Emil 11.05.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 witajcie wszyscy,dzis w nocy mniej spalem, bo wczoraj wieczorem zobaczylem, ze jedyna sciana fundamentowa, ktorej kawalek zbudowali ( a dokladnie jej zewnetrzna warstwa z trzech) jakos jest krzywa i sie odchyla.Dzis rano okazalo sie ze jakos ja napchneli. Tlumacza ze:- bloczki bardzo mokre i w ogole mokro i zaprawa slabo trzyma- poza tym ta warstwa zwisa 5 cm poza obrys law fundamentowych-poza tym bloczki sa mocne , ale nierowne Sam nie wiem co o tym sadzicemil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 11.05.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Cześć Truten Ja też robiłem abisynkę. Studnia kopana na 12m woda płyciej - ile dokładnie nie wiem. Zapłaciłem 600. Kopał pan Flisiński z Wołomina polecany tu przez avziego. Ostatnio ta sama ekipa wierciła studnię u mojego wujka- też zadowolony. EmilPamiętam, że moi budowlańcy również narzekali jak pustaki były mokre. Podobno wtedy faktycznie zaprawa nie trzyma. Najlepiej jak masz czym przykrywaj bloczki. JapanCzy zacząłęś coś działać w sprawie gazu? U mnie były dwie ekipy, ale jakieś magiczne pieniądze chcą. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 11.05.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Japan Czy zacząłęś coś działać w sprawie gazu? U mnie były dwie ekipy, ale jakieś magiczne pieniądze chcą. Byłem w gazowni jako, że mam stan surowy pani powiedziała, że muszą być uaktualnione mapki (mam je do odebrania od geodety- 400 zł) Po dostarczeniu resztą się zajmą. Tyle wiem. Pozdrawiam ....cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziółko 11.05.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Czy Ktoś z Was kopał studnie głebinową lub ma taki zamiar? Nosze sie z takim zamiarem bo chcialbym wykorzystac wode do budowy a w przyszlosci do podlewania ogrodu. Czy znacie sprawdzona ekipe "kopaczy". Wiem ze woda u mnie (Wiazowna) jest na glebokosci 12-15m. A co z kosztami? Pozdrawiam i zgory dziekuje za cenne uwagi. Truten Truteń, nie chcę Cię załamywać, ale mi także wszyscy sąsiedzi mówili, że woda jest na głębokości ok. 15m. Skończyło się kopanie na 23m!!!(studia głębinowa w rurze osłonowej). Zapłaciłam 100zł/m u faceta z Józefowa. Nie wiem, czy Ci ich polecić, bo umawialiśmy się, że w cenie są kręgi, jak panowie już wykopali to okazało się, że za kręgi i ich założenie chcą dodatkową kasę. Szybciutko ich popędziłam. Czy koło Ciebie nie ma wodociągu? W Nadrzecznej jest, ale do sierpnia był własnością drukarni i trzeba było płacić i drukarni i gminie. Nie kalkulowało się. Ziółko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truten 11.05.2004 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Witajcie Dziekuje wszystkim za podpowiedzi w sprawie studni. Mam jeszce jedno malo powazne pytanie... Jaka jest roznica pomedzy studnia glebinowa a abisynka? Ziolko wodociag mam ok 40 m od granicy dzialki tylko ze ja mysle o wykorzystaniu wody raczej do podlewania ogrodu i prac gospodarczych. Dzisiaj bylem w Gminie. Poinformowano mnie ze bede czekal na WZiZT ok 2 miesiecy. W poprzednich WZiZT wrysowali mi droge ppoz na calą dlugosc dzialki "rekwirujac" w ten sposob ponad 500m2. Ale SKO nakazalo zmiane decyzji. Gdyby ktos mial podobny problem sluze pomoca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 12.05.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 czesc wszystkim,truten, widzialem dwie wyceny na ta sama studnie w wersji glebinowej i zwyklej z pelnym osprzetem typu wszelkie zabezpieczenia zlaczki etc.Na glebinowa bylo okolo 6500, na abisynke okolo 5000, ale w obu przypadkach byl juz wliczony dobry ( idrogi) polski hydrofor z Grudziaza.To na co facet zwrocil mi uwage to fakt, ze jesli chcemy wiekszej wydajnosci studni ( np zakladamy system podlewania ogrodu czy cos takiego), to przy zwyklej studni pompa robi sie bardzo droga. P.S. Murarze mnie przekonuja, ze nie warto robic przepustow pod hydraulike, bo na ostatniej budowie tak zrobili, a przyszedl hydraulik i zrobil i tak swoje. Co o tym sadzicei i na jakiej wysokosci zrobic przepust do szmba no i praduEmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 12.05.2004 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 EmilPrzepusty pod kanalizacj rób. Do tego nie potrzebujesz hydraulika. Ja wyj[cie do szamba zrobiBem na poziomie law. Jesli chodzi o prad to w moim wypadku bedzie przylacze napowietrzne - tak mam w warunkach. pzdr.a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 12.05.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Cześć Emil,ja przeprowadziłem przepusty do wody pod ławami.(musi być poniżej 1,20- 1,50).Przepust elektr. wystarczy podobno 50 cm, podobnie szambo. Mam zamiar w przepust do wody wstawić już rurę dn40 do kotłowni, tak aby w przyszłości nie rozkuwać podłogi,i zasypać ją ok 2 m od budynku. Radzę - rób przepusty-i to jak najwięcej- nie zapomnij o przyszłej bramie i domofonie, telefonie....(np peszel z wciągniętym drutem- żeby w przyszłości przeciągać kable-oddalony od przepustu dla zasilania elektr.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 12.05.2004 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Emil, zdecydowanie robić. Szczególnie jeśli masz w planie robić wylewkę chudziaka na gruncie. Jeżeli się nie mylę to ściany masz 3 W? Jeżeli tak to później rujnować fundament nie widzi mi się. Moi ,, magicy” również mi odradzali robienie kanalizacji na tym etapie . Ale się nie zgodziłem i chwała. Tylko pamiętaj, aby przypilnować, i dobrze wymierzyć odległości wyjścia rur do pionu. U znajomego wyszły w ścianie , a u mnie tylko co tylko. No to do roboty. I jak mówił Kobuszewski w słynnym skeczu ,,Nie bądź pan rura i nie pękaj pan” A ha co do głębokości u mnie jest ok. 90 cm. Trzeba pamiętać o strefie przemarzania gruntu i odległości do szamba, gdyż musi być spadek minimum 2% na każdym metrze i jak wyjdziesz za głęboko i masz daleko szambo to będziesz musiał głęboko wkopywać baniak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 12.05.2004 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Emil, zdecydowanie robić. Szczególnie jeśli masz w planie robić wylewkę chudziaka na gruncie. Jeżeli się nie mylę to ściany masz 3 W? Jeżeli tak to później rujnować fundament nie widzi mi się. Moi ,, magicy” również mi odradzali robienie kanalizacji na tym etapie . Ale się nie zgodziłem i chwała. Tylko pamiętaj, aby przypilnować, i dobrze wymierzyć odległości wyjścia rur do pionu. U znajomego wyszły w ścianie, a u mnie tylko co tylko. No to do roboty. I jak mówił Kobuszewski w słynnym skeczu ,,Nie bądź pan rura i nie pękaj pan” A co do głębokości u mnie jest ok. 90 cm. Trzeba pamiętać o strefie przemarzania gruntu i odległości w moim przypadku do szamba, gdyż musi być spadek minimum 2% na każdym metrze i jak wyjdziesz za głęboko i masz daleko szambo to będziesz musiał głęboko wkopywać baniak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 13.05.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Dzieki za rady. Na razie wymyslilem gdzie beda przepusty na prad i lacza do furtki i bramy - 50cm pod ziemia w trzech miejscach od frontu dam rure fi 110, w ktora wloze rure Arota. Z kanalizacja to jest problem, musze to przemyslecEmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 14.05.2004 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Witam przed weekendem.Co prawda pogoda na weekend nie szykuje sie najlepsza, ale mam nadzieje, ze nie popsuje to Wam planów.Udanego weekendu.pzdr.a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 16.05.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 Witam. U mnie w poniedziałek zaczyna się. Przychodzą dekarze. I jest mały problem ......nie mam prądu. Przyszła unia i podobno miało być lepiej . Jest lepiej... nie mówić. Od połowy kwietnia nie podpisują umów na usługi energetyczne. Dlaczego? Jak zwykle u nas powód prozaiczny, nie wiedzą jak dostosować przepisy. I tyle na dzisiaj. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 16.05.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 Witam. U mnie w poniedziałek zaczyna się. Przychodzą dekarze. I jest mały problem ......nie mam prądu. Przyszła unia i podobno miało być lepiej . Jest lepiej... nie mówić. Od połowy kwietnia nie podpisują umów na usługi energetyczne. Dlaczego? Jak zwykle u nas powód prozaiczny, nie wiedzą jak dostosować przepisy. I tyle na dzisiaj. Pozdrawiam. I jak sobie poradzisz? Czy na sąsiedzką pomoc, liczyć możesz? Aha, specjalne pozdrowienia dla Pani B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 17.05.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 ,,Nie da ci ojciec, nie da ci matka, tego co może dać ci sąsiadka". Mówi stare przysłowie ludowe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 17.05.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 ,,Nie da ci ojciec, nie da ci matka, tego co może dać ci sąsiadka". Mówi stare przysłowie ludowe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 17.05.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Arzesz napisałJapan Czy zacząłęś coś działać w sprawie gazu? U mnie były dwie ekipy, ale jakieś magiczne pieniądze chcą. Teraz już cos drgnęło w sprawie gazu. Odebrałem mapki do celów projektowych 4 szt (400 zł) z naniesionym budynkiem. Przyłącze do płotu wykonuje gazownia odległość mniejsza niż 5 m więc płacę 1/4 kwoty od 2,5 tyś zł czyli ok 850 zł. Mam gościa który robi projekt budowlany i wszystko resztę załatwia w urzędach plus skrzynka plus instalacja w domu. (2 kuchenki w domu plus piec) chce 4 tyś więc całkowity koszt ok 5 tyś (dochodzi ekspertyza kominiarska). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 18.05.2004 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Pozdrawiamy serdecznie całą grupę otwocką ! My czekamy...czekamy cierpliwie na pozwolenie ... ile jeszcze ? już minął miesiąc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 18.05.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Arzesz napisałJapan Czy zacząłęś coś działać w sprawie gazu? U mnie były dwie ekipy, ale jakieś magiczne pieniądze chcą. Teraz już cos drgnęło w sprawie gazu. Odebrałem mapki do celów projektowych 4 szt (400 zł) z naniesionym budynkiem. Przyłącze do płotu wykonuje gazownia odległość mniejsza niż 5 m więc płacę 1/4 kwoty od 2,5 tyś zł czyli ok 850 zł. Mam gościa który robi projekt budowlany i wszystko resztę załatwia w urzędach plus skrzynka plus instalacja w domu. (2 kuchenki w domu plus piec) chce 4 tyś więc całkowity koszt ok 5 tyś (dochodzi ekspertyza kominiarska). Pozdrawiam A skad masz tego goscia? Kiedy zaczyna u Ciebie? I czy mozesz dac jakis namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 18.05.2004 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Arzesz. Wysłałen na priv- potwierdz bo nie jestem pewny czy doszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts