casandra75 18.04.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Mam jescze jeden problem kupiłam działke z rowem, po wykonaniu wykopu ewidentnie zbiera się w nim woda, a ogrodzenie jest na granicy rowu. Jeszcze nie zaczełam tak naprawdę a już mnie to wszystko przeraza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 19.04.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 justyna chyba najbliżej to masz do mnie bo ja żwirownię widzę z okna My też mamy wysokie wody gruntowe ale my zamiast wgryzać się w ziemię usypaliśmy sobie kopiec i dom jest na podwyższeniu. Jak patrzę na wiosenne roztopy i jesienne ulewy to cieszę się że mój dom nie stoi bezpośrednio na gruncie tylko wyżej bo inaczej stałby w wodzie. Niestety taki urok tych naszych okolic. Jeżeli jesteś zainteresowana to mogę podać namiary na tych fachowców, którzy sprawdzili się u mnie. Funia u mnie też było spotkanie z MOW - w 2003 roku Zrobili tylko w Deszcznie i to też nie wiem czy w całym. casandra to dopiero początek. Nie stresuj się tak bardzo bo do końca budowy to się wykończysz Niestety w ciągu budowy jeszcze wiele stresów Cie czeka ale później jaka satysfakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 19.04.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Casandra -ilośc betonu=dlugość planowanej podmurowki np 110m razy szerokość np.12cm razy głegokość np.50cm= 6,6m3 betonu tj np jedna grucha i tyle by było. Nie martw sie o humus u mnie miało byc tez jutro ale sie fadroma popsuła, przelozone na sobotę. W sobote wycinka sosen- częsci, O prąd ide się kłaniać, ogrodzenie przesunęło sie za tydzień, studniarz dziś, blaszak za 2 tyg, droga za tydzień- tłuczeń do wysypania 50ton. A budowa za 2 tyg. ma ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 19.04.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 acca a skąd bierzesz tłuczeń i za ile??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 19.04.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Sam tluczen tani po 24,4() 0-31mm, ale transport wart tyle samo co tluczeń. Z okolic Glogowa, koszt na 50 ton to ok. 2400zł, 1m3 to 1,64 tony, dwa transporty- wanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynap13 19.04.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Malinka: a dokladnie gdzie Ty jestes?? troche mnie przestraszylas ze tam tak wysoko woda przy roztopach. Ja zamierzam budowac sie przy asfaltowce. Niedaleko tego zakladu samochodowego ale po drugiej stronie ulicy.Bardzo Cie prosze o wszelkie namiary na fachowcow.Pozdrawiam[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynap13 19.04.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Malinka: a jak wysoko sobie usypaliscie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 19.04.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 justyna chyba najbliżej to masz do mnie bo ja żwirownię widzę z okna My też mamy wysokie wody gruntowe ale my zamiast wgryzać się w ziemię usypaliśmy sobie kopiec i dom jest na podwyższeniu. Jak patrzę na wiosenne roztopy i jesienne ulewy to cieszę się że mój dom nie stoi bezpośrednio na gruncie tylko wyżej bo inaczej stałby w wodzie. Niestety taki urok tych naszych okolic. Jeżeli jesteś zainteresowana to mogę podać namiary na tych fachowców, którzy sprawdzili się u mnie. Funia u mnie też było spotkanie z MOW - w 2003 roku Zrobili tylko w Deszcznie i to też nie wiem czy w całym. casandra to dopiero początek. Nie stresuj się tak bardzo bo do końca budowy to się wykończysz Niestety w ciągu budowy jeszcze wiele stresów Cie czeka ale później jaka satysfakcja TAK WIEM stres... życie w stresie to moja natura , dlamnie to normalka radze se jakoś... Bardzo chętnie jeśli możesz to podaj mi namiary na tych fachowców . Dziś miałam telefon ze szczecina z gazowni -tej rządowej co ja robie na swojej działce ? dziwne pytanie, gdyby nie to iz przez narożnik mojej działki przebiego rura wysokiego nat. myśleli iż chcę się podłączyć hahaha , a ja tylko wykopy pod ogrodzenie robie.Gdzieś zawieruszyli moje uzgodnienia . Przez chwilę myślałam iż rzeczywiście coś zrobiłam niezgodnego z prawem ... A ztym podsypaniem to jak to wygląda ? robi się wyższe fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 19.04.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Casandra -ilośc betonu= dlugość planowanej podmurowki np 110m razy szerokość np.12cm razy głegokość np.50cm= 6,6m3 betonu tj np jedna grucha i tyle by było. Nie martw sie o humus u mnie miało byc tez jutro ale sie fadroma popsuła, przelozone na sobotę. W sobote wycinka sosen- częsci, O prąd ide się kłaniać, ogrodzenie przesunęło sie za tydzień, studniarz dziś, blaszak za 2 tyg, droga za tydzień- tłuczeń do wysypania 50ton. A budowa za 2 tyg. ma ruszyć. Witaj Dzięki wielkie za wzór obliczenia ..pomogłaś mi nawet niewiesz jak . Spieszy mi się z tym ogrodzeniem bo dostałam bardzo dobrą cenę ca protherm 25 i musze gdzieś to zwieść do końca maja . Wiesz na razie lepszego przodu nie robię bo ciężki sprzęt zniszczy , z przodu zrobię prowizorke spuszcze psa albo kogoś tam posadze jeszcze nie wiem .Zastanawiam się .Z czego budujesz?A ten blaszak to ten na potrzeby budowy? jeśli masz jakies namiary to podaj jeśli możesz tak samo jak na tłuczeń. Dzięki wielkie za pomoc Pozdrawiam serdecznie , na dziś mam juz dość a jeszcze 7.05.mam komunie mojego syna , no ale dam rade problemy są poto by je rozwiazywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 19.04.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Buduję z porotonu 24-3,05 zł, blaszak zakupiłam w Zielonej Gorze-1370,0 za garaż z dowozem i montażem.Jutro podam namiary bo w pracy mam namiary w notesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 19.04.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 U nas wygląda to tak: ławy mamy wylane na gruncie czyli zdjęty jest tylko humus i nie wkopywaliśmy się w ziemię. Następnie postawiliśmy fundament na wysokość 1 metra i to zasypaliśmy ziemią. Musi być co najmniej 1 metr bo taka jest strefa przemarzania gruntu. Woda pod ławami nie może zamarznąć bo lód może podnieść fundament i będą pękać ściany a jak ławy będą zasypane metrową warstwą ziemi to nie zamarznie. Teraz domek stoi na takim małym wzniesieniu i dookoła domu mam skarpy. My wybudowaliśmy się w Maszewie ale przy tej drodze jak się jedzie do Białobłocia. Mąż twierdzi że w Karninie jest niższy poziom wody niż u nas. U nas po zdjęciu humusu (latem) i wykopaniu małej dziury już stała woda, nie było nawet możliwości żeby się wkopywać wgłąb ziemi bo wszystko się zapadało. Najlepiej sprawdź to u siebie jak głęboko musisz wykopać aby dokopać się do wody. Pamiętaj że ława może w wodzie stać ale nie może zamarznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 19.04.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Buduję z porotonu 24-3,05 zł, blaszak zakupiłam w Zielonej Gorze-1370,0 za garaż z dowozem i montażem.Jutro podam namiary bo w pracy mam namiary w notesie. Ja mam 25 za 3,71 netto .Jest coś takiego jak protherm 24? Jaki duży ten garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 19.04.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 U nas wygląda to tak: ławy mamy wylane na gruncie czyli zdjęty jest tylko humus i nie wkopywaliśmy się w ziemię. Następnie postawiliśmy fundament na wysokość 1 metra i to zasypaliśmy ziemią. Musi być co najmniej 1 metr bo taka jest strefa przemarzania gruntu. Woda pod ławami nie może zamarznąć bo lód może podnieść fundament i będą pękać ściany a jak ławy będą zasypane metrową warstwą ziemi to nie zamarznie. Teraz domek stoi na takim małym wzniesieniu i dookoła domu mam skarpy. My wybudowaliśmy się w Maszewie ale przy tej drodze jak się jedzie do Białobłocia. Mąż twierdzi że w Karninie jest niższy poziom wody niż u nas. U nas po zdjęciu humusu (latem) i wykopaniu małej dziury już stała woda, nie było nawet możliwości żeby się wkopywać wgłąb ziemi bo wszystko się zapadało. Najlepiej sprawdź to u siebie jak głęboko musisz wykopać aby dokopać się do wody. Pamiętaj że ława może w wodzie stać ale nie może zamarznąć. Dzięki za odpowiedż jutro jestem umówiona z kierownikiem budowy ,geadetą, i żeby zobaczyli jak to wygląda , Nie pociesza mnie perspektywa tego iż budynek byłby usytuowany na skarpie, no ale zobaczymy moze nie jest tak żle. A jak się mieszka ? jakie sa minusy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 19.04.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 U nas wygląda to tak: ławy mamy wylane na gruncie czyli zdjęty jest tylko humus i nie wkopywaliśmy się w ziemię. Następnie postawiliśmy fundament na wysokość 1 metra i to zasypaliśmy ziemią. Musi być co najmniej 1 metr bo taka jest strefa przemarzania gruntu. Woda pod ławami nie może zamarznąć bo lód może podnieść fundament i będą pękać ściany a jak ławy będą zasypane metrową warstwą ziemi to nie zamarznie. Teraz domek stoi na takim małym wzniesieniu i dookoła domu mam skarpy. My wybudowaliśmy się w Maszewie ale przy tej drodze jak się jedzie do Białobłocia. Mąż twierdzi że w Karninie jest niższy poziom wody niż u nas. U nas po zdjęciu humusu (latem) i wykopaniu małej dziury już stała woda, nie było nawet możliwości żeby się wkopywać wgłąb ziemi bo wszystko się zapadało. Najlepiej sprawdź to u siebie jak głęboko musisz wykopać aby dokopać się do wody. Pamiętaj że ława może w wodzie stać ale nie może zamarznąć. Dzięki za odpowiedż jutro jestem umówiona z kierownikiem budowy ,geadetą, i żeby zobaczyli jak to wygląda , Nie pociesza mnie perspektywa tego iż budynek byłby usytuowany na skarpie, no ale zobaczymy moze nie jest tak żle. A jak się mieszka ? jakie sa minusy ? jak głęboko mogę się wkopaś ? jakieś 80cm ale w rowie..a rów jest jakeś 50cm niżej od działki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 19.04.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Minusy domu na skarpie??? Nie odczuwam tego szczególnie że stoi on na skarpie. To wzniesienie jest bardzo niewielkie. Siejemy na tym trawkę i już. Casandra a gdzie budujesz bo to raczej po tej stronie Warty są problemy z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 19.04.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 [ jak głęboko mogę się wkopaś ? jakieś 80cm ale w rowie..a rów jest jakeś 50cm niżej od działki... No to chyba powinno być w porządku, bo przecież to jeszcze zasypiesz od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 19.04.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 casandra, justyna wysłałam namiary na fachowców na priv[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 19.04.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Minusy domu na skarpie??? Nie odczuwam tego szczególnie że stoi on na skarpie. To wzniesienie jest bardzo niewielkie. Siejemy na tym trawkę i już. Casandra a gdzie budujesz bo to raczej po tej stronie Warty są problemy z wodą. Buduję w Santocku .To jakby jechać na Szczecin i jest tam taka krzyżówka przed zjazdem na krzy. na giełdę skręca się w prawo aleja czereśniową do końca ... Piękna okolica zakochałam się wtym miejcsu pozatym wybudowała się tam moja mama .Prawdę mówiąc odniej załapałam bakcyla ... kOŁO LASKU BLISKO ZEZIORO jest super... I wogle ..dzieci juz biegaja po działce z usmiechami na twarzy, choć nie ma jeszcze nawet ogrodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 19.04.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 casandra, justyna wysłałam namiary na fachowców na priv[/b] Dzięki jestes niezastapiona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 19.04.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Wiem gdzie jest Santocko - tam raczej nie powinnaś mieć problemów z wysoką wodą. Życzę powodzenia i dużo cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts