Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa otwocka

cleebz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ja wybierałem się, wybierałem... i nie wybrałem. :(

A w ogóle to coś tak cicho ostatnio się zrobiło na forum?

Wszyscy juz się pobudowali? Sam zostanę?

Aktualnie rzucam się między wojewodą, urzędem marszałkowskim województwa mazowieckiegoi powiatowym w poszukiwaniu moich warunków zabudowy :evil: Wszyscy mówią że załatwiają od ręki, no może poza powiatem , który profilaktycznie nic nie mówi..... a warunków nima...

pozdrowionka

gal.

W Łomiankach- to może Misoni? Ostatecznie robią domy z bali(nawet kiedyś się zastanawiałem, ale mi jakoś przeszło), może sprzedają i drewno.

"Misoni TH" ul. Kolejowa 232, Dziekanów Leśny 05-092 Łomianki tel./fax0-22 75l 08 51 http://www.misoni.com.pl

Tomek, a tak przez ciekawość: dom robi Ci firma, czy sam budujesz. Pytam się dlatego, bo także zastanawiałem się nad technologią kanadyjską - i szereg osób odradzało mi - twierdząc że w Polsce nie ma wykonawców.

pozdrawiam

gal.

Nie Misoni. Firma ma element "Drew" w nazwie. Jakiś czas temu reklamowała się w Muratorze.

Co do Kanadyjczyka to dom budowała firma. Sam w naszych (Polskich)warunkach kanadyjczyka nie polecam bo:

wysokie koszty budowy,

bardzo wysokie koszty wykończenia,

łatwo coś zepsuć na etapie budowy a błąd "wyjdzie" po 15 - tu latach.

energoszczędność porównywalna z nowymi "ciepłymi" technologiami murowanymi,

walor ekologicznej "czystości" budynku to tylko mrzonki (tyle chemii nie znajdziesz w żadnym budynku tradycyjnym - impregnaty, folie itp.)

Tomek

Zajrzyjcie do działu: Uwagi o Forum Muratora - dzisiejszy post Redakcji :D

Dzięki Tomek. Więc jednak ceramika.... :)

A teraz z zupełnie innej beczki.....

Czy możecie polecić kogoś kto tanio i solidnie mółby wykonać sam- bez ciągłego nadzoru i uzgadniania 30 -35 mb standardowego siatkowego ogrodzenia na podmurówce z tymczasową bramą. Chyba w tym roku będę musiał się ogrodzić....

pozdrowienia

gal

ps. jeszcze inna firma z Łomianek chwaląca się impregnacją drewna:

MPPD S.A.

Ulica, numer : Warszawska 122

Miasto : Łomianki

Kod pocztowy : 05-092

Telefon(y) : (22)7513410 7513042 7512238

• 2 weeks później...

Dzięki za dobre słowa :)

Może w końcu dadzą... Mam nadzieję że jak skończę ten etap papierkowy, to może w do maja (VAT!)uda się fundament?

Wcześniej oczywiście też wycinka:zima to nalepszy okres -łatwiejsze dojście, mniej do czyszczenia, i najważniejsze: drewno o najwyższej jakości- bez soków...Oczywiście lepiej aby zima była bezśnieżna. Widziałem kiedyś lasy wycinane na Syberii w zimie- pniaki po 2 m :lol:

U mnie montuja więźbę, robią tarasy i schody zewnętrzne, a w wolnych chwilach stawiają ścianki działowe.

Więźbę wziąłem ostatecznie z Antoninowa - droga jak diabli, ale za to impregnowana ciśnieniowo. Jak Bozia da, to za 2 tygodnie zakończę tegoroczna działalność. Pozdrawiam! :wink:

W tym temacie- tj więźby to ja też bym sie uśmiechnął. Może mi sie uda kiedyś dojś do tego etapu. Na razie kosztorysuję sobie troszeczkę i nie wiem dlaczego, ale ściany zewnętzne z Ytonga wychodzą mi taniej od 3-warstwowej z Maxa :-?(fakt że wpisałem sobie oblicówkę z klinkieru-pomarzyć można) Muszę jeszcze porównać ceny i upusty. Ale jeśli sie potwierdzi też dla oblicówki z dziurawki lub zwykłej cegły to....mały biały dooomek.... :p

A więc tak - u mnie dach zrobiony - NIE POLECAM tartaku z Woli Karczewskiej - deski przywieźli krzywo pocięte, po awanturze wynienili na takie same. Majster nie mógł czekać i równał z moim ojcem (za darmo, ale porządnie pokleli).Krokwie było ok, choć widziałam ładiejsze, ale już trudno. Tartak mi polecił znajomy znjomego (choć chyba znajomy tego gościa z tartaku). Poza tym dom już odeskowany, obity papą zabezpieczony na zimę i czeka na lepsze czasy (czyli moment otrzymania kredytu) U mnie tyle....

pozdrawiam serdecznie

kasia