 (CELESTYNÓW)

ZARZYCKI WALDEMAR 502-537-424

Opinie można znaleźć na forum

• 2 weeks później...
Pytanie do tych co robili elewację.

Co robiliście z odpadami ze styropianu. W naszej okolicy chyba nikt go nie przyjmuje do ponownego użycia?

Czy zamawialiście kontener na śmieci?

U mnie pozostałości zabierał wykonawca (sam mi to zaproponował podobno ma w okolicy jakąś firme która to przerabia i utylizuje). Na forum czytałem też o utylizacji za pomocą rozpuszczalnika - powstaje coś na podobieństwo kaponu. Można kupić butelkę i zrobić próbę ile tą metodą da się radę zutylizować.

U mnie pozostałości zabierał wykonawca (sam mi to zaproponował podobno ma w okolicy jakąś firme która to przerabia i utylizuje). Na forum czytałem też o utylizacji za pomocą rozpuszczalnika - powstaje coś na podobieństwo kaponu. Można kupić butelkę i zrobić próbę ile tą metodą da się radę zutylizować.

Dziękuję za informację.

Ostatecznie się pozbyłem za opłatą.

Mój zostawia towar pozostałości spakowany inwestorowi. Ja kupowałem towar ja się go pozbywam. Szukałem firmy i nic nie znalazłem. Może słabo szukałem

Dziękuję za informację.

Ostatecznie się pozbyłem za opłatą.

Mój zostawia towar pozostałości spakowany inwestorowi. Ja kupowałem towar ja się go pozbywam. Szukałem firmy i nic nie znalazłem. Może słabo szukałem

Jeżeli wykonawca w sezonie robi dużo dociepleń na swoim materiale lub w trybie zamówień publicznych to nie ma innego wyjścia tylko musi znaleźć. Czasami gminy lub spółdzielnie wpisują taki obowiazek w warunki przetargu, żeby potem nie zbierać tego styropianu z lasu na swoim terenie.