Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam forumowiczów z GRUPY OTWOCKIEJ,

Po długim czasie zajrzałem na forum. I co? I znalazłem forum ludzi budujących w moich okolicach... Doskonałe wieści. Tym bardziej, że i razem z żoną zamierzamy rozpocząć budowę swojego domku. Co prawda planuję ruszyć dopiero na wiosnę ‘05 (w lutym zakończę oszczędzanie w KM), ale już teraz przeglądając forum zbieram opinie i czytam uwagi osób po przejściach (budowlanych – oczywiście). Z wypowiedzi członków grupy można dowiedzieć się naprawdę ciekawych rzeczy. :wink:

Obecnie jestem na etapie „dogadywania” szczegółów projektu (projekt robiony jest na zamówienie u znajomego architekta) i nabywania praw do działki (działka jest prezentem od ojca, znajduje się w Mlądzu przy ulicy Żabiej, ok. 1240 m2). Razem z ojcem zastanawiamy się jak przepisać ją z niego na mnie. Może ktoś wie, który z otwockich notariuszy jest najtańszy i przepisanie działki może załatwić najsprawniej? Będę wdzięczny za wskazówki. :lol:

To tyle na początek

Pozdrawiam wszystkich.

Wojtek

Grupa Otwocka niech rośnie w siłę...

Powiem szczerze tak nie chcemy wydać na działkę więcej niż 140 tyś zł mój mąż upiera się przy nawet mniejszej kwocie ale ja mu tłumaczę, że wówczas możemy kupić działkę nieuzbrojoną. Ta działka w Wiązownej jest bliżej Józefowa - dalej od trasy lubelskiej generalnie dojazdy do Warszawy nie są problemem gdyż w tym celu zmieniliśmy samochód z benzyny na ropę . Trudno.... taki koszt trzeba ponieść aby mieć własny domek w rozsądnej cenie. Generalnie nasze obecne miesięczne opłaty zwiazane z mieszkaniem 50 m2 w bloku wynoszą 600 zł ( tylko czynsz ) dlatego mam nadzieje, że zwiększenie kosztów na dojazd i utrzymanie domu również bedzie oscylowało w tej kwocie. Jeśli nie znajdziemy nic ładnego w tej cenie w okolicy Józefowa, Wiązownej to będziemy się oddalać od Warszawy w stronę Otwocka :D - generalnie wchodzi w gre TYLKO odcinek Warszawa - Otwock , chociaz mój mąż jeszcze coś o Radzyminie wspomina - ale ja wolę kierunek w strone Otwocka :evil:

Pozdrawiam i dzięki za informacje

• 3 weeks później...

co jest Grupo???!!!

2tyg. byłem na urlopie, a tu przez ten czas żaden post się nie pojawił :(

u nas coraz bliżej otrzymania warunków zabudowy....nie chcę zapeszyć, ale w przeciągu 2 tyg. urzad powinien wysłać :)

co potem??

projekt mam już prawie gotowy - zdaje mi się że aby dostać pozwolenie na budowę, muszę dostać ze Stoenu warunki na przyłącze elektryczne (reszta mediów "własna")

coś jeszcze??

co zanczy własna?

Musisz jeszcze mieć warunki z gazowni

to taki skrót myślowy

gazu, wody, kanalizacji nie ma więc będzie "we własnym zakresie" czyli zbiornik LPG (na jakieś 2lata, potem powinien być gazociąg), studnia, szambo

ps.

co słychać na budowie? bardzo mi się podobały tynki u Ciebie

ps.2

jak zobaczyłem u Ciebie kominek z płaszczem wodnym, to zacząłem się nad nim zastganawiać jako przejściowa alternatywa zbiornika lpg

jakiej firmy masz? makrotermu?

Witam Wszystkich serdecznie,

Mieszkam w Otwocku, póki co niestety w blokowisku. Kilka lat temu przeniosłam się z Warszawy. I mimo, że mieszkam w bloku, a nie w domku, to nie żałuję. Dojazdy też nie są straszne, choć na początku bardzo się bałam. Od jakiegoś czasu przeglądam forum Muratora i zbieram inspiracje. Może czas pomyśleć o jakimś malutkim domku. Narazie zadowalam się małym domkiem rekreacyjnym w Radiówku nad Świdrem. Bardzo mi się podoba w Świdrze. Widzę, że wiele osób z grupy otwockiej się tam buduje. Czy orientujecie się w cenach? Chodzi mi o działkę tanią i niedużą. Ewentualnie Mlądz. Przy okazji ciepło Was pozdrawiam Renata

a ja mam takie pytanko:skoro budujecie w okolicach Jozefowa moze ktos z Was widzial albo slyszal o jakis dzialeczkach do sprzedania. interesuje mnie cos w rozsadnej cenie i mniej wiecej ok.1000m2 ale moze byc i wiecej :lol: albo moze moglibyscie sie podzielic informacjami jak Wy szukaliscie dzialek w tej okolicy??bede dozgonnie wdzieczna :lol:

Witajcie Rena-B i asiunia

Rena-B - szczerze mówiąc podniosłaś mnie na duchu pisząc, że dojazdy nie są tak straszne. Trochę się ich obawaimy, gdyż obecnie mamy bliziutko do centrum.

Jeśli zaś chodzi o działkę to ode mnie na ten temat niestety porady nie otrzymacie, gdyż działka była już w rodzinie (żony) :D

Życzę jednak powodzenia i wytrwałości. :p

Witajcie,

Myślę że niestety tylko szukając przez agencję macie szanse poznać dużo ofert. Obejrzeć trzeba dużo, w trakcie szukania dociera do nas co właściwie chcemy i jaka jest podaż. Około przed rokiem nabylismy działkę w Świdrze (początkowe założenie było szukać od W-wy do linii Świdra i nic dalej). Wybór działki determinuje bardzo dużo, uważamy że nienależy kierować się tylko ceną ale także : najbliższym sąsiedstwem, komunikacją, położeniem szkoły, apteki, najbliższego sklepu itd. (czy będę wsiadać do samochodu by kupić chleb i czy dziecko samo wróci w zimie do domu).

Życzę wytrwałości i nie decydujcie zbyt pochopnie,

Witajcie,

Myślę że niestety tylko szukając przez agencję macie szanse poznać dużo ofert. Obejrzeć trzeba dużo, w trakcie szukania dociera do nas co właściwie chcemy i jaka jest podaż. Około przed rokiem nabylismy działkę w Świdrze (początkowe założenie było szukać od W-wy do linii Świdra i nic dalej). Wybór działki determinuje bardzo dużo, uważamy że nienależy kierować się tylko ceną ale także : najbliższym sąsiedstwem, komunikacją, położeniem szkoły, apteki, najbliższego sklepu itd. (czy będę wsiadać do samochodu by kupić chleb i czy dziecko samo wróci w zimie do domu).

Życzę wytrwałości i nie decydujcie zbyt pochopnie,

taaa, przerabiałem to rok temu :)

jeśli mogę coś zasugerować szukającym działki, to rzucenie okiem na okolice u. Przewodowej w Miedzeszynie (jadąc Wałem Miedzeszyńskim skręcić w lewo zaraz za stacją Shella)

oczywiście nie jest tak ładnie jak w Józefowie/Świdrze (tereny "porolnicze", trochę pustawo, ale sporo się buduje, za 5lat okolica będzie nie do poznania), ale za to bliżej W-wy (dojazd zaraz się poprawi jak skończą poszerzać Wał) i w zeszłym roku ceny były znaaacznie niższe niż w Józefowie

jak ktos zainteresowany to mogę podać namiary na agencję, z której korzystaliśmy

Arzesz,Renato

My zaczynamy za tydzień lub dwa ale zrobimy p-bnie tylko fundamenty.

Korzystaliśmy z agencji MEGA-DOM w Józefowie, Pani B.Dzideczek tel. 780 15 55 lub 604 541 906. W Świdrze nie ma nowego planu ale wiele działek obecnie leśnych ma być budowlanymi i już zmieniają właścicieli.

Te działki które przed rokiem widzieliśmy w Józefowie były dość drogie i brzydkie choć zawsze to 2 kilometry bliżej miasta (i tak wałem i tak).

Pozdrawiam

Michał