Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

taaa, przerabiałem to rok temu :)

jeśli mogę coś zasugerować szukającym działki, to rzucenie okiem na okolice u. Przewodowej w Miedzeszynie (jadąc Wałem Miedzeszyńskim skręcić w lewo zaraz za stacją Shella)

oczywiście nie jest tak ładnie jak w Józefowie/Świdrze (tereny "porolnicze", trochę pustawo, ale sporo się buduje, za 5lat okolica będzie nie do poznania), ale za to bliżej W-wy (dojazd zaraz się poprawi jak skończą poszerzać Wał) i w zeszłym roku ceny były znaaacznie niższe niż w Józefowie

jak ktos zainteresowany to mogę podać namiary na agencję, z której korzystaliśmy

Z okolicą Przewodowej to radzę ostrożnie.

Niskie ceny dzialek moga się brać z powodu bliskiego sąsiedztwa projektowanej autostrady a-2 (tej o którą jest awantura na Ursynowie).

Radzę sprawdzić - w jednej z agencji widziałam mapę z planowanym przebiegiem A-2 (agencja Lex M. Pacynko na Saskiej Kępie ul. Zwycięzców - zresztą u nich nabylismy działkę w Józefowie).

Można jeszcze obejrzeć na stronie Generalnej Dyrekcji Autostrad i dróg Krajowych, ale mapki ciut niewyraźne.

taaa, przerabiałem to rok temu :)

jeśli mogę coś zasugerować szukającym działki, to rzucenie okiem na okolice u. Przewodowej w Miedzeszynie (jadąc Wałem Miedzeszyńskim skręcić w lewo zaraz za stacją Shella)

oczywiście nie jest tak ładnie jak w Józefowie/Świdrze (tereny "porolnicze", trochę pustawo, ale sporo się buduje, za 5lat okolica będzie nie do poznania), ale za to bliżej W-wy (dojazd zaraz się poprawi jak skończą poszerzać Wał) i w zeszłym roku ceny były znaaacznie niższe niż w Józefowie

jak ktos zainteresowany to mogę podać namiary na agencję, z której korzystaliśmy

Z okolicą Przewodowej to radzę ostrożnie.

Niskie ceny dzialek moga się brać z powodu bliskiego sąsiedztwa projektowanej autostrady a-2 (tej o którą jest awantura na Ursynowie).

Radzę sprawdzić - w jednej z agencji widziałam mapę z planowanym przebiegiem A-2 (agencja Lex M. Pacynko na Saskiej Kępie ul. Zwycięzców - zresztą u nich nabylismy działkę w Józefowie).

Można jeszcze obejrzeć na stronie Generalnej Dyrekcji Autostrad i dróg Krajowych, ale mapki ciut niewyraźne.

oczywiście sprawdzaliśmy to w urzędzie przed kupnem, wyszło jakieś 1.5km więc ok

Mili,

A czy ktoś wie coś na temat planów modernicacji linii PKP ? Coś Kaczyński obiecywał.

Ile dziennie tracicie na dojazdy do pracy ? Ja około 2 godz. mieszkając w Radości. To by dopiero mogło coś zmienić. Dziś niezależnie od tego jak daleko z południa jedzie się do Wa-wy i tak staje się w tym samym korku do siekierkowskiego.

Pozdrawiam

Michał

Czesc wszystkim inewstorom.

Mnie tez rzucilo na linie otwocka i bede budowal (o Boze!) w Jozefowie Michalinie. Za chwile ede skladal wniosek o pozwolenie na budowe. Napiszcie jak to wyglada w wydz. architektury w Otwocku. Czy jest sprzyjajacy klimat, czy raczej duzo mielizn. A na marginesie - poszukuje jakiejs godnej zaufania ekipy budowlanej. Macie cos do polecenia?

Pozdrawiam wszystkich i do uslyszenia.

Janusz

Cześć vivaldi :D

My też będziemy budowac w Józefowie Michalinie, ale na terenie Kolonii Błota. Czekamy juz na papier. Były po drodze mielizny ale z powodu drobnych błędów projektanta, które już są poprawione. Starostwo bardzo skrupulatnie sprawdziło projekt. Mamy projaktanata miejscowego, który zna urzędników i on nam pomaga, zresztą ma nadzieję, że przyjmiemy jego ofertę także na wykonawstwo.

Skłaniam się ku takiej opcji, bo odpadna kłopoty z ewentualnymi szczegółami do projektu i wyborem kierownika budowy. Za to planujemy dodatkowo zatrudnić Inspektora nadzoru. Nie wiem jeszcze jak wypadnie cenowo bo z takimi rozmowami czekam do uzyskania prawomocnego pozwolenia.

Gdzie się budujesz? Skąd projekt?

Pozdrawiam

My zaliczyliśmy 2 etapy tj. ustalenie warunków i pozwolenie.

Jeśli zależy na czasie to trzeba aktywnie dzwonić i się dowiadywać.

Jednak uważam że w sumie urzędnicy są OK, różnie z kompetencjami ale zapamiętują sprawę i łatwiej o dobry kontakt z urzędnikiem niż w np. Wawrze.

Pozdrawiam

Michał

Witaj w grupie vivaldi

Potwierdzam urzędnicy w Otwocku bardzo mili.

Mogę polecic ekipę z podkarpacia. Wprawdzie nie budowała umnie całego domu, bo szef 2 tyg. przed rozpoczęciem budowy miał wypadek, ale w tym roku zrobili lukarny i postawili ścianki działowe na poddaszu.

Są szybcy i nie piją.

Czesc.

Bede budowal w okolicach nowego kosciola przy Dobrej. W samym lesie! A projekt konczy wlasnie zaprzyjazniony architekt. Powinien lada dzien zamknac temat. Prosba zatem do arzesz i feniksa3 - podajcie namiary na ekipy. Powoli zbliza sie godzina zero. Jaki powinienem wstawic to emotokon? Usmiech czy wrecz przeciwnie?

Chatte, czy starostwo od razu wylapalo bledy czy dopiero po jakims czasie? Pytanie tyle zasadne, ze nie chcialbym czekac miesiaca a pozniej sie dowiedziec, ze sa potrzebne jakies uzupelnienia.

Napiszcie jak wyglada sprawa z wycinka drzew. Ja- niestety - bede musial ich troche wyciac.

Trzymajcie sie mocno!

Błędy w naszej dokumentacji zostały wyłapane po miesiąca leżakowania papierów w Starostwie, ale przyznam się że niezbyt ich poganialiśmy, bo i tak zaczynamy na wiosnę, a po drodze były urlopy nasze i pani inspektor, która sie zajmowała naszymi papierami.

Potem projektant był na urlopie i cała sprawa przeciągnęła sie do poczatku wrzesnia.

Zobaczymy kiedy fizycznie będą miała pozwolenie w garści.

AlarmAlarmAlarmAlarm

W nocy z soboty na niedzielę (11-12 września) mieliśmy włamanie do naszego nowo budowanego domku. Skradziono nam wszystko co możliwe:

grzejniki BUDERUS typu V 22 - białe

600x1000 - 2 szt.

600x800 - 1 szt.

600x600 - 2 szt.

400x400 - 2 szt.

300x400 - 2 szt.

ponadto

kominek z płaszczem wodnym firmy LECHMA bez drzwiczek (drzwiczki wcześniej wyjąłem, żeby się nie stłukły) - czarny

zawór termostatyczny do komnika z kapilarą

pompę od hydrofora typ MULTI HWA 3000 - czerwona

rozdzielacze do grzejników na 8 wejść - mosiężne - 2 szt.

i inne mniej wartościowe rzeczy (nożyczki do cięcia rur - czerwone, szlifierkę kątową małą - zielona, przedłużacze na 220 i 380 V,......)

Ręce opadają, ale trzeba żyć dalej. Oczywiście policję zawiadomiłem, ale zamieszczam również tu taką informację ku przestrodze oraz może gdybyście słyszeli, że ktoś coś chce sprzedać z tych rzeczy to bardzo proszę o sygnał.

Dziękuję i pozdrawiam z promyczkiem nadziei

arzesz :(

Co robic by uniknac takich sytuacji? Jest na to jakas matoda? Czy konieczne jest koczowanie w domu jeszcze niezamieszkanym? Znam taki przypadek. Jeszcze raz wyrazy wspolczucia. Mam nadzieje, ze zlodziejom rece uschna.

Janusz

PS. Przy okazji prosze jeszcze raz o namiary na ekipy wykonawcow stanu surowego i dziekuje za takowy arzesz - owi.

Arzesz, współczuję- ręce i nogi opadają- i człowiek zaczyna sie zastanawiać nad sensem inwestowania w cokolwiek....

Czy jest jakaś metoda- wydaje się,że w naszej rzeczywistości naprawdę nie ma....Od czasu gdy usłyszałem( od okradzionego) o kradzieży zakopanej pod ziemią pompy z działki na której był strażnik - wszystko jest możliwe. Jedyna rada- o ile to mozliwe zabierajmy z budowy wszystko co cenne. No tak, ale jak zabrać okna i kominek. Chyba naprawdę tak zorganizować proces inwestycyjnyaby te elementy montować w krótkim okresie i rzeczywiście- koczować....