maksiu 11.10.2004 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Specjalna licytacja Tylko dzis od godziny 8:30 do jutra do godziny 8.30 rano mozna licytowac kasku muratora z podpisami calej redakcji, jak widzicie kask jest wyjatkowy, mamy tez nadzieje ze sama licytacja bedzie wyjatkowo, zapraszamy. licytacja http://www.dlanikoli.prv.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 13.10.2004 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Czesc.Widze, ze grupa szykuje sie do snu zimowego : ) Aktywnosc spadla... Ostatnio zauwazylem na rozpoczynajacych sie budowach nietypowe ogrodzenie. Zamiast siatki plecionej po przekatnej - siatka druciana o wiekszych oczkach przybijana bezposredni do drewnianych palikow. Czy ktos wie ile ona kosztuje, czy jest cenowo konkurencyjna w porownaniu z siatka tradycyjna? Jaka jest wasza opinia?Mlk, i co z ta spoldzielnia inwestorow?Pozdro Vivaldi w podrozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewci 13.10.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 O kurcze a my dalej szukamy działki.... ktoś mi napisał, że to może potrwać z pół roku i teraz właśnie dochodze do tego wniosku, że chyba i w naszym przypadku tak będzie...... Jeszcze mój teściu z zawodu geodeta postraszył nas podatkiem katastralnym czy jak on tam się zwie i szukamy juz tylko działki takiej około 1000 - 1500 m2 bo początkowo chcielismy kupić 3000 m2. Co za świat...no i te ceny.....po mału się załamujemy - ale ja sie tak łatwo nie poddam Pozdrawiam cała grupe otwocką choć rzadko wpadam bo teraz głównie penetruję ogłoszenia i zwiedzam działki Mam jeszcze pytanie czy słyszeliście o czymś takim, że na terenie Świdra i Józefowa trzeba mieć dziełkę powyżej 3 tyś m2 aby zrobić sobie biooczyszczalnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 13.10.2004 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Czesc. Widze, ze grupa szykuje sie do snu zimowego : ) Aktywnosc spadla... Ostatnio zauwazylem na rozpoczynajacych sie budowach nietypowe ogrodzenie. Zamiast siatki plecionej po przekatnej - siatka druciana o wiekszych oczkach przybijana bezposredni do drewnianych palikow. Czy ktos wie ile ona kosztuje, czy jest cenowo konkurencyjna w porownaniu z siatka tradycyjna? Jaka jest wasza opinia? Mlk, i co z ta spoldzielnia inwestorow? Pozdro Vivaldi w podrozy No cóż chyba pogoda jesienna, dni krótsze .... Co do siatki: wydaje mi się że jest to chyba tzw. siatka leśna. Widziałem w Józefowie ogrodzone nią działki, ale jakoś tak wygladało to dziwnie. Temat ten był już gdzieś na forum podejmowany. Na pewno jest znacznie tańsza niż zwykła siatka, ale...nie jestem przekonany czy stanowi taka sama ochronę (raczej w znaczeniu psychologicznym) jak zwykła siatka ogrodzeniowa. Jeśli masz niewielką długośc do ogrodzenia sugerowawałbym raczej standard, przy większej długości - sprawa kosztów. z jesiennymi pozdrowieniami- gal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 14.10.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Mlk, i co z ta spoldzielnia inwestorow? Pozdro Vivaldi w podrozy czesc aktualne oczywiscie! tyle że ja ruszam od wiosny, ale powoli możnaby rozmawiać i rozglądać się po hurtowniach Ty chcesz kupować już teraz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evita 14.10.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 W kwestii siatki leśnej:My nie mieliśmy takiej siatki i po każdej kradzieży siatki standardowej żałowaliśmy, że nie była to siatka leśna. Zwłaszcza po podniesieniu cen skupu stali. Siatka (żadna) raczej nie stanowi przeszkody dla złodzieja - jak się uprze, to wejdzie na działkę, natomiast siatki leśnej to już mu się nie opłaca kraść, bo ona zbyt mało waży. Facet się napracuje nad zdjęciem, a pieniądze marne. Dlatego uważam, ze warto mieć siatkę leśną - zwykłą siatkę zdejmowano nam trzy razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 15.10.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 W kwestii siatki leśnej: My nie mieliśmy takiej siatki i po każdej kradzieży siatki standardowej żałowaliśmy, że nie była to siatka leśna. Zwłaszcza po podniesieniu cen skupu stali. Siatka (żadna) raczej nie stanowi przeszkody dla złodzieja - jak się uprze, to wejdzie na działkę, natomiast siatki leśnej to już mu się nie opłaca kraść, bo ona zbyt mało waży. Facet się napracuje nad zdjęciem, a pieniądze marne. Dlatego uważam, ze warto mieć siatkę leśną - zwykłą siatkę zdejmowano nam trzy razy. cześć! a w jakiej okolicy tak znika siatka?? z jednej strony masz rację, a z drugiej to siatka leśna to w pewnym sensie wyrzucone w błoto pieniądze, bo po skończeniu budowy jest ona na nic dlatego na razie nie ogrodziłem, może jak zacznę budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giga 17.10.2004 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2004 Witam wszystkich , od dawna czytam posty i podpatruję co nieco ,też budujemy jesteśmy w stanie surowym otwartym .Za dwa tygodnie będą okienka a w międzyczasie elektryka ,hydraulika i oczywiście alarm. Jeżeli mogę się wtrącić z poleceniem niektórych firm to zrobię to z chęcią ,bo jesteśmy zadowoleni z cen i obsługi : -materiał budowlany -TransBud na Nadwiślańskiej -dachówka RupCeramika -Dach Lux też Nadwiślańska -hydraulika i elektryka - Arja w Karczewie Wszędzie tam gdzie robiliśmy zakupy była miła i fachowa obsługa jednym słowem jesteśmy zadowoleni bo trochę zaoszczędziliśmy a i na jakości nie straciliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziółko 18.10.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Witam wszystkich , od dawna czytam posty i podpatruję co nieco ,też budujemy jesteśmy w stanie surowym otwartym .Za dwa tygodnie będą okienka a w międzyczasie elektryka ,hydraulika i oczywiście alarm. Jeżeli mogę się wtrącić z poleceniem niektórych firm to zrobię to z chęcią ,bo jesteśmy zadowoleni z cen i obsługi : -materiał budowlany -TransBud na Nadwiślańskiej -dachówka RupCeramika -Dach Lux też Nadwiślańska -hydraulika i elektryka - Arja w Karczewie Wszędzie tam gdzie robiliśmy zakupy była miła i fachowa obsługa jednym słowem jesteśmy zadowoleni bo trochę zaoszczędziliśmy a i na jakości nie straciliśmy. Witamy na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio 18.10.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Mili,Podpowiedzcie proszę gdzie kupowaliście materiał na więźbę.Pamiętam że arzesz chyba od P.Kalaty (namiar był gdzieś wcześniej), Emil już mi podawał ale gdzieś ten namiar zgubiłem.Będę wdzięczny za telefony i ew. ceny.dziękiMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coquelicot 18.10.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Czołem grupo otwocka! Mam prosbe o poradę - a sprawa mysle w typowo otwockich klimatach Otoz chcemy w miejscu starego drewniaka w Otwocku postawic nowy dom. Działka jest w wieksosci lesna, czesciowo budowlana - ale na prawo do budowy nowego domu (obok starego) nie ma co liczyć. Natomiast można wybudować de facto nowy dom w ramach tzw. wymiany zasobów. Wtedy wyburza sie stara chate i na jej miejscu stawia nowa (potrzebne jest pozwolenie na przebudowe/ rozbudowe - ?) Czy ktos z Was ma doswiadczenia w przeprowadzaniu tego typu akcji albo zna ludzi, ktorzy przeprowadzali? Jakies sugestie, rady? Czego unikac? Wiele wskazuje, ze cos w tym stylu bedziemy musieli w przyszlym roku przeprowadzic i juz sie wole przygotowywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio 19.10.2004 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Witaj, My mamy podobna działkę bo cześciowo las a częściowo rola na którą dostaliśmy warunki i pozwolenie (dom był ale do około 1940). Mam w Świdrze jednego sąsiada który postawił nowy dom przed drewniakiem w którym mieszkają jego rodzice. Inny sąsiad z tej samej ulicy powiedział mi kiedyś że jemu nie pozwolono remontować ok. 100 letniego drewniaka, musiał go zburzyć i postawić nowy dom. Na ul.Reymonta w Świdrze (dojazd od Grunwaldzkiej, po lewej, trwa właśnie rozbudowa innego drewniaka). Widzisz zatem że możliwości i podjętych realizacji jest mnóstwo. Na wszystkie mysle potrzebne zezwolenia ale z urzędnikami da się dogadać. Oczywiście wiele zależy od rodzaju działki, to jest podstawą decyzji urzędników, a działki są czasem w zupełnie niezrozumiale odmienny sposób potrkatowane na mapie zasadniczej! (brak planu zagospodarowania). Do bardziej zaawansowanych w budowaniu ponawiam prośbę o namiary na dostawców więżby !! PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 19.10.2004 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Michcio,zastanawiałem się czy sie odzywać w sprawie więźby , bo moje doswiadczenia są tak bardziej negatywne w tym zakresie. Poszedłem na łatwiznę i zamówiłem więżbę razem z dachem i okazało się że był to błąd. Nie polecam więżby kupowanej poprzez Dachplus w Józefowie(przy rondzie). Problemy z dowozem,opóźnienia, inny materiał niż zamówiony, o wysuszeniu i jakości nie najlepszej, kiepsko impregnowany (częściowo).Tak mi obliczyli ilośc ,że jszcze zostało mi parę murłat.... Aczkolwiek jednocześnie muszę stwierdzić że ekipa dekarska (układająca później dach) jest tam wyśmienita.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 25.10.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Witam Wszystkich Dawno tu nie zaglądałem. Witam szczególnie nowych forumowiczów grupy. Ja ocieplam obecnie domek styropianem, żeby nie zmarzł w zimę W sobotę zamierzam kłaść siatkę i klej i mam pytanie: czy można tą siatkę kłaść poziomo (rozwijać ją poziomo) paskami, czy trzeba pionowo? Ja słyszałem, że powinno się pionowo, ale poziomo było by mi łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 25.10.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Cześc Arzesz, chyba jednak - pionowo. Ale mam pytanie, tynkujesz teraz czy zostawiasz z klejem na zimę? Sam to robisz? Szybko idzie zaciąganie?pozdrawiamgal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio 25.10.2004 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Witam,U mnie na styropian (ocieplenie zew. fundamentów) siatka poszła poziomo a mój jak mówia wykonawcy "bardzo czepiajacy się" kierownik (czytaj dokładny) nie miał nic przeciwko. Nie przepuscił natomiast aby siatka rozwijana była bezpośrednio na styropian i potem pokrywana zaprawą klejącą. Zwracał uwagę że położyć należy klej, w to zagłębić siatkę i ponownie pokryć klejem. Zużycie kleju wyższe ale tak bym robił u siebie "mówił". Rozumiem że siatka trzyma wtedy lepiej styropian a drugi klej siatkę. PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 25.10.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Robię sam - to znaczy naklejanie płyt styropianowych, bo siatki jeszcze nie zacząłem. Zamierzam w sobotę. Gal jeśli wg. Ciebie pionowo, to napisz dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 25.10.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Dlaczego - poziomo- wydawało mi się że kiedyś tak kładli na znajomej budowie-dlatego też, że, tak jakoś skojarzyło mi się z tapetą i ewentualnymi pęknięciami na złych połaczzeniach siatki- lepiej naprawiać pionowe. Ale nie będę się upierał, sam szukam nt. temat inforomacji. Jedno jest pewne- opis michcia jest prawidłowy- siatkę się zawsze zatapia w kleju a nigdy nie kładszie się kleju na suchą siatkę! Moje doświadczenia ograniczają się do lukarny którą ocieplaliśmy z ojcem i tak właśnie robiliśmy, ale to było jakieś 2 m2. pozdrowionka i miłej pracy- napisz jak Ci będzie szło. ps. Jeśli chodzi o rady praktyczne - ostatnio jestem fachowcem od wożenia taczkami ziemi Myślę że już przetaczkowałem dobrych kilkanaście metrów.... (gal) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enzo 26.10.2004 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Czy ktoś z Was może mi polecić faceta który:- wytnie drzewa- pozbędzie się koron i karp- potnie drzewo na deski i nne mat. wykorzystywane do budowy. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 26.10.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 EnzoJeśli drzewo nie jest trudne do wycięcia (np. nie pochyla się na linie energ., ani żaden budynek) to można to zrobić samemu. Ja tak zrobiłem. Jesli chodzi o karczowanie to też robiłem sam - ręcznie, chociaż tego nie polecam, bo gdy wjechała koparka, a została mi jeszcze jedna karpa i zobaczyłem jak z dziecinną łatwością wyjmuje korzeń w 5 minut, który ja wykopywałem 5 godzin, to żałowałem mojej pracy.Jeli chodzi o pocięcie na deski to pewnie Emil Ci poradzi, bo zdaję się miał ekipę, która pocięła drzewa na miejscu.Ja niestety oddałem to do tartaku i wyszedłem jak Zabłocki na mydle.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts