KasiaS 27.08.2003 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Ja buduję w Falenicy, domek 127 m , w poniedziałek zaczynam wykopy, mam nadzieję ze wszystko pójdzie ok. Ponieważ jedna z ekip z która byłam już umówiona wystawiła mnie do wiatru, znalazłam ekipę z ogłoszenia akurat ma wolny termin (wiadomo kto buduje na zimę ? ) Trochę się boję takiej ekipy niesprawdzonej , niepoleconej przez kogoś,a le jak chce sięwkrótce mieszkać to.....Najwyżej ich wyrzuce jak mi się nie spodobają .Byłam na budowie i wszystko wyglądąło ok (jak dla kompletnego laika) ,czysto choc było widać że zgrabiane tego samego dnia . Al zoabczymy. Jutro podpisuję umowę i zaczynamy. Trzymajcie kciuki. MOże będziemy się informować gdzie co i za ile ??? To by było super Ja buduję z betonu komórkowego 30 + ocieplenie 10 cm styropianu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 28.08.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 cześć Avzi, pamiętam jak przed jakimiś 20 paru laty , gdy uczestniczyłem w budowie domu na działce z garażem pod wylewkę w garażu wrzucało się każdy kawałek gruzu jaki był w okolicy - oczywiście ze względów oszczędnościowych. Garaż stoi do tej pory podłoga nie pęka. Myślę że gruz nie zaszkodzi- oczywiście z umiarem bez patyków, smieci, popieru etc. Podczas spacerów w okolicy niestety gruzu nie zarejestrowałem pozdrowienia galeonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 28.08.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Avzi Ja mam podobny problem, ale najpierw muszę nawieść ziemi. Skąd Ty brałeś i za ile? A jeśli chodzi o podłogi to dostałem taką radę: nasypać piachu tyle ile potrzeba i budować dalej. Piach sam się ubije (deszcze), osiądzie, a jak już będziesz kończył stan surowy to zostanie Ci sporo gruzu z budowy (odpadki po pustakach, bloczkach betonowych itp.) i wtedy wszystko to zamiast gdzieś wywozić i jeszcze za to płacić wysypujesz na piach i lejesz wylewkę Napisz proszę skąd brałeś piach, żwir? Ja zamówiłem z hurtowni w Jożefowie (ul. Nadwiślańska), ale wydaje mi się, że drogo - 120 za 6 ton -mały Star czyli około 3-4 m^3. Słyszałem, że gdzieś można dostać piach 80 PLN za Tatrę (10-11 m^3). A może inni forumowicze coś wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 28.08.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Cześć KasiaS. Miło Cię witać na forum Otwockim. Grupa się rozrasta, a to dobry znak. Przekaz informacji o hurtowniach itp. - bardzo dobry pomysł, który zresztą się realizauje, bo już któś wcześniej coś takiego zaproponował. Na początek mogę polecić hurtownię, która jest już tu polecana (ul. Nadwiślańska w Józefowie). Kupowałem tam bloczki betonowe do fundamentów 1,80 bez faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaS 28.08.2003 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 arzesz, POwiedz jaki domek budujesz ? Ile m2, z czego ? Skąd wziąłeś ekipę i ile zapłaciłes ?Jak chcesz to możesz mi odpowiedzieć na priv. Ja właśnie podpisałam umowę z wyknawcą 15340 zł za domek 127,8m2 (netto) to dużo czy nie ??? Tak się boję że przepłaciełam, ale mam umowę i gwarancję na budynek 3 lata. I po drugie to ekipa któa zacznie mi budowę 03,09. Gdyby mi nie zależało na czasie to bym poszukała dalej ale musze mieszkać już w przyszłym roku. Na razie znam orientacyjne ceny poszczególnych materiałow w różnych hurtowniach na beton, bloczki pręty itp itd. Jak ktoś zainteresowany niech pyta będę odpowiadać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 29.08.2003 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 KasiuS Mój domek do 144 m^2 użytkowej powierzchni. Taki prostokąt 9,5 x 13,5 z poddaszem użytkowym i dachem dwuspadowym z dwoma lukarnami. Będę budował z Porothermu 30 ściany zewnętrzne (do końca sierpnia jest promocja 1,99 za pustak + transport ) - dziś mają mi przywieźć. Ściany wewnętrzne (nośne i działowe) będę stawiał z gazobetonu. Cena za robociznę to 15 000, ale dużo im pomagam i robię sam z rodziną Powodzenia arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 29.08.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Napiszcie , proszę jaki zakres obejmują Wasze ceny robocizny: fundament,ściany, więźbę, pokrycie,dach? Czy jest w tym wynagrodzenie kierownika budowy? I czy są to ekipy miejscowe, czy też ściągane z daleka,tzn. czy zapewniacie zakwaterowanie?pozdrowieniagaleonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 29.08.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 U mnie bez kierownika. Kopanie, szalownie, wylanie ław - sam. Ekipa weszła dopiero potem i wymurowała ścianki fundamentowe z bloczków - miało być 2000 PLN, ale utargowałem na 1700 jak im będę pomagał i pomagałem (męcząco ). Teraz zasypywanie, ocieplanie, izolowanie, malowanie , fundamentów, kanalizacja + wylewki - sam. Ekipa wejdzie i będzie stawiać ściany, strop, schody i dach (pokrycie papą) - 13 PLN. Czyli razem 14700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 29.08.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Dzięki , wiem czego się spodziewać. Ale rozumiem że ekipa miejscowa. Ja cały czas na wcześniejszym etapie: właśnie architekt zaproponował mi 1 k za adaptację typowego projektu i załatwianie spraw papierkowych związanych z z pozwoleniem na budowę w architekturze UM + 500 za mapki(ma znajomego geodetę). Ma też uprawnienia inspektora( na razie wiem z rozmowy telefonicznej).Czy zatrudniasz inspektora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 01.09.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Sie mano!Jest taka sprawa: chcę zamówić piasek pod podłoge na gruncie (jakaś II kategoria, taki, żeby się dobrze ubijał). Facet chce 180 zł. za Tatrę (16 ton). Uczciwa to cena? Na dniach będę potrzebował pospółki, więc też interesuje mnie poziom cen.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 01.09.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 AvziMi tyle samo zproponował. Za pospółkę wcześniej zapłaciłem za Stara (6 ton) 210 PLN. Chyba taniej się nie znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaS 06.09.2003 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 Witam, pyanie jak w temacie, bo ciekawa jestem czy mnie nie oszukali pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaS 06.09.2003 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 coś mi nie wyszlo chodzi mi o wagę pręta 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 08.09.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 coś mi nie wyszlo chodzi mi o wagę pręta 12 Standardowy pręt fi 12, o ile wiem, waży 11,33 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 08.09.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 1 metr pręta żebrowanego fi 12 to 0,94 kgpozdr.galeonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 08.09.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 czesc i czolem, zglasza sie Radosc. czy macie moze jakis namiar na ziemie ogrodową (w duzych ilościach)? z gory dziekuje. PS. Przeprowadzilismy sie w zeszlym tygodniu. na razie caly czas przyzwyczajamy sie do miejsca, a glownie do dojazdow. Ale jesli nadal pogoda bedzie taka piekna to chyba przestane chodzic do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaS 08.09.2003 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Witam, No to w tym Trans-Budzie mnie oszukali - przywieźli 84 pręty (miała być tona) wychodzi wiec szacunkowo 951 kg, 50 kg * 1,49 około 72. i jak tu wierzyć ludziom ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 09.09.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 KasiaS,Jestem zdziwiony. Robią bardzo dobre wrażenie. Może nastąpiła jakaś pomyłka? Po prostu zadzwoń do tego faceta i wyjaśnij sprawę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 09.09.2003 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 AvziJa do tej pory wszystkie zakupy robiłem w Trans-budzie. Facet jest rzeczywiście bardzo miły, ale:-mówił, że policzy cement po 295 za tonę - policzył po 300-zamawiałem pospółkę 6t * 35 = 210; jak już przywieźli okazało się, że trzeba zapłacić jeszcze za transport 70 pln- zamawiałem żwir (wieziony z tego samego miejsca) - za transport policzył tylko 5pln za tonę , a brałem tylko 3 tony- ostatnio zamówiłem cement - przywieźli paletę - dwa worki rozdarte, cement w środku skawalony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaS 09.09.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 W dodatku pręty jakie mi przywieźli (ok 30%) była zakrzywione na końcach bo ciągnęli je jakoś po ziemi. Wynegocjowałam rabat ale niemiłe wrażenie pozostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts