Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa lubuska

aaisaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gacusiowa to współczuję, mała działeczka, blisko Tesco ale powodzenia, trzymam kciuki za budowanie. To chyba na przyszły rok początek budowy? :D

ej, dlaczego współczuję :lol:

działeczka nie taka mała ;) bo to dwie działeczki :D

czyli 15 arów :) - a co do Tesco, myślę, nie będzie tak źle, bo będę mniej więcej w połowie pomiędzy dwoma ulicami i blisko szeregówek - powinno być OK, nie będę blisko, a to przecież jakoś specjalnie duże nie będzie :D

a budowę na spokojnie od przyszłej wiosny zacznę

Tam już prawie jeden domek stoi i jeszcze dwa się zaczęły budować

Dzięki, Dziewczyny :)

działeczki nietanie, to fakt, jednak zważywszy na fakt, że ziemi do budowania się w tych okolicach niet... to nie było wyjścia.

bo nie wyobrażam sobie tego co jest na Słonecznym - maleńkie działeczki a na nich wywalone wielkie chałupy - to jest dopiero zaglądanie sobie w okna :-?

ania67, to będzie Melania - nawet do tych wstępnych warunków zabudowy pasuje (wiecie, że tam wszystko musi być postawione w jednej linii 10m od krawędzi ulicy?? i max 25% powierzchni można zabudować? - na takiej pojedynczej działce 'nagle' robi się bardzo mało miejsca do manewru...)

acca5, ktoś nawet buduje w tej chwili - Adriano Komputero - i ja ten dziennik mam w swoich ulubionych :lol: - jestem na razie na etapie ustalania wstepnych zmian w projekcie - bardzo miłe ludzie z tego Archipelagu są - przesłali mi rzuty, mogę sobie ponanosić zmiany jakie chcę, a potem dopiero kupić projekt, juz od firmy, która robi adaptacje - po weekendzie się chcę wstępnie dowiedzieć ile mnie będzie kosztowało wprowadzenie zmian :)

poza tym ja jeszcze wprowadzam dodatkowy 'bonus' ;) - do tej bryły chcę mieć dobudowaną wolierę dla kotów, ciekawa jestem czy na taką konstrukcję też trzeba mieć pozwolenie na budowę? Czy to trzeba umieszczać w planach?

Gacusiowa powodzonka w zakupie działeczki :wink: :D

A mozecie zdradzić, gdzie budujecie lub zamierzacie budowac 8) :D ???

działeczka kupiona - za 10 dni notariusz

budować się będę w Świebodzinie, na osiedlu Południowym

całkiem możliwe, że niedługo przybędzie (a może już są) forumowiczów budujących właśnie tam

gmina sprzedaje tereny pod osiedle domów jednorodzinnych i w zabudowie bliźniaczej

Moje gratulacje ;)

A jak sprawa wygląda z papierkami?

Załatwiasz już cos?

zasadniczo czekam, aż będe prawowitą właścicielką ziemi - potem się zabiorę :)

a, no i przeglądam projekt pod kątem zmian

chcę Melanię podpiwniczyć, choć częściowo, przenieść tam pralnię, kotłownię i inne takie, ale nie mam pewności, czy nie będę miała problemów z kanalizacją... czy mi się w piwnicy nie będzie woda 'cofać'...

Kochani, ponieważ chcę mojego wielkoluda podpiwniczyć, zastanawiam się nad zrobieniem badania geotechnicznego gruntu, czy znacie kogoś ze Świebodzina albo okolic kto się tym zajmuje, robi to rzetelnie i w dodatku niedrogo? (taka promocja to tylko w Erze ;))

i za ile robiliście podobne badania?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/39208aaf545ec760.html

1) 900x900, 2x - wszystkie z roletami ręcznymi , otwierane na bok i jedno dodatkowo otwierane do góry

2)1500x1500, okna do sypialni 3x, podział 1/3-2/3 otwierane na bok- częśc mała, do góry i na bok częśc duża

3)900szerx1500dł- okno łazienkowe-gładkie ale zamazane-otwierane do góry i na bok z roletą ręczną, nadstawna lub beclever4) okno FIX w skrzydle-1800x1500-salon

5) 900x2000 fix w skrzydle

W sobotę bylismy u projektanta, który stwierdził, że nie opłaca robić się adaptacji projektu i trzeba wszystko od nowa i powiedział, że koszt tego projektu to najpierw 7-8 tys., a później na koniec stwierdził , że około 10tys :o , oczywiście dalismy sobie spokój.

U nas w Zielonej Górze jest biuro , które sprzedaje projekty różnych firm i bedzie nas to kosztowało projekt+ok.1900zł(przygotowuja wszystko do pozwolenia na budowę)

Ale pani mnie zmartwiła, bo domek , który chcieliśmy powiedziała, że sie nie zmieści na naszej działce i że nie pasuje zbytnio. :( :(

Więc poszuka dla nas domków kilka i sobie wybierzemy.

Ma też zadzwonić od nich geodeta, więc czekam niecierpliwie na jego telefon. Nasz znajomy geodeta chciał od nas 550zł, a ten od nich bierze500-550zł.

witam

Właśnie niedawno rozebrałem swoje przyłącze elektryczne na cele budowlane.Dysponuje taką szafką, którą chętnie odsprzedam za jakieś niewielkie pieniądze.

http://images1.fotosik.pl/152/c6607dbe476c3134.jpg.

W szafce należy wymienić aparaty elektryczne (obecne mają ok 10 lat i nie zawsze łączą) i podłączyć na placu budowy

Witam, :D

Ponawiam swoje zapytanie

- gdzie można kupić tanio siatkę na ogrodzenie wstępne (leśną?),

- ile czasu można stawiać więźbe - dach 320 m.

- gdzie mogę kupić drewno suszone komorowo i impregnowane w kąpieli

Proszę również o namiary na dobrego i sprawdzonego dekarza.

Budujemy się w Przylepie.

Pozdrawaim

Mona

[email protected]