vivaldi 26.10.2004 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Czesc.Fajnie, ze pojawil sie temat drzew. Trzeba miec jakies pozwolenia na wyciecie tych duzych (powyzej 20 cm srednicy?). Jakie sa wasze doswiadczenia? Wiem, ze niektorzy sie tym nie przejmuja i tna jak leci ; )Pozdrawiam GrupppeVivaldi w podróży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 26.10.2004 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Czesc. Fajnie, ze pojawil sie temat drzew. Trzeba miec jakies pozwolenia na wyciecie tych duzych (powyzej 20 cm srednicy?). Jakie sa wasze doswiadczenia? Wiem, ze niektorzy sie tym nie przejmuja i tna jak leci ; ) Pozdrawiam Grupppe Vivaldi w podróży ja mam bezdrzewną działkę i chętnie jakieś ładne drzewka by wsadził, ale podejrzewam, że może być problem z przenoszeniem ps. póki co to odrolniłem, mam warunki na przyłącze gazowe (całkiem niespodziewanie!) i zaraz składam papiery aby dostać pozwolenie teraz będę rozglądał się za elektrykiem do przyłącza budowlanego (chętnie kupię od kogoś RBtkę) oraz za wykonawcą stanu surowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 26.10.2004 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Ja zlozylem papiery do Starostwa w Otwocku 5 pazdziernika i do tej pory pani w architekturze sie z nimi nie zapoznala : ( mimo moich telefonow co kilka dni. Na wet nie wiem czy wszystko jest OK... Ech urzedy.Vivaldi w podrozy.PS. I jak z tymi drzewami? Pytanie do posiadaczy tychze. Mlk - chetnie oddalbym ci kila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 26.10.2004 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Ja zlozylem papiery do Starostwa w Otwocku 5 pazdziernika i do tej pory pani w architekturze sie z nimi nie zapoznala : ( mimo moich telefonow co kilka dni. Na wet nie wiem czy wszystko jest OK... Ech urzedy. Vivaldi w podrozy. PS. I jak z tymi drzewami? Pytanie do posiadaczy tychze. Mlk - chetnie oddalbym ci kila. ja wychodziłem sobie ścieżki w urz. przy okazji warunków (przez 9mies.) więc pozwolenie zajmnie mi góra miesiąc - I hope! drzewa - biorę te kilka jak masz na zbyciu? jeśli ciągle czekasz na pozwolenie to znaczy że w tym sezonie nic nie zacząłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 26.10.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Jak długo się czeka na pozwolenie na budowę w starostwie w Otwocku? bez wydeptania ścieżek? Muszę jeszcze postawić garaż i nie wiem, czy w tym roku jeszcze zdążymy zrobić chociaż fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 26.10.2004 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Drzewa...owszem niektórzy tną jak leci, ale trzeba się zawsze liczyć np z przyjaznym sąsiadem. Zasadniczo do ewentualnej wycinki ( a w zasadzie załatwiania możesz ruszyć mając warunki zabudowy i naniesiony na mapkę budynek ) składasz podanie o wycięcie określając ile i jakie drzewa musisz wyciąc ( gatunek,średnica na wys 30 cm, naniesienie na mapkę), i dlaczego. Do podania załaczasz mapkę -decyzje, akt własnosci... Acha i podanie składasz do wydziału ochrony środowiska gminy , UM, czy UDzieln. Koszt zezwolenia dla właścicieli działek budujących dom jest ryczałtowy i wynosi o ile pamiętam jakieś 78 zł. Możesz liczyć się z wizją lokalna inspektora ochrony środowiska (tak było w moim wypadku).Załatwianie - ok 2 tygodni.Potem możesz wycinać.... Najdogodniejszy okres do wycinki to styczeń/luty.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 27.10.2004 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Jak długo się czeka na pozwolenie na budowę w starostwie w Otwocku? bez wydeptania ścieżek? Muszę jeszcze postawić garaż i nie wiem, czy w tym roku jeszcze zdążymy zrobić chociaż fundamenty? Pani w Starostwie uprzejmie informuje, że ma na wydanie decyzji 62 dni. Złozyłam papiery 25 czerwca, a pozwolenie mam z data 3 września, ale trochę przedłuzyło nam się z powodu usuwania braków - sąsiad postawił sobie na naszej działce tymczasowe przyłącze elektryczne, a geodeta je zainwentaryzował i musielismy pisać pismo, że to tylko tymczasowa sprawa. Raczej nie liczyłabym na skrócenie terminów, bo maja dużo spraw, a i bardzo skrupulatnie weryfikuja dokumentację projektową. No i zaczynam: najpierw drzewa. Nasza działka jest leśna z prawem zabudowy (jest plan miejscowy), mam zgodę Lasów Państwowych na wycinkę drzew pod dom (jakies 20-25 szt duzych sosen) i wtedy nie ma opłat na ochrone środowiska - tylko robociznę dla drwala. Musze tylko zgłosić do Lasów rozpoczęcie wycinki. Ktoś załatwiał już takie sprawy? Czy muszę to robić przez leśnika, czy wystarczy zgłosić i ciąć samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 27.10.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Chatte, jak i gdzie zalatwialiscie ta zgode na wyciecie? Jakie koszty? Czy opis taksacyjny wydany przez Lesnictwo Celestynow (ponoc niezbedne przy ubieganiu sie o pozwolenie), ktore jest dokumentem wylaczajacym obszar z produkcji lesniej nie wystarczy? (Tez mamy dzialke lesna z prawem zabudowy).Pozdrowienia Vivaldi w podrozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 27.10.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Vivaldi,do uzyskania pozwolenia na budowę na terenach lesnych z dopuszczeniem zabudowy trzeba załączyc decyzję Lasów Panstwowych o wyłaczeniu z produkcji lesnej powierzchni przeznaczonej pod zabudowę.W tym celu udajesz się na ul. Grochowską 278 (obok urzędu Praga Południe) z następującymi papierzyskami:1. projekt zagodpodarowania terenu (plan z legendą wystarczy) w liczbie 5 (pięć) egzemplarzy z zamalowana na ZIELONO powierzchnią zabudowy - czyli dom+dojazdy+tarasy etc. Nasz projektant był baaardzo dobrze zorientowany w sprawie, więc taki projekt dołączył nam razem z projektem budowlanym.2. aktualny wypis z rejestru gruntów - chyba nie starszy niż 3 miesiące, ale lepiej zapytać bo ja już nie pamiętam3. wypis z miejscowego planu zagospodarowania4. akt notarialny5. opis taksacyjny lasu - z nadlesnictwa, ale to załatwiają w ciagu paru dni nawet korespondencyjnie.Na miejscu wypełniasz wniosek i masz ze sobą oryginały w/w papierów,żeby pani w sekretaricie sobie poświadczyła za zgodność.To nic nie kosztuje: ani wniosek, ani potem odlesienie bodajże do powierzchni ok. 500m2.No i czeka się miesiąc na decyzję.W sumie bezbolesna sprawa - tylko te terminy.......Telefon do Lasów w Warszawie: 517-33-00 udzielają dokładnych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio 27.10.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Chatte, A czy zamierzasz wykorzystać (ciąć na miejscu wycinki) te sosny na materiał do budowy ? Sporo ich, ja rozglądam się za materiałem na więźbę, można by się dogadać. Daj znać jeśli to rozważasz. PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 28.10.2004 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Rozważałam mozliwość wykorzystania drzew na materiał budowlany, ale znajomy fachowiec poradził żeby raczej wysezonować drewno - takie surowe raczej nie na więźbę.Najlepsza pora na wycinkę to styczeń-luty.Ponieważ planuję odeskowany dach, raczej wykorzystam to u siebie. Gdyby jednak fachowcy doradzali bardziej wysuszone drewno, będę kombinować ze sprzedażą. A może ktoś z was już wycinał las i wie gdzie najlepiej to załatiwc? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richardo 28.10.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Witam wszystkich budowniczych. Jeżeli chodzi o drzewo na więźbę to oczywiście musi być wysezonowane i zaimpregnowane. Surowe się nie nadaje. Poza tym jeżeli ktoś potrzerbuje dobrego drzewa nimalże o każdej długości i grubości i na dodatek chce to zrobić jak najtaniej to mogę polecić dobry skład drewna. Zainteresowanych zapraszam na priva. Jeżeli chodzi o grupę to widzę że ciągle rośnie w siłę, ciągle przybywa budujących. a nawet ci co chcą kupić działkę już nas odwiedzają. Jesli zaś chodzi o budujących to widzę że chyba wszyscy przygotowują się do zimowego snu??! Pozdrawiam R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojteks69 28.10.2004 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Witam Grupę OtwockąNie wiem czy ktoś to już zauważył, ale dziś otworzyli przebudowany Wał Miedzeszyński, ruch odbywa się dwoma pasami w każdą stronę - jest juz nieźle, moj dojazd do centrum Warszawy skrócił sie o ok 10 minut. Było by lepiej gdyby nie poustawiane bardzo często światła. A jak wrażenia innych?PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 28.10.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Witam Grupę Otwocką Nie wiem czy ktoś to już zauważył, ale dziś otworzyli przebudowany Wał Miedzeszyński, ruch odbywa się dwoma pasami w każdą stronę - jest juz nieźle, moj dojazd do centrum Warszawy skrócił sie o ok 10 minut. Było by lepiej gdyby nie poustawiane bardzo często światła. A jak wrażenia innych? Pozdrawiam Wojtek światła są strasznie gęsto i bardzo kiepsko wyregulowane, ale myślę że to poprawią wg mnie skróciło się o więcej niż 10min - ja dziś jechałem dużo krócej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 28.10.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Przeczytałam posty, widzę ,że mam dużo sąsiadów mieszkam w Michalinie a buduję się w Świdze przy Wiązowskiej.domek DM 6079 z KB projekt z Krakowa.skończyłam ocieplenie zewnetrzne, szukam pilnie ekipy od tynków wewnetrznych moze mi ktos polecic sprawdzona ekipę.załatwiam własnie przyłacza gazowe i czekam na okna które pojawia sie za jakieś 2-3 tygodnie.Pozdrawiam p.s. wypróbuje Wal po południu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio 28.10.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Witaj Marto,mieszkam w Radosci a buduję również w Świdrze. Dojazd na Mokotów z Radosci był dziś krótszy o jakiś kwadrans (o jaka krótka kolejeczka na Lucerny). Nie mogę niestety polecić nikogo do tynków bo nie jestem tak zaawansowany w budowaniu. Sam powinienem zacząć temat okien od kogo kupujesz i jakie ? Czy drzewo cięte w styczniu nie może naprawdę być użyte na więźbę w maju ?PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 28.10.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Przeczytałam posty, widzę ,że mam dużo sąsiadów mieszkam w Michalinie a buduję się w Świdze przy Wiązowskiej. domek DM 6079 z KB projekt z Krakowa. skończyłam ocieplenie zewnetrzne, szukam pilnie ekipy od tynków wewnetrznych moze mi ktos polecic sprawdzona ekipę. załatwiam własnie przyłacza gazowe i czekam na okna które pojawia sie za jakieś 2-3 tygodnie. Pozdrawiam p.s. wypróbuje Wal po południu Martta, my rowniez budujemy DM-6079. Właśnie wylewamy fundamenty i chętnie sie podzielimy jakimis uwagami, itd... chetnie tez skorzystamy z Twoich doswiadczen... pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 28.10.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 witaj Michale jezeli chodzi o okna to sciagam je z Nowego Sacza, wybrałam drewniane mahoniowe, wielowarstwowe, robione jak Urzedowski tylko cenę maja niższš, namiary mam przez majstra który pochodzi z tamtych okolic i wstawial okna u siebie, istneje możliwosc rabatow, w sumie wyszly mnie jakies 25% taniej. Mam jeszcze dobre namiary na plastiki jezeli takie Cie interesujš.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 28.10.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Przeczytałam posty, widzę ,że mam dużo sąsiadów mieszkam w Michalinie a buduję się w Świdze przy Wiązowskiej. domek DM 6079 z KB projekt z Krakowa. skończyłam ocieplenie zewnetrzne, szukam pilnie ekipy od tynków wewnetrznych moze mi ktos polecic sprawdzona ekipę. załatwiam własnie przyłacza gazowe i czekam na okna które pojawia sie za jakieś 2-3 tygodnie. Pozdrawiam p.s. wypróbuje Wal po południu Martta, my rowniez budujemy DM-6079. Właśnie wylewamy fundamenty i chętnie sie podzielimy jakimis uwagami, itd... chetnie tez skorzystamy z Twoich doswiadczen... pozdrawiam... Jezeli chodzi o mnie to moje doświadczenia zaczeły sie od stanu surowego, bo w takim stadium kupiłam dom. Projekt jest bardzo przebudowany : jest przedewszystkim poddasze nawet nie spodziewałam sie ,że wyjdzie tak duze bo była to pusta przestrzeń, podniesiono pietro o jeden metr, na parterze doszły schody w czesci kuchni z projektu, z pozostałej "czesci" kuchni zrobiłanm gabinet ok 7m, wejscie do garazu przy gabinecie pod schodami i oczywiscie przejscie do pomieszczenia gospodarczego z garażu, kuchnia została z największej sypialni wybiłam okno tarasowe i zrobiłam mały taras, na górze mam jedno okno zamiast szesciokata duze z łukiem wyszła nam super sypialnia, reszta to niestety okna dachowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 28.10.2004 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Jak długo się czeka na pozwolenie na budowę w starostwie w Otwocku? bez wydeptania ścieżek? Muszę jeszcze postawić garaż i nie wiem, czy w tym roku jeszcze zdążymy zrobić chociaż fundamenty? Pani w Starostwie uprzejmie informuje, że ma na wydanie decyzji 62 dni. Złozyłam papiery 25 czerwca, a pozwolenie mam z data 3 września, ale trochę przedłuzyło nam się z powodu usuwania braków - sąsiad postawił sobie na naszej działce tymczasowe przyłącze elektryczne, a geodeta je zainwentaryzował i musielismy pisać pismo, że to tylko tymczasowa sprawa. Raczej nie liczyłabym na skrócenie terminów, bo maja dużo spraw, a i bardzo skrupulatnie weryfikuja dokumentację projektową. Dzięki Chatte, trochę mnie ostudziły te terminy, ale cóż zrobić. Powiedz, co to znaczy że skrupulatnie weryfikują dokumentację projektową? Czy na coś szczególnie powinnam zwrócić uwagę? Dzięki i pozdrufffka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts