Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich !!

Budować będę w Świdrze, jestem od niedawna uważnym świadkiem

Waszych dyskusji. Odbyłem pierwszą pogawędkę z Emilem i już jestem pewien że ta forma wymiany doświadczeń i lokalnych informacji to duża korzyść. Ale do rzeczy :

1. Szukam na koniec lipca koparki i ciężarówki do zebrania i wywiezienia humusu może być do kogoś z Was (rozmawiamy już w tej sprawie z Emilem)

2. Kupię deskę szalunkową w ilości coś ponad 1 metr.

3. Szukam studniarza do głębinówki. Dziękuję z góry za wszelkie namiary. Z jakiej głębokości macie wodę w Świdrze ? Chcę żeby ujęcie budowlane było od razu docelowym, słyszałem że woda z 9-10 metra na linii otwockiej jest dobra. Czy ktos ma taką i badał ją w Sanepidzie ?

Pozdrawiam

Co do studni

Mam dwa namiary

Flisinski 0 601 717 254 50/m studnia zwykla i 100/m glebinowka

Robil u mnie i chyba u Avziego

Pan Leszek z Jozefowa - 789 - 11-99 - 60/m studnia zwykla i 100 glebinowka

Studnia zwykla to tzw. abisynka u nas sie sprawdza, pompa umieszczona w okolicach powierzchni ziemi

Glebinowa - to wpuszczanie rury w rurze i pompa umieszczona na dole.

Glebinowa to rozwiazanie sporo drozsze ale moze okazac sie lepsze np w wypadku gdy bedziesz potrzebowal sporej wydajnosci pompy ( np nawadnianie ogrodu)

Emil

Witaj michcio

Kolejna osoba ze Świdra :)

Jeśli chodzi o humus, to jak nie będziesz miał gdzie wywyeźć to do mnie jakaś wywrotka spokojnie wejdzie, a może nawet dwie :)

Jeśli chodzi o studnię to jak najbardziej pan Flisiński - wercił także u mnie oraz mojego sąsiada (12m - 600 PLN z materiałem). Woda w smaku jest dobra, ale do sanepidu nie oddawałem. Tak przy okazji czy ktoś z Was wie ile kosztuje takie badanie?

Otwocki Sanepid twierdzi że to co nas interesuje to ocena bakteriologiczna a oni robią tylko chemiczną. Bakteriologiczną robić mają wodociagi na Kraszewskiego nie wiem za ile.

Podobno ujęcie z 12-13 metra w Świdrze będzie bezpieczne jeśli nie ma w okolicy starych nieszczelnych szamb (wtedy są azotany, - yny, amoniak, czy jak sądze wskaźnik zanieczyszczenia bakt. E.coli).

Pzdr

Witajcie sąsiedzi zza Wisły!

Szukam sklepu z listwami przypodłogowymi gdzieś na trasie do Mińska, w Starej Miłosnej bądź w Wesołej. Sklep nosi szumną nazwę Zdrowy Dom. Może coś wiecie?

Pozdrawiam upalnie

Joskul

Witaj ale to nie nasze rejony i moze dlatego nikt nie odpowiedzial :cry:

A u mnie troche zmian, Brass lezy na dachu i przylacze pradu zrobione :D

Pozdrawiam

Cześć,

faktycznie, ten sklep mi też nic nie mówi, może na grupie warszawskiej będzie ktoś wiedział?

U mnie z kolei kończą kłaść dach.No, wygląd budynku od razu się zmienia...

Japan- ile masz kW na przyłączu. Ja przewiduję kuchnię elektryczną z piekarnikiem i obawiam się czy 10 kW to nie będzie za mało.

budowlanej pogody

gal.

Japan- ile masz kW na przyłączu. Ja przewiduję kuchnię elektryczną z piekarnikiem i obawiam się czy 10 kW to nie będzie za mało.

Ja mam 13kW ale jeszcze planuje w lazienkach ogrzewanie podlogowe. Ale i w tym wypadku 10 kW by spokojnie wystarczylo. Mozna policzyc

10 zarowek - 1 KW

piecyk - 2,5 KW

zmywarka - 1,5 KW

pralka - 1,5 KW

bojler -2 KW

inne(lodowka, tv, mixer, PC,) -1,5 KW

suma 10 KW

A przeciez wszystkie nie sa zalaczone jednoczesnie i liczylem z zapasem.Pozdrawiam

Witam wszystkich po urlopie "budowlanym" . Trzy tygodnie a już prawie parter gotowy. Ekipa jest super nie marudzą tylko robią swoje Kierownik budowy stwierdził że można ich polecać bo znają się na robocie i robią "czysto" zaznaczam że on ich nie znał więc opinia jest rzetelna. Pozdrawiam