acca5 24.05.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 jest to oferta gaspolu- oni kredytują, szczegóły wieczorem bo wiem ,że gościu wysyłał e-maila do mnie z oferta szczegółową, biore u nich butle z gazem -płynnym podziemną-Niestety na to jestem skazana bo nie mam gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 24.05.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 WITAM WSZYSTKICH Acca5 Temat kolektorów przerabiałem bardzo dokładnie, wnioski są takie dwa panele Vitosol 100 Viessmanna o powierzchni 2,3m2 każdy to koszt ok. 12 000zł. , przy 3-4 osobowej rodzinie oszczędności z kolektorów przy ogrzewaniu kominkiem i gazem ziemnym to ok. 500 zł.( po odjęciu opłat za prąd potrzebny do pracy kolektorów-dane producenta) rocznie ale trzeba odjąć jeszcze przebląd roczny ok. 200 zł.( niewiem tylko przez ile lat trzeba serewisować aby mieć gwarancję). Tak więc nawet bez przeglądu to zwrot tej kwoty nastapiu po ok. 24 latach!!! ( tylko czy tyle lat bedzie to ustroistwo pracowało bezawaryjnie?)i nastąpi zysk. Jest to super sprawa jak jest więcej osób w domu, dla mojej rodzinki ten temat jest zamknięty. Asiu Swietny pomysł z odrestaurowaniem i super wykonanie, bardzo miło to sie oglada. Mycha To my na podobnym etapie ( ładne ławy), umnie w sobotę koniec stanu "0". qqrq5 życzę dożo wytrwałości z papierologią to cięzki etap. thrier Ale pedzisz z tą budową-ładne zdjęcie! justynap13 Cieszę się że wyszło z KOPPI pozytywnie, jeszcze trochę i może z połowa forumowiczów będzie miała od nich okna( bo coraz więcej nas przybywa)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 24.05.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 qqrq5 życzę dożo wytrwałości z papierologią to cięzki etap. [: ale juz blizej jak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 24.05.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 To dzieki Wiesiek juz mnie wyleczyłes, ja tego tematu nie rozgryzałam prawie wcale.bedzie tylko płaszcz i piec gazowy z butlą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiazdka 24.05.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam Hurrrra !!!!!!!!!!!!!!! wreszcie po rocznych staraniach podłączyli nas do globalnej sieci. Myślę, że teraz częściej będę tu zaglądać. Internet radiowy, mimo moich obaw, chodzi od wczoraj bardzo dobrze. Przyłączę się do dyskusji o ogrzewaniu domu. Mamy piec kondensacyjny, zasobnik wody 100l., dom - kubatura 610 m3, w domu 23 stopnie( prawdziwy komfort termiczny),cały parter i górna łazienka ogrzewanie podłogowe, dom bez podbitki (trochę ciepła ucieka górą), ocieplenie ścian 15 cm, poddasza 25cm, kuchenki gazowej brak - średnie miesięczne rachunki za gaz w okresie grzewczym 300-350zł. Nie zamieniłabym na żadne inne - zupełnie bezobsługowe, rewelacja dla ludzi zapracowanych, kobiet z dziećmi i wszelkich osób atechnicznych . Kominka narazie nie ma , ale już wiemy, że kupimy taki, który da przede wszystkim nastrój i trochę ciepła czyli bez szaleństw. W niepamięć poszła myśl o ogrzewaniu całego domu kominkiem. Pozdrawiam Gwiazdka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 24.05.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Przedstawiam oferte gaspolu- Wiesiek co ty na to powiesz? Znasz sie troche na tym- mój dach ma kat 28st SYSTEMY SOLARNE – GASPOL Proponowane rozwiązanie dla Państwa: · Zestaw 3 płaskich kolektorow o powierzchni roboczej 5,4 m2· Zasobnik z jedną wężownicą o pojemności 300 litrów· Wykonanie dwururowej magistrali solarnej o długości 12 mb w technologii nadtynkowej· Do 24 mb rur miedzianych izolowanych otulina wysokotemperaturowa typu HT· Naczynie przeponowe 18 l do zbiornika c.u.w· Niezbędne do podłączenia: złączki, zawory, drobna armatura hydrauliczna· Podłączenie zbiornika c.u.w do kotła C.O znajdującego się do 5 m od zbiornika c.u.w· Podłączenie i uruchomienie instalacji solarnej. Szacunkowa cena w/w opisanego systemu solarnego 10765 netto + 7% VAT =11518,5 Brutto Cena zestawu nie obejmuje· Montażu zaworu antyoparzeniowego ( 220 netto)· Każdy dodatkowy metr bieżący magistrali solarnej ( 40 netto) Istnieje możliwość sprzedaży ratalnej OD 12 DO 60 MIESIĘCY!!!Wpłata własna tylko 25% Przykładowo 12 rat- miesięczna opłata 757,77 Brutto 60 rat – miesięczna opłata 181,72 Brutto PODSTAWOWE INFORMACJE DOTYCZĄCE KOLEKTORÓW Wykorzystanie energii słonecznej może pokryć 100%, a średnio w roku ok. 60 % zapotrzebowania na ciepłą wodę użytkową Kolektory ustawione są na południe z uśrednionym katem nachylenia ok. 45 st. Budowa kolektora· Płaskie pudło z kształtownika aluminiowego o powierzchni 2m · Kolektor wyłożony jest pianka poliuretanowej lub wełny mineralnej o grubości 50 cm w celu zabezpieczenia kolektora przed niskimi temperaturami· Na warstwie izolacyjnej leży absorber, wykonany w całości z miedzi i pokryty powłoką absorpcyjna· Całość pokrywa szyba wykonana ze specjalnego wysokoprzepuszczalnego szkła Dlaczego kolektory Gaspol?· Absorber z tytanu – najbardziej efektywny materiał· Konstrukcja ramowa z jednego elementu· Lutowane powierzchnie· Minimalny roczny uzysk energii z 1m2 powierzchni czynnej kolektora 525 kWh· Gwarancja 10 lat Kolektory Gaspol spełniają wymagania norm: PN-EN 12975. Test wydajności energetycznej kolektora potwierdził Instytut ITW Stuttgart wg RAL-UZ 73 dla certyfikacji znakiem „ Der Blaue Engels” (Błękitny Anioł) przyznawanym przez rząd federalny Niemiec. Zwrot kosztów zakupu systemu solarnego Koszt zakupu systemu solarnego 10765 pln Zużycie gazu na c.w.u dla jednej osoby – 250 l4 os x 250 l = 1000 lSystem solarny zapewnia 60% zapotrzebowania na c.w.u60% z 1000 l = 600 l600 l x cena gazu (1,75) = 1050 Czyli zwrot po pierwszym roku użytkowania 1050 pln, w latach kolejnych należy dodać do tej kwoty ok. 10% (wzrost cen paliwa). Zatem system solarny zwróci się w ciągu niespełna 8 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 24.05.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 ACCA5Hej.Każdy producent opiera się na swoich wyliczeniach ja przedstawiłem ci wyliczenia z kolektorami Veissmana które sa droższe od tych podanych przez Ciebie i mniejsze, przez to zwrot tych nakładów jest większy. Podawane 60% zapotrzebowania na c.w.u to tylko teoria bo średnia w roku dla poszczególnych obszarów w Polsce jest różna. Nie chcę Cię od tego pomysłu odciągać bo nawet jak by nie patrzeć to przez te 6-mcy w roku za podgrzanie wody mając kolektory nie zapłcisz nic -no tylko za prąd. Biorąc pod uwagę fakt że urządzenia tego typu tanieją poczekam jeszcze kilka lat i może się zdecyduję na kolektory.Od strony technicznej oferta przedstawia sie dość ciekawa i jak na tak spore pow. kolektorów nie za droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 24.05.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 No Asiu stajenka coraz piękniejsza dziękuję za uznanie, aż mi się końcówki włosów zaczerwieniły z tego wszystkiego .... przekażę mojej ekipie majstrów, że się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 24.05.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 A te płytki w kuchni u Asi to "produkuje" mój szwagier . Mój tata widział Asiu Wasz domek na żywo i bardzo zachwalał . A ja się pochwalę , że mamy juz zalane fundamenciki http://img462.imageshack.us/img462/8564/dzia322ka152ke4.th.jpg ej, Mycha, nawet nie wiesz jakiego masz fajnego i słownego szwagra - wszystko jak w zegarku i super - ja jestem mu dozgonnie wdzięczna i rozprzestrzeniam namiary gdzie tylko mogę, również na forum ... Mam nadzieję, że szwagier wróci do nas jeszcze i rozbierze jedną chałupę, co stoi na naszym podwórku - ale najpierw papierologia pozdrawiam Stary Kisielin!!!! Zieloną oczywiscie też (wiesz co ja mam napisane na podłodze ? Schmidt, Gruenberg ....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 24.05.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Asiu napisz koniecznie jak był robiony sufit-jest super, i co to za podloga z jakich cegieł czy jak? Bardzo super to wygląda. Będę się rozglądać w okolicach Zielonej za twoją stodółką. jest naprawdę super.i ma już duszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 25.05.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Acca, szukaj koło Kostrzyna, tego na granicy. Nasza wioska jest 5 km od niego w stronę Gorzowa. A jeśli chodzi o sufit, to oryginalnie był taki, podobno fachowo nazywa się strop odcinkowy (ja kiedyś myślałam, że to strop Kleina, ale mnie wyprowadzono z błędu), tyle że był trochę słaby, więc po krótkim namyśle postanowiliśmy go usunąć i zrobić na nowo. Musi być dobry fachowiec, taki ze starej szkoły, bo tacy tylko chcą się podjąć. Należy też zbudować sobie specjalne stemple, zobaczysz je jak wejdziesz w moje zdjęcia w stopce. A o podłodze poczytasz 2 kartki bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrf 27.05.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 witam mam pytanie, co lepiej - tynk akrylowy zabarwiony czy mineralny biały i dopiero po położeniu malować na kolor?( chodzi mi o elewacje) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 27.05.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Szukam sprawdzonego instalatora C.O.chodzi mi o montaz podłogówki i piecyk gazowy Polecacie kogos?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 27.05.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 na styropian akrylowy na wełnę mineralny potem malowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrf 27.05.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 na styropian akrylowy na wełnę mineralny potem malowany. witam u nas jest styropian- czyli dać akrylowy i nie kombinować z mineralnym i malowaniem ? pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stej 27.05.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Witam Czy możecie mi pomóc - szukam wełny do ocieplenia poddasza u nas ceny są zawrotne tj 17-18 m2 może ktoś zna hurtownie gzdie dostanę tańszą. pozdrawiam budujących ps. może ktoś jest z moich okolic tj. Sulechów - Wolsztyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 27.05.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Piotrf jesli dom nie stoi blisko lasu to tylko akrylowy-sa ekstra kolory , z mineralnym barankiem to lepiej egzystuje wełna. Tylko co mam wybrać jak 2/3 mam wełny a reszta to styro bo źle wyliczyłam wybieram mineralny firmy sto i lotusan farbę ale to dopiero po polożeniu płytek klinkierowych na cokół i część elewacji. Poszukuję klinkieru- płytek dokładnie rustykalnych w kolorze żółto-piaskowym może widzieliście? gdziesik? bo znajduje tylko w internecie na stronach niemieckich ABC klinkier i feldhause klinkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 28.05.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Witam Wszystkich Hurra!!!!!! Od dzisiaj jestem zameldowana w naszym domku Nie jesteśmy bezdomni A ze spraw budowlanych mamy już wycenę kuchni - 3 500 8 ) Kuchnia na zamówienie, u Pana, który nam robił kuchnię w mieszkaniu. Nieźle, prawda Wykończeniówka w toku, przeprowadzka może w sierpniu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 28.05.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 ej, Mycha, nawet nie wiesz jakiego masz fajnego i słownego szwagra - wszystko jak w zegarku i super - ja jestem mu dozgonnie wdzięczna i rozprzestrzeniam namiary gdzie tylko mogę, również na forum ... Bardzo się cieszę , że jesteście zadowoleni i dziękuję w imieniu szwagra za reklamę acca5 Tutaj masz link do wyrobów mojego szwagra(podłoga u Asi) http://www.posadzki-ceglane.bazarek.pl/ Pozdrawiam wszystkich. U nas na razie przestuj, bo musieliśmy zapłacić za naprawę autka 4 tys zł. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 29.05.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 A ja założyłam swój dziennik, miałam tego nie robić ale fajnie jest mieć wszystko opisane. Zapraszam do czytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts