Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

Dla mnie to budowa stanu surowego to byla sama przyjemnosc. No, oprocz kasy. Przekroczylem budzet :cry:

Obawiam sie, ze z wykonczeniowka nie bedzie juz tak lekko.

Trzymajcie sie!

Qrcze, Vivaldi.....nic dodać nic ująć....żeby reszta poszła tak samo...ale tutaj już mam pewność że lekko nie będzie..

Poza tym trwało u mnie to 1,5 miesiąca niecałe, a teraz zacznie się dłużyć :( no ale może w międzyczasie wygram w totka?? 8)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

na razie mam stan surowy z dachem. Teraz okna zamawiam i dalszych ekip nie mam (właśnie domawiam ekipę od ocieplenia zewnętrznego (styro+tynk) i ocieplenia poddasza ale to dopiero na późniejsze etapy). Część robót chcę wykonać sam więc nie szukam jednej ekipy od całości, ale poszczególnych "specjalizujących się" (na razie szukam tynkarzy).

A wprowadzić bym się chciał oczywiście w tym roku (pewnie na koniec, ale to nie tylko zalezy od znalezienia ekip i terminów ale również od tego kiedy kasa się skończy, a teraz widzę że nastąpi to szybciej niż myślałem :( )

hehe, mam taką samą zasadę. W sumie to już teraz mógłbym: śpiwór, styropian do położenia na podłodze abym "wilka nie dostał", latarkę i siup 8)

Ale w planie mam wykończenie najpierw dołu, górę na pewno zostawiam na koniec (czyli pewnie będę się z tym wykańczaniem mordował ze dwa-trzy lata - moi rodzice od 10 lat wykańczają tak dom 8) ale przynajmniej będę już mieszkał i wtedy można zwolnić tempa).

Okna jeszcze nie wiem, mam sporo wycen, teraz jeżdżę dzwonię i negocjuję ale next week podejmuję decyzję bo czas niestety goni a terminy realizacji to 3-4 tygodnie...

Jeśli chodzi o tynki zew. to obecnie kończy mi ekipa spod Łukowa. Są trochę wolni ale w miarę dokładni. Do jutra powinni skończyć, ale na dziś sądzę że mogę ich polecić.

Jeśli chodzi o styropian to wg. mnie nie ma sensu dawać 2x5cm, bo idzie więcej kleju i jest to dodatkowe obciążenie. Lepiej dać jedną warstwę styropianu frezowanego.

pzdr/a/

Jeśli chodzi o styropian to wg. mnie nie ma sensu dawać 2x5cm, bo idzie więcej kleju i jest to dodatkowe obciążenie. Lepiej dać jedną warstwę styropianu frezowanego.

pzdr/a/

Vivaldi i Enzo mają ścianę 3warstwową, więc te 2x5 jest w środku

a Ty piszesz o 2warstwowej

Mlk : to prawda że Pan T. jest bardzo dokładny, moja ekipa jest b.szybka i ja uważam że w sumie oznacza to synergię na moją korzyść, jesli dochodzi do sporu - najostrzej było przy zalewaniu ław i stropu - uważam że kierownik miał rację ! - staję po stronie kierownika albo po prostu znikam (sami się dogadują).

Nie dawajcie się tak do końca przekonać wykonawcy, on zawsze woli rozwiązanie mniej czasochłonne i zwykle nie dba o kieszeń inwestora.

Wydaje mi się że skrupulatność Pana T. pozwoliła mi dokładnie oszacować i kontrolować koszty (wyliczenia cegieł, ilości betonu włącznie z nadprożami i słupami, stal w dużych transportach z taniego składu etc.). Wierzę że uniknę niespodzianek jakie miewają inwestorzy po budowach gdy kierownik wpadał ze 3 razy (mój dzwoni wieczorem i przypomina o tym i o owym). Bardzo solidnie każe zbroić ale to on jest konstruktorem, a nie wykonawca a tym bardziej ja.

M.