Emil 01.10.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 To i ja powiem swoje trzy grosze na temat hurtowni.Gdy zaczalem budowe wydawało mi sie, ze najlepiej umówić sie z jedna na cały towar i jakis upust, ale rzeczywistosc to szybko zweryfikowala. Po pierwsze, hurtownie zawsze mowia, ze oczywiscie jakos to bedzie, ale gdy przychodzi do konkretow to ich brak. Po drugie, gy sie juz buduje, to okazuje sie ze czasami trzeba czegos na wczoraj i wtedy bierze sie stamtad gdzie jest, a jesli jest wybor, to tam, gdzie jest taniej. Moje rady. Upatrzyc sobie hurtownie jak najblizej budowy i stamtad brac co sie da - zwlaszcza rzeczy na ktorych sie raczej upustow nie wyciagnie, typu : cement, gwozdzie itp. Wazne jest aby zaprzyjaznic sie z hurtownia - wtedy jest taniej transport, okazuje sie, ze nawet jak nie ma czsu czegos przywiezc, to dla nas sie znajdzie no i mozna troche rzeczy kupic bez vatu ( gwozdzie, deski, cegly pojedyncze)Duze partie materialu ( np cegla na caly dom) warto kupic tam gdzie w danej chwili jest taniej, ale tez nie za daleko. Chodzi o to, aby takich zaprzyaznionych hurtowni miec wiecej niz jednaJeszcze jedna uwaga. Przed kazdym zakupem warto zadzwonic do 2-3 zrodel i sprawdzic ceneWtedy w zaprzyjaznionej hurtowni mozna ja negocjowac ( ale tam i tam jest taniej - czesto skutkuje) Co moge polecic:Janpex w Jozefowie przy granicznej - tel 789-57-41Hurtownia P Siejki w Otwocku przy majowej - tel 788 01 96 Sa tam dwie kolo siebie, Pani siejki i Pani Winiarkowej. Ceny tansze niz w Marselu. U Winiarkowej prosze uwazac jak wam wydaje reszte i w ogole uwazajcie tam na ceny(!!!!) Co do innych sklepow to polecam hydrauliczny w Jozefowie przy drodze do Wiązowny. Warto z gosciem pogadac, bo jest sensowny.Moge polecic rownez koparke - gosc kopie jakby mial oczy na oponachPozdrawiamemil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 01.10.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Dzeikuje Michcio za konkretne informacje. Mysle, ze takie posty jak napisal Michcio powinny na grupie przewazac. Wyobrazam sobie, ze jest to grupa wsparcia i pomocy. Szczegolnie kieruje te slowa do osob bardziej doswiadczonych w budowaniu swojego domu. Tacy jak ja łakną kazdej informacji, ktora pomoze wybudowac dom. Oczywiscie na piwo tez chetnie sie z grupa umowie : )Jeszcze raz dziekuje i prosze o wiecej.Co do nicka - oprocz jazzu lubie muzyke baroku i przed laty taki nick sobie wybralem. Chociaz dzis wydaje mi sie troche infantylny a Vivaldich sporo w roznych miejscach. Np. na grupie motocyklowej : )Pozdrawiam sedecznieVivaldi ... w podróży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 01.10.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Emil dzieki za info. Czy to komplement w strone pana od koparki: >miec oczy na oponach : ) Poprosze o namiary, chetnie go zobacze : )Vivaldi w podróży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 01.10.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Pan z koparka oraz transportem ( piach etc.) z JózefowaPan Krzeminski tel. 789-54-16, 604 364-682Jeden z niewielu z transportu, ktory nie wyglada na cwaniaka.Emil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tata Leonarda 01.10.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Dzieki Michcio za odpowiedz.Nie mialem pojecia o tych podmoklych gruntach. W okolicy same piachy... ale w Aleksandrowie chyba byly pola uprawne.Podoba mi sie duza ilosc nowych domow z mlodymi ludzmi i malymi dziecmi. Sami jestesmy mlodzi i za kilka dni bedziemy rodzic!Ostatnio gmina Jozefow miala do sprzedania dzialki graniczace z domem dziecka przy Alei Roz. Dalo mi to duzo do myslenia.pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 01.10.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Tato leonarda, jesli cie nie przeraza las - proponuje okolice ul. Wczasowej w Michalinie. My tam kupilismy dzialke dwa lata temu i wlasnie zaraz niose papiery z prosba o pozwolenie na budowe. W ubieglym roku dzialki te zostaly przekwalifikowane na lesne z prawem zabudowy. Wiem, ze agenci nieruchomosci interesowali sie tymi, ktore leza obok mnie. Niestety nie wiem co to byla za agencja. Miejsce jest na prawde urokliwe a po drugiej stronie Wczasowej zaczyna sie granica Mazowieckiego Parku Krajobrazowego wiec jest szansa, ze szybko sie tu czlowiek nie pojawi : )Polecam.Vivaldi w podrozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 01.10.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Tato leonarda, jesli cie nie przeraza las - proponuje okolice ul. Wczasowej w Michalinie. My tam kupilismy dzialke dwa lata temu i wlasnie zaraz niose papiery z prosba o pozwolenie na budowe. W ubieglym roku dzialki te zostaly przekwalifikowane na lesne z prawem zabudowy. Wiem, ze agenci nieruchomosci interesowali sie tymi, ktore leza obok mnie. Niestety nie wiem co to byla za agencja. Miejsce jest na prawde urokliwe a po drugiej stronie Wczasowej zaczyna sie granica Mazowieckiego Parku Krajobrazowego wiec jest szansa, ze szybko sie tu czlowiek nie pojawi : ) Polecam. Vivaldi w podrozy półtora roku temu oglądałem działki w tamtych okolicach, ale odludzie (wybacz) przerażało nas - wylądowaliśmy na "polach" w Miedzeszynie, ale teraz żonie marzy się działka ze starodrzewem w Józefowie.... co do polecania namiarów, to dopiero zaczynamy, mogę polecić dobrego i niedrogiego (600zł za 3 odwierty) geologa do badań gruntu czy mogę polecać geodetę to okaże się za tydzień jak da mi gotowe mapki - umówiliśmy się na 600zł za 5sztuk Hurtownie - ostatnio słyszałem w radiu reklamę hurtowni w Koniku (http://www.kowalczyk-mb.pl) - ktoś z nich korzystał?? Emil - jak idzie robienie dachu? zdaje mi się że rano śmigałeś na działkę koło 7.30 )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 01.10.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 A mnie wlasnie to odludzie urzeklo. Najlepiej swiadczy o tym fakt, ze zaczelismy szukac wiosna w Jozefowie (takie bylo zalozenie). To byla pierwsza dzialka jaka widzielismy. Potem ogladnelismy sporo dzialek przy wale i nad Swidrem i w okolicach ujecia wody i nawet blizej centrum (kolo poczty) i w koncu jesienia powrocilismy do tej pierwszej dzialki. Zobaczymy jak to sie sprawdzi w praktyce. Mam nadzieje, ze znajde czas na spacery po lesie.Pozdro Vivaldi w podróży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 01.10.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Pytanko do osob, ktore zalatwialy pozwolenie na budowe w czasie obowiazywania juz nowego prawa budowlanego: Mianowicie - dzis zadzwonilem do wydz. arch. w Otwocku i pani mnioe poinformowala, ze wydzial ma 62 dni na wydanie powyzszego pozwolenia,. A mnie sie zdawalo, ze wg nowego to jest 31. Nie polemizowalem, bo nie bylem pewien, ale liczylem, ze uda mi sie zrobic fundamenty przed zima. W tej sytuacji widze, ze bedzie to niemozliwe : ( buuuuu.Ja to u was sie odbylo?Pozdro Vivaldi w podróży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evita 01.10.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Witaj Vivaldi,Rzeczywiście tym razem chyba urząd ma rację. My (tzn. michcio i ja) czekaliśmy w sumie na pozwolenie jakieś 5 tygodni. Do pani sekretarki dzwoniłam co 2 dni i motywowałam ją (ale nie zrozum mnie żle - żadnych łapówek!). Pan urzędnik, który zajmował się naszą sprawą początkowo nie miał żadnych zastrzeżeń, potem zmienił zdanie, to samo było z panem naczelnikiem, który chciał się koniecznie do czegoś przyczepić ale jak dochodziło do konkretów to sam nie wiedział o co mu chodzi. Przyparty do muru stwierdził, ze jednak nie ma zastrzeżeń. I wydał pozwolenie. potem jeszcze kilka dni (do tygodnia) zeszło na jakimś ostemplowywaniu i decyzję odebraliśmy w sumie po około miesiącu z hakiem. Nie chcę byc złym prorokiem, ale w tym roku masz niewielkie szanse zdążyć przed mrozami. Życzę szczęścia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 05.10.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Czesc.Moze to dla was nieistotne, ale mimo wszystko sie pochwale - dzis rano zlozylem dokumenty do pozwolenia na budowe. Z lekka jestem podekscytowany, wybaczcie : ) Szkoda tylko, ze panie w kancelarii od razu nie moga zweryfikowac poprawnosci zlozonych dokumentow... Moze zancie jakies metody voo doo, zeby sprawe w wydz. architektury przyspieszyc?Pozdrowienia Vivaldi w podróży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 05.10.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Pytanko do osob, ktore zalatwialy pozwolenie na budowe w czasie obowiazywania juz nowego prawa budowlanego: Mianowicie - dzis zadzwonilem do wydz. arch. w Otwocku i pani mnioe poinformowala, ze wydzial ma 62 dni na wydanie powyzszego pozwolenia,. A mnie sie zdawalo, ze wg nowego to jest 31. Nie polemizowalem, bo nie bylem pewien, ale liczylem, ze uda mi sie zrobic fundamenty przed zima. W tej sytuacji widze, ze bedzie to niemozliwe : ( buuuuu. Ja to u was sie odbylo? Pozdro Vivaldi w podróży zawsze możesz zaryzykować mała samowolkę - zdaje mi się że ryzyko nie duże sam się nad tym zastanawiałem, ale ruszę ze wszystkim na wiosnę - nie mam za skomplikowanych fundamentów, bo dom będzie parterowy, więc chyba nie ma potrzeby aby leżakowały całą zimę dostałem ostatnio od Stoenu warunki na przyłącze elektryczne i przyłącze tymczasowe - możecie mnie oświecić co teraz z tym powinien zrobić?? ps. jeśli ruszasz z budowa na wiosnę, to może spróbujemy założyć "spółdzielnie", tzn razem kupując negocjować rabaty - czy ktoś z forumowiczów ma w tym doświadczenia jakieś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 05.10.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Samowolka? Hmmmm, sam nie wiem. Na razie chwile poczekam. Co do spoldzieni - to dobry pomysl, ale musialby sie znalezc ktos, kto umie twardo negocjowac. Ja niestety jestem za miekki : ) Ciekaw jestem od jak duzych zamowien mozna liczyc na odczuwalne upusty. A w jakiej technologii bedziesz - mlk - budowal? Ja z maxa, wiec moze wart byloby odwiedzic jakies okoliczne cegielnie?A propos pradu - to ja wystapilem od razu o prad do budynku mieszkalnego. Jak bylem w ZE w Otwocku i wypisywalem podanie - tak poradzil mi pan, ktory sie tym zajmuje i akurat siedzial kolo mnie. Jak juz dostalem warunki przylaczenia to zapytalem co z pradem budowlanym i powiedzano mi, ze zrobi sie aneks. I tak zostalo. Pozdro Vivaldi w podrozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 06.10.2004 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Co do spoldzieni - to dobry pomysl, ale musialby sie znalezc ktos, kto umie twardo negocjowac. Ja niestety jestem za miekki : ) Ciekaw jestem od jak duzych zamowien mozna liczyc na odczuwalne upusty. A w jakiej technologii bedziesz - mlk - budowal? Ja z maxa, wiec moze wart byloby odwiedzic jakies okoliczne cegielnie? A propos pradu - to ja wystapilem od razu o prad do budynku mieszkalnego. Jak bylem w ZE w Otwocku i wypisywalem podanie - tak poradzil mi pan, ktory sie tym zajmuje i akurat siedzial kolo mnie. Jak juz dostalem warunki przylaczenia to zapytalem co z pradem budowlanym i powiedzano mi, ze zrobi sie aneks. I tak zostalo. Pozdro Vivaldi w podrozy będę stawiał z porotermu, ale pozostałe materiały pewno będziemy mieli podobne (fundamenty, dach, ocieplenie) Prąd - dostałem warunki na przyłacze do domu, na plac budowy (tymczasowe przyłacze) teraz zastanawiam się co dalej w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 06.10.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Cześć MLK:warunki na prąd budowlany /docelowy musisz na pewno dołaczyć do projektu w celu uzyskania pozwolenia na budowę. Po uzyskaniu pozwolenia. znajdujesz elektryka ( dobrze żeby był związany z ZE) i on Ci instaluje prąd budowlany. Opłacasz wcześniej opłatę przyłaczeniową w ZE.(u mnie wszystkie formalności razem z pobraniem opłaty i dostarczeniem mi rachunków załatwiał elektryk.) Opłatę przyłaczeniową płacisz raz, na prąd budowlany i docelowy, chybaże masz różne przydziały mocy np budowa 10kW , docelow0 15- jak właśnie ja. W takim wypadku przed montażem przyłacza docelowego należy opłacić w ramach opłaty przyłaczeniowej te 5 kW różnicy. Materiały i montaż przyłacza budowlanego leżą po Twojej stronie, tzn. Twojego elektryka. Wszystkie elementy przyłacza budowlanego od punktu przyłaczenia(np. słup), poza licznikiem są Twoją własnością.To tyle- większym stanem wiedzy nie dysponuję -sam się terez zastanawiam jak i kiedy przyłaczać się docelowo.A, propos: materiały elektryczne: zrobiłem pewne rozeznanie po Warszawie w typowych kablach instalacyjnych : 3x 1,5 i 3x 2, 5 płaskie, miedź. Wychodzi na to że na najtaniej jest w Otwocku ul Swiderska 22 firma Jalex(779-13-10).(odp. 112zł/155zł/100mb) W innych rozpiętość cen nawet do 60 zł na rolce 100m . Godna polecenia jest też hurtownia Platforma Al. Jerozolimskie 204 (578 85 00) -ale trochę daleko i podobno trzeba wyrabiać sobie wejściówki.To tytułem dygresji- pozdrawiam Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 06.10.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Cześć MLK: warunki na prąd budowlany /docelowy musisz na pewno dołaczyć do projektu w celu uzyskania pozwolenia na budowę. Po uzyskaniu pozwolenia. znajdujesz elektryka ( dobrze żeby był związany z ZE) i on Ci instaluje prąd budowlany. Opłacasz wcześniej opłatę przyłaczeniową w ZE.(u mnie wszystkie formalności razem z pobraniem opłaty i dostarczeniem mi rachunków załatwiał elektryk.) Opłatę przyłaczeniową płacisz raz, na prąd budowlany i docelowy, chybaże masz różne przydziały mocy np budowa 10kW , docelow0 15- jak właśnie ja. W takim wypadku przed montażem przyłacza docelowego należy opłacić w ramach opłaty przyłaczeniowej te 5 kW różnicy. Materiały i montaż przyłacza budowlanego leżą po Twojej stronie, tzn. Twojego elektryka. Wszystkie elementy przyłacza budowlanego od punktu przyłaczenia(np. słup), poza licznikiem są Twoją własnością. To tyle- większym stanem wiedzy nie dysponuję -sam się terez zastanawiam jak i kiedy przyłaczać się docelowo. A, propos: materiały elektryczne: zrobiłem pewne rozeznanie po Warszawie w typowych kablach instalacyjnych : 3x 1,5 i 3x 2, 5 płaskie, miedź. Wychodzi na to że na najtaniej jest w Otwocku ul Swiderska 22 firma Jalex(779-13-10).(odp. 112zł/155zł/100mb) W innych rozpiętość cen nawet do 60 zł na rolce 100m . Godna polecenia jest też hurtownia Platforma Al. Jerozolimskie 204 (578 85 00) -ale trochę daleko i podobno trzeba wyrabiać sobie wejściówki. To tytułem dygresji- pozdrawiam Was czesc! też mam różne przydziały zależnie na budowę i na mieszkanie: 7 vs 13 kw - czy nie za mało? co do hurtowni elektrycznych, to jest jeszcze w Michalinie przy torach (Barco?) oraz jakis nowy spory sklep (jak market) na Jubilerskiej na pradze - blisko Geanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 06.10.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Myślę że 13 też starczy- ja miałem 10 ale Ewa postawiła veto kuchni gazowej i z tego powodu zwiększyłem do 15 bo lubię czasami pomajsterkować w czasie gotowania obiadu, a nie lubię gdy piła mi się zatrzymuje Poważnie: z tego co obserwowałem tak średnio posiadacze kuchni załatwiają przydziały od 12 do 16 kW. Bargo( 789-28-11)- droższa. Koło Geanta na Jubilerskiej (Mega Elektro 673 04 17 - uwaga - cenny telefon - zachować - nie mozna znależć w biurze numerów)taki sam poziom cen jak Bargo. Zaleta nr1: zakupy robi się przyjemnie - wszystko na półkach (niestety czasami puste pudełka po tym czego najbardziej potrzeba- polecam zwłaszcza przy wybieraniu oświetlenia i domofonów. Tamże: narzędzia B&D. Zaleta nr 2 otwarte długo (boda że do 8- ale nie jestem pewien). Jest jeszcze mała hurtownia przy drodze z Warszawy międzu Radością a Miedzeszynem, ale ceny mają " od czapy" Cały czas mówię o cenach kabli, ine rzeczy może taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 06.10.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Myślę że 13 też starczy- ja miałem 10 ale Ewa postawiła veto kuchni gazowej i z tego powodu zwiększyłem do 15 bo lubię czasami pomajsterkować w czasie gotowania obiadu, a nie lubię gdy piła mi się zatrzymuje Poważnie: z tego co obserwowałem tak średnio posiadacze kuchni załatwiają przydziały od 12 do 16 kW. Bargo( 789-28-11)- droższa. Koło Geanta na Jubilerskiej (Mega Elektro 673 04 17 - uwaga - cenny telefon - zachować - nie mozna znależć w biurze numerów)taki sam poziom cen jak Bargo. Zaleta nr1: zakupy robi się przyjemnie - wszystko na półkach (niestety czasami puste pudełka po tym czego najbardziej potrzeba- polecam zwłaszcza przy wybieraniu oświetlenia i domofonów. Tamże: narzędzia B&D. Zaleta nr 2 otwarte długo (boda że do 8- ale nie jestem pewien). Jest jeszcze mała hurtownia przy drodze z Warszawy międzu Radością a Miedzeszynem, ale ceny mają " od czapy" Cały czas mówię o cenach kabli, ine rzeczy może taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 07.10.2004 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Oferta specjalna: Sklep internetowy www.parkiet.net postanowił przekazać na aukcje 20 m2 parkietu jesion kolor w klasie natur 16x70x500 ( link ) cena wywoławcza 30 zł za m2. Sklep zapewnia transport licytacja -> http://www.dlanikoli.prv.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richardo 08.10.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Witam, widzę że wszyscy budują, pracyją, przed zima chcą jak najwięcej zrobić. I słusznie.PozdrawiamR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts