Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa lubuska

aaisaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAM WSZYSTKICH

Acca5

Temat kolektorów przerabiałem bardzo dokładnie, wnioski są takie dwa panele Vitosol 100 Viessmanna o powierzchni 2,3m2 każdy to koszt ok. 12 000zł. , przy 3-4 osobowej rodzinie oszczędności z kolektorów przy ogrzewaniu kominkiem i gazem ziemnym to ok. 500 zł.( po odjęciu opłat za prąd potrzebny do pracy kolektorów-dane producenta) rocznie ale trzeba odjąć jeszcze przebląd roczny ok. 200 zł.( niewiem tylko przez ile lat trzeba serewisować aby mieć gwarancję). Tak więc nawet bez przeglądu to zwrot tej kwoty nastapiu po ok. 24 latach!!! ( tylko czy tyle lat bedzie to ustroistwo pracowało bezawaryjnie?)i nastąpi zysk. Jest to super sprawa jak jest więcej osób w domu, dla mojej rodzinki ten temat jest zamknięty. :wink:

Asiu

Swietny pomysł z odrestaurowaniem i super wykonanie, bardzo miło to sie oglada. :wink:

Mycha

To my na podobnym etapie ( ładne ławy), umnie w sobotę koniec stanu "0".

qqrq5

życzę dożo wytrwałości z papierologią to cięzki etap. :lol:

thrier

Ale pedzisz z tą budową-ładne zdjęcie!

justynap13

Cieszę się że wyszło z KOPPI pozytywnie, jeszcze trochę i może z połowa forumowiczów będzie miała od nich okna( bo coraz więcej nas przybywa)! :wink: :lol:

Witam

Hurrrra !!!!!!!!!!!!!!!

wreszcie po rocznych staraniach podłączyli nas do globalnej sieci. Myślę, że teraz częściej będę tu zaglądać. Internet radiowy, mimo moich obaw, chodzi od wczoraj bardzo dobrze.

Przyłączę się do dyskusji o ogrzewaniu domu. Mamy piec kondensacyjny, zasobnik wody 100l., dom - kubatura 610 m3, w domu 23 stopnie( prawdziwy komfort termiczny),cały parter i górna łazienka ogrzewanie podłogowe, dom bez podbitki (trochę ciepła ucieka górą), ocieplenie ścian 15 cm, poddasza 25cm, kuchenki gazowej brak - średnie miesięczne rachunki za gaz w okresie grzewczym 300-350zł. Nie zamieniłabym na żadne inne - zupełnie bezobsługowe, rewelacja dla ludzi zapracowanych, kobiet z dziećmi i wszelkich osób atechnicznych :lol: :lol: :lol: :lol: .

Kominka narazie nie ma , ale już wiemy, że kupimy taki, który da przede wszystkim nastrój i trochę ciepła czyli bez szaleństw. W niepamięć poszła myśl o ogrzewaniu całego domu kominkiem.

Pozdrawiam

Gwiazdka

Przedstawiam oferte gaspolu- Wiesiek co ty na to powiesz? Znasz sie troche na tym- mój dach ma kat 28st

SYSTEMY SOLARNE – GASPOL

Proponowane rozwiązanie dla Państwa:

· Zestaw 3 płaskich kolektorow o powierzchni roboczej 5,4 m2

· Zasobnik z jedną wężownicą o pojemności 300 litrów

· Wykonanie dwururowej magistrali solarnej o długości 12 mb w technologii nadtynkowej

· Do 24 mb rur miedzianych izolowanych otulina wysokotemperaturowa typu HT

· Naczynie przeponowe 18 l do zbiornika c.u.w

· Niezbędne do podłączenia: złączki, zawory, drobna armatura hydrauliczna

· Podłączenie zbiornika c.u.w do kotła C.O znajdującego się do 5 m od zbiornika c.u.w

· Podłączenie i uruchomienie instalacji solarnej.

Szacunkowa cena w/w opisanego systemu solarnego 10765 netto + 7% VAT =11518,5 Brutto

Cena zestawu nie obejmuje

· Montażu zaworu antyoparzeniowego ( 220 netto)

· Każdy dodatkowy metr bieżący magistrali solarnej ( 40 netto)

Istnieje możliwość sprzedaży ratalnej OD 12 DO 60 MIESIĘCY!!!

Wpłata własna tylko 25%

Przykładowo 12 rat- miesięczna opłata 757,77 Brutto

60 rat – miesięczna opłata 181,72 Brutto

PODSTAWOWE INFORMACJE DOTYCZĄCE KOLEKTORÓW

Wykorzystanie energii słonecznej może pokryć 100%, a średnio w roku ok. 60 % zapotrzebowania na ciepłą wodę użytkową

Kolektory ustawione są na południe z uśrednionym katem nachylenia ok. 45 st.

Budowa kolektora

· Płaskie pudło z kształtownika aluminiowego o powierzchni 2m

· Kolektor wyłożony jest pianka poliuretanowej lub wełny mineralnej o grubości 50 cm w celu zabezpieczenia kolektora przed niskimi temperaturami

· Na warstwie izolacyjnej leży absorber, wykonany w całości z miedzi i pokryty powłoką absorpcyjna

· Całość pokrywa szyba wykonana ze specjalnego wysokoprzepuszczalnego szkła

Dlaczego kolektory Gaspol?

· Absorber z tytanu – najbardziej efektywny materiał

· Konstrukcja ramowa z jednego elementu

· Lutowane powierzchnie

· Minimalny roczny uzysk energii z 1m2 powierzchni czynnej kolektora 525 kWh

· Gwarancja 10 lat

Kolektory Gaspol spełniają wymagania norm:

PN-EN 12975. Test wydajności energetycznej kolektora potwierdził Instytut ITW Stuttgart wg RAL-UZ 73 dla certyfikacji znakiem „ Der Blaue Engels” (Błękitny Anioł) przyznawanym przez rząd federalny Niemiec.

Zwrot kosztów zakupu systemu solarnego

Koszt zakupu systemu solarnego 10765 pln

Zużycie gazu na c.w.u dla jednej osoby – 250 l

4 os x 250 l = 1000 l

System solarny zapewnia 60% zapotrzebowania na c.w.u

60% z 1000 l = 600 l

600 l x cena gazu (1,75) = 1050

Czyli zwrot po pierwszym roku użytkowania 1050 pln, w latach kolejnych należy dodać do tej kwoty ok. 10% (wzrost cen paliwa).

Zatem system solarny zwróci się w ciągu niespełna 8 lat.

ACCA5

Hej.Każdy producent opiera się na swoich wyliczeniach ja przedstawiłem ci wyliczenia z kolektorami Veissmana które sa droższe od tych podanych przez Ciebie i mniejsze, przez to zwrot tych nakładów jest większy. Podawane 60% zapotrzebowania na c.w.u to tylko teoria bo średnia w roku dla poszczególnych obszarów w Polsce jest różna. Nie chcę Cię od tego pomysłu odciągać bo nawet jak by nie patrzeć to przez te 6-mcy w roku za podgrzanie wody mając kolektory nie zapłcisz nic -no tylko za prąd. Biorąc pod uwagę fakt że urządzenia tego typu tanieją poczekam jeszcze kilka lat i może się zdecyduję na kolektory.

Od strony technicznej oferta przedstawia sie dość ciekawa i jak na tak spore pow. kolektorów nie za droga.

A te płytki w kuchni u Asi to "produkuje" mój szwagier :wink: :wink: .

Mój tata widział Asiu Wasz domek na żywo i bardzo zachwalał :D :D .

A ja się pochwalę , że mamy juz zalane fundamenciki :D :D

http://img462.imageshack.us/img462/8564/dzia322ka152ke4.th.jpg

ej, Mycha, nawet nie wiesz jakiego masz fajnego i słownego szwagra - wszystko jak w zegarku i super - ja jestem mu dozgonnie wdzięczna i rozprzestrzeniam namiary gdzie tylko mogę, również na forum ... :D

Mam nadzieję, że szwagier wróci do nas jeszcze i rozbierze jedną chałupę, co stoi na naszym podwórku - ale najpierw papierologia :evil:

pozdrawiam Stary Kisielin!!!! Zieloną oczywiscie też (wiesz co ja mam napisane na podłodze ? Schmidt, Gruenberg ....)

Acca, szukaj koło Kostrzyna, tego na granicy. Nasza wioska jest 5 km od niego w stronę Gorzowa. A jeśli chodzi o sufit, to oryginalnie był taki, podobno fachowo nazywa się strop odcinkowy (ja kiedyś myślałam, że to strop Kleina, ale mnie wyprowadzono z błędu), tyle że był trochę słaby, więc po krótkim namyśle postanowiliśmy go usunąć i zrobić na nowo. Musi być dobry fachowiec, taki ze starej szkoły, bo tacy tylko chcą się podjąć. Należy też zbudować sobie specjalne stemple, zobaczysz je jak wejdziesz w moje zdjęcia w stopce.

A o podłodze poczytasz 2 kartki bliżej :)

Piotrf

jesli dom nie stoi blisko lasu to tylko akrylowy-sa ekstra kolory , z mineralnym barankiem to lepiej egzystuje wełna. Tylko co mam wybrać jak 2/3 mam wełny a reszta to styro bo źle wyliczyłam :-? wybieram mineralny firmy sto i lotusan farbę ale to dopiero po polożeniu płytek klinkierowych na cokół i część elewacji. Poszukuję klinkieru- płytek dokładnie rustykalnych w kolorze żółto-piaskowym może widzieliście? gdziesik? bo znajduje tylko w internecie na stronach niemieckich ABC klinkier i feldhause klinkier

Witam Wszystkich :D :D :D :D

Hurra!!!!!! Od dzisiaj jestem zameldowana w naszym domku :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Nie jesteśmy bezdomni :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

A ze spraw budowlanych mamy już wycenę kuchni - 3 500 8 ) Kuchnia na zamówienie, u Pana, który nam robił kuchnię w mieszkaniu. Nieźle, prawda 8)

Wykończeniówka w toku, przeprowadzka może w sierpniu 8) :D :D :D

Pozdrawiam :D :D :D

ej, Mycha, nawet nie wiesz jakiego masz fajnego i słownego szwagra - wszystko jak w zegarku i super - ja jestem mu dozgonnie wdzięczna i rozprzestrzeniam namiary gdzie tylko mogę, również na forum ... :D

Bardzo się cieszę , że jesteście zadowoleni i dziękuję w imieniu szwagra za reklamę :D :D

acca5

Tutaj masz link do wyrobów mojego szwagra(podłoga u Asi)

http://www.posadzki-ceglane.bazarek.pl/

Pozdrawiam wszystkich.

U nas na razie przestuj, bo musieliśmy zapłacić za naprawę autka 4 tys zł. :( .