Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

ja byłam w ten weekend odcięta od internetu, jezeli chodzi o komin, to kupowałam kocioł kondensacyjny i trzeba do niego mieć specjalny wkład, jeszcze jedna uwaga ; nie opłaca się wkładu montaowac juz teraz lepiej poczekać i dopiero przy zakupie kotła, do różnych pieców różne wkłady treba wtedy kombinować bo wejsciowki sa różne.Do mojego kociołka Viesmana oryginalny wkład na 7metrów kosztował by mnie jedyne 2000,00 :o , standardowe rurki nie pasuja trzeba było pokombinowac troche ale się udało i 1000,00 został w kieszeni po niestety kawałek wyjsciowy rury komina trzeba mieć oryginal, dodam jeszcze ,ze panowie z serwisu strasznie się czepiają kominów :evil:

Pozdrawiam

Czesc Slawkku.

U mnie wszystkie roboty ziemne robil p. Krzeminski (604 364 682). Cen nie bede podawal, poniewaz mial do mnie pretensje, ze mlk powolal sie na nie i jak tak dalej pojdzie to nie zarobi. 8)

Po prostu zadzwon do niego i zapytaj. Emil kiedys pisal, ze to jedyny facet na linii otockiej od robot ziemnych, ktoremu dobrze z oczu patrzy... Ja uwazam, ze i tak trzeba wszystko dokladnie sprawdzac i liczyc. Byc czujnym. O konkretach - kiedys przy piwie... Moze stworzymy podgrupe pod nazwa Michalin? :wink:

Coraz wiecej nas. Enzo, moze sie piszesz?

Pozdrawiam goraco i przy okazji ponownie zapytuje czy ktos z was kupowal (i gdzie) komin Schiedela?

kurcze!

czemu masz skrupuły z ceną???

ode mnie wział 80/h mimo, że od Ciebie mniej - miałem o 5zł tańszych ale uznałem że on jest sprawdzony przez grupę więc lepszy - nie spodziewałem się tylko że mnie skasuje też za dojazd :(

jakbym to wiedział to wziąłbym tych tańszych, bo są po sąsiedzku

dziś kupiłem cement kl. AV (bez domieszek) po 320 z transp. i bezpośrednio z piaskarni po kamazie piasku nieprzesiewanego (220zł) i żwiru 2-16 (680zł) - dobre ceny?

ma ktoś do sprzedania używane deski?? - potrzebuję do szalunków itp

chętnie przyjmę ziemię z wykopu (np na piwnicę) - najlepiej za jakieś 2 tyg.

Emil i mlk, dzięki za info, mam jakiegoś faceta z koparką, który liczy 10 zł za 1m3. Ciężko mi to porównać z 80 za h. Czy jeszcze ktoś płacił od metra?

pozdr

sławekk

A może do komina kominkowego zastanów się nad wkład typu kamionka? Wychodzi znacznie taniej a dobre i sprawdzone od wielu wielu lat.

Co do kwasówki do komina od kotła to lepiej poczekać aż będziesz wiedział jaki wybierzesz kocioł. Wtedy możesz włożyć kwasówkę o fi takim jaki jest najodpowiedniejszy.

CZeść grupo,

o oknach mogę na razie pomarzyć. Najpierw muszę się trochę wkopać, żeby mury zaczęły rosnąć. I już na samym początku pierwsze problemy z planowanym wykonawcą:

1. chce, żeby wykop był pod cały dom (dom jest bez piwnicy), do tej pory myślałem, że po zdjęciu humusu trochę się jeszcze pogłębia kparką a pod ławy to już sobie kobią szpadlami. Ławy będą szalowane. Jak to było u Was? :o

2. Wylewaliście chudziak? CZy jest konieczny? Na jakim etapie budowy najlepiej to zrobić. Majster oczywiście powieddział, że "chudziaka lać się nie będzie" :-?

wczoraj odmówił roboty gość od drzew, a starostwo kazało poprawić projekt. Nieźle się zaczyna :cry: Nie lubię poniedziałków.

Pozdrawiam

Sławekk

Czesc Slawkku.

Jaka wolisz najpierw informacje, dobra czy zla? Moze zaczne od dobrej: twoj wykonawca ma prawo tak zrobic. Nie jest to blad w sztuce. U mnie dokladnie tak to zostalo zrobione. I faktycznie chudziak nie jest potrzebny. Przestudiowalem mnostwo posto na forum na ten temat. Wiele osob zrobilo w tym systemie fundamenty. A teraz wiadomosc zla: wykopanie i wywiezienie 1 m3 ziemi (piachu) to 10 zl. U mnie bylo 240 m3 i rachunek jest prosty - 2400 pln. :cry: Jesli to co wykopiesz nadaje sie ponownie do zageszczenia w fundamentach - nie jest zle. Jesli nie - masz znowu problem - jedna wywrotka paichu kopalnianego (wiem, wiem inni wsypuja rozne badziewie) kosztuje 250 - 280 zl. U mnie weszlo 20 wywrotek. Brrr. Mozesz sam popliczyc jaka to kasa. Dlatego jesli mozesz zrobic wykop liniowy - walcz o to. Kupe forsy zaoszczedzisz. Ja niestety wczesniej nie posiadalem takiej wiedzy...

Pozdrawiam

Stempli jeszcze nie mam,

ale ojciec zaoferował sie, że załatwi mi stemple 3-metrowe od swojego znajomego - nie wiem jeszcze ile i po ile (nie wiem też czy tych "załatwionych" wystarczy). Jeśli okaże się, że będzie ich za mało - będę jeszcze szukał.

A Wy w jakiej cenie macie stemple?

Wojtek

okna : my chyba zdecydujemy się na Jocza, w Radości dali dobrą cenę

stemple : Vivaldi i mlk macie już czy planujecie zakup ? co wy na wspólny zakup ? czy takie stemple obsłużyłyby 3 budowy ? zostałoby w kieszeniach po kilka stówek, ja potrzebuje 300 szt. dł. 3,1 lub 3,2

mam transport

M.

ja stemple kupiłem używane na jesieni, za ok. 100szt. dałem 100zł +30zł zatankowałem pożyczony samochód dostawczy :)

co do wieźby to wymysliłem, że z tartaku wezmę jeszcze łaty i kontrłaty, po mają je zaimpregnowane po ok. 600zł, a w wycenach pokrycia dachu to liczą mi je po ok. 900zł - mimo że potrzebuje ich tylko w sumie ciut ponad 3 m3 to jednym telefonem do tartaku zaoszczędze ok. 1000zł :o

ciekawostka:

wczoraj przypadkiem zgadałem się z ekipą, która stawiała dom na końcu mojej ulicy - zrobili to całkiem szybko i sprawnie na jesieni zeszłego roku (codziennie jadąc do pracy mijałem tą budowę)

chwilę z majstrem pogadałem i okazało się że są bardzo tani:

za dom 140m2 + dach 280m2 położona dachówka + położenie kanalizacji na poziomie zero + montaż okien i drzwi wejściowych wzieli .... 20400zł!!!! (słownie dwadzieścia tysięcy czterysta złotych)

facet teraz buduje na ul. Poprawnej i ma do pokazania jako referencję ok. 15 domów w Wawrze!!

przy cząstkowych pracach też jest bardzo konkurencyjny, ale najtaniej wychodzi jak robi cały dom - za pokrycie dachu (czyli folia, dachówka, wszystkie obróbki i montaż rynien) wyliczyłem że wyszłoby mi połowa tego co śpiewają lokalne firmy handlujące dachami!! - chyba wybiorę się obejrzeć te jego 15 okolicznych dachów

ps. mówił że stemple ma własne ;)