Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

witajcie wszyscy,

dzis w nocy mniej spalem, bo wczoraj wieczorem zobaczylem, ze jedyna sciana fundamentowa, ktorej kawalek zbudowali ( a dokladnie jej zewnetrzna warstwa z trzech) jakos jest krzywa i sie odchyla.

Dzis rano okazalo sie ze jakos ja napchneli. Tlumacza ze:

- bloczki bardzo mokre i w ogole mokro i zaprawa slabo trzyma

- poza tym ta warstwa zwisa 5 cm poza obrys law fundamentowych

-poza tym bloczki sa mocne , ale nierowne

Sam nie wiem co o tym sadzic

emil

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Truten

Ja też robiłem abisynkę. Studnia kopana na 12m woda płyciej - ile dokładnie nie wiem. Zapłaciłem 600. Kopał pan Flisiński z Wołomina polecany tu przez avziego. Ostatnio ta sama ekipa wierciła studnię u mojego wujka- też zadowolony.

Emil

Pamiętam, że moi budowlańcy również narzekali jak pustaki były mokre. Podobno wtedy faktycznie zaprawa nie trzyma. Najlepiej jak masz czym przykrywaj bloczki.

Japan

Czy zacząłęś coś działać w sprawie gazu? U mnie były dwie ekipy, ale jakieś magiczne pieniądze chcą.

pozdrowionka

Japan

Czy zacząłęś coś działać w sprawie gazu? U mnie były dwie ekipy, ale jakieś magiczne pieniądze chcą.

Byłem w gazowni jako, że mam stan surowy pani powiedziała, że muszą być uaktualnione mapki (mam je do odebrania od geodety- 400 zł)

Po dostarczeniu resztą się zajmą. Tyle wiem. Pozdrawiam ....cdn

Czy Ktoś z Was kopał studnie głebinową lub ma taki zamiar?

Nosze sie z takim zamiarem bo chcialbym wykorzystac wode do budowy a w przyszlosci do podlewania ogrodu. Czy znacie sprawdzona ekipe "kopaczy". Wiem ze woda u mnie (Wiazowna) jest na glebokosci 12-15m.

A co z kosztami?

Pozdrawiam i zgory dziekuje za cenne uwagi.

Truten

Truteń,

nie chcę Cię załamywać, ale mi także wszyscy sąsiedzi mówili, że woda jest na głębokości ok. 15m. Skończyło się kopanie na 23m!!!(studia głębinowa w rurze osłonowej).

Zapłaciłam 100zł/m u faceta z Józefowa. Nie wiem, czy Ci ich polecić, bo umawialiśmy się, że w cenie są kręgi, jak panowie już wykopali to okazało się, że za kręgi i ich założenie chcą dodatkową kasę. Szybciutko ich popędziłam. Czy koło Ciebie nie ma wodociągu? W Nadrzecznej jest, ale do sierpnia był własnością drukarni i trzeba było płacić i drukarni i gminie. Nie kalkulowało się.

Ziółko

Witajcie

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi w sprawie studni.

Mam jeszce jedno malo powazne pytanie...:) Jaka jest roznica pomedzy studnia glebinowa a abisynka?

Ziolko wodociag mam ok 40 m od granicy dzialki tylko ze ja mysle o wykorzystaniu wody raczej do podlewania ogrodu i prac gospodarczych.

Dzisiaj bylem w Gminie. Poinformowano mnie ze bede czekal na WZiZT ok 2 miesiecy. W poprzednich WZiZT wrysowali mi droge ppoz na calą dlugosc dzialki "rekwirujac" w ten sposob ponad 500m2. Ale SKO nakazalo zmiane decyzji.

Gdyby ktos mial podobny problem sluze pomoca.

Pozdrawiam

czesc wszystkim,

truten, widzialem dwie wyceny na ta sama studnie w wersji glebinowej i zwyklej z pelnym osprzetem typu wszelkie zabezpieczenia zlaczki etc.

Na glebinowa bylo okolo 6500, na abisynke okolo 5000, ale w obu przypadkach byl juz wliczony dobry ( idrogi) polski hydrofor z Grudziaza.

To na co facet zwrocil mi uwage to fakt, ze jesli chcemy wiekszej wydajnosci studni ( np zakladamy system podlewania ogrodu czy cos takiego), to przy zwyklej studni pompa robi sie bardzo droga.

P.S. Murarze mnie przekonuja, ze nie warto robic przepustow pod hydraulike, bo na ostatniej budowie tak zrobili, a przyszedl hydraulik i zrobil i tak swoje. Co o tym sadzicei i na jakiej wysokosci zrobic przepust do szmba no i pradu

Emil

Cześć Emil,

ja przeprowadziłem przepusty do wody pod ławami.(musi być poniżej 1,20- 1,50).Przepust elektr. wystarczy podobno 50 cm, podobnie szambo. Mam zamiar w przepust do wody wstawić już rurę dn40 do kotłowni, tak aby w przyszłości nie rozkuwać podłogi,i zasypać ją ok 2 m od budynku. Radzę - rób przepusty-i to jak najwięcej- nie zapomnij o przyszłej bramie i domofonie, telefonie....(np peszel z wciągniętym drutem- żeby w przyszłości przeciągać kable-oddalony od przepustu dla zasilania elektr.).

Emil, zdecydowanie robić. Szczególnie jeśli masz w planie robić wylewkę chudziaka na gruncie. Jeżeli się nie mylę to ściany masz 3 W? Jeżeli tak to później rujnować fundament nie widzi mi się. Moi ,, magicy” również mi odradzali robienie kanalizacji na tym etapie . Ale się nie zgodziłem i chwała. Tylko pamiętaj, aby przypilnować, i dobrze wymierzyć odległości wyjścia rur do pionu. U znajomego wyszły w ścianie :evil: , a u mnie tylko co tylko. No to do roboty. I jak mówił Kobuszewski w słynnym skeczu ,,Nie bądź pan rura i nie pękaj pan” :D :D A ha co do głębokości u mnie jest ok. 90 cm. Trzeba pamiętać o strefie przemarzania gruntu i odległości do szamba, gdyż musi być spadek minimum 2% na każdym metrze i jak wyjdziesz za głęboko i masz daleko szambo to będziesz musiał głęboko wkopywać baniak. Pozdrawiam

Emil, zdecydowanie robić. Szczególnie jeśli masz w planie robić wylewkę chudziaka na gruncie. Jeżeli się nie mylę to ściany masz 3 W? Jeżeli tak to później rujnować fundament nie widzi mi się. Moi ,, magicy” również mi odradzali robienie kanalizacji na tym etapie . Ale się nie zgodziłem i chwała. Tylko pamiętaj, aby przypilnować, i dobrze wymierzyć odległości wyjścia rur do pionu. U znajomego wyszły w ścianie, a u mnie tylko co tylko. No to do roboty. I jak mówił Kobuszewski w słynnym skeczu ,,Nie bądź pan rura i nie pękaj pan” A co do głębokości u mnie jest ok. 90 cm. Trzeba pamiętać o strefie przemarzania gruntu i odległości w moim przypadku do szamba, gdyż musi być spadek minimum 2% na każdym metrze i jak wyjdziesz za głęboko i masz daleko szambo to będziesz musiał głęboko wkopywać baniak. Pozdrawiam

Witam. U mnie w poniedziałek zaczyna się. Przychodzą dekarze. I jest mały problem ......nie mam prądu. Przyszła unia i podobno miało być lepiej :D :D . Jest lepiej... nie mówić. Od połowy kwietnia nie podpisują umów na usługi energetyczne. Dlaczego? Jak zwykle u nas powód prozaiczny, nie wiedzą jak dostosować przepisy. I tyle na dzisiaj. Pozdrawiam.

Witam. U mnie w poniedziałek zaczyna się. Przychodzą dekarze. I jest mały problem ......nie mam prądu. Przyszła unia i podobno miało być lepiej :D :D . Jest lepiej... nie mówić. Od połowy kwietnia nie podpisują umów na usługi energetyczne. Dlaczego? Jak zwykle u nas powód prozaiczny, nie wiedzą jak dostosować przepisy. I tyle na dzisiaj. Pozdrawiam.

I jak sobie poradzisz?

Czy na sąsiedzką pomoc, liczyć możesz?

Aha, specjalne pozdrowienia dla Pani B. :wink:

Arzesz napisał

Japan

Teraz już cos drgnęło w sprawie gazu. Odebrałem mapki do celów projektowych 4 szt (400 zł) z naniesionym budynkiem. Przyłącze do płotu wykonuje gazownia odległość mniejsza niż 5 m więc płacę 1/4 kwoty od 2,5 tyś zł czyli ok 850 zł. Mam gościa który robi projekt budowlany i wszystko resztę załatwia w urzędach plus skrzynka plus instalacja w domu. (2 kuchenki w domu plus piec) chce 4 tyś więc całkowity koszt ok 5 tyś (dochodzi ekspertyza kominiarska). Pozdrawiam

Arzesz napisał
Japan

Teraz już cos drgnęło w sprawie gazu. Odebrałem mapki do celów projektowych 4 szt (400 zł) z naniesionym budynkiem. Przyłącze do płotu wykonuje gazownia odległość mniejsza niż 5 m więc płacę 1/4 kwoty od 2,5 tyś zł czyli ok 850 zł. Mam gościa który robi projekt budowlany i wszystko resztę załatwia w urzędach plus skrzynka plus instalacja w domu. (2 kuchenki w domu plus piec) chce 4 tyś więc całkowity koszt ok 5 tyś (dochodzi ekspertyza kominiarska). Pozdrawiam

A skad masz tego goscia? Kiedy zaczyna u Ciebie? I czy mozesz dac jakis namiar?